Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Waterspelen Kassel, een bezoek aan kasteel Wilhelmshöhe

Waterspelen Kassel, een bezoek aan kasteel Wilhelmshöhe

De eerste keer dat ik een foto zag van kasteel Wilhelmshöhe, het bergpark en de vele fonteinen was in zo’n “500 Must Visit Destinations” boek. Een bezoek aan de regio Nord-Hessen zou dan ook niet compleet voelen zonder het meemaken van de waterspelen in Kassel.

Vandaag is het zover, en wanneer we onze auto parkeren is het duidelijk dat we zeker niet de enige bezoekers zijn met dit plan. Zoveel drukte hadden we niet verwacht. Het is dan ook een spektakel dat je maar 2 keer per week kunt meemaken op woensdag en op zondagen om 14:30 en dan ook nog alleen van 1 mei tot 3 oktober.

Waterspelen Kassel

Kasteel Wilhelmshöhe en de waterspelen

Voor wie nog niet bekend is met deze UNESCO-werelderfgoed attractie een klein beetje geschiedenis. Landgraaf Karl von Hessen-Kassel bedacht het idee en Italiaanse architect Giovanni Francesco Guerniero ontwierp ze grotendeels. De bouw nam maar liefst 17 jaar in beslag maar dan heb je ook wat. Het hele systeem inclusief alle ondergrondse pijpen is al 300 jaar in gebruik en werkt nog steeds.

Bovenop een natuurlijke heuvel op een sokkel staat het beeld van de “Hercules”. Hier starten ook de eerste waterlopen en watervallen. Over een lengte van meer dan 12 kilometer via aquaducten, diverse watervallen en beekjes stroomt meer dan 750.000 liter water naar het aan de voet van de heuvel, voor het paleis, gelegen meer waar door de kracht van het water een 52 meter hoge fontein ontstaat.

Al het water komt uit natuurlijke bronnen zoals regenwater en wordt niet opnieuw omhoog gepompt. Dit is ook de reden dat de waterspelen niet dagelijks plaats kunnen vinden.

Wilhelmshöhe
Wilhelmshöhe

De waterspelen Kassel met kinderen

Het lastigste stukje van je bezoek aan de Waterspelen in Kassel met kinderen zal het eerste half uurtje zijn. Je staat te wachten in de drukte en er gebeurt nog niets. Dan opeens komt daar het water. Even later volgt een hele valse, lage toon. De hoorn van de twee standbeelden wordt aangedreven door de kracht van het water.

Waterspelen Kassel
Waterspelen Kassel
Waterspelen Kassel

Na het eerste gedeelte is het tijd om verder te gaan. Er komt nu ook een stuk meer ruimte en dat is wel zo fijn. Je hebt verschillende wandelopties in het bergpark dat echt enorm is. Van grote grasvlaktes om in het zonnetje te liggen tot bosgebied.  Wij kiezen ervoor om de sluipdoorweggetjes te nemen maar om wel op tijd weer bij de volgende waterval te zijn.

Het water loopt namelijk niet in een keer door maar medewerkers zetten telkens handmatig een sluis open. Hierdoor weet je als bezoeker precies op welk tijdstip je waar moet zijn.

Waterspelen Kassel
Waterspelen Kassel

Behalve de watervalleien zijn er nog andere landmarks zoals een aquaduct en een brug in Japanse stijl. Uiteindelijk komen we helemaal beneden aan waar het woonpaleis ligt (nu een museum). Gelukkig gaat er vanaf hier ook een bus helemaal naar boven waar onze auto staat.

Waterspelen kassel
Wilhelmshöhe
Wilhelmshöhe

Wat ons betreft zijn de waterspelen in Kassel een spektakel dat je een keer moet meemaken!

Overnachten in de buurt van de waterspelen Kassel

Wil je de waterspelen bekijken zonder drukte dan kan je het beste zo vroeg mogelijk gaan. Wij sliepen zelf in Bad Emstal in hotel Emstaler Höhe. Ongeveer halverwege tussen Kassel en de Waldeck aan de Edersee. Voor ons is het dus in de ochtend nog een half uurtje rijden naar de waterspelen.

Parkhotel Emstaler Höhe heeft veel verschillende kamers waaronder de heel grote familiekamer (met aparte slaapkamer voor onze dochter) waar wij verblijven. De inrichting is enigszins sober maar wel heel ruim en fris. Bij het hotel zit ook een restaurant waar we een avond hebben gegeten en veel typische streekgerechten op de kaart staan. Het ontbijtbuffet is erg uitgebreid en heeft veel verse producten van broodjes tot vleeswaren. Er is ook een leuke speelkamer voor kinderen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Hotel Emstaler Höhe
Hotel Emstaler Höhe

Voor een volgende keer zou ik ervoor kiezen te overnachten in de de buurt van kasteel Wilhelmshöhe. Hotel am Herkules is een goede optie. Een net hotel met moderne inrichting. Ze hebben ook familiekamers. Je kunt hier gratis parkeren en op loopafstand van Hercules en het park Wilhelmshöhe. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

waterspelen kassel

Wat is er nog meer te doen in Kassel

Uitgekeken bij de waterspelen? Er is nog meer te doen in Kassel. Bezoek bijvoorbeeld het interessante en interactieve Grimmwelt een museum over de gebroeders Grimm. Deze broers zijn in Nederland natuurlijk bekend van de sprookjes zoals Doornroosje, Sneeuwwitje en Roodkapje. Hun echte levenswerk was echter het Duitse Woordenboek. Dit museum is dan ook zeker niet alleen gericht op kinderen maar er is wel genoeg voor ze te doen. Lees ook ons blog over Grimmwelt Kassel.

Meer tips in de regio? lees ook onze andere blogs over een vakantie in Hessen met kinderen.

Over de auteur

1 gedachte over “Waterspelen Kassel, een bezoek aan kasteel Wilhelmshöhe”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top