Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Hiken naar de Dörenther Klippen en andere activiteiten in Ibbenbüren

Hiken naar de Dörenther Klippen en andere activiteiten in Ibbenbüren

Ibbenbüren is een stad in de Duitse grensregio met Nederland. In Ibbenbüren zelf, maar vooral rondom de stad, zijn er veel leuke activiteiten te ondernemen, zoals een wandeling naar de Dörenther Klippen in het Teutenburger Wald, klimmen in het Kletterwald of bezoek met jonge kinderen de rodelbahn en een sprookjespark.

Ibbenbüren
Ibbenbüren

Ondanks dat Ibbenbüren minder dan veertig minuten rijden is van de Nederlandse grens is het niet zo bekend. Het heeft dan ook niet zoals het nabijgelegen Tecklenburg een mooi centrum met vakwerkhuizen en heeft ook niet de gezellige sfeer van een Rheine of Osnabrück

Maar het heeft wel veel groen binnen de stad met bijvoorbeeld de Aasee. Je kunt hier wandelen langs het water of lekker wat drinken op het stadstrandje. Wil je het water op huur dan een waterfiets in de vorm van een zwaan.

En ook duikliefhebbers zijn welkom Ibbenbüren, de stad heeft namelijk een erg gave duiklocatie en daarvoor moeten we dus zeker nog een keer terug. NaturaGart is één van de grootste kunstmatige duikbassins in Europa en er is hier een parcours met steenformaties en veel vissen.

Ibbenbüren
Ibbenbüren
Ibbenbüren

Hotel Ibbenbüren

Er zijn enkele hotels in Ibbenbüren en die zijn allemaal vrij goed, denk daarbij aan hotel Hubertushof met ruime kamers en een goed ontbijt. Of kies voor het meer traditionele hotel Muter-Barr waar ook een paardenstal bij zit.

Je kunt er ook voor kiezen om net wat verder weg te overnachten, bijvoorbeeld in Villa Fens waar je direct in de natuur zit. Ze hebben hier ook kamers met een slaapbank voor wie Ibbenbüren met kinderen bezoekt. Liever een vakantiepark? Bekijk hier dan verschillende vakantieparken in de omgeving van Ibbenbüren.

Bezienswaardigheden Ibbenbüren

Motormuseum Ibbenbüren

Het eerste museum dat ik in Ibbenbüren wou bezoeken was het Motormuseum. Maar eenmaal op locatie bleek het gebouw dicht te zijn. Ik kon wel door de ramen naar binnen kijken en het lijkt meer op een privé collectie naast een woonhuis, dan op een volwaardig museum.

ibbenburen motormuseum

Bergbaumuseum Ibbenbüren

Ook mijn volgende museumbezoek in  Ibbenbüren verliep niet vlekkeloos. De stad moet een Mijnbouwmuseum hebben, want dit is van oorsprong een belangrijke kolenregio. Op de aangegeven locatie vond ik alleen een grote industriële fabriek, waar voor mijn gevoel nog steeds mijnbouw plaatsvindt. Ik zag nergens een bordje staan met museum en het leek mij ook niet de bedoeling om zomaar het terrein op te rijden.

Ik vroeg het na bij de Tourist Office en de locatie is wel goed. Het zit op het mijnbouwterrein RAG 2, waar de diepste kolenmijn van Europa nog steeds in gebruik is. Maar het is niet altijd open, in de zomermaanden is het normaal gesproken de tweede en vierde zaterdag van de maand te bezoeken. Ga je naar Ibbenbüren met kinderen? Men zegt dat het museum ook voor hen heel interessant is.

Klimparcours Ibbenbüren voor kinderen vanaf 4 jaar

Gelukkig had ik meer geluk bij Kletterwald Ibbenbüren met een gaaf klimparcours in een bos. Het leuke hier is dat je echt met het hele gezin actief bezig kunt zijn in het klimbos. Er is een klein parcours voor kindjes die helemaal nog niet in een harnas kunnen of willen en daarnaast zijn er twee routes voor kinderen vanaf vier jaar. Het maakt hier niet uit hoe lang ze zijn want ze krijgen een verlengde gordel en gaan met hulp van papa, mama of het personeel over de route.

Dus ook als ze nog te klein zijn om zichzelf te zekeren, dan kunnen ze mee doen. Het zijn ook nog eens hartstikke leuke routes waarbij je bijvoorbeeld jezelf in een autootje vooruit trekt. Onze dochter kan echt geen genoeg krijgen van klimbossen en het is zo sneu als ze nog te klein is en andere kinderen wel mogen. Maar daar heb je hier geen zorgen over! Ook voor oudere kinderen en ouders zijn er genoeg toffe klimroutes.

ibbenburen kletterwald
ibbenburen kletterwald
ibbenburen kletterwald

Sprookjesbos en Sommerrodelbahn Ibbenbüren

Net buiten het plaatsje Ibbenbüren bevindt zich de Zomerrodelbahn en een Sprookjesbos. Dit is echt een ouderwetse rodelbaan, dus niet wat je normaal gewend bent in Duitsland, hier ga je namelijk met een sleetje van een berghelling af. Het Sprookjesbos heeft een treintje en een aantal andere attracties. Meer weten lees het blog van Kidseropuit over de Sommerrodelbahn Ibbenbüren.

ibbenburen rodelbaan
ibbenburen rodelbaan

Wandelen naar de Dörenther Klippen

De belangrijkste reden voor mij om Ibbenbüren te bezoeken was dat ik graag wou wandelen naar de Dörenther Klippen. Ibbenbüren ligt aan de rand van het Teutoburger Wald, een middelgebergte in Duitsland, dat zo’n 105 kilometer lang is. Eén van de bekendste plekken is de Externsteine, een formatie van zandstenen, maar die bevinden zich helemaal aan de andere kant.

Dörenther klippen

De  rotsformatie Dörenther Klippen met de rots het Hockendes Weib, zijn vanuit Nederland wel prima te bezoeken wanneer je een dagje Duitsland doet. Heb je meer tijd dan maak je hier ook hele mooie langeafstandswandelingen. De route naar de Dörenther Klippen is prachtig, zeker op een zonnige dag; het bos, de geur van de natuur en dan die bijzondere rotsformaties. Op verschillende plekken heb ik uitzicht op de lager gelegen omgeving.

Dörenther klippen

Je parkeert de auto op de gelijknamige parkeerplaats en vanuit daar loop je heen en terug of maak je een loop van ruim vijf kilometer. Net voorbij de rotsformaties is een berghut, waar ik heel erg blij ben met de koude cola. De wandeling is erg mooi, maar gaat wel flink steil omhoog. Deze wandeling kun je ook doen met enthousiaste kinderen, maar dan moeten ze klauteren wel leuk vinden.

Dörenther klippen

Ga zeker niet met een buggy, de weg is naast steil ook onregelmatig, vol keien en boomstronken. Er staan bordjes dat je niet op de rotsen mag klimmen, maar wanneer ik er ben lijkt niemand zich hier wat van aan te trekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top