Onze vakantie in Colombia begon pas echt toen we in Cartagena aankwamen. Daarvoor was het echt een reis, met mooie dingen zoals San Augustin maar ook met uitdagingen zoals de wegen die onze dochter constant wagenziek maakten. Toen we in Cartagena aankwamen wisten we dat we voorlopig nergens meer naar toe gingen. Even uit de reismodus en helemaal relaxen. Dat deden we op de Rosario eilanden voor de kust maar ook in deze enorm fotogenieke stad.
Cartagena Colombia bezienswaardigheden
Trek je fototoestel en ga op pad. Dat is het beste advies dat ik je kan geven. Cartagena is één van de mooiste koloniale steden ter wereld en elke straat in het oude centrum een feest van kleuren.
Oude kerken, de stoere stadsmuur, schattige balkonnetjes overgroeid met geurende bloemen. Leuke pleintjes, vele musea en af en toe een doorkijkje naar de helderblauwe zee.
Eten en drinken in Cartagena Colombia
Eén van de fijne dingen in Cartagena vonden wij de overvloed aan restaurantjes en cafetjes. Een kruidige Chai hier, chocoladetaartje daar, maaltijden met verse groente en smeuïge pizza’s.
De prijzen voor maaltijden zijn vrij fors in Cartagena vergeleken bij de rest van Colombia (lees ons artikel reisbudget Colombia). Het is daarom slim om altijd eerst de menukaart te bekijken zodat je niet verrast wordt. Restaurantjes die niet op de grote pleinen liggen zijn veel betaalbaarder.
Hoe de grafrovers zelf slachtoffer werden van piraten
Cartagena is een prachtige stad maar hoe ze aan die rijkdom komen is een bijzonder verhaal. In eerste instantie stalen de Spanjaarden het goud van de Indiaanse bevolking die hier woonde. Toen dat op was, ontdekten ze al snel dat het de gewoonte was om belangrijke personen in de gemeenschap te begraven met voorwerpen. Voor de lokale bewoners waren het waardevolle spullen, nodig voor een volgend leven voor de Spanjaarden goud om te smelten. De zilvervloot vertrok uit Portobele Panama vol met spullen uit o.a. Cartagena. Dankzij de grafroverij werd de stad al snel één van de belangrijkste kunststeden van de nieuwe wereld. Dankzij de handel werd nog meer verdiend.
Al dat geld trok natuurlijk de aandacht en Cartagena gesticht in 1553 werd al in 1585 geplunderd door de piraat Francis Drake. Als je weet hoe de Cartageners aan hun geld kwamen kan je moeilijk medelijden met ze hebben.
De stad werd steeds verder versterkt en nu is er een 13 kilometer lange stadsmuur en meerdere forten. Uiteindelijk slaagden alle versterkingen erin de piraten maar ook vijandige naties zoals de Engels tegen te houden maar daar gingen wel enkele honderden jaren over heen.
De stadmuren zijn nu een rustpuntje in de drukke stad en je kunt hier heerlijk wandelen. Het grootste fort van Cartegena is ook het grootste fort dat de Spanjaarden ooit bouwden. Het Castillo de San Felipe ligt net buiten het oude centrum en is nu een toeristische attractie. Ga vroeg want het is er echt heet in de zon.
Cartagena met kinderen
Wij bezochten Cartagena met onze dochter van bijna vier. We vonden de stad heel kindvriendelijk terwijl er eigenlijk niks speciaal te doen is. Er is geen dierentuin of wetenschapsmuseum. Zelfs een speeltuin kwamen we niet tegen in het oude centrum.
Maar er zijn pleintjes met dansoptredens waarbij je als kind gewoon lekker mee mag swingen. Duiven om te pesten en je hoeft nooit lang te wachten tot er een ijscokarretje voorbij komt.
In Cartegena kan je lekker rennen over de stadsmuren, klimmen op een kanon en spelen dat je een piraat bent. Cartagena met kinderen is een avontuur voor wie zijn fantasie weet te gebruiken.
We bezochten ook een aantal van de kerken en musea in Cartagena. De meest interessante voor het hele gezin vonden we het Museo Historico de Cartagena de Indias en de Kathedraal San Pedro Claver. In de eerste vond onze dochter het leuk om gevangenisje te spelen hoewel ze gelukkig nog niet snapte waar het platform met strop echt voor diende.
De kathedraal en het klooster hebben een binnentuin die je niet verwacht en mooie collectie van schilderijen.
Met oudere kinderen is het musea Naval del Caribe ook een bezoekje waard. Hoewel het zeker geen Bogota is kan je in de wijk Getsemani ook nog op zoek naar graffiti.
Maak je geen uitstapjes in de omgeving maar wil je ook niet haasten dan is drie dagen een mooie tijdshoeveelheid om de stad recht te doen.
De stranden van Cartagena
Natuurlijk heeft Cartagena ook stranden maar daar moet je vooral niet te veel van voorstellen. Lokale families komen hier graag om te zwemmen maar het water en zand ziet er niet heel fris uit. Kom je vroeg genoeg in de ochtend dan kan je de vissersboten zien die terug komen van zee.
Wil je zwemmen dan kan je beter een tour nemen naar de mooiere stranden in de buurt of een hotel met zwembad.
Kindvriendelijke hotels in Cartagena Colombia
We hadden echt moeite om een kindvriendelijk hotel te vinden in Cartegena. Veel hotels en hostels in het oude centrum en Getsemani geven aan dat kinderen niet kunnen verblijven.
We kwamen dus opeens in de knel. Stom want op Airbnb hadden we diverse hele mooie opties gezien. We wachtten alleen te lang met boeken en twee maanden van te voren was er niks meer (hoogseizoen).
Uiteindelijk sliepen we de eerste nachten in Cartegena in één van de wijken buiten het toeristendeel. Dit kan ik niet aanraden. Hoewel het interessant is om te zien hoe de echte Cartageners leefden voelden we ons niet echt prettig. Daarna kozen we voor het sfeerloze maar comfortabele Ibis hotel. Met een prijs van 50 euro was dit voor Cartagena goedkoop. Vanaf hier kon je makkelijk met de bus binnen een paar minuten bij de stadsmuren zijn.
Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!
Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.