Home / Oceanie / Australie / Brisbane met kinderen, zoveel te ontdekken voor het hele gezin

Brisbane met kinderen, zoveel te ontdekken voor het hele gezin

Brisbane is een mooie en vriendelijke stad in het oosten van Australië. Het is de derde grootste stad, na Sydney en Melbourne. Wij vinden Brisbane met kinderen echt een aanrader. Brisbane is namelijk een prettige stad waar de zon veel schijnt, de parken prachtig groen zijn en de straten goed onderhouden worden. Het zal je verrassen wat je in de stad Brisbane met kinderen allemaal kan ontdekken. Van diverse kindvriendelijke gratis musea tot aan een stadsstrand met zwembad aan de rivier.

Daarnaast ligt de stad dichtbij andere noemenswaardige plaatsen om te bezoeken, zoals Noosa en Fraser Island. Je kunt Brisbane dan ook prima gebruiken als basis waarvandaan je dagtrips kan maken naar een aantal hele mooie bestemmingen binnen een tot twee uur rijden.

Lees ook onze tips met algemene informatie over Australië met kinderen.

Brisbane met kinderen

Wat te doen in Brisbane met kinderen?

Stadsstrand South Bank Parklands

In de maanden juni, juli en augustus is het in winter in Brisbane, de temperatuur is dan uitstekend. Zo’n 20 tot 25 graden, ideaal om de stad te bezoeken. In de Australische zomer is het een stuk warmer met temperaturen richting de 30 graden. Mocht je toe zijn aan verkoeling, dan doe je dat bij uitstek bij Street Beach en de Boat Pool. Spetteren met water en zwemmen middenin de stad Brisbane. Er zijn meerdere plekken om te zwemmen in Brisbane. South Bank Parklands is echter het meest toegankelijk voor toeristen. Hier vind je naast elkaar diverse gratis openbare openluchtzwembaden. Deze geweldige zwembaden liggen bij de Southbank aan de rivier die dwars door Brisbane stroomt.

Street Beach brisbane

Street Beach is een stadsstrand waar het zand tussen je tenen kriebelt en het echt op een strand lijkt, maar dan middenin de stad. Vaak is hier een badmeester aanwezig die alles goed in de gaten houdt. Naast Street Beach is nog een dieper zwemgedeelte te vinden

Boat Pool brisbane

Aan de andere kant naast Street Beach ligt de Boat Pool, dit zwembad is gericht op (kleinere) kinderen die vooral veel plezier willen hebben met het spetteren en spelen in het water. Er zijn diverse fonteinen en waterspelen. Het water komt bij een volwassene tot maximaal aan het bovenbeen, wat betekent dat zelfs de allerkleinsten bij de meeste gedeeltes zelf lekker, onder toezicht, kunnen spetteren.

Reuzenrad van Brisbane

Om een prachtig uitzicht over de stad te hebben, kun je in Brisbane met kinderen een rondje van 15 minuten in het reuzenrad doen. De gondels van Wheel of Brisbane hebben airconditioning en een audiosysteem, waardoor je na een rit precies weet hoe Brisbane is omgeven. Online, maar ook aan de balie daar, kun je gezinstickets kopen. Een gezinsticket bevat twee volwassenen tickets en voor twee kinderen tot 11 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis. Voor kinderen vanaf 12 jaar betaal je een volwassenentarief. Ook het reuzenrad vind je op South Bank.

Brisbane met kinderen

Letters, pagode en speeltuin bij South Bank

Op South Bank is nog meer te beleven voor gezinnen die een bezoek brengen aan Brisbane met kinderen. Zo zijn er veel gezellige plekken om te eten. Ook zijn er op verschillende plekken toiletten en mogelijkheden om om te kleden.

Brisbane south bank

Twee speeltuinen zorgen voor lekker veel speelplezier. Zoek je een leuke speeltuin in Brisbane, dan is vooral die tussen het reuzenrad en de zwembaden erg leuk. Met een tof gedeelte voor oudere kinderen, maar ook genoeg te klimmen voor jongere kinderen.

Ben je toch bij het reuzenrad in de buurt, loop dan een klein stukje door om een leuke foto te maken bij de letters van Brisbane. Nog een hele uitdaging om alleen met je gezin, zonder vreemden, op de foto te gaan.

Brisbane met kinderen

Verder kun je een korte boardwalk wandeling maken door een klein stukje bewaard gebleven regenwoud en een pagode uit Nepal bekijken, die hier na de wereldtentoonstelling van 1988 is blijven staan.

Brisbane south bank

Welke musea in Brisbane zijn leuk met met kids?

Er zijn een aantal musea in Brisbane, waaronder QAGOMA en het Queensland Museum.

Queensland Museum

In het Queensland Museum vind je van alles. Het is een combinatie van een natuurhistorisch museum en een wetenschapsmuseum. Naast de vaste collectie zijn er veel wisselende collecties. Het museum is grotendeels gratis, maar voor het wetenschapsgedeelte waar je testjes kan doen met de naam SparkLab betaal je wel entree en moet je van tevoren een tijdslot reserveren. Dit deel van het museum is leuk voor kinderen van 6 tot 13 jaar.

Brisbane Queensland Museum

Ook de rest van de collectie is vooral gericht op kinderen in de leeftijd, hoewel je peuter vast ook onder de indruk is van de enorme dinosaurussen die je hier kan bekijken of juist van de collectie met opgezette Australische dieren.

Brisbane Queensland Museum

Een deel van het vier verdiepingen tellende gebouw is gereserveerd voor tijdelijke, betaalde tentoonstellingen. De collecties en onderwerpen veranderen, daarom kun je het beste op de website kijken of het een bezoek waard is.

Brisbane Queensland Museum
Brisbane Queensland Museum

Wanneer je alleen het gratis toegankelijke deel bezoekt en SparkLab en de tijdelijke betaalde tentoonstellingen overslaat, heb je aan een klein uurtje meer dan genoeg tijd voor dit kindvriendelijke museum in Brisbane.

Brisbane Queensland Museum

De ligging op South Bank maakt het ook makkelijk te combineren met het stadsstrand en het reuzenrad.

Vlakbij het Queensland Museum, ook op South Bank, vind je de Gallery of Modern Art, afgekort als QAGOMA. Hier vind je vaak grote betaalde tijdelijke tentoonstellingen, naast enkele kleinere vrij toegankelijke tentoonstellingen.

Ze doen hier veel om (hele) jonge kinderen al kennis te laten maken met kunst, zoals Art Starters voor baby’s en Art Playdates voor peuters. Tijdens deze speciale kinderochtenden, met spelletjes, interactieve speelsessies en meer, wordt op de zintuigen ingespeeld. Deze sessies zijn gratis, maar je moet wel even reserveren.

Brisbane Childrens Art Centre

Ook als er geen speciale kinderochtend is, is er iets te doen voor kinderen, maar dan meer gericht op kleuters of kinderen in de basisschoolleeftijd. Een klein deel van het museum is gereserveerd voor het Children’s Art Centre. Ook hier zijn wisselende tentoonstellingen, die vaak interactief zijn. Zo konden we tijdens ons bezoek meer leren over de Griekse Mythologie en kon je jezelf veranderen in een digitale held op een vaas. Dit tot grote hilariteit van onze dochter die steeds vreemdere creaties maakte.

Queensland Maritime Museum

Aan Southbank vind je nog een kindvriendelijk museum. Het Queensland Maritime Museum, waar je wel voor moet betalen. In de haven bij het museum liggen een aantal oude schepen welke je kan bezoeken. In het gebouw zelf ontdek je meer over het zeeleven.

Brisbane Maritiem museum

Daarnaast zijn er soms tijdelijke tentoonstellingen die het museum extra interessant maken. We vinden het museum wel een beetje prijzig voor hoe groot het is, zeker vergeleken met het soortgelijke museum in Sydney.

Museum of Brisbane

Het Museum of Brisbane is een ander gratis museum in Brisbane aan de andere kant van de rivier. Dit is een kleinschalig kunstmuseum in de Brisbane City Hall, een historisch gebouw in de stad. Of het interessant is voor kinderen hangt compleet af van de tentoonstelling die er op dat moment te zien is. Bekijk hier de website.

Brisbane museum

Je kunt hier ook de Clocktower van Brisbane bezoeken. Dit is gratis, maar je moet wel reserveren, tijdsloten zitten snel vol. Je gaat dan met de oudste nog werkende lift van Brisbane omhoog naar de toren. Best aardig, maar de toren wordt inmiddels overschaduwt door zoveel wolkenkrabbers dat je het voor het uitzicht niet hoeft te doen.

Brisbane museum

Story Bridge, Bridgeclimb Brisbane

In navolging van de populaire brugwandeling in Sydney heeft Brisbane ook haar eigen brugwandeling. Je loopt hier over de bogen van de historische Story Bridge. De brug is 74 meter hoog en je hebt dan ook een gaaf uitzicht vanaf de top. Je mag hier al meedoen vanaf 6 jaar. Bekijk hier de actuele mogelijkheden en ticketprijs.

Botanische tuinen Brisbane

In Brisbane met kinderen kun je in de botanische tuinen even tot rust komen. De botanische stadstuinen zijn zo prachtig groen tegenover de felblauwe lucht. Je kunt er een hele dag doorbrengen, zeker als je wat eten meeneemt om te picknicken. Er is een ruime speeltuin, met diverse schommels en speellevels, zodat kinderen van alle leeftijden veilig kunnen spelen. Eromheen vind je mooi aangelegde grasvelden, bloemperken, megabomen en de rivier op 5 minuten lopen.

Botanische tuinen Brisbane

Er is een toiletgebouw aanwezig waar je ook drinkwater kan tappen. Elke zondag vind je er een kleine markt, de Riverside Sunday Market, met lokale ondernemers die hun waar willen verkopen en ook zijn er diverse eettentjes, zelfs een kraam met “Dutch poffertjes”. Een podium met een kleine band houdt de sfeer er goed in.

Botanische tuinen Brisbane

Over lekker eten gesproken: in de wijk Ipswich kun je overheerlijke dessert eten bij de Ungermann Brothers. Een van de broers deed mee aan Master Chef Australia 2017 en in plaats van een “Dutch restaurant” te beginnen, luisterde hij naar zijn fans en die wilden vooral zijn ijs. Daarom kun je nu de meest lekkere ijsjes en milkshakes kopen. Of je kiest voor een heel bord met bijvoorbeeld ‘lemongrass vanilla ice cream with tropcial fruits’. Hiermee steun je de lokale ondernemer en kun je genieten van superlekker ijs!

Walvissen & dolfijnen spotten Brisbane

Tussen juni en oktober zwemmen er walvissen voor de kust van de Sunshine Coast en kun je deze gaan spotten samen met je kinderen. Er zijn heel veel plekken waar je dit kan doen langs de oostkust van Australië. Mocht je dit elders nog niet gedaan hebben, dan kan het dus ook vanuit Brisbane. Het is altijd handig om de verschillende tours even goed te vergelijken. Hoe lang duren ze en zitten er bijvoorbeeld extra’s bij, zoals lunch. Bekijk hier verschillende walvissentours vanuit Brisbane.

Dierentuinen in Brisbane en net daarbuiten

Lone Pine Koala Sanctuary

Na een paar dagen stad is een bezoek aan dieren altijd een fijne afwisseling. Aan de rand van Brisbane ligt de Lone Pine Koala Sanctuary. Het is ’s werelds eerste en grootse sanctuary, met meer dan honderd koala’s. Het is hier ook nog mogelijk de dieren vast te houden, maar dat is een extra betaalde activiteit. Het gaat vooral om kinderen informatie te geven over de koala. In de sanctuary, dat betekent dat er geen hokken en hekken zijn, kan je ook kangoeroes eten geven en nog meer echte Australische dieren bewonderen. Online je kaartjes bestellen is goedkoper en je kunt dan meteen even een kijkje nemen bij de koala’s via de webcam.

Een leuke combi is deze boottocht met entree bij het Lone Pine Koala Sanctuary.

Lone Pine Koala Sanctuary

Australia Zoo

Waarschijnlijk ken je Steve Irwin, de enthousiaste Australiër die verzot was op wilde en gevaarlijke dieren. Zijn familie heeft de Australia Zoo geopend. Deze dierentuinvind je niet in Brisbane, maar buiten de stad. Het is ongeveer een uur rijden met de auto of je kunt combi-tickets kopen met vervoer en entree tot de dierentuin. Er zijn veel dieren te bewonderen, het oudste gedeelte heeft veel dieren uit Australië. In de nieuwere uitbreidingen kom je ook dieren uit Afrika en Zuidoost-Azië tegen. Je kunt dagelijks zien hoe de krokodillen gevoerd worden, zoals Steve dat zelf ook heeft gedaan. Zijn beide kinderen werken in de dierentuin.

Ook kun je extra betalen om bijvoorbeeld een kijkje te nemen in het dierenziekenhuis of laat je kinderen kennismaken met de enorm grote en oude schildpadden of een ander dier tijdens kleinschalige kennismakingssessies.

Botanische tuinen Brisbane

Vervoer in Brisbane

Aangekomen op het vliegveld kun je direct een trein naar de stad Brisbane nemen. Een treinkaartje koop je bij een loket. Australië bestaat uit diverse staten en elke staat heeft, jammer genoeg, weer andere kaarten/tickets om met het openbaar vervoer te reizen. Met deze kaart krijg je automatisch korting. Als toerist is het alleen niet per se voordelig of handig om zo’n kaart aan te schaffen.

Gelukkig is het nog steeds mogelijk om bij machines papieren tickets te kopen. Dit kan voor een rit. Het enige onhandige is dat je met een papieren ticket niet door de trein en metro poortjes kan. Bij de poortjes staat wel vaak iemand met een bordje “paper ticket holders” of je moet zelf even een medewerker vragen. Wil je bijvoorbeeld de trein halen naar het vliegveld, dan is het slim er rekening mee te houden dat dit extra tijd kost.

Er zijn ook dagpassen te koop, de Go Explore Cards. Met deze pas kan een hele dag onbeperkt gebruik maken van bussen en trams. Niet alleen in Brisbane, maar ook in de Gold en Sunshine Coast. Maar dus niet van de treinen, zoals de de trein van en naar het vliegveld. Tot en met 4 jaar reizen kinderen gratis in het openbaar vervoer en tussen de 5-14 jaar krijgen ze korting.

De buggy kan uitstekend worden gebruikt wanneer je in Brisbane met kinderen bent.

Uber werkt ook goed. Let erop dat wanneer je met een kind reist dat nog verplicht is om in een autostoel te zitten, je een Uber taxi moet selecteren die een autostoel heeft. Je kiest dan bij de auto’s voor UberX en selecteert de optie autostoel. Uber chauffeurs mogen je namelijk weigeren als ze geen autostoeltje hebben en je met een kind wilt reizen. Taxi’s daarentegen zijn anders verzekerd en mogen kinderen meenemen als die bij een van de ouders op schoot zit onder de gordel.

Op Fraser Island zijn alleen 4 x 4 auto’s’ toegestaan, 4 x 4 auto’s zijn duurder in de verhuur dan een reguliere auto. Maar dit geeft je wel de vrijheid te doen en laten wat je wil en vooral met kinderen is dat erg fijn.

Is Brisbane de start van een reis door Australië? Je kunt een autostoel huren, per verhuurbedrijf zijn de kosten hiervan verschillend. Je kan ook een autostoel kopen bij de Target of Kmart, deze zijn te koop vanaf $99, zo’n 60 euro, waarschijnlijk een goedkopere optie als je een paar weken in Australië bent.

Hotels in Brisbane

W Hotel Brisbane

Wij sliepen bij het W Hotel in Brisbane. Op het moment van ons bezoek was dit een van de nieuwere vijfsterren hotels in de stad. Met een super ligging aan de rivier, ideaal als je de South Bank wil ontdekken.

Brisbane W hotel

Ze hebben er kamers met twee tweepersoonsbedden, die dus ook geschikt zijn voor gezinnen. De bedden zijn alleen niet al te breed (140cm) en je hebt samen een dekbed.

Brisbane W Hotel

De kamers zijn verder ruim van opzet en hebben een hippe inrichting. Een ruime badkamer met apart toilet, douche en ligbad maakt het helemaal af.

Brisbane W hotel

Je kunt kiezen voor kamers met gedeeltelijk rivierzicht of volledig rivierzicht. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

YHA Hostel Brisbane

Is dit een beetje boven je budget? Ook in Brisbane vind je de YHA keten. Prima hostels waar ook gezinnen van harte welkom zijn. Ook deze heeft een goede ligging vlakbij de rivier en South Bank en zelfs een dakterras met klein zwembad. Er zijn hier alleen geen familiekamers, dus je moet meerdere tweepersoonskamers boeken of een kamer met twee stapelbedden. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Ibis Brisbane Airport

Een late aankomst of vlieg je de volgende dag weer door? Wij sliepen een nachtje bij het Ibis Brisbane Airport hotel. Klein nadeel, de airport hotels bevinden zich nogal onlogisch, ze liggen allemaal bij de domestic terminal. Vanaf daar is het nog een minuut of vijf lopen naar het Ibis hotel. Gelukkig gaan er wel regelmatig shuttle bussen tussen de internationale en de binnenlandse terminal, ook wanneer je, zoals wij, pas na middernacht aankomt. Het hotel zelf was verder prima en het ontbijtbuffet redelijk uitgebreid. Tenzij je een reden hebt om bij het vliegveld te slapen, is slapen in de stad natuurlijk veel leuker. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Ibis airport

Dagtrips vanuit Brisbane

Brisbane is een perfect startpunt om plaatsen zoals Noosa in de Sunshine Coast ten noorden van Brisbane te bezoeken. Op slechts een paar uur rijden rijden vanaf Brisbane heb je dan adembenemende stranden. Er zijn diverse stranden te vinden, zoals Noosa Main Beach, Sunshine Beach, Castaway Beach of Peregian Beach. Allemaal even mooi en geschikt voor kinderen. Op zee kun je diverse watersporten doen. Je kunt ook heel makkelijk naar het zuiden richting de Gold Coast gaan, waar naast diverse nationale parken ook heel veel pretparken te vinden zijn.

Blogger Amoy gebruikte Brisbane als centraal punt van haar reis, terwijl Tikva en haar gezin in Sunshine Coast regio verbleven. Het hangt er helemaal vanaf wat je prettig vindt en hoeveel tijd je hebt.

Wandelen in Noosa National park

Een rit van twee uur met de auto brengt je in Noosa. In Noosa National Park zijn er diverse wandelroutes door de bossen, regenwouden en langs Tea Trees. De wandelroute “Costal Park” kun je met een buggy wandelen, bij de overige routes wordt niet aangegeven dat het rolstoel/buggy-vriendelijk is. Daarom is een draagzak wel een must als je met kleine kinderen gaat wandelen. Het is altijd handig om de website van de overheid te raadplegen in verband met veiligheid, soms worden gebieden afgezet doordat er bosbranden zijn of waarschuwt de overheid je voor gevaarlijke roggen of kwallen in de zee.

Noosa

Tamborine en Springbrook National Park Gold Coast

Ook in de Gold Coast zijn meerdere nationale parken te vinden. Twee parken die het vaakst bezocht worden, zijn Tamborine en Springbrook National Park, op een uur en anderhalf uur rijden vanaf Brisbane. Er worden vanuit Brisbane ook combinatietours aangeboden inclusief vervoer naar deze parken. Handig als je geen eigen vervoer hebt.

Pretparken in de Gold Coast en Sunshine Coast

De Gold Coast is DE pretpark regio van Australië. Ga je naar Australië met tieners of met kinderen in de basisschoolleeftijd die wel van wat adrenaline houden, dan maak je ze zeker blij met een dagje pretpark of waterpark.

Er zijn diverse pretparken hier die ook attracties met dieren hebben, waarbij sommige parken regelmatig kritiek krijgen van dierenbeschermingsorganisaties. Zo krijg Sea World kritiek vanwege de verblijven en het fokken van dolfijnen. Dreamworld krijgt kritiek vanwege de kleine en verouderde verblijven en omdat ze dieren zouden fokken, zoals tijgers, omdat gasten veel betalen om met een welpje op de foto te gaan.

Daarom zou ik persoonlijk kiezen voor een park zoals Warner Brothers Movie World waar je echt naartoe gaat voor de attracties en de shows. Of voor een park zoals Wet’n’Wild, een groot waterpark wat natuurlijk het beste is als je kinderen al een zwemdiploma hebben.

Sunshine coast aussie world

Met kinderen die niet zo nodig adrenaline attracties willen, kun je ook nog kiezen voor Aussie World. Dat ligt niet in de Gold Coast, maar in de Sunshine Coast. Geen achtbanen die over de kop gaan, maar wel veel leuke familie attracties en genoeg te doen om je een dagje te vermaken. Bovendien heeft het een vriendelijker prijskaartje dan de parken in de Gold Coast.

Voor meer tips ten noorden van Brisbane lees je ook ons uitgebreide blog over de Sunshine Coast of al onze blogs over Australië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top