Home / Nederland / Groningen / Heemtuin Muntendam, spelen op het avontuurlijke Mammoetpad

Heemtuin Muntendam, spelen op het avontuurlijke Mammoetpad

Op zoek naar een leuke avontuurlijke wandeling met kinderen? Die vind je bij de Heemtuin in Muntendam. Het Mammoetpad is een korte wandeling met speeltoestellen in de provincie Groningen. Niet te verwarren met het bekendere Mammoetpad in Drenthe, die heeft ook geen speeltoestellen maar wel informatie zuilen.

Tussen de Venen

Nog niet uitgewandeld? Achter de Heemtuin kun je ook prima een langere wandeling van 5 kilometer of meer maken in natuurgebied “Tussen de Venen”.

In dit gebied zijn goede wandelschoenen of laarzen echt een must, zeker in de winter en herfst. Check hier goede, maar goedkope kinderwandelschoenen. Wandelen is nog leuker met een kinderverrekijker.

Tussen de Venen

Het Mammoetpad

“Belevingspad met verhaal”. Op basis van de website van Heemtuin Muntendam had ik het idee dat we ter plekke een boekje moesten halen met het Mammoetpad verhaal. Dat is niet zo. Ook staan er onderweg geen bordjes. Dus mocht je het verhaal bij het Mammoetpad willen lezen, dan kun je dat alleen op de website doen. Dat kan ook van tevoren of achteraf. Het verhaal heeft geen betrekking op de speeltoestellen die je onderweg tegenkomt.

Mammoetpad heemtuin
Mammoetpad heemtuin

Het Mammoetpad begint achter de Heemtuin en begint met een smal bruggetje. Deze route is niet geschikt om te lopen met een kinderwagen. We komen direct al bij het eerste speeltoestel. Marcel en onze dochter gaan er enthousiast op. Nu in de winter staat het water alleen wel erg hoog. Ze kunnen niet op een veilige manier aan de overkant komen.

Mammoetpad heemtuin

In de zomer natuurlijk helemaal geen probleem. Zeker als de zon schijnt, wil je als kind toch juist in het water vallen.

Gelukkig hoeft je niet per se met een klautertoestel over het water, er is ook een pad om het meer heen. Ook hier komen we dingen tegen, zoals een soort doolhof cirkel en een vuurpit.

Mammoetpad heemtuin

De leukste speeltoestellen gaan toch wel over het water. Gelukkig blijkt de rest ook nu in de winter toch wel toegankelijk. Tot we bij het einde van het pad komen. Hier moet je een pontje nemen terug naar het beginpunt. Het pontje ligt er wel, maar als we er eenmaal opstaan, blijkt die vastgeknoopt zodat die nu in de winter niet kan varen. Niet heel onlogisch ook. We lopen dezelfde weg weer terug.

Het hele rondje van het Mammoetpad is, wanneer je wel gebruik kunt maken van het pontje, ongeveer een kilometer lang.

Mammoetpad heemtuin

Wandelen Tussen de Venen

Na het Mammoetpad waren wij zeker nog niet moe, dus we besluiten ook nog een wandeling te maken door natuurpark Tussen de Venen. Dit natuurgebied grenst aan de Heemtuin. Er zijn vaste wandelroutes in het gebied, maar Marcel heeft ook een multi-chache gevonden, dus we besluiten de geocache route van ongeveer 5 kilometer te lopen.

natuurpark Tussen de Venen

Op deze route zien we veel van het gebied dat, zoals de naam als doet vermoeden, erg waterrijk is. Veel plassen met water en houten bruggetjes. Een deel is omheind en hier lopen wilde geiten. Tot grote hilariteit van onze dochter is een van de geiten in de voederbak gekropen.

natuurpark Tussen de Venen

Her en der in het gebied staan informatieve borden die meer vertellen over de bomen en planten die hier groeien. Ook een oude grafheuvel en de ruïne in het gebied hebben een eigen bordje.

natuurpark Tussen de Venen

Aan de andere kant van het gebied is ook nog een speelbos. Niet al te groot met een klimtoren en een klauterparcours. Het is niet heel goed onderhouden, maar als je er toch langs komt, moet er natuurlijk even gespeeld worden.

natuurpark Tussen de Venen

Het mooiste gedeelte van Natuurgebied Tussen de Venen vinden wij eigenlijk vlakbij de Heemtuin, ten oosten hiervan. Met een oude ruïne muur en heel verassend opeens ook een zandduin. Wil je geen lange wandeling maken, dan kan ik je echt aanraden om hier wel een kort rondje te lopen.

natuurpark Tussen de Venen

Heemtuin in Muntendam

Normaal gesproken kun je van woensdag tot en met zondag in het paviljoen of de kas van de Heemtuin terecht voor een lunch of koffie met gebak. Op basis van de website had ik verwacht dat er op de reguliere openingstijden ook een to-go optie zou zijn, maar dat was niet het geval. Alleen vooraf geplaatste bestellingen konden opgehaald worden. Wel konden we op het moment dat er iemand was, gebruikmaken van de toiletten.

Heemtuin in Muntendam

Bij het paviljoen staat ook een aantal speeltoestellen. In een deel van de tuin groeien veel bloemen en lopen kippen rond.

Meer tips nodig? Ga naar al onze wandelingen voor kinderen of lees ons blog over Groningen met kinderen.

Heemtuin in Muntendam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top