Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Cambrai & Le Quesnoy, kleine pleziertjes in Noord-Frankrijk

Cambrai & Le Quesnoy, kleine pleziertjes in Noord-Frankrijk

“Stad van kunst en geschiedenis”. Cambrai en vestingstadje Le Quesnoy het zijn twee van de kleine pleziertjes in Noord-Frankrijk. Er zijn er ongetwijfeld veel meer en oorspronkelijk was ons plan een weekend lang te roadtrippen door het gebied noord-oostelijk van Lille zoals het Parc Regional de l’Avesnois.

lille-kinderenheader

Met ‘ons plan’ bedoelen we dan moeder en dochter want Marcel ging voor een andere reden naar de regio: namelijk Parijs-Roubaix fietsen. Lille, de hoofdstad van Nord-Pas-de-Calais en ook de vierde stad van Frankrijk bezochten we al eerder. Lille met kinderen is een absolute aanrader, zowel voor een weekendje weg als voor een stopover op de route naar Parijs.

Het is op zichzelf een leuke stad om in te verblijven, maar om Lille heen ligt in een golvend landschap nog een heel scala aan verschillende soorten bestemmingen. Nord-Pas-de-Calais zal niet iedereen bekend in de oren klinken, maar wellicht zegt Parijs-Roubaix iets meer. Alle 50+ kilometer kasseien van deze wielerklassieker liggen in deze région. Overigens bestaat Nord-Pas-de-Calais niet meer als aparte region, maar is het samen gegaan met Picardie. Deze grote region zal Hauts-de-France gaan heten. Het gebied dat wij bezochten ligt ten zuidoosten van Lille.

fietsen frankrijk

Helaas viel ons plan door gezondheidsredenen een beetje in duigen maar Marcel vond naast het fietsen nog wel tijd om enkele van de stadjes in dit gebied te bezoeken. Reden genoeg om nog eens terug te gaan.

Cambrai bezienswaardigheden

Cambrai of Kamerrijk is een kleine stad van maar 40.000 inwoners met een groot centraal plein en dito stadhuis. Cambrai is een centrum van theologie en zo vind je naast de kathedraal met kleurrijke glas-in-lood ramen ook nog een andere kerk met een echte Rubens aan de muur en een aantal bijzondere kapellen.

Een wandelroute van 2.2 km brengt je langs deze plaatsen, waarbij ook extra informatie wordt gegeven over de plekken waar je stopt (in het Frans en Engels). Andere circuits zijn onder andere een wandeling langs middeleeuwse straten en fietstochten door de omgeving.

cambrai frankrijk
cambrai frankrijk

De kloktoren van 61 meter hoog is helaas niet te bezoeken, maar het Musée de Beaux-Arts een straat verderop wel. Er zijn veel schilderijen en kunstwerken te vinden, maar ook een prachtig rijtuig van koning Lodewijk de 15e. De bezienswaardigheden van Cambrai hebben er dus voor gezorgd dat dit stadje bekend staat om de kunst en cultuur.

De kathedraal is een indrukwekkend gezicht. Binnen worden je ogen direct naar het glas-in-lood boven het altaar getrokken. Kom hier zeker in de ochtend, wanneer het effect het grootst is. Cambrai is ook een prima stadje om met kinderen doorheen te lopen omdat alles dicht bij elkaar zit. Stop onderweg voor een ijsje voor de afwisseling.

cambrai frankrijk
cambrai frankrijk

Hotels Cambrai

Er zijn een aantal hotels in Cambrai die eigenlijk stuk voor stuk een goede prijs kwaliteit verhouding bieden. Wij kozen voor het Chateau de la Mottefenelon in het noorden van de stad. Gewoon omdat slapen in een kasteel in Frankrijk je vakantie net wat bijzonderder maakt. Zowel van buiten als van binnen is het precies zoals je van een kasteel zou verwachten al is er wel wat achterstallig onderhoud.

kasteel frankrijk
kasteel frankrijk

Le Quesnoy

Ongeveer 40 minuten vanaf Cambrai ligt Le Quesnoy, een naar onze mening onneembare vesting. De zuidoostelijke hoek van het stadje heeft muren, grachten, hellingen en tunnels van 200-250 meter breed.

Elke ring is verbonden door bunkers, tunnels, bruggetjes en paadjes. In de ruimtes tussen de ringen liggen weilanden, waar je kunt picknicken en je kinderen kunt laten uitrazen. En als je wakker wilt worden tussen de bastions, dan kun je altijd nog op de camping gaan staan bovenop de buitenste ring.

Le Quesnoy
Le Quesnoy

Le Quesnoy zelf is niet erg bijzonder, maar de vesting is een reden om het stadje te bezoeken. Je zit hier ook op de westelijke rand van het Parc Regional de l’Avesnois, een natuurgebied waar mens en dier naast elkaar leven. Er zijn hier ook diverse musea maar ook speelgebieden die te maken hebben met de mijnbouw die hier vroeger plaatsvond. 

Le Quesnoy

De omgeving leent zich uitstekend voor fietstochten met rustige wegen en rustieke akkers.  Wil je lekker zwemmen of bijvoorbeeld fietsen op een meer met waterfietsen ga dan naar het naast het stadje gelegen Etang du pont Rouge. Combineer je bezoek met Lille en Roubaix of stop op de terugweg in de mooie Paria Daiza dierentuin.

Le Quesno
Le Quesno

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top