Home / Reisinformatie / Azie / Maleisie / De Perhentian eilanden: de mooiste stranden van Maleisië?

De Perhentian eilanden: de mooiste stranden van Maleisië?

Een bezoek aan de Perhentian eilanden stond al jarenlang op ons wensenlijstje, echter waren we steeds in Maleisië buiten het seizoen. Deze bountyeilanden aan de oostkust van Maleisië zijn namelijk alleen toegankelijk van maart tot september/oktober. Ga je niet in deze maanden dan kan je beter de andere kant van Maleisië bezoeken zoals Langkawi of Penang. Tijdens onze laatste reis door Azië (in het juiste seizoen), was het voor ons overduidelijk dat we deze bountyeilanden zouden gaan bezoeken. In deze blog lees je alles over onze ervaringen in de Perhentians met kinderen.

De Perhentian eilanden bestaat uit twee eilanden, namelijk Palau Perhentian Besar (het grote eiland) en Palau Perhentian Kecil (het kleine eiland). Veel gezinnen kiezen tijdens hun vakantie in Maleisië met kinderen voor een verblijf op het rustige grote eiland, terwijl backpackers vaak de feestjes opzoeken op Long Beach op het kleine eiland. Wij kozen voor een verblijf op Palau Perhentian Besar bij het Tuna Bay resort, maar we hebben via watertaxi’s wel beide eilanden verkend.

Heb je wat hulp nodig bij het organiseren van je reis naar de Perhentian eilanden? Hiervoor raden we aan 333Travel, Riksjafamily of Kidsreizen. Al deze organisaties hebben voorbeeldreizen en reizen op maat inclusief deze eilanden.

Wat te doen op de Perhentian eilanden?

De Perhentian eilanden zijn een prachtbestemming: uitgestrekte stranden, helder zeewater en wit zand. Het is echt zoals je een bountyeiland voorstelt! Op de eilanden kun je weinig anders dan duiken, snorkelen, kanoën, zwemmen en zandkastelen bouwen. Verplicht relaxen dus wanneer je naar de eilanden toe gaat! Wij verbleven 5 dagen op de Perhentians; voor een actief gezin wat aan de lange kant achteraf gezien.

Op de Perhentians kun je gebruik maken van watertaxi’s. Aangezien er geen wegen zijn op de eilanden, is dit de enige mogelijkheid om van de ene naar de andere locatie te komen. Wij hadden geen interesse in georganiseerde snorkel trips waarbij je bijvoorbeeld vijf verschillende stranden aandoet, maar we wilden er wel graag zelf op uit. Dan zijn de watertaxi’s ideaal! Wij kozen een bestemming en spraken met onze bootman een tijdstip af wanneer we weer opgehaald wilde worden. Bovendien zou hij direct komen mocht het gaan regenen of onweren.

perhentian met kids

Romantic Beach

Het eerste strand wat we aandeden was Romantic Beach. In eerste instantie leek dit strand tegen te vallen. Alhoewel het er prachtig was, was de zandstrook vanwege vloed erg smal, er lagen bergen aangespoeld scherp koraal en de zee had een sterke stroming. We baalden van de afspraak die we met onze watertaxi hadden gemaakt; pas over twee uur zouden we worden opgehaald en er was hier helemaal niets.

romantic beach

Gelukkig werd het ontzettend snel eb. Doordat de zee zich terugtrok ontpopte Romantic Beach zich tot een strand waar we op hoopten: geen hoge golven, geen scherp koraal meer op de zeebodem en een veel groter stuk waar onze kleuter in het water kon spelen! Wow, wat is het hier mooi! De twee uur vlogen voorbij, we maakten zandkastelen, zwommen in de zee en genoten van de prachtige omgeving. Romantic Beach bleek achteraf één van de hoogtepunten te worden van ons bezoek aan de Perhentians.

Perhentian eilanden met kinderen romantic beach

Long Beach

Het bekendste strand van Perhentian Kecil is Long Beach. Aan het strand vind je vele restaurantjes met honderden plastic stoeltjes en natuurlijk veel hotels en duikscholen. In de avond zijn hier vuurshows. Tijdens ons bezoek in september was het echter onwijs rustig en wij hebben daarom weinig van het toerisme op Long Beach meegekregen. In één van de strandtentjes aten we de lekkerste Maleisische curries terwijl onze kleuter koos voor pannenkoeken en ijs. Een ander voordeel van het toerisme op deze plek is dat er strandmassages werden aangeboden, en die moest ik natuurlijk uitproberen; goedgekeurd!

Perhentian eilanden met kinderen long beach

Het strand is ideaal voor een bezoek met kleine kinderen. De zee is namelijk lang ondiep, je kunt meterslang tot slechts kniehoogte in het kristalheldere water staan en er zijn amper golven. Er zijn ook geen grote stenen of koraal zoals je wel ziet bij de andere stranden. Er is wel weinig schaduw op het strand, slechts op enkele plekken staan wat palmbomen die schaduw geven. Ik vond Long Beach het meest geschikte strand om met kleine kinderen (die nog niet kunnen zwemmen) te bezoeken.

Perhentian eilanden met kinderen long beach

Turtle Beach

Turtle Beach is een populair strand op Perhentian Besar en ook één van de plekken die veelal snorkeltours aanbieden. Op dit strand bevindt zich een klein schildpaddenreservaat. Er komen hier ’s nachts reuzenschildpadden die hun eieren aan land leggen. Deze eieren, en die van de omliggende stranden, worden hier verzameld en veilig achter een hek geplaatst. De vrijwilligers van het schildpaddenreservaat proberen zo de populatie van de schildpadden rondom de Perhentians in stand te houden.

Perhentian eilanden met kinderen turtle beach

Turtle Beach is ook weer zo’n enorm mooi bountystrand. De palmbomen grenzen hier direct aan de zee waardoor je het gevoel hebt op een jungle-strand te verblijven. De populatie apen die we spotten zal hier ook vast mee te maken hebben! Het strand heeft echter geen lange afgang en de golven zijn heel hoog! Voor onze kleuter geen probleem, maar voor jongere kinderen is dit strand niet per se aan te raden.

Perhentian eilanden met kinderen turtle beach

Kanoën op de Perhentians

Een andere leuke manier om de Perhentians te verkennen is per kano. Je kunt bij bijna ieder hotel wel een kano huren. Vergis je echter niet in de afstanden, het is best ver om van het ene strand naar het volgende strand te kanoën. Wel enorm leuk!

Wij lunchen op één van de stranden, maakten een enorm zandkasteel op het volgende strand en aten een ijsje op het derde strand. Houd er echter wel rekening mee dat niet alle stranden zo bounty-achtig aandoen tijdens je tocht. Ook is het handig om te vertrekken tijdens vloed, met eb kun je moeite hebben om aan te leggen vanwege het laagstaande water en de enorme hoeveelheid stenen die soms in de zee liggen. En een UV-shirt voor zowel je kind(eren) als volwassenen is geen overbodige luxe tijdens zo’n hele dag op het water!

Perhentian eilanden met kinderen kanoen

Snorkelen en duiken op de Perhentians

Ik beschik helaas niet over een duikbrevet, maar de Perhentian eilanden staan natuurlijk ook bekend als interessante duikbestemming. Er zijn vele duikscholen waardoor je niet veel betaalt om een duik te maken. Ga je liever snorkelen, dan kun je een tour boeken langs de hotspots van beide eilanden (er zijn verschillende routes mogelijk).

Perhentian eilanden met kinderen snorkelen

Praktische informatie: Perhentians met kinderen bezoeken

Hoe kom je op de Perhentians?

Aangezien wij vanuit Kuala Lumpur naar de Perhentians reisden, kozen wij voor een binnenlandse vlucht naar Kota Bharu. Vanuit dit kleine vliegveld staan er vele taxi’s en bussen klaar om je naar het havenplaatsje Kuala Besut te brengen.

Ons vervoer hadden wij echter vooraf geregeld via ons hotel, en daarom werden we op het vliegveld al opgewacht door een medewerker van het hotel. De route naar de haven duurt vervolgens nog eens 75 minuten, je rijdt door kleine stadjes op prima wegen.

In Kuala Besut moesten wij vervolgens nog een uurtje wachten op onze boot (tip: koop hier nog wat boodschappen omdat de spullen op het eiland veel duurder zijn). Deze boot bracht ons rechtstreeks naar de steiger van Tuna Bay en de boottocht duurde zo’n 40 minuten.

Wil je de overtocht met de boot maken? Via Directferries kan je zien welke rederijen er op deze route actief zijn. Ook zie je op welke tijden ze varen, wat het kost en kan je boeken. Check nu hier het gehele aanbod.

Perhentian vervoer

Geldzaken op het eiland

Zowel op Palau Perhentian Besar als op Palau Perhentian Kecil zijn geen pinautomaten aanwezig. Zorg dus dat je genoeg cash meeneemt voor je verblijf op de eilanden. Bij sommige resorts kun je met je credit card betalen, maar het bereik is niet altijd optimaal. Ik heb van andere reizigers gehoord dat de pinautomaten in Kuala Besut weleens leeg raken in het hoogseizoen, dus zorg dat je op je vorige bestemming al hebt gepind.

Perhentian vervoer

Op de eilanden vindt je kleine winkeltjes waar je zaken als water, nootjes, cupnoodles, zonnebrand en strandspeelgoed kunt kopen. Wij hebben in de winkeltjes geen luiers of babymelk gezien. In één van de winkeltjes hebben wij trouwens wel postkaarten gevonden. En de kaarten zijn zowaar ook aangekomen die we daar in de kleine brievenbus achterlieten (het duurde echter wel twee maanden).

Perhentian vervoer

Op de eilanden is alles net wat duurder dan op het vasteland, logisch natuurlijk omdat alles per boot aangevoerd moet worden. Wij merkten bijvoorbeeld ook dat sommige producten voor gerechten op waren en de restauranteigenaren daarom enkele dagen moesten wachten op nieuwe voorraad voordat het weer verkocht kon worden.

Perhentian vervoer

Vervoer op het eiland via watertaxi’s

Er zijn geen wegen op de eilanden, het enige vervoer om van het ene strand of eiland naar het andere strand of eiland te komen is via watertaxi’s. Bij sommige hotels vind je vaste standplaatsen voor deze bootjes, maar je kunt het veelal ook via je hotel regelen. De watertaxi’s hebben vaste prijzen voor de routes die ze varen.

perhentian watertaxi

Kindvriendelijk hotel Perhentian Besar

Wij verbleven bij het Tuna Bay Resort. Dit resort bestaat uit 55 chalets waarvan enkele zich direct aan het strand bevinden. Handig is dat enkele huisjes geschakeld zijn waardoor je over een extra slaapkamer beschikt. Het interieur van de huisjes is summier, maar netjes.

tuna beach resort

Er is een tweepersoonsbed aanwezig en voor onze zoon hadden ze een extra matras op de grond gelegd. De badkamer beschikt over heet water en over airconditioning. Elk huisje beschikt over een klein terrasje voor het huisje. Ik raad je aan om wat extra te betalen voor een huisje direct aan het strand (helaas waren die tijdens ons verblijf al volgeboekt). Het resort beschikt over een klein stukje strand met eigen ligbedjes en parasols.

tuna beach resort

Het Tuna Bay beschikt over een eigen restaurant. In de ochtend serveren ze hier een groot assortiment aan broodjes, yoghurt, vers fruit, cornflakes, eieren, wafels en pannenkoeken. Het restaurant is ook geopend voor lunch en diner en heeft zowel lokale gerechten op de kaart staan, als internationale gerechten zoals pasta en pizza. Ook staan hier zowel koud- als warmwater reservoirs waar je te allen tijde je eigen waterflesje kunt vullen!

Tuna Bay Resort beschikt overigens over een eigen ferry-boot en aanlegsteiger. Het is dan ook zeker aan te raden om het vervoer vanaf het vaste land door hun te laten regelen.

tuna beach resort

Wij kijken met heel veel plezier terug naar ons verblijf op de Perhentians. Het zijn écht bountyeilanden, waar je niet veel meer moet willen dan snorkelen, duiken, relaxen en genieten van het eiland-leven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top