Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Een reis door de tijd, Caen met kinderen
kasteel caen

Een reis door de tijd, Caen met kinderen

Caen, Frankrijk, was de woonplaats van Willem de Veroveraar. Maar tijdens de tijdens de Slag van Normandië in 1944 die begon met D-Day werd de stad voor 80% verwoest. Toch heeft het moderne Caen nog enkele middeleeuwse attracties, zoals het ommuurde middeleeuwse kasteel en twee oude abdijen. Mede daardoor is het centrum van de stad erg sfeervol en hangt er een prettige sfeer.

Toch is er niet enorm veel te doen in Caen zelf. Door de centrale ligging in de regio Calvados is het wel een hele handige basis om een groot deel van Normandië vanuit te verkennen. Binnen twintig minuten rij je naar het strand zoals de D-Day stranden of het stadje Cabourg. Maar je bent ook zo in het heuvelachtige Suisse Normandy. Maak een reis door de tijd en ontdek zelf aan de hand van onze tips hoe veel afwisseling je kunt vinden in en rondom Caen.

bezienswaardigheden caen

Maak een reis door de tijd in en rondom Caen met kinderen

Klein Zwitserland in Normandië

Suisse Normandy, een klein stukje bosrijk en heuvelachtig Normandië waar je even vergeet in Noord-Frankrijk te zijn. De rotsformaties hier werden al duizenden jaren geleden gevormd. Zoals de Roche d’Oëtre, een kale klif van meer van 118m hoog die een geweldig uitzicht geeft over het landschap.

Le Suisse Normandië is makkelijk bereikbaar van Caen en je moet hier zeker een dag naar toe. Je kunt hier naar toe om te wandelen, te mountainbiken of een andere sport te beoefenen. De meanderende rivier de Orne zorgt voor watersportmogelijkheden. Voor gezinnen is er keuze te over zoals een rodelbaan of adventure parcours.

Suisse Normandy
Suisse Normandy
Suisse Normandy

De Romeinen in Vieux la Romaine

We maken een flink sprong in de tijd naar de Romeinen. Ook die vonden hun woonplaats rondom Caen. De funderingen van een Romeinse villa zijn 15 min buiten Caen te bekijken in het museum Vieux La Romaine. Tijdens ons bezoek was er ook een tentoonstelling met allemaal oude Romeinse spelletjes. Die vinden de kinderen van nu nog steeds hartstikke leuk.

Romeinen in Vieux la Romaine
Romeinen in Vieux la Romaine
Romeinen in Vieux la Romaine

Het kasteel van Caen en de middeleeuwse wijk

Willem de Veroveraar had niet één maar vele kastelen in Normandië en in Engeland. Verwarrend genoeg wordt zijn naam dan ook in combinatie met verschillende kastelen gebruikt.

Zoals ik het uiteindelijk heb kunnen begrijpen was het kasteel van Falaise buiten Caen zijn belangrijkste woonplaats. Dit kasteel is ook super kindvriendelijk want je kunt hier met een tablet een toffe tour doen.

Maar Willem de Veroveraar startte ook met de bouw van het kasteel in Caen waarna zijn zoon ermee verder ging. Onze dochter maakt het allemaal niks uit. Wat ze ziet is een enorm groot kasteel met lekker grasveld en speeltuin.

kasteel caen
kasteel caen
kasteel caen

Dit kasteel dat een van de grootste van Europa is heeft binnen de vestigingsmuren twee musea. Het museum van de fijne kunsten en het museum van Normandië.

La Vaugeux

De centrale ligging midden in de stad maakt het kasteel een goed herkenningspunt. Vlak naast het kasteel is nog een klein wijkje La Vaugeux met oude historische huizen. Nu zitten hier veel restaurantjes en rond lunchtijd en ’s avonds komt het helemaal tot leven.

caen bezienswaardigheden
caen bezienswaardigheden

Abbaye aux Hommes en Abbaye aux Dames

Ook in de stad gelegen zijn de vrouwen en de mannen abdij. Abbaye aux Hommes en Abbaye aux Dames in Caen Frankrijk. Samen met enkele kerken zijn dit mooie voorbeelden van middeleeuwse architectuur die nog bewaard is gebleven.

caen bezienswaardigheden
caen bezienswaardigheden

Memorial of Caen

Toch heeft de meest bezochte bezienswaardigheid van Caen niks te maken met Noormannen maar wel met de recentere geschiedenis, die van de Tweede Wereldoorlog.

Het Caen Memorial is een gigantisch museum bovenop een voormalige Duitse officiersbunker. Zodra je binnenkomt, zie je de vliegtuigen hangen en kun je de Willy Jeep zien staan. Het redelijk prijzige kaartje geeft toegang tot het museumgedeelte, waar je ondergedompeld wordt in het Frankrijk van de dertiger en veertiger jaren. De opkomst van het nationaal-socialisme, waarvan je de geluiden al kan horen, minuten voordat je uiteindelijk bij de beelden bent.

Memorial of Caen
bezienswaardigheden caen

De hoekjes waar attributen van ‘echte’ Françaises het leven vertellen van vrouwen die er maar het beste van maakten en aanpapten met de bezetters. Unieke mini-doodskistjes die het verzet opstuurde naar Fransen die heulden met de vijand. Er wordt ook aandacht besteed aan de Holocaust en uiteraard aan de bevrijding. Het museum is ingenieus opgezet waarbij je de beklemmende sfeer kan voelen.

Er zijn daarnaast ook nog een vleugel die gaat over de Koude Oorlog, de bunker onder het museum, en enkele theaters waar films worden getoond. Als je je kinderen niet wilt blootstellen aan het museum, dan kan je ze naar de creche in de centrale hal brengen.

Koop je kaartjes hier van te voren online, je kunt ze dan nog tot 24 uur van te voren annuleren mocht je toch besluiten die dag wat anders te doen.

Memorial of Caen
Memorial of Caen

Modern Caen zoals het schiereiland

Na de Tweede Wereldoorlog werd Caen weer opgebouwd. Wat leuk is om te doen wanneer je Caen met kinderen bezoekt of gewoon niet zoveel tijd hebt, is een ritje te maken met het toeristische treintje. Die gaat bijvoorbeeld ook langs het schiereiland, een stukje vol moderne architectuur. Het VVV-kantoor van Caen organiseert ook rondleidingen door de stad zoals “Caen van vroeger tot nu”. In de zomermaanden kan je deze van maandag tot vrijdag om 11:00 volgen (in het Frans).

Wil je liever met het gezin op pad dan kan je bij het VVV-kantoor ook drie verschillende spelboekjes halen zoals “de Bestorming van het Kasteel”. Er zijn ook 5 digitale parcoursen te volgen in de stad maar die zijn op dit moment alleen nog in het Frans. De website van toerism Caen is heel gebruiksvriendelijk.

caen bezienswaardigheden

Festyland Caen, een attractiepark met knipoog naar de geschiedenis

Ga je naar Caen met kinderen maak ze dan blij met een bezoek aan pretpark Festyland. Een heel erg leuk pretpark vooral voor kinderen die op de basisschool zitten. In veel attracties is er een knipoog naar de historie van de regio en je zult veelvuldig ook in oog staan met een stoere Viking. Hun mascotte is zelfs een Vikingkikker.

festyland caen

De meeste dingen die je in dit Festyland Caen doet zijn minder op adrenaline gericht maar zijn leuke ritjes of waterattracties voor het hele gezin. Dit maakt Festyland ook een pretpark dat je met jongere kinderen kunt bezoeken.

Ook oudere kinderen zullen zich echter niet vervelen. Ze kunnen zich vermaken in de Miolnyr waarbij je over de kop gaat in een soort ronddraaiende hamers? De makers lieten zich inspireren door de hamer van Thor. Festyland is het grootste pretpark in Normandië maar het is zeker geen Disneyland. Een halve dag is prima, of een hele in het hoogseizoen wanneer de wachttijden langer zijn.

festyland caen
festyland normandie

Bereikbaarheid Caen

Caen is vanuit Utrecht ongeveer 650km en afhankelijk van de situatie op de weg reis je er in zes a acht uur naar toe. Caen heeft ook een goede treinverbinding. Neem eerste de snelle Thalys naar Parijs en stap daar over. Je bent dan vanuit Utrecht of Amsterdam met zes uur in Caen. Bekijk de website van NS International voor treintijden en prijzen.

Hotel in Caen

Op zoek naar een fijn hotel in Caen? Hôtel La Fontaine is een fijn kleinschalig hotel op loopafstand van het centrum en met parkeermogelijkheden in de buurt. Dit hotel heeft ook familiekamers. Bekijk hier meer reviews en beschikbaarheid.

Liever een appartement? Een goed beoordeeld aparthotel vlakbij de bezienswaardigheden in Caen maar is het Aparthotel Adagio Caen Centre. Geschikt voor stelletjes maar ook voor gezinnen.

bezienswaardigheden caen

1 gedachte over “Een reis door de tijd, Caen met kinderen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top