Home / Nederland / Gelderland / Ermelo met kinderen, van Romeinen tot klimbos

Ermelo met kinderen, van Romeinen tot klimbos

Wat is er allemaal te doen in Ermelo? Van alles van wandelen op de heide, tot klimbos. Je kan hier ook op zoek naar de Romeine. De Romeinen in Ermelo? Waarschijnlijk ben je net zo verbaasd als ik in eerste instantie, want op school leerde ik dat de grens van het Romeinse Rijk langs de Rijn liep. Dat is ook zo. Maar in Ermelo zijn op de hei de resten gevonden van het enige bekende Romeinse Marskamp in Nederland, twee dagen lopen vanaf Nijmegen. In dit blog vertel ik je er meer over en deel ik de leukste uitjes in Ermelo met kinderen.

Het kamp is maar een paar dagen gebruikt en waarvoor weten we niet. Toch deden de Romeinen veel moeite het te beschermen. Het Marskamp bood plek aan ruim 5000 soldaten en honderden tenten in keurige rijen. Dit weten we omdat de haardplaatsen en de plekken waar de haringen in de grond werden geslagen, zijn teruggevonden. Er werd een aarden muur gebouwd van bijna een meter hoog en een gracht van 1,5 meter diep. Dit is ook nu zoveel jaren later echt nog herkenbaar in het landschap.

Ermelo bezienswaardigheden schaapskooi

Wat te doen in Ermelo met kinderen?

Museum het Pakhuis in Ermelo

Samen met mijn dochter van toen vijf bezoek ik museum het Pakhuis, vooral voor de tentoonstelling “Oog in Oog met de Romeinen”, maar we zijn natuurlijk ook benieuwd wat er nog meer te doen is.

We beginnen met de “VR-experience” (tip: vraag erom bij de kassa) en nemen een virtueel kijkje op het Marskamp anno 170 na Christus. Je kunt niet door het kamp lopen wat ik verwacht had, maar je krijgt door je hoofd te draaien meer informatie over bepaalde voorwerpen. Mijn dochter is er echt wel een aantal minuten leuk mee bezig en luistert geboeid naar de verhalen.

ermelo bezienswaardigheden romeinen
ermelo beziesnwaardigheden

Een aantal Romeinse voorwerpen worden tentoongesteld in museum het Pakhuis. Maar mijn dochter heeft vooral oog voor het tentje waar je lekker in mag klimmen. Ik vertel haar dat we denken dat de Romeinen geen deken hadden, maar sliepen in hun mantel: “Dat is raar”. In dit museum mag je alles alles wat niet achter glas zit gewoon aanraken. Wel zo makkelijk voor gezinnen, dus mag mevrouwtje ook nog een Romeinse helm op haar hoofd: “Dat is zwaar”. Natuurlijk maken we een foto als echte Romeinen. De tentoonstelling “Oog in Oog met de Romeinen” is niet heel groot, maar wat er te doen is, is leuk en informatief.

Bij binnenkomst hebben we ook een opdracht gekregen voor de tentoonstelling “Graven naar goodies”, die gaat over de grafheuvels die hier op de hei liggen. We moeten vragen beantwoorden, zoals hoe oud de grafheuvels zijn. “4000 jaar, oh dat is oud”. De beide tentoonstellingen lopen in elkaar over. Ik moet zelf echt wel even opletten. Zijn we nu archeoloog aan het spelen en een Romeins kamp aan het opgraven of een grafheuvel? Voor mijn dochter is het sowieso allemaal hetzelfde, namelijk “lang geleden”. De prehistorie of de Romeinse tijd voor kinderen van vijf is als tijdseenheid niet te bevatten.

ermelo pakhuis
ermelo pakhuis

Ze vermaakt zich uitstekend in museum het Pakhuis in Ermelo. Want ook bij de reguliere collectie en bij de tentoonstelling over grafheuvels is er genoeg te doen met kinderen. In een “grafheuvel” kun je van alles ontdekken. Helemaal grappig is de Dokter Bibber-achtige opdracht waar je met een pincet lichaamsdelen uit de heuvel haalt. Zonder de randjes te raken natuurlijk.

Ga je naar Ermelo met kinderen, dan is dit museum echt leuk voor het hele gezin. We waren een ruim uur binnen, het is dus een aanrader tijdens een weekendje in Gelderland. Sowieso is dit een van weinige bezienswaardigheden in Ermelo die je ook kunt doen als het wat minder mooi weer is.

ermelo museum het pakhuis
ermelo museum het pakhuis
ermelo bezienswaardigheden

De Ermelose hei

Na ons bezoek aan het museum ben ik erg benieuwd wat er nu nog van te herkennen is. Het is een stralende zonnige dag en dus rijden we naar de hei. Vanaf de schaapskooi is er een “Romeinse Marskamp” route die, behalve langs het Marskamp, ook langs verschillende grafheuvels komt. De route is zes kilometer en er staat een uur voor, maar met kinderen is dat niet haalbaar. Die lopen langzamer en er zijn altijd leuke insecten en vlinders te ontdekken. Sowieso moet je eerst nog maar eens zien te vertrekken, want natuurlijk moet er eerst schaapjes gekeken worden en gespeeld worden in de speeltuin bij de schaapskooi.

Ermelo bezienswaardigheden schaapskooi
Ermelo bezienswaardigheden schaapskooi

Wil je alleen het Marskamp zien, dan is er als je over de N302 van Ermelo naar Apeldoorn rijdt op de kruising van de Flevoweg en de Postweg ook een kleine parkeerplaats met plek voor vijf auto’s. Vanaf hier loop je dan een stukje over het fietspad terug richting Ermelo en kom je bij het Romeinse Marskamp. Het is niet te missen dankzij het beeld van een Romein. “Papa Romein”, volgens onze dochter die direct op schoot kroop. De aarden muur die ze bouwden, is ook echt nog goed zichtbaar in het landschap en op de informatieborden is nog wat meer te lezen over de geschiedenis van deze plek.

Ermelo hei romeinen
Ermelo hei romeinen
Ermelo hei romeinen
Ermelo hei romeinen

Er lopen ook diverse fietsroutes door het gebied en het fietspad komt ook langs het Marskamp. Heb je fietsen meegenomen, dan is dit dus ook een mooie stop onderweg.

Ermelo bezienswaardigheden

Klimbos Ermelo

Een paar jaar later gingen we met onze dochter naar het klimbos in Ermelo. Het is namelijk wel zo leuk hier pas naartoe te gaan als je kind al wat groter is. Hoewel er voor kinderen tussen de 100-130cm ook een nettenparcours tussen de bomen is. Zo kunnen ze toch een beetje meedoen als ze grotere broers of zussen hebben.

Klimbos Ermelo

Vanaf 120cm zijn er een tweetal routes waar je echt mag klimmen. Eentje is nog vlak boven de grond, de andere wat hoger. Wij hadden tijdens ons laatste bezoek aan Ermelo met het gezin geluk dat onze dochter net 130cm was. Daarom mocht je inmiddels op zes van de zeven routes tussen de bomen klimmen.

Klimbos ermelo

Daar zitten behoorlijk moeilijke routes tussen, waaronder The Eagle op 10 meter hoogte. Die begint pittig, maar daarna heb je alleen nog maar toffe ziplines. Andere routes, zoals The Family en The Shock, zijn een stuk makkelijker en ook te doen als je nog niet zoveel klim ervaring hebt.

Je koopt een ticket op basis van tijd. Wij hadden er eentje voor tweeëneenhalf uur en daarna waren we ook echt wel gaar. In die tijd konden we vijf verschillende parcoursen doen en nog even pauze nemen tussendoor. Het fijne van het klimbos Ermelo is dat je echt in de bossen bent. Er zijn ook picknicktafels en je kunt er wat drinken of wat te snacken kopen.

Klimbos Ermelo

Theehuis Oud Groevenbeek & Speelnatuur van OERRR

Wil je wandelen in Ermelo met kinderen? Een wandeling over landgoed Oud Groevenbeek combineer je met een hapje of drankje bij Theehuis Oud Groevenbeek en met speelnatuur van OERRR. Meer weten over deze wandeling? Lees dan ons uitgebreide blog over wandelen bij Oud Groevenbeek.

theehuis oud groevenbeek

Huisjes en vakantieparken in Ermelo

Ermelo heeft natuurlijk ook een perfecte ligging voor een weekendje of een weekje op de Veluwe. Er zijn meerdere kleinschalige vakantieparken in de gemeente Ermelo. Veel van deze huisjes zijn te vinden op de website van booking.com. Er zitten echte pareltjes tussen, maar ook wat simpelere en goedkopere opties. Bekijk hier het aanbod van accommodaties in Ermelo.

Voor een echt vakantiepark met faciliteiten zoals een zwembad, kom je net buiten Ermelo uit. Bijvoorbeeld Resort Veluwe met een buitenzwembad, bowlingbanen en nette en luxe huisjes. Bekijk hier Resort Veluwe.

theehuis oud groevenbeek

Mocht je in de omgeving van Ermelo nog wat willen doen: wandelen bij de bostoren in Putten vinden wij ook een aanrader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top