Waterspelen Kassel, een bezoek aan kasteel Wilhelmshöhe

De eerste keer dat ik een foto zag van kasteel Wilhelmshöhe, het bergpark en de vele fonteinen was in zo’n “500 Must Visit Destinations” boek. Een bezoek aan de regio Nord-Hessen zou dan ook niet compleet voelen zonder het meemaken van de waterspelen in Kassel.

Vandaag is het zover, en wanneer we onze auto parkeren is het duidelijk dat we zeker niet de enige bezoekers zijn met dit plan. Zoveel drukte hadden we niet verwacht. Het is dan ook een spektakel dat je maar 2 keer per week kunt meemaken op woensdag en op zondagen om 14:30 en dan ook nog alleen van 1 mei tot 3 oktober.

Waterspelen Kassel

Kasteel Wilhelmshöhe en de waterspelen

Voor wie nog niet bekend is met deze UNESCO-werelderfgoed attractie een klein beetje geschiedenis. Landgraaf Karl von Hessen-Kassel bedacht het idee en Italiaanse architect Giovanni Francesco Guerniero ontwierp ze grotendeels. De bouw nam maar liefst 17 jaar in beslag maar dan heb je ook wat. Het hele systeem inclusief alle ondergrondse pijpen is al 300 jaar in gebruik en werkt nog steeds.

Bovenop een natuurlijke heuvel op een sokkel staat het beeld van de “Hercules”. Hier starten ook de eerste waterlopen en watervallen. Over een lengte van meer dan 12 kilometer via aquaducten, diverse watervallen en beekjes stroomt meer dan 750.000 liter water naar het aan de voet van de heuvel, voor het paleis, gelegen meer waar door de kracht van het water een 52 meter hoge fontein ontstaat.

Al het water komt uit natuurlijke bronnen zoals regenwater en wordt niet opnieuw omhoog gepompt. Dit is ook de reden dat de waterspelen niet dagelijks plaats kunnen vinden.

Wilhelmshöhe
Wilhelmshöhe

De waterspelen Kassel met kinderen

Het lastigste stukje van je bezoek aan de Waterspelen in Kassel met kinderen zal het eerste half uurtje zijn. Je staat te wachten in de drukte en er gebeurt nog niets. Dan opeens komt daar het water. Even later volgt een hele valse, lage toon. De hoorn van de twee standbeelden wordt aangedreven door de kracht van het water.

Waterspelen Kassel
Waterspelen Kassel
Waterspelen Kassel

Na het eerste gedeelte is het tijd om verder te gaan. Er komt nu ook een stuk meer ruimte en dat is wel zo fijn. Je hebt verschillende wandelopties in het bergpark dat echt enorm is. Van grote grasvlaktes om in het zonnetje te liggen tot bosgebied.  Wij kiezen ervoor om de sluipdoorweggetjes te nemen maar om wel op tijd weer bij de volgende waterval te zijn.

Het water loopt namelijk niet in een keer door maar medewerkers zetten telkens handmatig een sluis open. Hierdoor weet je als bezoeker precies op welk tijdstip je waar moet zijn.

Waterspelen Kassel
Waterspelen Kassel

Behalve de watervalleien zijn er nog andere landmarks zoals een aquaduct en een brug in Japanse stijl. Uiteindelijk komen we helemaal beneden aan waar het woonpaleis ligt (nu een museum). Gelukkig gaat er vanaf hier ook een bus helemaal naar boven waar onze auto staat.

Wilhelmshöhe
Wilhelmshöhe
Wilhelmshöhe

Wat ons betreft zijn de waterspelen in Kassel een spektakel dat je een keer moet meemaken!

P.S.. Onze camera raakte defect op de laatste dag in Kassel: daarom zijn alle foto’s noodgedwongen met een GoPro en telefoon gemaakt. 

1 reactie op “Waterspelen Kassel, een bezoek aan kasteel Wilhelmshöhe”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top