Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Een stedentrip in Namen (Namur) met kinderen

Een stedentrip in Namen (Namur) met kinderen

Namen of Namur is niet de meest bekende bestemming in België voor een stedentrip met kinderen. Gelegen aan de rand van de Ardennen, in een gebied met verschillende makkelijke en uitdagende fietsroutes leent het zich uitstekend voor de actieve reiziger. Met een enorm fort en een leuk stadscentrum wat naast de grote winkelketens ook veel one-of-a kind unieke winkeltjes biedt, is er ook genoeg te doen voor een stedentrip weekend. Het “Attractiepark Koningin Fabiola” is een fijne aanvulling geschikt voor wie Namen met kinderen bezoekt.

namen-citadel-1
Namen stad

Bezienswaardigheden Namen – de Citadel

Namen is de citadel. Een stad in een stad en dan zien we nu nog maar een fractie van wat er vroeger was. Nu is 8 hectare van de citadel nog goed te herkennen en bezoeken maar ooit was het gebied 80 hectare groot. Al in de Middeleeuwen stond hier een fort. Het is direct duidelijk waarom. Vanaf de hoge heuvel heb je niet alleen zicht op de stad maar ook op 2 belangrijke rivieren die hier samenkomen, de Maas en de Sambre.

Wij beginnen met de beklimming van de citadel aan de rivierzijde. Onderweg komen we langs het kunstwerk van een enorme bronzen schildpad. Je kunt er ook voor kiezen om omhoog te gaan met de kabelbaan om je daarmee de klim te besparen en te genieten van het uitzicht over Namen. De kabelbaan wordt ook wel de Téléphérique de Namur genoemd en je kunt instappen op het Maurice Servaisplein waarbij je over de Sambre gaat om drie minuten later aan te komen op de Esplanade bovenop de Citadel.  

©WBT-D.Closon-Kabelbaan Namen

Eenmaal boven gaan we eerst naar het Terra Nova bezoekerscentrum. Er is zoveel te doen op het terrein dat je er makkelijk een dag kunt doorbrengen. Voor een aantal attracties kan je losse entree kaartjes kopen, maar het is ook mogelijk een citadel-pas te kopen waarmee je met korting meerdere attracties kunt bezoeken.

Namen tunnel
namen brug

Wanneer je Namen met kinderen bezoekt of slecht ter been bent is het treintje erg leuk. Zoals gezegd, de citadel is enorm en met de treinrit van 30 minuten kom je op verschillende mooie plekken. Een hoogtepunt is wanneer je over de houten brug rijdt en aan alle kanten een geweldig uitzicht hebt. In het Terra Nova bezoekers centrum is een expositie waar je meer leert over de citadel. Zo is het interessant om te zien hoe wanneer de wapens steeds beter werden (van houten trebuchets (katapulten), naar middeleeuwse kanonnen tot moderne munitie) en dus steeds verder konden schieten, de citadel steeds verder naar achter werd uitgebreid.

Namen Citadel Treintje
namen citadel uitzicht stad

Daarnaast kiezen we voor een tour door de ondergrondse catacomben. Onze peuter vindt het superstoer en gaat zo maar op pad door de donkere gangen. Maar goed ook, want hoewel onze tour in het Nederlands en Frans is kunnen we de gids nauwelijks begrijpen. Het is dan ook toevallig haar eerste dag. Duidelijk is in ieder geval dat het gangenstelsel enorm is en uit verschillende periode’s stamt. Erg comfortabel om er te wonen is het niet maar voor de soldaten van vroeger was het in ieder geval veilig.

Een andere tour die je kunt doen is de Middeleeuwen-tour die zich richt op het middeleeuwse deel van de citadel zoals de tuin van de twee torens.

Naast alles wat je op de citadel kunt zien is het ook een plek voor natuur en outdooractiviteiten. De vele grasvelden lenen zich perfect voor een picknick en partijtje voetballen. Er zijn over de heuvel vele wandel, downhill mountainbike en fietspaden. Als actieve papa kon Marcel het dan ook niet laten een avond te gaan wielrennen op en over de citadel. Met zo’n  grote citadel zijn er zo’n 10 verschillende routes voor de wielrenfiets, waarvan 7 geasfalteerd, 1 met vlakke kasseien (de beroemde Cote de Citadelle de la Namur) en 2 met ronduit slechte kasseien met hellingen boven de 10% (Rue des Canons en de Rampe Verte).  In alle gevallen is de klim 60-100 meter.

Koningin Fabiola Amusement park

Op loopafstand van de citadel op de heuvel ligt het Koningin Fabiola pretpark, niet een pretpark zoals wij dit kennen maar een grote speeltuin die erg leuk is voor jonge kinderen en kinderen in de basisschoolleeftijd. Het heet in het Frans Parc Attractif Reine Fabiola (PARF). Dit park bestaat al sinds 1959 en is een geliefde plek bij de inwoners van Namen. Er is een groot aanbod van speeltoestellen die gegroepeerd zijn per leeftijd.

Namen koningin fabiola amusement park
namen koningin fabiola amusement park

Naast schommels, klimrekken en wip-waps staan er ook grote trampolines. Je betaalt 3 entree per persoon, maar kinderen onder de 1 meter zijn gratis. Tegen bijbetaling kan je gebruik maken van een aantal speciale attracties zoals de enorme trampolines, de botsautootjes en de minigolfbaan. Deze bijbetaling is bijvoorbeeld 1 Euro voor 5 minuten springen of met de elektrische skelters.

namen koningin fabiola amusement park

Wij bezochten Namen tijdens het paasweekend en dan kunnen kinderen hier op Tweede Paasdag eieren zoeken. Superleuk om mee te doen en er zijn aparte delen voor de grotere en kleinere kinderen. Onze dame vond het geweldig en ging als een malle alles oprapen. Je kunt de (nep)eieren inruilen voor een zak chocolade eitjes van de lokale chocolademaker (geen Kruidvat/Aldi kwaliteit).

Het oude centrum van Namen

Namen is een stad met ongeveer 100.000 inwoners en het oude centrum is compact en goed beloopbaar. Een korte stadswandeling door Namen neemt je mee langs de Belfort. Deze toren staat samen met een aantal anderen in België op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Twee andere aandachttrekkers zijn de kerken, de Sint-Aubankathedraal en de Saint Loup kerk.

namen stad

Aan de rand van het centrum ligt het Parc Louise Marie met een grote speeltuin. Ook zijn er diverse musea in Namen zoals het Afrikaans Museum over de Belgische koloniale geschiedenis, het museum van oudheidkunde met veel prehistorische en gallo-romeinse voorwerpen en het museum van de oude kunsten van Namen. 

Wij kiezen ervoor om gewoon lekker rond te dwalen. Namen is een winkelstad die naast de grote ketens nog heel veel kleine individuele winkeltjes heeft. Zeker op een frisse dag zoals tijdens ons bezoek nodigen die uit om lekker te snuffelen. Een groot deel van de straten zijn verkeersvrij en de soms wat grauwe gebouwen worden opgefleurd door vrolijke bloemen en kleurige accenten. Tussen de winkels door zitten vele restaurantjes. Ons favoriete gedeelte om te wandelen tijdens onze citytrip Namen is het verlaagde wandelpad langs de Maas.

namen stad
namen stad speeltuin

Hotel Namen

Er zijn meer dan 20 hotels in Namen, best een grote keuze in vergelijking met de grootte van de stad. Er zijn diverse hotelketens zoals Ibis en Best Western maar ook hele originele plekjes. Zo kan je slapen op een boot aan de Maas. Of huur een vakantiehuis in Namen als je een groot gezin hebt.

Wij sliepen zelf in Les Tanneurs de Namur, gelegen in een deel van de stad dat ooit helemaal vervallen was. Diverse huizen uit de 17e eeuw werden opgeknapt en aan elkaar verbonden en vormen nu een sluip-door-kruip-door hotel met veel charme. Elke kamer heeft een eigen uitstraling en er zijn kamers verkrijgbaar in diverse prijsklasses. De mooiste kamers zijn enorm sfeervol en hebben extra’s zoals een bubbelbad en zijn ingericht met meubels passende bij de 17e eeuw.

namen hotelkamer

Een van de voordelen van een stedentrip in Namen in vergelijking met sommige van de bekende Belgische steden is dat je hier heel betaalbaar een luxe kamer kunt ervaren. Wij sliepen in kamer 204, dit is een familiekamer. Het is een grote kamer met een standaard inrichting. Aansluitend is er een kleinere kamer met een stapelbed die in verbinding staat met de badkamer. Ideaal voor gezinnen en voor maar 90 euro per nacht heel vriendelijk geprijsd. Het ontbijtbuffet is uitgebreid met veel verse lokale en verse producten zoals boter uit Maredsous en kaas uit Rochefort. Meer ervaringen en prijzen hier.

namen hotelkamer stapelbed

Activiteiten rondom Namen

Namen ligt aan de rand van Belgische Ardennen. Je kunt een stedentrip Namen dan ook heel goed combineren met enkele dagen natuur. Namen ligt op het kruispunt van twee RAVeL-routes: die van Charleroi naar Luik en die van Hoegaarden naar Dinant en Frankrijk. Deze fietsroutes zijn in het bijzonder geschikt voor gezinnen of voor wie rustig wil fietsen. Deze paden liggen onder andere langs oude spoorlijnen en rivieren en hebben dus weinig hoogteverschil. Wij fietsten naar het mooie stadje Dinant maar er zijn nog veel meer fietsroutes rondom Namen.

Maredsous abdij

Met de auto is er op korte afstand (minder dan een uur rijden) ook enorm veel te ontdekken. Bezoek het prachtige klooster van Maredsous en ga daarna met het hele gezin fietsen een oude spoorweg met de railbikes van de Molignée. Er liggen ook verschillende kastelen in de omgeving van Namen, waarover je meer leest in ons artikel over de kastelen en fortenroute.

Ons weekend in Namen werd mede mogelijk gemaakt door België-Toerisme

Over de auteur

3 gedachten over “Een stedentrip in Namen (Namur) met kinderen”

  1. yvonnevdlaan

    Wat een mooie foto van Namen by night! En gave actiefoto’s van Isis ook. Nog niet in Namen geweest, maar ziet er leuk uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top