Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Bielefeld bezienswaardigheden, in de stad en omgeving

Bielefeld bezienswaardigheden, in de stad en omgeving

Bielefeld op minder dan twee uur rijden van de grens met Nederland is met meer dan 300.000 duizend inwoners een van de top twintig grootste steden in Duitsland. In de regio Noordrijn-Westfalen zijn wel meer grotere steden en wellicht dat het daarom als toeristische bestemming weinig bekendheid geniet. De bezienswaardigheden in Bielefeld zijn beperkter dan je zou verwachten voor een stad van deze grote.

Wij zijn zelf meerdere keren in Bielefeld geweest maar vaak op doorreis. Bielefeld ligt namenlijk aan de rand van het Teutoburger Woud een heel fijn gebied om te wandelen en te fietsen. Met de beroemde exernsteine, kastelen en vakwerkstadjes. Je kunt natuurlijk kiezen voor een stedentrip Bielefeld maar ik zou je aanraden om vooral de stad als basis te gebruiken voor uitstapjes in de omgeving.

Bielefeld centrum

Bezienswaardigheden Bielefeld

Centrum van Bielefeld

Het centrum van Bielefeld is een mix van historische gebouwen en veel nieuwbouw. Er zijn wel een paar mooie straatjes maar het is toch vooral een stad om te winkelen of om een terrasje te pakken.

Bielefeld centrum

Musea in Bielefeld

Er zijn diverse musea in Bielefeld. Ga je naar Bielefeld met kinderen dan tip ik je het natuurhistorisch museum Bielefeld. Dit museum is niet al te groot maar heeft wel een aantal leuke interactieve tentoonstellingen voor kinderen. Verder zijn er vaak tijdelijke tentoonstellingen dus check vooral eerst even de website hoeveel er open is.

Benieuwd hoe toetjes gemaakt worden? Breng een bezoek aan de Dr Oetker fabriek. Wel even van te voren reserveren via de website het zit altijd snel vol. Er zijn gewone rondleidingen en rondleidingen speciaal voor gezinnen. Het familieprogramma is interactiever en heeft ook demonstraties wel allemaal in het Duits.

De Kunsthalle is het kunstmuseum van Bielefeld. Ook dit is een kleinschalig museum maar wel met een beeldentuin. Meer weten over de geschiedenis van de stad bezoek dan het historische museum Bielefeld.

Bielefeld centrum

Sparrenburg

Kasteel Sparrenburg is de belangrijkste historische bezienswaardigheid van Bielefeld. Vanaf de Altstad is het een flinke klim naar de heuvel met daarop het kasteeltje. De eerste vermeldingen van een verdedigingswerk op deze heuvel stammen al uit 1256. Nu staat er op de hoog gelegen heuvel nog een uitkijktoren met een ommuurd binnen terrein. Ook de kazematten zijn nog goed zichtbaar.

sparrenburg bielefeld

Het is mogelijk de toren te beklimmen en de kazematten zijn te bezoeken met een tour. Het aantal deelnemers is beperkt. Je kunt niet online boeken maar wel telefonisch. Wij hadden dat niet gedaan en hadden dus niet de mogelijkheid om binnen te kijken in de toren of in de kazematten.

sparrenburg bielefeld

In plaats daarvan namen we genoegen met een drankje met uitzicht over de stad. Binnen de muren van kasteel Sparrenburg zit namenlijk ook een kiosk en er zijn een aantal picknicktafels. Veel jongeren nemen wat te drinken mee en zoeken dan een plekje op het grasveld van de heuvel.

speeltuin sparrenburg

Er is hier ook een speeltuin. Die was leuk maar over het park was ik wat minder enthousiast. Het uitzicht is mooi maar er lag toen we er waren wel echt veel afval tussen het gras.

Bielefeld sparrenburg

Klimbos Bielefeld

Wat actiefs doen in Bielefeld? Ga dan naar het klimpark. Klimpark Bielefeld op Johannisberg is een van de grootste klimparken van Noordrijn-Westfalen. Er zijn meer dan Er is een Bambini parcours met meerdere routes voor kinderen vanaf 3 jaar. Kinderen vanaf zes jaar kunnen zelfstandig klimmen op vier verschillende routes waarvan de hoogste op acht meter boven de grond. Bekijk de website om te reserveren en voor de prijs.

Heimat-Tierpark Olderdissen

Heimat-Tierpark Olderdissen ligt aan de rand van Bielefeld. Het is een gratis dierenpark en daarom hadden van te voren niet al te hoge verwachtingen. Onterecht want het blijkt echt een prima uitje te zijn zeker als je Bielefeld met kinderen bezoekt. Voor parkeren betaal je twee euro.

Dierenpark Olderdissen ligt in het bos en is heel ruim opgezet. Het is een wildpark geen dierentuin het verschil is dat je hier dieren ziet die van nature ook in Europa leven. Hertjes, wilde zwijnen maar ook wolven en bevers. Je kunt ter plekke pakjes voedsel kopen en veel van de dieren daarmee voeren.

bielefeld
bielefeld

In het dierenpark van Bielefeld zit verder ook een restaurant. Bij de ingang is ook een aardige speeltuin. Diverse historische huisjes zijn nu ingericht als dieren verblijf. Ik dacht eerst naar een soort openluchtmuseum huisje te kijken tot er opeens een muis over het spinnewiel rende en ik door had dat dit gewoon een dieren verblijf was.

Er is wel hoogteverschil in het park dus met jonge kinderen is het handig een kinderwagen of bolderkar mee te nemen. Voor een bezoek moet je rekenen op twee a drie uur.

Heimat-Tierpark Olderdissen
bielefeld dierentuin

Hotel in Bielefeld

Bielefeld heeft een groot aanbod van hotels en is daarom een goede uitvalsbasis voor trips in de omgeving. Er zijn ook veel aparthotels voor mensen die langer in de stad blijven maar natuurlijk ook handig voor gezinnen. Juist in het weekend wanneer er geen zakelijke evenementen zijn liggen prijzen relatief laag. Check hier de best beoordeelde hotels in Bielefeld.

Wat is er te doen in de omgeving van Bielefeld

Benieuwd naar de bezienswaardigheden in de omgeving van Bielefeld? In het Teutoburgerwoud is veel te zien en te doen. De Externsteine zijn een formatie van rotsen in het plaatsje Horn-Bad Meinberg is er bijzonder. In Bad Iburg kan je een kasteel bezoeken en het boomkroonpad. Osnabrück is een gezellige stad met een echt dierentuin en kindvriendelijke musea. Lees vooral ons uitgebreide blog over het Teutoburgerwoud om een idee te krijgen van de mogelijkheden.

2 gedachten over “Bielefeld bezienswaardigheden, in de stad en omgeving”

  1. Leuk om te lezen over het Teutoburgerwald en de plaatsjes om te bezoeken. Op de foto’s zie ik water. Dat is fijn met die hete dagen! Waar kun je lekker in een meer of rivier duiken in die omgeving?

  2. Niet te vergeten: Het gigantische Hermannsdenkmal vlak bij de externsteine , de prachtige botanische tuin (gratis) , op loopafstand van dierenpark Olderdissen en de zeer bijzondere palmentuin in Bad Pyrmont incluzief kasteel.Alles in de nabijheid van Bielefeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top