Home / Nederland / Drenthe / Gevangenismuseum Veenhuizen met kinderen, dikke aanrader!

Gevangenismuseum Veenhuizen met kinderen, dikke aanrader!

Een gevangenismuseum met kinderen? Is dat leuk? Volgens onze dochter wel. Sterker nog, het is zelfs een van haar favoriete interactieve musea in Nederland. We zijn er dan ook al meerdere keren geweest. Het gevangenismuseum in Veenhuizen op ongeveer twintig minuten rijden vanaf Assen is ook een prima uitje in Drenthe met regen.

Misschien weet je, net als wij de eerste keer, niet helemaal wat je moet verwachten. Daarom vertel ik je graag over het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Wat is het Gevangenismuseum Veenhuizen?

Gevangenismuseum Veenhuizen is een voormalige weeshuis, tuchthuis en daarna gevangenis en is omgetoverd tot een heel tof interactief museum, waar de verschillende onderwerpen aan bod komen.

Ik had zelf nog nooit eerder van Veenhuizen gehoord, maar het is een dorp met een bijzondere historie. Tot 1981 mochten zelfs alleen gevangen en gevangenispersoneel het dorp in. Het gevangenismuseum en de gebouwen die je nu bezoekt, werden dus ooit gebouwd als opvang voor wezen en als dwanggesticht. De mensen die hier woonden, moesten werken op het Drentse platteland en natuurlijk in de veenwinning. Later werden de gestichten omgebouwd tot gevangenissen. Voor de bewaarders werden aparte woningen gebouwd. Nog steeds zijn er in Veenhuizen een aantal gevangenissen, maar die horen natuurlijk niet bij het museum.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Gevangenismuseum Veenhuizen met kinderen

Er zijn twee activiteiten voor kinderen: de Lange Leo speurtocht voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en voor oudere kinderen vanaf 7 jaar is er ‘de Vloek van Veenhuizen’. Beide hebben we inmiddels gedaan. Ik kan je zeker aanraden als je dit museum met kinderen bezoekt, te kiezen voor een van de twee activiteiten. Dat maakt je bezoekt echt een groot tof avontuur.

Het is ook best een groot museum met veel verschillende onderwerpen en nu heb je wat structuur in je bezoek. Bovendien weet je ook zeker dat je de dingen leert en hoort die passen bij de leeftijd van je kind. Het concept “weeskind” is voor een vierjarige al weer heel anders dan voor een tienjarige. Die jongste wil misschien wel zien en leren wat kinderen toen droegen, terwijl de oudste meer interesse heeft in hoe kinderen toen naar school gingen en les kregen.

Gevangenismuseum Veenhuizen

De Lange Leo speurtocht

De eerste keer dat we Gevangenismuseum Veenhuizen bezochten, kozen we voor de Lange Leo speurtocht. Een leuke speurtocht door het museum die wordt aangegeven met stickers. Het handige is dat je dit ook kunt doen als je nog niet zelfstandig kunt lezen.

Gevangenismuseum Veenhuizen

We krijgen een kaart mee en daarmee gaan we op zoek naar allerlei verschillende plekken in het museum. Lange Leo is een boef, maar natuurlijk wel een hele aardige. Hij geeft door middel van korte verhaaltjes informatie over de gevangenis van vroeger en nu. Terwijl onze dochter naar het verhaal luistert en diverse opdrachten maakt, heb ik de tijd om ook de informatie borden te lezen.

Lange Leoveenhuizen

De vloek van Veenhuizen

Onderweg tijdens de Lange Leo route komen we ook regelmatig bordjes tegen met “de vloek van Veenhuizen”. Dat lijkt haar wel heel spannend, dus we beloven als ze wat ouder is nog een keer terug te gaan voor deze kindertocht. Dit is een speurtocht voor kinderen vanaf 7 tot 12 jaar.

vloek van veenhuizen

In het Gevangenismuseum zijn geheimzinnige papieren teruggevonden, die een eeuwenoud verhaal vertellen. Een verhaal over Gaius, die smoorverliefd is op Marieke. Maar… Gaius is vervloekt en voor eeuwig opgesloten in een verborgen cel. Alhoewel, voor eeuwig…?

Wij mogen helpen om Gaius uit zijn cel te bevrijden. Op verschillende plekken in het museum krijg je instructies en moet je op zoek naar een woord. Uiteindelijk vormen die woorden de oplossing van het raadsel. Ook deze speurtocht door het museum bevalt onze dochter weer goed.

vloek van veenhuizen

Buitenspelen in de Klauterbajes

Op het binnenterrein van Gevangenismuseum Veenhuizen kun je nog een leuke speeltuin vinden voor kinderen. De Klauterbajes is een soort betonnen doolhof met klimtoestellen en een glijbaan.

Klauterbajes

Op het middenterrein staan ook een aantal politievoertuigen. Voor sommige kinderen het hoogtepunt van hun dag en die gaan helemaal op in hun spel. Waar ouders gevangenen mogen spelen en de bus niet meer uit mogen.

Gevangenismuseum Veenhuizen
Gevangenismuseum Veenhuizen

Kidsescaperoom Gevangenismuseum Veenhuizen

Nog niet door ons getest, maar erg leuk voor een kinderfeestje, lijkt ons de kidsescaperoom van Gevangenismuseum Veenhuizen. De Escaperoom is voor kinderen vanaf 8 jaar en kun je met 8 kinderen tegelijk spelen. De kosten (165,- euro) zijn mede daardoor ook wel wat te hoog voor een uitje met alleen ons eigen gezin, vonden wij.

Klauterbajes

Gevangenismuseum Veenhuizen restaurant

Honger gekregen van al het rondkijken? In het Gevangenismuseum zit ook een restaurant. Museum restaurant het Tweede Gesticht met een kleine menukaart met lunchgerechten. Voor kinderen is er het kindermenu de Boevenhap.

De Boevenbus en een rondleiding door gevangenis De Rode Pannen

Wil je meer leren over Veenhuizen? Vanaf het museum kun je ook een ritje maken met de Boevenbus. Gevangenen werden vroeger met de bus naar hun werkplekken gebracht in Drenthe. De Boevenbus rijdt nu langs de gevangenissen waar nog altijd gevangenen zitten, zoals Esserheem en Norgerhaven en door het dorpje Veenhuizen. Onderweg vertelt de gids je over het leven vroeger.

Een andere optionele activiteit is een rondleiding door gevangenis de Rode Pannen. De gevangenis staat naast het museum en was tot 2008 in gebruik. De rondleiding is niet speciaal gericht op kinderen, maar zeker oudere kinderen zullen het boeiend vinden een echte gevangenis van binnen te zien. Tijdens de rondleiding door een oud-medewerker krijg je o.a. de cellen, isoleercel en luchtkooi te zien.

Gevangenismuseum veenhuizen

Praktische informatie voor je bezoek aan het Gevangenismuseum Veenhuizen

Voor een bezoek aan het gevangenismuseum in Veenhuizen moet je minimaal twee uur uitrekken. Wil je op je gemak rondkijken, ook een ritje maken met de Boevenbus en/of een bezoek brengen aan de Rode Pannen en hier lunchen, dan kun je er een bijna dagvullende activiteit van maken. Check van tevoren de website voor de openingstijden en de verplichtingen die er momenteel zijn, zoals vooraf een tijdslot reserveren.

Je kunt bij het Gevangenismuseum gratis parkeren. Wil je daarna nog wat leuks doen in de omgeving? Check ons blog over Assen met kinderen of ons uitgebreide blog over Drenthe met kinderen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven