Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Dagje Winterberg

Dagje Winterberg

Skiën, het is een hobby van heel veel Nederlanders. Een weekje naar de Alpen is voor hen het summum, maar als je de tijd niet hebt, dan heeft het Sauerland (Willingen/Winterberg) vele kilometers aan pistes. Ik bezocht Winterberg met collega’s.

Ik (Marcel) houd van skiën. Toen ik de eerste keer in 2009 ging skiën in de Alpen, heb ik na 4 dagen les een tocht gemaakt met een vriend van me en heb ik een aantal rode pistes in de Franse Alpen afgewerkt. Met meer dan 95 km/u denderde ik van een lange, brede piste af om vervolgens over de kop te gaan bij een oneffenheid in de sneeuw. Ik wist wel dat ik dit vaker ging doen.

In 2010 ben ik nog een keer naar Willingen en een keer naar Winterberg geweest, maar de jaren daarna was het te groen in Sauerland en het weekje naar de Alpen is er niet meer van gekomen. Mijn eerste skitripje in 5 jaar naar Winterberg was dus best spannend.

dagje winterberg

Hoe het allemaal begon

In 2009 kwam een collega van mij op het lumineuze idee voor het Xsens Xtreme Ski Event: reistas inpakken, op donderdagavond vertrekken, hotelletje, een dagje skiën in Willingen en om 21u op vrijdag gewoon weer thuis, klaar voor het weekend. Ook in 2010 was dit een groot succes, met een groep van 25 personen. Van 2011 tot 2014 was het veel te warm en lag er bijna geen sneeuw in Winterberg.

Toen ik dit jaar maar weer eens probeerde het uitje te organiseren was het een week voor vertrek nog 13 graden… Op 23 januari lag er echter een dik pak (kunst)sneeuw. Met 12 collega’s vertrokken we naar Privathotel Brügges Loui in Usseln.

In dit aangename familiehotel werden we door de eigenaar (met grote krulsnor) verwelkomd met o.a. een grote ham, gebakken schapenkaas en Duitse aardappelkroketten.

dagje winterberg

GoPro testen

Eén van de doelen van een dagje Winterberg was het testen van de nieuwe GoPro voordat we naar Panama zouden gaan. De helm-mount bleef niet zitten, dus vandaar maar gefilmd vanuit de hand.

Gelukkig is skiën net fietsen: al na een paar afdalingen voelde ik me zeker genoeg om met één hand te filmen en in de andere hand mijn stokken vast te houden. Het gaf wat schokkerige beelden, maar het filmpje is in ieder geval leuk geworden.

Winterberg of Willingen?

Het was altijd ’traditie’ om naar Willingen te gaan. Ik vind Willingen zelf niet zo leuk: er zijn drie hoofdafdalingen op de middelste berg met een paar variaties, dan nog een paar oefenbaantjes en drie afdalingen op twee heuvels verderop.

Het is goed om elkaar niet kwijt te raken, maar vrij eentonig. Winterberg heeft drie bergen waar het allemaal op gebeurt (Brembergkopf, Poppenberg, Herrlohkopf) en dan nog twee bergen iets verderop (Kappe en Kahler Asten).

De Sürenberg heeft één piste die aansluit op de Poppenberg. Zelfs als je snel skiet kun je in een dag waarschijnlijk niet alle pistes en variaties doen. Het is ook leuk om in Winterberg een tochtje te maken van de Poppenberg naar de pistes van Kappe en dan terug naar de restaurantjes via de Brembergkopf.

De zwarte piste onder de St. Georgschanze is niet voor iedereen weggelegd en zorgen voor veel spektakel als beginners het toch proberen. Winterberg heeft ook slee-pistes waar kinderen met een sleetje mogen afdalen en geen skiërs zijn toegestaan. Ons hotel zat in Willingen, maar dit is vanaf Winterberg maar minder dan een half uur.

dagje winterberg

Praktische zaken

Winterberg in Duitsland is vanaf Utrecht ongeveer 3 uur rijden. Theoretisch kun je dus om 6 uur vertrekken en om 9:30u op de piste staan. Als je op vrijdag gaat in de normale ochtendspits of als het erg winters is, is het waarschijnlijk langer dan 3 uur en is de tijd dus te krap. Beter is het dan om een hotelletje te nemen in de omgeving.

Verhuur van ski’s wordt steeds makkelijker gemaakt. Het is mogelijk om vantevoren bij bijvoorbeeld Skiverleih Klante een bestelling te plaatsen en te betalen. Die bestelling staat dan klaar als je aankomt. Uiteraard kun je je schoenen nog omruilen als ze niet goed zitten.

Een helm is tegenwoordig wel de norm, het is nog net niet zo, dat je met alleen een muts raar wordt aangekeken. Vanaf P6, waar de skiverhuur ook aan grenst, ben je binnen 1 minuut bij de kassa’s van de skiliften.

Winterberg met kinderen

Inmiddels ben ik al weer heel wat jaren minimaal een of meerdere dagen naar Winterberg gegaan. Nu mijn dochter vier jaar is mag ze ook mee. Je leest erover in ons blog Winterberg met kinderen.

Wintersport met kinderen

Zomer

Ook in de zomer is er genoeg te doen in Winterberg. Naast mountainbiken kun je met de wielrenfiets de bobbaan opfietsen (bezoek de website voor meer informatie) en is een rodelbaan. Je kunt er prachtig wandelen, maar er zijn ook andere activiteiten voor kinderen.

2 gedachten over “Dagje Winterberg”

  1. Leuk filmpje! Toch wel dapper hoor vanuit je hand, haha… weet niet of ik dat zo even zou doen ;-). Winterberg gaat mijn familie die kids hebben vaak heen. Juist omdat het ook leuk is voor kinderen en zeker als je voor de eerste paar keren gaat. Ook fijn is de afstand, je bent er inderdaad zo. Perfect voor een korte trip.

  2. Van de besneeuwde toppen naar Panama. Leuk filmpje! Ik vond het schokkerige als kijker erg meevallen. En goed dat je de twee verschillen even naast elkaar zet! (Winterberg versus Willingen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top