Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Essen met kinderen, Zeche Zollverein en meer
Essen

Essen met kinderen, Zeche Zollverein en meer

Benieuwd wat er te doen is in het Duitse Essen met kinderen? Essen volgt Dortmund op de voet als tweede grootste stad van het Ruhrgebied. Essen is een stad waarin het industriële karakter van het Ruhrgebied goed te herkennen is, maar het is ook een groene stad. Van het historische centrum van de stad is weinig meer over gebleven na de Tweede Wereldoorlog. De meest interessante attracties voor gezinnen in Essen zijn het op de werelderfgoedlijst staande Zeche Zollverein en Science museum Phänomania.

Essen

Het nadeel van Essen is dat de interessante plekken behoorlijk ver uit elkaar liggen, waardoor je minder dat echte stedentrip gevoel hebt wat andere steden je wel geven. Aan twee dagen heb je ruim voldoende om Essen te ontdekken, maar in de omgeving is natuurlijk nog veel meer te doen. Zo gingen wij zelf ook een dag naar pretpark Movieworld. Ook ontdekten we al eerder andere steden en attracties in het Ruhrgebied, lees voor tips ons blog over het Ruhrgebied met kinderen.

Wat te doen in Essen met kinderen?

Winkelen in het centrum van Essen

Het centrum van Essen heeft een aantal winkelstraten waar je natuurlijk alle bekende ketens kunt vinden. Toch had ik voor een stad met zoveel inwoners ook wel iets meer bijzondere winkels verwacht.

essen

Het fijne van het centrum van Essen is de ruime opzet. De straten zijn breed en er zijn pleintjes met banken of een mooie fontein. Er zijn ook nog een aantal kerken bewaard gebleven, zoals de Dom van Essen. Zeker de moeite om even binnen te kijken vanwege de mooie tuinen en de kerk zelf. Tegen betaling kun je de Dom schatkamer bezoeken waar een aantal religieuzen gouden voorwerpen worden tentoongesteld.

Essen

Zorg dat je voor het hele uur bij de het klokkenspel van Essen bent om de show te zien. Wij waren zelf net te laat. Het historische klokkenspel verwacht je ook niet midden in de winkelstraat op een modern pand.

Zeche Zollverein

Zeche Zollverein is een van de bekendste plekken van het Ruhrgebied en staat niet voor niks op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ooit was het en enorme kolenmijn en verwerkingsfabriek. Nu is het vooral indrukwekkend om over het enorme roestbruine complex te lopen en de ovens, enorme torens en andere oud productiemateriaal te bekijken.

Essen Zeche Zollverein

Je kunt kiezen voor een rondleiding over het complex, maar omdat wandelen met een gids met kinderen niet altijd een succes is, kijken we liever zelf rond. Er is genoeg te ontdekken.

Essen Zeche Zollverein

Het is echt een enorm complex en je moet een beetje geluk hebben wanneer je er bent. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals foodfestivals. In de zomer is er bijvoorbeeld ook een zwembad en in de winter een ijsbaan. Omdat je toch veel buiten loopt, is het ook wel prettig als het weer een beetje droog is tijdens je bezoek aan Zeche Zollverein met kinderen.

Essen Zeche Zollverein

Een aantal van gebouwen van Zeche Zollverein zijn ook van binnen te bezoeken. Zo vond ik het zeker de moeite waard om naar het uitkijkpunt op de top te gaan, ondanks dat je hiervoor soms even moet wachten. Vanaf de top krijg je pas echt zicht op hoe groot het complex is.

Essen Zeche Zollverein

Er zijn ook een tweetal musea te bezoeken. Beide zijn niet echt gericht op kinderen, maar zijn met kinderen vanaf een jaar of zes wel interessant genoeg om in een uur doorheen te lopen.

Essen Zeche Zollverein

Het Ruhrmuseum gaat over de geschiedenis van het Ruhrgebied. Dan gaan we heel ver terug en daarom zie je bijvoorbeeld ook een skelet van een mammoet. Hoewel ik je, als je kinderen dit interessant vinden, vooral zou aanraden om naar het Neanderthal museum te gaan.

Essen Zeche Zollverein

Dat ligt ook in het Ruhrgebied, maar dichterbij Düsseldorf en onze dochter vond het geweldig. Het Ruhrmuseum vertelt verder veel over het industrietijdperk waarbij gebruik wordt gemaakt van foto’s en oude machines. Er zijn in dit museum naast de vaste tentoonstelling ook vrijwel altijd tijdelijke tentoonstellingen.

Essen Zeche Zollverein

Hoewel ik over het algemeen niet zoveel interesse heb in dit soort musea vond ik het Red Dot Design museum dan wel weer interessant. Wellicht juist doordat de combinatie van deze omgeving heel goed past bij het thema design. Dit museum is niet al te groot en er zijn verschillende thema ruimtes, met bijvoorbeeld auto’s en kinderwagens.

Essen Zeche Zollverein

Extra meerwaarde van een bezoek aan beide musea is dat je behoorlijk wat ziet van de originele structuren van Zeche Zollverein.

Science museum Phänomania Erfahrungsfeld

Vlakbij Zeche Zollverein vind je een van de weinige interactieve wetenschapsmusea van het Ruhrgebied, Phänomania Erfahrungsfeld. Onze dochter wordt altijd blij van wetenschapsmusea en Phänomania Erfahrungsfeld is geen uitzondering.

Essen Phänomania

Dit science museum in het Ruhrgebied is niet al te groot. Wanneer we binnen komen, lopen we eerst het restaurant in. Hier kun je simpele gerechten krijgen, zoals een flamkuchen of een broodje braadworst.

Essen Phänomania

Daarna is tijd om het museum in te lopen. Vooral in de eerste ruimte is de industriële functie van het pand nog heel duidelijk te zien dankzij een enorme turbine. Daaromheen staan een aantal opstellingen en zelfs een binnen blotevoetenpad. In de volgende ruimte gaat alles over geluid. We kunnen hier ook naar de kelder waar net een demonstratie start door een van de medewerkers. We ervaren zelf hoe de trillingen voelen in ons lichaam wanneer er op een grote gong wordt geslagen.

Essen Phänomania

Op de bovenverdieping van het museum zijn veel 3D puzzels te maken. Ook hartstikke leuk en flink moeilijk om als volwassene te doen. Hoe krijg ik de blokjes nou precies goed in elkaar om de vorm op het plaatje te maken. Het lukt mij lang niet altijd.

Essen Phänomania

Het is in het museum gezellig druk, maar er is altijd wel wat vrij. Alle uitleg is in het Duits, maar er lopen ook medewerkers rond die dingen voordoen. Uiteindelijk zijn we toch zo’n 3 uur in Phänomania Erfahrungsfeld geweest. Voordat we weg gaan, kijken we nog naar een demonstratie over vuur en onze dochter krijgt nog een diploma en een aantal puzzels mee om zelf op te lossen.

Essen Phänomania

Hoewel het museum erg leuk is, vinden we de entreeprijs van Phänomania Erfahrungsfeld behoorlijk hoog vergeleken met soortgelijk musea in Nederland. Zeker ook omdat het toch niet al te groot is en de opstellingen ook redelijk ouderwets zijn. Als je kind tussen 8-12 jaar is, zou ik het wel aanraden, maar jongere kinderen zijn wellicht wat te snel uitgekeken omdat veel nog te moeilijk voor ze is.

Essen Phänomania speeltuin

Naast het binnen gedeelte is er ook nog een tuin. Daar is wel meer te doen voor jonge kinderen. Zo zien we kids ook gewoon lekker rondrijden op wat autootjes. Er is ook een bar, dus een prima plek om met goed weer lekker te zitten. Op het terrein staat ook nog een 35 meter hoge oude mijntoren en die kan je beklimmen voor het uitzicht.

Grugapark Essen

Grugapark in Essen is een enorm park en populair bij lokale gezinnen. Direct een goede tip: check goed waar je de auto gaat parkeren, want er zijn meerdere ingangen. Aan de rand van het park heb je ook het Grugabad, een openluchtzwembad welke in de zomermaanden open is. Dit is ook de ingang waar je de meeste speeltuinen en de kinderboerderij kunt vinden. Je betaalt een paar euro entree voor Grugapark. Daarnaast moet je nog extra betalen voor bepaalde activiteiten, zoals de trampolines en het treintje dat door het park rijdt.

Essen Grugapark

Wij stonden toevallig net bij het gedeelte dat juist het minst interessant is voor kinderen. Wel een aanrader als je plannen hebt om je tuin te verbouwen, want er zijn hier allemaal aangelegde tuinen in verschillende sferen. Geen enorme tuinen, maar echt het formaat van een gemiddelde achtertuin in Nederland. De tuinen zijn ook gesponsord door lokale hoveniersbedrijven.

Essen Grugapark

Nadat we door het gedeelte met de achtertuinen heen zijn, komen we bij de siertuinen, zoals de rozentuin. Aangezien we het Grugapark in Essen in het paasweekend bezoeken, staat veel nog niet in bloei. Gelukkig is er ook een tuin met vroegbloeiers en een kas met tropische planeten en een bonsai collectie.

Essen Grugapark

In een apart gebouwtje naast de kas zit nog een klein museum met een aantal opgezette dieren. In een ander gebouw kan je een modelspoorbaan bekijken, maar deze is zeer beperkt geopend.

Essen Grugapark

Het meest interessant vinden we echter de zintuigen tuin. Hier staan in verhoogde bakken planten waar je juist aan moet ruiken, voelen (met je ogen dicht) of van mag proeven. Ook het Alpinum vonden we een mooie tuin, met hoogteverschil en een kleine waterval.

Essen Grugapark

Ga je naar Essen met kinderen en bezoek je het Grugapark, dan wil je waarschijnlijk vooral aan de andere kant van het park zijn. Dit is waar je enorm veel speeltuinen kunt vinden. Van kleine speeltuintjes tot grote speelplekken. Wat we een tegenvaller vonden, is dat al deze speeltuinen gericht zijn op kinderen tot een jaar of 8. Alleen de allergrootste speeltuin en de trampolines zijn nog wel leuk voor oudere kinderen. We zien nog een bordje met een blotevoetenpad, maar ook dat blijkt weinig afwisselend en vrij kort te zijn.

Essen Grugapark speeltuin

Met zoveel speeltuinen zou je toch verwachten dat ze ook er ook wat stoers te klauteren is of een echt hoge glijbaan zodat ook pre-tieners zich hier goed kunnen vermaken. Dat is er dus niet. Daarentegen zal Grugapark met kinderen in de peuter- en kleuterleeftijd wel echt een hit zijn. Het is de vraag of je veel kan wandelen, want je komt telkens nieuwe (thema) speeltuintjes tegen.

Essen Grugapark speeltuin

Ook de verschillende dierenverblijven zijn het leukste met jonge kinderen. Zo is er een kinderboerderij, kun je herten bekijken en zijn er verschillende vogelverblijven. De meeste verblijven zijn klein, alleen de flamingo’s hebben alle ruimte.

Essen Grugapark flamingo

Geen zin om te lopen? Er rijdt een treintje door het Grugapark welke 4x per uur een langzame ronde aflegt. In het park zijn op verschillende plekken eetgelegenheden en terrasjes te vinden.

Essen Grugapark

Heb je een Ruhr Topcard, dan is entree tot het Grugapark gratis. Hoewel we de Ruhrtopcard echt een top product vinden, zou ik het niet aanschaffen als je alleen een stedentrip Essen plant, omdat je dan de kosten er niet uit gaat halen. Dit is een kaart waarmee je in een jaar tijd een aantal bezienswaardigheden in het Ruhrgebied gratis of met 50% korting kan bezoeken.

Kindvriendelijk hotel Essen

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Essen met familiekamer? Wij sliepen bij Moxy Essen, een prima keuze. Deze keten (onderdeel van Mariott) heeft betaalbare, maar nette hotels, waarbij ze goed hebben afgekeken bij hostels.

Essen Moxy hotel

De kamers zijn dus niet al te ruim en redelijk simpel ingericht, maar wel met een goed bed.

Essen Moxy hotel

De rest van de uitstraling is hip en vrolijk en beneden is er een grote gezamenlijke lobby. Hier kun je niet alleen inchecken, maar ook een potje tafelvoetballen of een van de vele andere spelletjes spelen. Er zijn fijne hangbanken en zitjes. Bij de bar kun je tevens kleine maaltijden en snacks bestellen.

Essen Moxy hotel

Achter het hotel is een eigen parkeerplaats (betaald) en je loopt zo het centrum van Essen in. Alles bij elkaar een prima prijs/kwaliteit verhouding. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Moxy Essen.

Wat is er te doen in de omgeving van Essen?

Schattige dorpje Kettwig

Wil je nog wat doen in de omgeving van Essen? Kettwig is een van de weinige authentieke dorpjes in het Ruhrgebied die nog bestaan. Ooit was het echt een eigen dorpje, maar officieel is het nu een buitenwijk van Essen. Wij vonden Kettwig een leuk dorpje om rond te lopen, al was het echte oude gedeelte kleiner dan we verwacht hadden.

Kettwig Essen

Het zijn echt maar een paar straten, met vakwerkhuizen, een kerkje en natuurlijk veel gebouwen waar nu restaurantjes in zitten. Zowel Eiscafé Al Ponte als het tegenover gelegen Lavendel im Brückencafe zijn razend populair. Beide liggen dan ook naast de oude stenen brug van Kettwig.

Kettwig Essen

Wij kozen niet voor ijs, maar voor een taartje op het dakterras van Lavendel im Brückencafe. Naast taarten met lavendel (best een aparte smaak) hebben ze ook veel andere zelfgemaakte taarten.

Kettwig Essen

Vlak buiten Kettwig kun je wandelen door een klein natuurgebiedje en door de tuinen van slot Landsberg. Het slot zelf is helaas niet toegankelijk.

Baldeneysee

De Baldeneysee is een stuwmeer in het het zuiden van Essen. Vooral bij mooi weer is het hier druk. Op het meer kun je met een rondvaartboot varen, maar ook suppen of zeilen. Een populair restaurant met aangelegd strand, een klimpark en verhuur van onder andere kano’s en Supboarden is SeaSide Beach Club. Er zijn ook andere plekken waar je kunt zwemmen in het meer.

Baldeneysee Essen

Omdat veel van deze plekken pas vanaf half april open gaan, was veel nog gesloten tijdens ons bezoek aan Essen. Wij kozen daarom voor een korte wandeling naar Ruine Neue Isenburg. Een ruïne van een klein kasteeltje waarvandaan je ook een mooi uitzicht hebt. Er zijn nog meerdere uitzichtpunten die via een wandelpad met elkaar verbonden zijn.

Baldeneysee Essen

Natuurlijk kun je Essen ook goed combineren met nabijgelegen steden zoals Bottrop, Bochum of Oberhausen. Lees ook onze blogs over Oberhausen met kinderen en over Bochum met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top