Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Český Šternberk kasteel en stadje Tsjechië

Český Šternberk kasteel en stadje Tsjechië

Český Šternberk (afgeleid van het Duitse Sternberg; dus ‘Tsjechische Sterrenberg’ in het Nederlands) is een van de mooiste kastelen in Tsjechië. Wat dit kasteel erg leuk maakt was dat we niet alleen de mogelijkheid hadden om het kasteel met een rondleiding van binnen te zien, maar ook konden wandelen in de omgeving en een stuk konden kajakken over de rivier die langst het kasteel loopt.

Kasteel van Český Šternberk

Het kasteel van Český Šternberk is mooi gelegen op een verhoging naast de rivier. Er is een parkeerplaatsje naast het kasteel maar die was al vol. Wij reden door naar het dorp en hier was nog plek en kan je gratis parkeren. Ik wandel met mijn dochter de trappen op naar het kasteel en we lopen door de poort om op de binnenplaats terecht te komen. Ik zie het uitzicht voor me over de rivier en mijn dochter ziet het winkeltje dat ijsjes verkoopt. Vooruit dan maar, we moeten toch nog even voordat onze rondleiding start.

Český Šternberk Kasteel
Český Šternberk Kasteel

Bij het begin van de rondleiding blijken we maar met zijn tweeën te zijn. De gids vertelt ons dat de Engelse rondleidingen meestal vrij rustig zijn. Dat is voor nu helemaal fijn want zo kan ze inspelen op voor kinderen interessantere verhalen en laten we wat geschiedenis weg.

Het kasteel is al 700 jaar in bezit van dezelfde familie en we lopen door een aantal historisch ingerichte kamers. Vooral de ontvangsthal heeft echt de uitstraling van een paleis met grote kroonluchters, stoelen met dikke bekleding en veel spiegels. Ook de bibliotheek met vele honderd jaar oude boeken spreekt mij erg aan. Maar mijn dochter loopt snel door en vooral de kinderkamer met oude poppen en een wiegje vindt ze leuk om te bekijken.

midden bohemen kasteel Český Šternberk

Meer nog dan de kamers op zichzelf is het verhaal van de gids dat Český Šternberk een interessant kasteel in Tsjechië maakt. Zo is er in de communistische tijd een periode geweest dat het kasteel onteigend was en eigendom was van de staat.

Ook toen was het al een museum en werden er rondleidingen gegeven. En wie was er nou beter in staat dat te doen dan de familie die er al zo lang had gewoond? Dus de de graaf Jiří Sternberk woonde met zijn gezin in een klein flatje in Praag en gaf elke dag rondleidingen door zijn eigen voormalige huis. Dat moet hem vast wel een heel dubbel gevoel hebben gegeven. Pas na zijn overlijden kreeg de familie het kasteel weer terug. Ook nu woont er nog een Sternberk in het kasteel op de hogere verdiepingen die niet toegankelijk zijn met de rondleiding.

Voor actuele openingstijden en entreeprijzen, bekijk de website van het kasteel.

Český Šternberk Kasteel
Český Šternberk Kasteel

Kanovaren bij Český Šternberk

Een andere activiteit die je kunt ondernemen in Český Šternberk is kanovaren. Ik kies met mijn dochter voor de kortere route, een stuk voorlangs het kasteel en dan weer terug. Even lekker op het water op een rustige en vrij brede rivier. Maar er zijn ook veel langere tochten mogelijk, zelfs van meerdere dagen. Een populaire route is de 9 km naar Ledečko over de Savaza rivier die hier slingert en rustig kabbelt.

Je huurt de kano per uur of voor de hele dag. Český Šternberk is maar een klein plaatsje; je kunt de kanoverhuur vinden aan het water. Reserveren is niet nodig. Bezoek je zoals ons Tsjechië met kinderen dan is het fijn om te weten dat ze ook kleine zwemvestjes hebben.

Kano varen Český Šternberk
Kano varen Český Šternberk

Praktische informatie Český Šternberk

Er zijn in Český Šternberk twee grotere parkeerplaatsen in het dorpje en bij het kasteel. Het aantal plekken is wel vrij beperkt dus je moet even geluk hebben dat iemand weggaat. Je kunt ook met de trein naar Český Šternberk, bijvoorbeeld vanuit Savaza. Niet alleen handig maar ook nog leuk. In het dorpje zelf is verder weinig te doen maar er zijn wel diverse wandelroutes die hier starten. Zo maakte ik met mijn dochter een korte wandeling naar een uitkijkpunt.

In het dorpje zijn diverse eetmogelijkheden. Wij aten bij restaurant Pod Hradem (‘Onder het kasteel’), een groot restaurant met een binnen- en buitengedeelte. Op de kaart diverse traditionele Tsjechische gerechten. De bediening is vriendelijk en diverse dames spreken Engels en kunnen dus helpen met kiezen wat te bestellen. Het is ook mogelijk om in Český Šternberk te overnachten. Bekijk hier de hotels in het dorpje.

Kano varen Český Šternberk

Wij bezochten het kasteel in samenwerking met het Tsjechisch Verkeersbureau. Bekijk hun website voor nog meer tips over Tsjechië met het gezin. Het kanoën ondernamen we op eigen initiatief en kosten. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Lees ook onze andere blogs met vakantie tips voor Tsjechië, zoals Mirakulum speeltuin en een stedentrip Praag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top