Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Han-sur-Lesse, dorp met veel te doen in de Ardennen

Han-sur-Lesse, dorp met veel te doen in de Ardennen

Han-sur-Lesse is een bekend dorp in de Ardennen. Vooral vanwege de vele bezienswaardigheden in Han-sur-Lesse en direct rondom het dorp zoals de bekende grotten van Han. We bezochten Han-sur-Lesse zowel in de zomer als in de winter. Je kan Han-sur-Less prima gebruiken als basis voor een leuk weekendje weg maar ook voor een vakantie van een week of langer.

Han sur lesse stadje

Bezienswaardigheden Han-sur-Lesse

Domein Grotten van Han

De bekendste bezienswaardigheid van Han-Sur-Lesse is natuurlijk het domein van de grotten van Han. Met naast de grot ook het wildpark Han. Wij waren onder de indruk van het Wildpark van Han, waar we wel heel dichtbij de dieren konden komen. Het is echt genieten van de natuur in deze mooie heuvelachtige omgeving.

grotten van han

De Grotten van Han zijn bekend om hun indrukwekkende stalactieten en stalagmieten die nog extra tot leven komen bij de klank- en lichtshow in de laatste grote ruimte. Met kinderen vanaf 6 jaar kan je ook een avonturenroute volgen. Mijn tip ga eerst naar de grotten omdat hier vaak wachttijden ontstaan en daarna naar het wildpark.

Wildpark van Han

In het wildpark zie je dieren die vrij, of als het om bijvoorbeeld de wolven gaat semi-vrij rondlopen. Je kunt hier zelf wandelen of met een safari truck of treintje de dieren bekijken. Echt hartstikke leuk om op deze manier dichtbij heel veel dieren te komen. Vooral ook omdat de omgeving zo mooi is.

PrehistoHan museum

Behalve het bezoeken van het wildpark en de grot is er op het domein nog meer te doen. Zo zijn er enkele kleinschalige musea, PrehistoHan en Han 1900 en een fijne grote speeltuin. Natuurlijk is ook horeca aanwezig. Een bezoek aan het domein van de grotten van Han is echt een (bijna) dag vullende activiteit.

Lees ook ons uitgebreide blog over het domein van de grotten van Han.

Wat te doen rondom Han-sur-Lesse

Rochefort en Malagne Archéoparc

Het dorpje Rochefort en Malagne Archéoparc zijn slechts tien minuten rijden vanaf Han-sur-Lesse. Rochefort is natuurlijk erg bekend vanwege het bier. De abdij hier is in tegenstelling tot veel andere abdijen in België niet te bezoeken. Wel te bezoeken is het gravenkasteel in Rochefort en Grot van Lorette-Rochefort.

Het dorp Rochefort en Malagne Archéoparc is een ideale bestemming voor gezinnen die geschiedenis en cultuur willen ontdekken met hun kinderen. Dit archeologische park, gelegen in de Belgische Ardennen, biedt een unieke ervaring voor kinderen van 6-12 jaar. Door middel van interactieve activiteiten kunnen kinderen de rijke prehistorie van het gebied ontdekken en meer te weten komen over de oude beschaving die het ooit bewoonde.

Er is genoeg om ze bezig te houden – van het verkennen van prehistorische vindplaatsen en het reconstrueren van archeologische artefacten tot het uitproberen van traditionele ambachten zoals pottenbakken of weven. Met zijn leuke activiteiten en educatieve waarde, zal Rochefort en Malagne Archéoparc zeker een onvergetelijk dagje uit zijn voor alle leeftijden! Het park is open tussen begin april en begin november tussen 11.00 en 18.00, voor meer informatie bekijk hier de website.

Chateau de Lavaux-Saint-Anne

Op tien minuten rijden van Han-sur-Lesse kan je kasteel Lavaux-Saint-Anne bezoeken. Hoewel niet mijn favoriet van de verschillende bezienswaardigheden rondom Han-sur-Lesse is het wel lekker dichterbij en prima als je wat tijd over hebt. Dit schattig kasteeltje is ingericht in historische stijl en heeft ook een museum over de natuur, waar je voornamelijk veel opgezette dieren ziet.

kastelen-ardennen-Chateau-de-Lavaux-Saint-Anne

Ze hebben hun best gedaan het voor kinderen leuk te maken door die de mogelijkheid te bieden in verkleedkleding door het kasteel te lopen. Ook kan je rondom het kasteel een korte wandelroute lopen.

Chateau de Lavaux-Saint-Anne

Euro Space Center

Euro Space Center is echt een gaaf uitje met kinderen vanaf een jaar of 8. Vanuit Han-sur-Less rijdt je er in een kwartiertje naar toe. Fijn wat dit is een bestemming waar je vroeg wil zijn. Vergeet ook vooral niet tijdig te reserveren want in de schoolvakanties is het regelmatig uitverkocht.

Euro space center slide

Euro Space Center is dan ook een gave en dagvullende activiteit. Je leert hier wat het is om astronaut te zijn. Hoe voelt het om te lopen op de maan of op mars. Ervaar de G krachten die ook vrij komen bij het opstijgen van een raket. In Euro Space Center is veel gebruik gemaakt van virtual reality. ‘Het voelt echt grappig om op de maan te lopen’ aldus mijn dochter.

Daarnaast is er ook veel aandacht voor educatie, maar altijd op een boeiende en kindvriendelijke manier gebracht. Lees ook ons uitgebreide blog over het Euro Space center.

Euro space center moonwalk

MUDIA & Redu

In zo’n 20 minuten rijd je van Han-sur-Lesse naar het dorpje Redu, vlakbij het Euro Space Center.

MUDIA is een educatief kunstmuseum in het dorpje Redu. Echt een leuk en origineel uitje. Je hebt het kunstmuseum wat dankzij moderne technieken en interactieve displays ook echt boeiend is voor kinderen. De schilderijen komen als het ware tot leven.

MUDIA & Redu

De andere reden om een bezoekje te brengen aan Redu is dat er verschillende toffe wandelroutes rondom het dorp. Waaronder een route die je met een app kunt lopen. Het dorpje zelf is ook best aardig en er zijn hier veel boekwinkels. Lees ook ons uitgebreide blog over MUDIA & Redu.

MUDIA & Redu bos

Provinciaal Domein Chevetogne

Twintig minuten rijden de andere kant uit vanaf Han-sur-Lesse heb je het Provinciaal Domein Chevetogne. Vooral in de zomer een hele leuke bestemming met diverse educatieve musea, een openluchtzwembad en heel veel speeltuinen.

Wij waren er zelf in de winter. Het voordeel dan is dat de entreeprijs een stuk lager is. Ook in de winter kan je hier mooi wandelen en in de vele speeltuinen op het domein spelen. Er zijn zowel speeltuinen voor jonge kinderen als voor oudere kids.

Provinciaal Domein Chevetogne speeltuin

Kindvriendelijk hotels in Han-sur-Lesse

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Han-sur-Lesse. Wij sliepen bij het Hotel Mercure Han-sur-Lesse een van de grootste hotels in het stadje. Wat dit een goed hotel maakt voor gezinnen is onder andere het (wel vrij kleine) binnenzwembad en de speelhoek op de begane grond.

Han sur Lesse hotel zwembad

De kamers van Hotel Mercure Han-sur-Lesse zijn netjes ingericht en natuurlijk hebben ze hier ook familiekamers. Bekijk de prijs en beschikbaarheid.

Han sur lesse hotelkamer

Wat ik persoonlijk een beetje jammer vond, is dat in het restaurant en ook op de bar menukaart de opties voor kinderen erg beperkt zijn. Sowieso moet voor het restaurant echt wel reserveren vanwege de beperkte capaciteit. Wij kozen er daarom voor om na een blik op het menu toch het stadje in te lopen. Er zijn in Han-sur-Lesse meer dan genoeg restaurantjes, waaronder diverse die een uitgebreider kindermenu hebben en ook nog een lagere prijs vragen.

Han sur Lesse hotel restaurant

Liever een meer kleinschalige optie? Ook B&B Au Cœur de Han heeft familiekamers. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Tenslotte kan je ook nog overnachten bij een van de bijzondere glamping accommodaties op het domein van de grotten van Han. Er zijn vaste tenten en tenten in de bomen. Je kan hier natuurlijk niet het hele jaar door terecht, alleen in de warmere maanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top