Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Nationaal Park Eifel met kinderen

Nationaal Park Eifel met kinderen

Nationaal Park Eifel met kinderen is een aanrader voor wie niet te ver wil rijden, maar er wel helemaal uit wil zijn. Het is dichtbij genoeg (2,5 uur vanaf Utrecht) om voor een weekendje weg naar de Eifel te gaan. Wij hebben gefietst en gewandeld en je kunt ook zwemmen in de Eifel. Maar we bezochten ook de verschillende belevingsmusea speciaal voor kinderen zoals Wildernisdromen waar onze dochter niet meer weg wou. Er is dus genoeg te beleven, ook in de maanden wanneer het weer in de Eifel iets minder zonnig is.

Wij gingen voor een weekendje en besteedden de meeste tijd in National Park Eifel en rondom het leuke dorpje Monschau. Een paar jaar laten gingen we weer naar de Eifel, deze keer de Zuid-Eifel en de Vulkaaneifel, je leest hier over het dinopark, de duiverskloof wandeling en andere attracties in de Eifel.

wilde weg eifel wandelen

Vakantie in de Eifel met kinderen

De Eifelregio is vrij groot en maar een klein deel bestaat uit Nationaal Park Eifel waar we je in dit blog meer over vertellen. Ben je op zoek naar natuur en echt leuke educatieve activiteiten voor kinderen dan is Nationaal Park Eifel een hele goede keuze.

Maar ook daarbuiten is genoeg te beleven tijdens een vakantie in de Eifel. Veel van de bekende bezienswaardigheden in de Eifel liggen buiten het Nationaal Park. Veel gezinnen combineren een vakantie in de Eifel ook met bezoekjes aan net buiten de regio gelegen steden zoals Luik, AkenLuxemburg en Trier of dorpjes zoals het schattige stadje Cochem met oude burcht en kabelbaan.Ook heel mooi en bekend vanwege de kratermeren is de Vulkaaneifel en om het echt ingewikkeld te maken is er behalve de Duitse Eifel ook nog de Belgische Eifel.

Nationaal Park Eifel met kinderen

In Duitsland zijn 15 nationale parken en de Eifel is na het Waddengebied het dichtst bij Nederland gelegen. Natuurlijk kan je fietsen en wandelen in de Eifel maar in het Nationaal Park is nog veel meer te doen speciaal voor families.

Wildernisdromen in Nationaal Park centrum Eifel

We eindigden ons weekendje in de Eifel met een bezoek aan de tentoonstelling Wildernisdromen (Wildnis(t)räume). Dit is echt superleuk voor kinderen en ideaal om te doen op een mindere mooie dag.

Voordat we bij de tentoonstelling aankomen is het nog een stukje lopen vanaf de parkeerplaats. We zien een enorm militair gebouw “papa is het daar?” Nee, daar is het niet. Wat het zijn, zijn de monumentale gebouwen van het Nazi-trainingskamp Ordenburg die later gebruikt zijn als militair oefenterrein door de Britten en de Belgen.

Een blik op het weidse uitzicht en je ziet direct waarom deze locatie hiervoor gebruikt is. Voor liefhebbers is er ook hier een aparte tentoonstelling over maar wij kopen alleen kaartjes voor Wildernisdromen.

Dit is een gave tentoonstelling over natuur die niet alleen draait om kijken maar ook om voelen, ruiken en beleven. Zo kan je memory spelen met houten kaartjes maar ook met blikjes met geuren. Kan je de goede geuren bij elkaar matchen? Ik vraag onze dochter wat ze het leukst vond: “Alles!”. Nou heeft ze ook echt alles uitgeprobeerd en toen we helemaal klaar waren wilde ze nog een rondje.

Het spannendst vond ze de donkere ruimte vol ballen, hier zie en hoor je de jaargetijden veranderen in het Nationaal Park Eifel inclusief onweersbuien. Leg je handen op de railing en kijk wat er gebeurt.

Bij een ander luisterstations kan je het gehoor hebben van een muis of een mens. Wie kan er beter richting bepalen denk je?

wildernisdromen eifel

Het museum Wildernisdromen is vergelijkbaar met wetenschapsmusea die we ook in Nederland kennen maar met een duidelijke focus op natuur. Bovendien is het pas een paar jaar geleden geopend en zijn er veel unieke dingen te doen die we nog niet elders tegen zijn gekomen.

wildernisdromen eifel

Wandelen in de Eifel met kinderen

Natuurlijk kan je in Nationaal Park prachtige wandelingen maken. Zo is er zelfs een vierdaagse Wildernistrail. Maar je kunt  tijdens een weekend in de Eifel ook kindvriendelijke wandelen. Wij maakten twee tochten zonder veel hoogteverschil die zelfs buggy toegankelijk zijn.

“de Wilde Weg” met parkranger

Op parkeerplaats Kermeter worden we opgewacht door een parkranger. Geen zorgen “de Wilde Weg” is niet zo spannend dat je zoals in Afrika bewakers met een geweer nodig hebt. Je kunt de route van anderhalve kilometer gewoon zelf lopen maar een parkranger kan je wel veel meer vertellen over Nationaal park Eifel.

wilde weg eifel wandelen

Zo leren we dat dit park eigenlijk nog in aanbouw is en hoe bosonderhoud eigenlijk werkt. Er worden bijvoorbeeld cirkels van 30 meter gekapt, daar waar nu de exotische douglassparren (oorspronkelijk geplant voor de bosbouw) staan. Op de open plekken komen dan berken en beuken en zo worden de sparren geleidelijk verdreven. Het zal 250 jaar duren voordat het er weer net zo uitziet als in de tijd van de Romeinen en de sporen van ons mensen verdwenen zijn.

wilde weg eifel wandelen

De wilde weg is speciaal aangelegd voor gezinnen en mensen met een handicap. Het is dan ook rolstoel- en kinderwagentoegankelijk en overal staan de bordjes ook in braille.

We lopen door een enorme boomstam en over een houten brug en komen dan op een plek waar we leren over paddenstoelen. Onze parkranger vertelt vol liefde over zijn werk en dat hij persoonlijk alles wat we nu zien gemaakt heeft. Voor elke uit hout gesneden paddenstoel is hij vier dagen bezig. Jammer genoeg vonden vandalen het nodig alles kapot te maken en ik hoor hoeveel verdriet het hem gedaan moet hebben het daarna aan te treffen. Maar in plaats van bij de pakken neer te zetten is hij opnieuw begon met het houtsnijwerk en nu staat alles er weer zoals bedoeld.

wilde weg eifel wandelen

In het Nationaal Park Eifel wonen ook wilde katten en edelherten, maar de kans om die tegen te komen klein zeker overdag. Wat we wel zien en horen zijn de vele vogels. Onze ranger laat ons stoppen bij een boom en vraagt of we wat bijzonders zien. Een vreemde streep aan de buitenkant, het effect van een blikseminslag op de boom. Uiteindelijk zal deze afsterven.

wilde weg eifel wandelen

Verderop in het bos kan je een dutje doen in de ligstoelen, oh nee sorry, het bladerdek bekijken.

wilde weg eifel wandelen

Echt avontuurlijk wordt het bij het klauterpad. Deze is optioneel en ontstaan op de plek waar een grote storm vele bomen heeft doen omvallen.

wilde weg eifel wandelen

Wandelen van Ruhrberg naar Urftseestaumauer

De wandeling van Ruhrberg naar Urftseestaumauer is een relatief eenvoudige wandeling van 3,8 km langs de Rursee. Je kunt de auto parkeren in Ruhrberg en na je wandeling de boot terug nemen vanaf Urftseestaumauer (of omgekeerd natuurlijk).

Het brede bospad is ook geschikt voor kinderwagens of buggy’s met luchtbanden. De eerste paar kilometer is er geen hoogteverschil maar vlak voor Urftseestaumauer is er wel een geleidelijke klim.

rursee eifel

Je kunt ook een detour maken waarbij je steil omhoog gaat en later weer afdaalt. Omdat het miezerde en we niet heel veel tijd hadden besloten we dit niet te doen. Hoewel onze dochter dat waarschijnlijk leuker had gevonden want ze vond de wandeling eigenlijk een beetje te saai. Nou was er mede door het weer ook niet heel veel meer te zien dan een paar paddenstoelen.

Sterrenwandeling

Wist je trouwens dat Nationaal Park Eifel ook het eerst “dark sky park” in Duitsland is. Met kinderen vanaf 8 jaar kan je de astronomie-werkplaats bezoeken en een sterrenwandeling maken.

Boottocht over de Rursee

Aan de rand van Nationaal Park Eifel ligt de Ruhrberg een van de grootste meren in de Eifel. Een meanderend meer met aan een kant dorpjes en aan de andere kant natuur. Een elektrische boot zorgt voor een ferry service over het meer. Niet alleen handig maar ook nog eens een mooie tocht. In piekperioden zoals weekenden en veel vakanties gaan de boten een keer per uur in andere periode’s van het jaar om de twee uur of zelfs helemaal niet.

rursee eifel

Zwemmen in de Eifel

Er zijn verschillende mogelijkheden om te zwemmen tijdens je vakantie in de Eifel. Op hetzelfde terrein als het Nationaal Park centrum is het originele zwembad uit 1936 nog steeds in gebruik. Er zijn ook verschillende plekken waar je buiten mag zwemmen.

zwemmen eifel

Wij kregen te horen dat de leukste plek voor gezinnen te vinden is bij Rurhberg. Hier is echt een aparte plas met afgezet deel voor jonge kinderen en veel gras om lekker te liggen.

zwemmen eifel

In Ruhrberg is ook een Tourisme office met aparte ruimte met een kleine gratis tentoonstelling. Net als bij het grote National-Park informatie centrum is hier ook weer aan de kinderen gedacht.

Huisje in de Eifel

Ben je op zoek naar een huisje in de Eifel? Er zijn mogelijkheden genoeg zo kan je een huisje huren in de Eifel bij particulieren. Wij sliepen in Ferienwohnung Goffart, een zeer ruim appartement net buiten het plaatsje Monschau. Ook op Interhome kan je een ruim aanbod appartementen en vakantiehuizen in de Eifel vinden. Bekijk hier toffe huisjes.

vakantiehuis eifel

Ben je op zoek naar een vakantiepark in de Eifel? Dormio Eifeler Tor ligt in Heimbach direct aan de rand van nationaal park Eifel. Bekijk hier de actuele aanbiedingen en beschikbaarheid voor Dormio huisjes in de Eifel

Een andere optie is een via SNP een fietsvakantie in de Eifel waarbij je verblijft in kindvriendelijke accommodatie.

vakantiehuis eifel

Dormio Eifeler Tor in Heimbach

Het was een heerlijk lang weekend in Dormio Eifeler Tor, gelegen naast het gelijknamige Nationaal Park in de prachtige Eifel. Vanaf Vaals was het slechts een uurtje rijden om ons onder te dompelen in de adembenemende natuur en omgeving.

We hebben genoten van lange wandelingen door de groene bossen en langs kabbelende beekjes, terwijl we de frisse lucht inademden en de rust en stilte om ons heen voelden. Het Nationaal Park bood een scala aan activiteiten, zoals fietsen, kajakken en klimmen, waardoor we ons geen moment hoefden te vervelen.

Dormio Resort Eifeler Tor

Bij Dormio Eifeler Tor, voorheen bekend als Landal Eifeler Tor, geniet je van een groots vakantiepark gelegen net over de grens in Duitsland. Terwijl je uitkijkt over de groene heuvels en luistert naar de zingende vogels in de bomen, voel je je ver weg van de drukte van het dagelijkse leven en geniet je van het moment. Het is een warm welkom bij Dormio Eifeler Tor, waar het resort alles biedt wat je nodig hebt voor een ontspannen en comfortabel verblijf.

Dormio Resport Eifeler Tor

De accommodaties zijn ruim en modern ingericht en bieden een volledig uitgeruste keuken, een eigen terras of balkon en gratis wifi. Het is als thuis, maar dan met een vleugje luxe. Met uitgebreide wellnessfaciliteiten is er altijd een manier om volledig tot rust te komen. Het resort biedt voor ieder wat wils en zorgt voor een onvergetelijke vakantie-ervaring.

Dormio Resport Eifeler Tor speelruimte

Voor kinderen is er een aparte speelruimte en een buiten speeltuin. Het resort organiseert ook regelmatig activiteiten, zoals knutselen, spelletjes en sportieve activiteiten. Zo kunnen de kinderen zich volop vermaken terwijl jij geniet van je welverdiende rust. Als je actief wilt blijven, biedt Dormio Eifeler Tor genoeg sportfaciliteiten, zoals een tennisbaan, basketbalveld, volleybalveld en voetbalveld. Er is ook een fitnessruimte voor degenen die graag in vorm willen blijven tijdens hun verblijf. Bekijk hier de actuele beschikbaarheid en prijzen.

We bezochten Nationaal Park Eifel in samenwerking met Eifel Tourismus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top