Spontane ontdekking Offenburg Duitsland

1

Een Thais Singha biertje in de hand, Libanees eten, kijkend naar een optreden van een Braziliaanse band en dat allemaal in het Duitse stadje Offenburg. Een kwartiertje geleden zaten we nog in de auto en hadden we nog nooit van Offenburg gehoord, nu dansen we mee op het twee-jaarlijkse internationale foodfestival.

We zijn op weg naar de Franse Elzas en onze dochter heeft heerlijk liggen slapen in de auto. Wanneer ze eindelijk wakker wordt hebben wij berehonger en hebben we zo goed doorgereden dat we nog tijd over hebben voordat we bij de opstaplocatie voor onze vaarvakantie in Frankrijk moeten zijn. In plaats van langs de snelweg te stoppen kijken we op de kaart en ons oog valt op Offenburg want daar is een kasteel dus is het vast ook een leuk dorpje om wat te eten.

Offenburg festival

Offenburg festival

Bezienswaardigheden Offenburg Duitsland

Offenburg is zeker geen dorpje maar met meer dan 50.000 inwoners is het een stadje. Gelegen op de grens van Duitsland en Frankrijk vlakbij Strassbourg. We passeren eerst het kasteel Schloss Ortenberg wat op een mooie locatie bovenop een heuvel ligt en een klassieke sprookjesachtige uitstraling heeft. Later leren we dat er in het kasteel een jeugdherberg zit, wat een gave locatie (Jugendherberge Ortenberg)!

Kasteel Offenburg

We lopen het centrum in en ontdekken veel barokke gebouwen gecombineerd met vakwerkhuizen.  Vaak zijn deze beschilderd in frisse kleuren en geven de bloembakken voor de ramen het geheel nog een extra charme. Ook de kinderkopjes en de leuke kleine winkeltjes dragen bij aan de sfeervolle uitstraling. De gevels laten zien dat de meeste huizen al honderden jaren oud zijn zoals het stadhuis uit 1741. Op de vismarkt staan nog oudere gebouwen en vormen twee draaiende vissen (het lijken gewoon standbeelden op sokkels) een leuk speelstukje voor kinderen zo midden in de stad.

Offenburg

 

Offenburg De muziek schalt ons al tegemoet en we lopen door naar het centrale plein de Marktplatz. Hier wacht ons een enorme verassing als we de tientallen kraampjes met exotische gerechten zien. Boliviaans, Thais, Turks, Libanees, Mongools, er is echt van alles te krijgen. Vaak wordt het verkocht door heren en dames in traditionele kledij. Tussendoor zijn knutselkraampjes voor kinderen en kan je winkelen. Op een groot podium treden allerlei artiesten op. Even wat eten is zo wel extra gezellig.

We zijn nieuwsgierig naar de rest van het stadje en een klein blokje om levert alleen maar meer aangename verassingen op.  In de Heiligkreuzkirche is net een bruiloft aan de gang en ook het naastgelegen rozenparkje wasemt romantiek. Bejaarden stelletjes die hand in hand lopen en jongelui die op een bankje zitten te knuffelen.

Offenburg

Offenburg

Wij waren maar even in Offenburg Duitsland maar wat we gezien hebben smaakt naar meer. Niet dat er buiten sfeerproeven enorm veel bezienswaardigheden in Offenburg zijn, al is er nog een stadsmuseum. Met het Zwarte woud, wereldstad Straatsburg en de Franse Elzas zo dichtbij is er meer dan genoeg te doen in de omgeving.

Ben jij wel eens spontaan tegen een leuke onbekende bestemming aangelopen?

Offenburg

Offenburg

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

  1. Wanneer waren jullie in Offenburg toen dat leuke festival daar was? Wordt wel benieuwd van die leuke beschrijving en wij zijn ook van plan er heen te gaan deze zomer 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.