Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / Een Harry Potter vakantie: raak betoverd in Engeland en Schotland

Een Harry Potter vakantie: raak betoverd in Engeland en Schotland

Zin om je innerlijke Harry Potter-fan los te laten? Spring dan op de bezemsteel en vlieg naar Noord-Engeland en Schotland om alle adembenemende filmlocaties te ontdekken. Ik vertel je welke plekken echt leuk zijn om met je gezin naar toe te gaan en waar we zelf geweest zijn.

Tijdens onze rondreis door Engeland en Schotland leek het mijn dochter erg leuk om verschillende van de Harry Potter filmlocaties te bezoeken. Dus ging ik op zoek naar plekken waar de films zijn opgenomen die ook nog echt dat Harry Potter gevoel geven. Wat dacht je van zwerven door de gangen van Zweinstein, een betoverende rit op een stoomtrein à la de Zweinstein Express of een bezoek aan de echte filmstudio?

Geen zin om zelf je reis naar Engeland en Schotland samen te stellen? ANWB Reizen heeft een filmreis door Engeland en Schotland waarbij je langs diverse plekken uit onder andere de Harry Potter films komt. Bekijk hier de filmreis van de ANWB.

Harry Potter attracties in en rondom Londen

Ga je tijdens jullie vakantie ook naar Londen of ga je wellicht alleen maar naar Londen met kinderen? In de Britse hoofdstad zijn echt veel Harry Potter attracties te vinden voor de liefhebber.

Harry Potter Tour Londen

Warner Bros. Studio Tour London – The Making of Harry Potter

Veruit het grootste deel van de Harry Potter films in niet op daadwerkelijke locaties gefilmd, maar in de studio’s in Londen. Na de populariteit van de films is het mogelijk om een aantal van de originele sets te bezoeken en een kijkje te krijgen achter de schermen bij het maken van de films.

Praktische informatie om vooraf te weten over de Studiotour

De studio tour is een echte must-visit voor de fans. Wel eentje met een heel pittig prijskaartje. Desondanks is het mega populair. Ik boekte zelf drie maanden van tevoren en kwam er tot mijn schrik achter dat er al helemaal geen tijdslot meer beschikbaar was voor mijn voorkeursoptie. Gelukkig waren er nog wel een paar plekken om 16:00 op de dag dat we in Londen zouden zijn. De tours boeken echt maanden van tevoren uit, dus boek zo vroeg mogelijk.

Harry Potter tour londen

Je krijgt tijdens het boeken ook allemaal extra keuze opties. Ik koos zelf voor de audioguide, maar die zou ik achteraf niet nog een keer kiezen. Mijn dochter had niet het geduld om daarnaar te luisteren er was zoveel te zien. Ook zonder de audioguide krijg je behoorlijk veel info. Ik denk dat als je alle filmpjes en extra info wil kijken uit de audioguide, je dan ook wel op 4 à 5 uur moet rekenen voor een bezoek. Zo niet, dan heb je 3 tot 3,5 uur nodig plus nog extra tijd om in de winkel te kijken.

Harry Potter tour londen

Daarbij komt nog de reistijd vanuit London. Reis je net wij met het openbaar vervoer, dan neem je de trein naar Watford Junction en vanaf daar gaan gratis shuttle bussen.

Bij de entree en halverwege de tour route is er een optie om wat te eten en te drinken en zijn er toiletten.

Wat zie je tijdens de Harry Potter Studio Tour?

Ondanks dat we een tijdslot hebben, begint de Studio Tour toch met een flinke rij. De eerste ruimtes ga je ook met heel veel mensen in een lange rij doorheen onder begeleiding van een medewerker die het een en ander vertelt. Daarna volgt er een film. Vervolgens kom je samen in de eerste set, dat is de eetzaal. Dit is direct een van meest indrukwekkende sets. Vervolgens mag je zelf op eigen gelegenheid verder lopen door en langs de sets, gelukkig verspreiden de mensen zich dan ook wat meer.

Harry Potter tour londen

Er zijn heel veel verschillende sets te zien. Sommige zijn in meerdere films gebruikt, zoals de gezamenlijke ruimte van Griffoendor, compleet met de gezellige open haard en comfortabele fauteuils. Andere sets, zoals de gezamenlijke ruimte van Zwadderich, zijn maar één keer te zien in de hele film reeks.

Harry Potter tour londen

Er is een bordje met extra informatie over de set, bijvoorbeeld in welke film die gebruikt is. Bij sommige sets is ook een video scherm welke dan nog meer informatie geeft. Zo leren we hoe sets gemaakt zijn en hoe ze met behulp van digitale technieken verder tot leven kwam. Zo leren we dat de bedden in de slaapzaal van Griffoendor in de laatste films eigenlijk te klein waren geworden voor sommige acteurs. Die lagen er opgepropt in en er moest zo gefilmd worden dat het er toch normaal uitzag.

Harry Potter tour Londen

Sommige sets bekijk je vanachter een touwtje, bij andere mag je er doorheen lopen. Zo wandelen we door de Wegisweg, compleet met winkels zoals Ollivander’s Toverstokken, de Tovertweelings Topfopshop en Gringotts, de Tovenaarsbank.

Tijdens de Studio Tour kom je ook langs een aantal Green Screen experiences. Zo kan je vliegen op een bezemsteel. Hier moet je in de rij staan om mee te doen. Vervolgens kan je een foto of filmpje kopen. Prijzen voor 1 foto starten vanaf 14 pond.

Harry Potter tour londen

Ongeveer halverwege de tour is er een restaurant en een buiten gedeelte. Bij het restaurant serveren ze vooral fastfood, zoals hamburgers, frietjes en hotdogs. Ook kun je hier Butterbeer krijgen. Dat blijkt een fris drankje zijn met op de top een schuimlaag die mierzoet is en naar kauwgum smaakt.

Harry Potter tour londen

Het tweede deel van de tour heeft iets minder sets, maar juist meer kostuums. Vooral de op maat gemaakte maskers voor de acteurs en figuranten die onder andere de Goblins spelen, zijn echt interessant om te zien. Wist je dat één acteur, Warwick Davis, zelfs 4 verschillende rollen had in de film? Hij is Professor Filius Banning, de Goblin Griphook en nog een andere (niet bij naam genoemde) Goblin bankier. Tenslotte is hij ook nog een Kobold op het Ministerie van Toverkunst.

Harry Potter tour londen

Een van de mooiste sets vonden wij de extravagante hal van Gringotts. Op film ziet het er superluxe uit, maar al die marmeren pilaren en kroonluchters zijn gewoon nep. Zelfs als je dat weet, voelt het niet zo aan. Dit is een Harry Potter uitje waar we nog lang met plezier aan terug denken.

Perron 9 ¾

Station King’s Cross/St. Pancrass, Perron 9¾. Voor echte Harry Potter-fans is dit de plek waar magie begint – de vertrekplaats van de Zweinstein Express. Op het station in de centrale hal is dit platform nagebouwd. Kijk uit naar een lange rij wachtenden. Als je hier op de foto wil moet je echt geduld hebben.

Harry Potter tour londen

Dan krijg je wel wat gaafs, de bekende sjaal ligt klaar. Ga staan bij het bekende bagagekarretje met een vogelkooi erop en springen maar.

Harry Potter

Millennium Bridge en andere locaties

Deze voetgangersbrug over de rivier de Theems is te zien in “Harry Potter en de Halfbloed Prins”. In een van de openingsscènes wordt de brug vernietigd door de Dooddoeners, wat een dramatisch moment is in de film. Ook verschillende andere plekken in Londen zijn herkenbaar, voor het verhaal spelen die alleen geen grote rol.

Lees hier meer over Londen met kinderen.

Harry Potter filmlocaties en attracties in Noord-Engeland

Alnwick Castle

In eerste instantie had ik Alnwick Castle niet in onze route opgenomen, tot mijn dochter voeg of we alsjeblieft ook naar het Harry Potter kasteel konden gaan. Er is geen echt Harry Potter kasteel (behalve een model kasteel welke in combinatie met een green screen is gebruikt voor de films), maar Alnwick castle is wel de plek waar meerdere buiten scenes zijn opgenomen.

Alnwick kasteel

Verschillende scenes in de twee Harry Potter-films, “Harry Potter en de Steen der Wijzen” en “Harry Potter en de Geheime Kamer” zijn opgenomen op de binnenplaats van Alnwick Castle.

Alnwick kasteel

Wanneer we aankomen, gaan we dan ook zo snel mogelijk naar een extra kaartjespunt in het kasteel. Een beperkt aantal mensen per dag kan (gratis) meedoen aan de ‘Broomstick Training’, oftewel de ‘Bezemsteel Training’. Net als Harry en zijn vrienden leren we vliegen.

Natuurlijk vliegen we niet echt, maar de twee ‘docenten’ maken er een superleuke interactieve ervaring van. Waarbij je daarna natuurlijk ook nog toffe foto’s kan maken.

Alnwick kasteel

Ga je naar Alnwick kasteel met kinderen, dan zijn er ook nog genoeg andere dingen te doen. Zo kunnen we ons middeleeuws verkleden, boogschieten en een stempel maken. Ook kun je door de Dragon Queest lopen, waar je een draak tegenkomt.

Alnwick kasteel

In een van de torens van het kasteel zit een militair museum, terwijl het hoofdgebouw een statig huis is. Een aantal vertrekken zijn te bekijken, echter mag je hier geen foto’s maken. Het kasteel wordt nog steeds bewoond en is privé eigendom. De familie woont er in de wintermaanden en dan is het kasteel niet te bezoeken. Over het algemeen is het kasteel tussen maart en eind oktober geopend, maar bekijk vooral de website.

Het kasteel is het makkelijkst bereikbaar met de auto. Wij namen echter de trein naar Alnmouth en dan een bus naar Alnwick. Ik had geen kaartjes gekocht, maar moest ze alsnog online kopen bij de entree.

Alnwick Kasteel

Durham Cathedral

De kathedraal in Durham werd gebruikt voor verschillende Zweinstein-interieurscènes, waaronder de ziekenzaal en enkele gangen. De kathedraal is een indrukwekkend middeleeuws gebouw en biedt rondleidingen waarbij je meer te weten kunt komen over de filmopnames en de geschiedenis van de locatie.

Goathland Station

Goathland Station, het treinstation van het kleine plaatsje Goathland, diende als het station van Hogsmeade in de Harry Potter-films. Het station behoudt nog steeds veel van zijn originele Victoriaanse kenmerken. Het ligt helaas niet echt op een voor toeristen logische route. Treinen tussen Whitby en Pickering stoppen hier.

York (geen filmlocatie)

Veel bestemmingen in Noord-Engeland willen natuurlijk ook een stukje Harry Potter fame meepakken. Er zijn dan ook ontzettend veel plekken die zeggen dat JK Rowling zich heeft laten inspireren door hun stad of dorp. Zo zou de Wegisweg gebaseerd zijn op een straatje in York. Echter, de schrijfster van Harry Potter zegt dat ze nooit in dit straatje ‘The Shambles’ is geweest, maar dat de filmmakers zich hier misschien wel door hebben laten inspireren.

York met kinderen straatje

Dat weerhoudt York er niet van om relatief veel Harry Potter attracties te hebben, zoals de The Potions Cauldron, waar je toverdrankjes kan maken en drinken. Ze hebben hier ook een Harry Potter thema minigolf. Ook zijn er diverse winkels met in Harry Potter-gerelateerde merchandise.

Lees hier meer over York met kinderen (binnenkort).

Harry Potter filmlocaties en attracties in Schotland

Glenfinnan Viaduct

Dit iconische spoorwegviaduct is te zien in verschillende Harry Potter-films, met name in “Harry Potter en de Gevangene van Azkaban”. Het viaduct is onderdeel van de spoorlijn die de Zweinstein Express neemt op weg naar Zweinstein.

Je kunt net als wij met een reguliere trein dit traject tussen Fort Williamsburg en Mallaig rijden of je kiest voor de The Jacobite Steam Train, voor helemaal dat Harry Potter gevoel. Check wel of deze trein ook echt gaat, want tijdens ons bezoek aan Schotland was dat niet het geval.

Harry Potter viaduct

Loch Shiel en Glencoe

Verschillende locaties in Schotland zijn gebruikt in films zoals “Harry Potter en de Gevangene van Azkaban” en “Harry Potter en de Vuurbeker”, vooral de omgeving van Glencoe en Loch Shiel. Het schotse landschap stelt dan de omgeving van Zweinstein voor. Terwijl andere plekken weer zijn gebruikt in “Harry Potter en de Kronieken van de dood”, wanneer Harry, Hermelien en Ron op de vlucht zijn. Voor je kinderen zal het wel wat lastig zijn om de plekken uit de natuur te associëren met de films omdat gebouwen ontbreken.

Edinburgh (geen filmlocatie)

Hoewel de stad zelf geen filmlocatie was, zijn er in Edinburgh wel relatief veel Harry Potter gerelateerde activiteiten. Dat komt ook doordat J.K. Rowling verscheidene van de boeken schreef in Edinburgh. Een plek waar je zeker naartoe moet gaan, is Greyfriars Kirkyard, waar ze inspiratie opdeed voor namen, zoals Tom Riddle.

Edinburgh

Wil je echt alles weten van de plekken waar J.K. Rowling aan de boeken werkte en inspiratie opdeed? Dan kun je het beste een Harry Potter wandeltour boeken.

Net als in York is hier ook een vestiging van The Potions Cauldron waar je toverdrankjes kunt maken en drinken. Ook zijn er veel winkels met Harry Potter merchandise. Check ook ons blog over Edinburgh met kinderen.

Meer tips nodig? lees ook onze andere blogs over Groot-Brittannië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top