Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Grotten van Barac, Kroatië
Barac grotten

Grotten van Barac, Kroatië

Op vakantie in Kroatië en op zoek naar een leuk uitstapje in de buurt van de bekende Plitvice meren? Ga naar de grotten van Barac voor een rondleiding door een grot gelegen in een mooie omgeving.

De weg ernaartoe slingert nogal en het voelde echt alsof we in de middle-of-nowhere aan het rijden waren. Gelukkig zijn er onderweg bordjes waardoor je weet dat je op de goede weg bent. Uiteindelijk kom je bij een grote parkeerplaats en vanaf daar is het het nog 500 meter omlaag lopen naar het ticket office.

grotten van barac

Grotten van Barac

Ik ben verrast door de kleine oase waar we in belanden. Een groen grasveld, schaduw door de bomen en overal kleine bloemetjes. Er lopen enkele kleine riviertjes door het grasveld. Wanneer wij er zijn in april is het te koud maar ik kan mij voorstellen dat kinderen in de zomer hier heerlijk kunnen spelen met het water.

grotten van barac
grotten van barac

Wij moeten nog even wachten tot de volgende rondleiding start en mijn dochter rent direct naar de kleine speeltuin die ze heeft gezien. Die zie ik de rest van de tijd niet meer terug.

Ondertussen maak ik een praatje met de kaartjes verkopers. Er zijn maar weinig faciliteiten bij de grotten van Barac, alleen dixie toiletten en een klein winkeltje. Terwijl dit in mijn ogen echt perfect zou zijn voor een restaurant met picknickplek. Het blijkt dat dit komt doordat het land niet van de overheid is maar van een lokale boer en er daarom geen permanente gebouwen op mogen staan. Er zijn wel plannen voor een museum, grote speeltuin en een bezoekerscentrum langs de toegangsweg. Er is ook Europese subsidie toegezegd maar toen wij er waren was er nog niet begonnen met de bouw van “Home of the Cave” .

grotten van barac

Wanneer het tijd is voor onze rondleiding krijg ik mijn dochter met moeite mee uit de speeltuin. Gelukkig is wandelen door het bos ook stoer, we moeten eerst namelijk 200m klimmen via een bospad. Ondertussen komen we langs de ingang van nog een andere grot. We stoppen met ons kleine groepje van minder dan tien bezoekers bij een huisje en hier krijgen we allemaal een haarnetje en een helm. Voor kleine kinderen hebben ze fietshelmen omdat de reguliere helmen te groot zijn. In de grot is het hele jaar door 9 graden dus we hebben onze warme kleding al aangedaan.

grotten van barac
grotten van barac

Dan is het tijd om de grot in te gaan voor onze rondleiding. Eerlijk is eerlijk, wij hebben tijdens onze reizen een stuk indrukwekkendere grotten gezien. Bijvoorbeeld de Postajna grot in Slovenië of de grot tijdens onze vakantie in Servië, maar de gids doet het leuk.

grotten van barac

Hij neemt ook uitgebreid de tijd alle vragen van mijn dochter te beantwoorden en vleermuizen voor ons te zoeken. Helemaal aan het einde gaat het licht uit en staan we in het pikkedonker, dat maakt toch wel even indruk. Net als het skelet van een holenbeer. Het skelet is samengesteld uit stukjes van 13 verschillende dieren dus niet echt origineel maar het geeft wel een goed beeld van deze dieren.

grotten van barac

De rondleiding duurt 45-60 minuten inclusief de wandeling vanaf en naar de ingang. Wat mij betreft precies lang genoeg om het leuk te houden voor jonge kinderen.

Bekijk de website voor openingstijden en entreeprijs van de Barac grotten. Rondleidingen zijn zowel in het Kroatisch als in het Engels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top