Home / Nederland / Drenthe / Wandelen in Dwingelderveld NP, de zwerfroute via de schaapskooi
wandelen dwingelderveld

Wandelen in Dwingelderveld NP, de zwerfroute via de schaapskooi

Wandelen in Dwingelderveld. Loop mee over de zwerfroute over de heide en langs de schaapskooi en uitkijktoren. De hele route is 3,7 km lang, maar je kunt met kinderen ook een shortcut nemen en de route dan inkorten tot ongeveer 2 kilometer. Het leuke van het zwerfpad is dat je juist geen route volgt, maar zelf bepaalt hoe je loopt.

	wandelen dwingelderveld

Zwerfroute Dwingelderveld

We beginnen de zwerfroute achter het bezoekerscentrum. We leggen onze dochter uit dat we de “steenmannetjes” moeten volgen, die wijzen de weg.

Het eerste deel van de route is echter nog gewoon een looppad en wanneer ze de net omgeploegde akker in wil lopen (“ik mocht toch overal lopen”) houden we haar maar even tegen.

Zwerfroute Dwingelderveld

Al snel komen we bij het Kloosterveld. Het gebied is omheind zodat de schapen er niet uit kunnen, maar verder kan je hier dus lopen waar je wil. Het is een mooi, nat heide gebied met diverse plassen.

Wil je het hele zwerfpad volgen, dan volg je de steenmannetjes eerst een heel stuk rechtdoor. Kijk je echter naar rechts, dan zie je in de verte ook steenmannetjes voor de weg terug. Je kunt dus altijd een shortcut nemen door al eerder het veld over te steken.

Zwerfroute Dwingelderveld
Zwerfroute Dwingelderveld

We lopen nu door een nat heidegebied. Onze vogelkenner is helemaal blij. Hij kijkt zijn ogen uit en spot met zijn verrekijker niet alleen voor Nederland redelijk zeldzame vogels zoals een raaf en kraanvogels, maar ook nog een paar herten aan de bosrand. Dit is dan ook zeker een leuk gebied om een kinderverrekijker mee te nemen. (lees hier onze vergelijking van diverse verrekijkers voor kinderen)

Zwerfroute Dwingelderveld

Wij hebben zelf meer oog voor de schapen. De reactie van onze held op sokken varieert van “Oh ik ga hem aaien” tot 2 seconden later “Help, hij keek naar mij”. Begrijpelijk, want dit zijn echte forse exemplaren met hoorns, niet de wollige versies van de kinderboerderij.

Zwerfroute Dwingelderveld

We moeten Marcel uiteindelijk meeslepen, want hij kon hier nog uren vogelkijken, maar wij willen nog meer doen. We verlaten het kloosterveld weer via een hekje en komen weer op een regulier pad.

Zwerfroute Dwingelderveld
Zwerfroute Dwingelderveld

De route komt nog door een klein stukje bos en dan langs de schaapskooi. Normaal gesproken kan je ook een kijkje nemen bij de schaapskooi en de uitkijktoren op de uitzichtheuvel. Vanwege Corona maatregelen zijn beide echter gesloten tijdens onze wandeling. Het laatste stukje terug naar de parkeerplaats gaat langs de autoweg.

Zwerfroute Dwingelderveld schaapskooi

Wat is er nog meer te doen in Dwingelderveld NP

Achter het bezoekerscentrum van het Dwingelderveld is een kleinschalig speelbos met een aantal hutten van wilgentenen en een klimparcours. Ook is er een waterspeeltuin.

speelbos dwingelerveld
Zwerfroute Dwingelderveld

Vanuit het Bezoekerscentrum Dwingelderveld vertrekt ook een aantal andere wandelroutes. De rode wandelroute van 4,5 km, de grijze wandeling van 13 km en de witte wandelroute van 7 km.

Op de zwerfroute loop je vooral over de heide. Kies je voor een langere route door het bos, vergeet dan geen bescherming tegen teken. Care Plus heeft zowel een spray met Deet als een Natural Spray voor kinderen tegen teken. Check hier de spray tegen teken.

Zwerfroute Dwingelderveld

Een andere vertrekpunt voor wandelingen is Natuurpoort Spier. Hier starten de witte route Boswandeling Spier van 5,5 km en de rode route Kibbelhoek van 6,2 km. Ook start hier het blauwe familiepad Dwingelderveld van 2,3km. Deze route heeft de naam familiepad omdat deze verhard is en toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Er zijn geen speciale kinderactiviteiten op de route.

In de omgeving van Dwingelderveld is nog veel meer te doen! Lees ook onze blogs over:

Wandelroutes Dwingerlerveld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top