Museum Grimmwelt in Kassel, Duitsland, is een museum speciaal gebouwd om de levenswerken van de gebroeders Grimm te beleven.
Museum Grimmwelt
Wij bezochten Museum Grimmwelt vlak na de opening in september 2015. Samen met onze peuter rijden we Kassel binnen en vinden eenvoudig de weg naar het museum. Gelegen op een heuvel op loopafstand van het centrum ligt hier een moderne blokkendoos.
Persoonlijk vind ik die robuste uitstraling wel een mooi contrast met de omgeving. Dankzij een brede trap kan je naar het dak van het museum klimmen waar je een weids uitzicht hebt over het lager gelegen dal.
De gebroeders Grimm
We komen natuurlijk niet voor het bouwwerk zelf maar voor wat er binnen te zien is. Dit museum is gewijd aan de gebroeders Grimm. De familie woonde lange tijd in Kassel en daarom is het ook heel logisch dat het museum hier gevestigd is.
Deze broers zijn bij ons vooral bekend vanwege de sprookjes zoals Doornroosje, Sneeuwwitje en Roodkapje maar in het museum leren we dat ze nog veel meer deden. Het eerste gedeelte van het museum gaat bijvoorbeeld over het levenswerk van de broers, namelijk het Duits Woordenboek, of “De Grimm”.
Wist jij dat de het levenswerk van de gebroeders Grimm hun woordenboek was?
Dit gedeelte werd door onze peuter niet bijzonder gewaardeerd, dus we besloten op te splitsen. Terwijl Marcel zich verder verdiepte in het woordenboek en de literaire facetten, gingen dochter en ik alvast verder naar de volgende ruimte. Als je net als wij Grimmwelt met kinderen bezoekt dan begint hier het kinderplezier.
Grimmwelt voor gezinnen
Uit een groene borstel hoor ik opeens pssttt… en op de grond verschijnt een geprojecteerde kikker. Het museum Grimmwelt biedt mede dankzij gebruik van moderne technologieën een combinatie tussen leren en beleven.
Wij hebben al snel hebben we door dat een rode cirkel op de grond betekent dat je hier moet gaan staan om om wat te laten gebeuren. Voor kinderen een niet te begrijpen wonder.
De kinderen zitten lachend achter de kikker aan die zomaar verschijnt en dan weer weg springt. Wanneer één van de ouders suggereert dat je de kikker moet kussen om er een prins van te maken wordt de projectie enthousiast gekust, zonder resultaat trouwens.
Onze dochter denkt dat door het kussen de kikker zelfs verdwijnt. Iedereen wil natuurlijk ook even voor de spiegel staan van “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand”. Het leukst gebruikt gemaakt van de moderne technologieën vind ik nog wel de plek waar je kunt gaan zitten en vervolgens jezelf aan tafel ziet zitten en mee eet met de 7 dwergen.
Sommige dingen zoals het Roodkapje-huisje waar de wolf zegt dat die je gaat pakken zijn niet zo geschikt voor kleine kinderen, ze illustreren wel mooi dat de sprookjes best wel gewelddadig zijn.
Ik leerde hier ook dat de oorspronkelijke verhalen nog veel extremer waren dan de toch wat vriendelijkere (Disney) variant die wij kennen. Zo wilde de moeder van Sneeuwwitje (niet stiefmoeder) haar niet alleen dood maar moest de longen en lever meegenomen worden zodat ze die kon opeten.
Grimmwelt voor volwassenen
Het is belangrijk in de gaten de houden dat Grimmwelt geen sprookjesmuseum is maar echt over de broers zelf gaat en ook over de invloed die hun verhalen nu nog hebben. Dit zie je bijvoorbeeld in de grote ruimte waar films gebaseerd op hun boeken spelen.
Een andere ruimte, die op één of andere manier heel rustgevend is, is de ruimte “Erzählenhöhren”. Hier vertellen sprookjesvertellers vanuit de hele wereld op schermen om je heen hetzelfde sprookje in het Nederlands, Engels, Duits, Israëlisch, doventaal en nog veel meer talen. Het is goed te volgen, als je een paar van de talen spreekt en je de sprookjes een beetje kent.
Je kunt ook luisteren en kijken naar diverse documentaires over de broers. Eén van de meeste interessante aspecten van het museum vond ik de ruimte waar tekeningen van Ludwig Emil Grimm te zien waren. Deze jongere broer van de bekende broers was een kunstenaar er hierdoor zijn er tekeningen bewaard waarin het dagelijkse leven in die tijd te zien is.
Praktische informatie
Museum Grimmwelt is er bijzonder goed in geslaagd om interessant te zijn voor verschillende doelgroepen. Voor gezinnen, voor jongeren en helemaal voor wie interesse heeft in literatuur.
Je kunt hier als liefhebber een dag doorbrengen als je alles wilt zien en lezen wat tentoongesteld wordt. Voor de gewone toerist of voor wie Grimmwelt met kinderen bezoekt is 1,5 – 2 uur voldoende. Meer informatie over openingstijden en entreeprijzen op de website.
Wij sloten ons bezoek af met een hapje eten in het museumrestaurant Falada. Dankzij de enorme glazen ramen heb je hier net als op het dak een fijn uitzicht. Je kunt hier ontbijten en verder staan er op de menukaart burgers en zijn er elke dag lunch-specials. Daarnaast hebben ze een ruime selectie aan taartjes die bijna te mooi zijn om op te eten.
Ook de museumwinkel kon de goedkeuring dragen van onze dochter.
Meer tips in de regio? lees ook onze andere blogs over een vakantie in Hessen met kinderen.
- Bad Wilhelmshöhe waterspelen in Kassel
- Bezoek Romantische stadje Hann Munden
- De Duitse Sprookjesroute