Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Lutzelbourg klein dorp, groot plezier in de Lorraine

Lutzelbourg klein dorp, groot plezier in de Lorraine

Lutzelbourg is maar een klein dorpje maar erg mooi gelegen en met een grote kasteelruïne boven het stadje. Het was de laatste stop van onze vaarvakantie in de Elzas. We voelden ons dan ook een beetje sip dat de vakantie voorbij was maar dit was direct over toen we dit dorpje binnen voeren. Een klein dorpje omgeven door de glooiende groene heuvels. Het riviertje de Zorn en het kanaal zorgen voor een zacht ruisend geluid en dan op één van de heuvels een enorme burcht.

We leggen onze boot aan, bijna recht onder de het kasteel in het haventje van Lutzelbourg. Zodra onze kleine dame klaar was met het middagdutje was het tijd om op verkenning te gaan me de eerste stop, je raadt het al het kasteel.

Kasteel Lutzelbourg

Kasteel Lutzelbourg

Voordat we boven zijn eerst nog even een steile klim van 10 minuten, en dan zijn we op top. Aan alle kanten hebben we uitzicht over de omgeving en er staan een heleboel verschillende gebouwen. Zo’n groot kasteel verwacht je eigenlijk niet bij zo’n klein dorpje. Een informatiebord vertelt ons dat het gebouwd werd in de 10e eeuw en dat het nu eigendom van het dorp is die enkele muren hebben herbouwd. Het is nog steeds een ruïne maar wel eentje die heel herkenbaar is in wat het vroeger was.

Kasteel Lutzelbourg

Met het fijne grote grasveld, een paar bomen voor wat schaduw en het uitzicht is het ook een hele prettige plek voor een picknick. We zouden hier de hele middag wel kunnen luieren maar besluiten om toch maar terug te gaan om ook nog iets van het dorp te zien.

Lees ook ons blog over kastelen in de Vogezen.

bootvakantie elzas
Kasteel Lutzelbourg

Lutzelbourg bezienswaardigheden

Er wonen minder dan 800 mensen in Lutzelbourg en het is dus echt een dorpje. Eigenlijk is het verbazingwekkend hoeveel faciliteiten er nog zijn. Een supermarktje, meerdere restaurants en bakkerij waar je ook wat kan drinken. Het enige bizarre was dat de bakker een hele plank vol chocolade piemels te koop (in allerlei afmetingen). We hadden natuurlijk moeten vragen wat de betekenis achter dit gebruik was, maar dat ging onze Franse taalkennis echt te boven. Bovendien was het gewoon te apart, ik zie me al aankomen bij mijn schoonmoeder met een levensgrote chocolade fallus in een bonbondoosje.

Lutzelbourg frankrijk

Op onze wandeling door het dorp komen we verder langs de twee kerken (beide dicht) en de grote speeltuin aan het water. De sluis midden in het dorp is ook een geliefd punt voor de bewoners om op een bankje te zitten en te kijken hoe de toeristen die op vaarvakantie zijn het er vanaf brengen.

In Lutzelbourg zijn maar twee restaurants: Bierstube d’Eselbahn en Restaurant des Vosges. Wij kiezen voor die laatste. Een authentieke eetbeleving met gerechten zoals hert en escargot in een setting die een mix is van sjiek restaurant (zilver bestek) en je oma’s huiskamer.

Lutzelbourg
Lutzelbourg frankrijk

Rondom Lutzelbourg

In het achterland van Lutzelbourg is ook nog veel te doen. Zo kan je er goed wielrennen en wandelen in de Vogezen. Het is een regenachtige dag dus wij kiezen lui voor de auto. Tijdens onze vaarvakantie is eigenlijk niet Lutzelbourg maar Hesse het eindpunt waarbij gebruik wordt gemaakt van de Arzviller bootlift. Deze is op het moment van onze toch al 2 jaar in reparatie. Of eigenlijk 1 jaar, toen werkte die weer een paar dagen en toen moest het ding alweer opnieuw gerepareerd worden.

Lutzelbourg omgeving

Arzviller scheepslift

Eigenlijk vonden we het niet zo erg want nu hadden we meer tijd om dingen te bekijken zoals de twee dagen die we in Straatsburg doorbrachten. Dit was totdat we de bootlift zagen, wat een gaaf ding. De scheepslift is een grote bak met water, die met een zware motor omhooggetrokken wordt en aan een kabel weer naar beneden zakt zo overbrug je een heel stuk hoogteverschil.

Het museum dat erbij zit stelt alleen helemaal niks voor en is enorm overpriced dus zolang de lift stuk is zou ik je afraden hier naar binnen te gaan.

Arzviller scheepslift

 St Léon sur le Rocher de Dabo

We rijden door naar de kapel van st Léon sur le Rocher de Dabo. Gelegen op een rots en 150 jaar geleden gebouwd vraagt het al van veraf om aandacht. We betalen de entreeprijs en mogen dan beginnen aan de gemakkelijke beklimming naar boven.

 st Léon sur le Rocher de Dabo

Wij vonden de kapel niet mega bijzonder maar het uitzicht dan weer wel. Zeker als je ook nog naar de toren van de kapel klimt. Aan onze voeten ontvouwt zich een panorama van dorpjes in het groen, glooiende heuvels en witte wolken die voorbij trekken. Er zijn veel verschillende gezichtspunten en allemaal zijn bijzonder fraai en fotogeniek.

 st Léon sur le Rocher de Dabo
 st Léon sur le Rocher de Dabo

Onze halve dag in het achterland van Lutzelbourg zat er hiermee op, maar zoek je meer tips lees dan ook ons artikel over Saverne met meer tips zoals het klooster van Marmoutier en het kasteel van Wangenbourg die een vallei verderop ligt. Of onze andere blogs over Frankrijk.

1 gedachte over “Lutzelbourg klein dorp, groot plezier in de Lorraine”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top