Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Kerstmarkt Münster, uitje voor het hele gezin

Kerstmarkt Münster, uitje voor het hele gezin

De kerstmarkt van Münster is ontzettend populair bij Nederlanders. Deze kerstmarkt wordt regelmatig genoemd als één van de leukste kerstmarkten in Duitsland dichtbij. Er is niet één kerstmarkt in Münster, maar er zijn er vijf verschillende.

Munster kerstmarkt stadhuis

Ze hebben bijna allemaal een eigen sfeertje en we delen dan ook graag welke van de vijf kerstmarkten in Münster wij het allerleukste vonden.

Giebelhüüskesmarkt MünsterDe vijf verschillende kerstmarkten in Münster

Ook lezen wat er te doen is in Münster buiten de kerstmarkten zoals de dierentuin? Lees ons blog Münster met kinderen.

Aegidii kerstmarkt Münster

Alle kerstmarkten in  Münster hebben een nummer en de Aegidii kerstmarkt is nummer 1. Parkeren in Münster is geen enkel probleem, er zijn meerdere parkeergarages verspreid door de stad. Hierdoor was de Aegidii kerstmarkt voor ons de laatste markt die we bezochten.

Kerstmarkt munster Aegidii kerstmarkt

Wellicht waren we toen ook al wat verzadigd maar we hadden iets meer verwacht van deze markt. Er is een houten piramide, een kerststal en een draaimolen. Genoeg te zien dus voor het hele gezin maar de setting met rondom moderne gebouwen vonden we niet zo heel sfeervol en de producten die werden aangeboden zagen we ook al op de andere kerstmarkten.

Kerstmarkt munster Aegidii kerstmarkt
Kerstmarkt munster Aegidii kerstmarkt

Kerstmarkt rondom het stadhuis Münster

De grootste kerstmarkt in Münster vind plaats rondom het stadhuis. Deze Weihnachtsmarkt is erg uitgestrekt en wij vonden hier enkele van de meest sfeervolle kraampjes.

Munster kerstmarkt stadhuis
Munster kerstmarkt stadhuis

Deze markt is een waar eetfestijn. Nergens anders zijn er zoveel ongezonde maar heerlijke opties bij elkaar. Wafels, Crêpes, chocoladefruit, frietjes en natuurlijk worst. Een beker warme Glühwein in de hand en lekker mensen kijken.

Munster kerstmarkt stadhuis

Een deel van de markt is overdekt, fijn bij regen. Wat betreft het aanbod van de kraampjes is hier echt van alles te vinden. Van houten speelgoed tot sieraden en kerstversieringen.

Munster kerstmarkt stadhuis

Glimmende vogeltjes, kerstengelen, ballen in alle kleuren, onze dochter vind het maar moeilijk maar na lang wikken en wegen kiest ze enkele leuke versieringen voor in de boom uit het enorme aanbod.

Munster kerstmarkt stadhuis

De Weihnachtsmarkt in Munster vind deels plaats op de binnenplaats van het raadhuis, waar de mooie oude gebouwen bijdragen aan de sfeer. Er zijn hier ook faciliteiten te vinden zoals (betaalde) toiletten die de meeste andere markten niet hebben.

Munster kerstmarkt stadhuis

Deze markt is zo uitgestrekt dat er zelfs twee draaimolens zijn. De draaimolens zijn helemaal aangekleed in kerststijl wat het geheel extra sfeervol maakt. Onze dochter vermaakte zich hier uitstekend en wij kunnen ondertussen onze even op ons gemak rondkijken.

Munster kerstmarkt stadhuis

Vind je het lastig rondkijken met een kindje, dan kan je gebruik maken van de kinderopvang (maximaal 3 uur, kinderen van 3-11 jr) in de Maxi-Turm de toren van het stadhuis. Hier wordt door ervaren kinderopvangmedewerkers een speciaal kerstmarktprogramma georganiseerd. Je moet er wel rekening mee houden dat de medewerkers Duits spreken.

Munster kerstmarkt draaimolen stadhuis
Munster kerstmarkt met kinderen draaimolen stadhuis

Wanneer je van deze grote kerstmarkt naar de kleine lichtjesmarkt loopt, kom je door één van de mooiste straten in de stad. Met krachtige oude gebouwen zoals het stadhuis waar enkele historische vredesakkoorden werden gesloten. Misschien loop je wel net als wij een hele bijzondere Sinterklaas (of is het de kerstman) tegen het lijf.

kerstmarkt munster met kinderen
kerstmarkt munster met kinderen
kerstmarkt munster met kinderen

Lichtjesmarkt St. Lamberti  Münster

De lichtjesmarkt bij de St Lamberti moet je eigenlijk echt in de het donker zien. Wanneer je er overdag bent en je hebt net als wij de pech dat het regent, dan ziet het er wat kaal uit. Alle kraampjes hebben hier dezelfde stijl.

munster-kerstmarkt-lichtjesmarkt-st-lamberti-03

Vrij simpele blauwe kraampjes met een bordje waarop staat wat er te koop is in de stand. Heel praktisch wanneer je op zoek bent naar specifieke dingen. Hier kan je de grootste kerstboom van Münster vinden.

munster-kerstmarkt-lichtjesmarkt-st-lamberti-03
munster-kerstmarkt-lichtjesmarkt-st-lamberti-03

Kerstdorp bij de “Kieperkerl”  Münster

Het standbeeld van “Kieperkerl” dat deze markt haar naam heeft gegeven is nog net te zien tussen de rode kraampjes. Dit is de kleinste kerstmarkt van Münster. Het wordt al snel druk en gezellig op dit sfeervolle marktje dat omgeven is door enkele mooie oude huizen.

kerstmarkt munster kiepenkerl
kerstmarkt munster kiepenkerl

Giebelhüüskesmarkt Münster

De mooiste kerstmarkt van Münster is wat ons betreft de Giebelhüüskesmarkt. Er zijn niet heel veel kraampjes maar die er zijn hebben veel sfeer. Op deze markt is veel handwerk te koop maar er zijn ook kraampjes met  badeendjes en met bijvoorbeeld kleine autootjes.

Giebelhüüskesmarkt Münster

De geur van Flammkuchen, vers uit de hete oven, waait ons tegemoet. Op het centrale pleintje worden de kastanjes voor onze neus gepoft en wanneer we de naastgelegen Ueberwasserkirche binnen lopen, valt onze mond open.

Giebelhüüskesmarkt Münster
Giebelhüüskesmarkt Münster
Giebelhüüskesmarkt Münster

Tijdens de kerstmarkt zijn een deel van de kerken in Munster geopend en in de Ueberwasserkirche hebben ze echt hun best gedaan een magische sfeer neer te zetten. De kerk is niet alleen sfeervol verlicht, er hangen honderden gouden vogels aan het plafond.

überwasserkirche munchen kerstmarkt

Door de luidsprekers klinkt rustgevende muziek met een beat. Om het moment van rust en bezinning helemaal compleet te maken kan je gaan liggen in de verschillende ligstoelen die al klaar staan.

überwasserkirche munchen kerstmarkt
überwasserkirche munchen kerstmarkt

Daarna heb je weer volop energie voor nog een rondje kerstshoppen.

Münster kerstmarkt met kinderen

Is de kerstmarkt Münster ook leuk met kinderen? Wij vinden van wel. De kerstmarkten zijn super knus en er is van alles te zien. Het is een dagje lekker snoepen voor volwassene en kinderen. Er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden. Een open deur, maar kleed je kind warm aan. Je bent de hele dag buiten in de winter.

Giebelhüüskesmarkt Münster

Hoe later op de dag hoe drukker het is, spreek een punt af waar je elkaar weer kunt vinden mocht je elkaar kwijt raken. We zagen best veel ouders met kinderwagens en dat kan in Münster op de meeste kerstmarkten prima maar blijf dan niet stilstaan in de smalle paadjes tussen de kraampjes. Wil je echt op je gemak rondkijken en shoppen dan is een drager veel fijner. Heb je ook de handen vrij en de kleine kan ook veel meer zien.

Kerstmarkt munster Aegidii kerstmarkt

Een paar jaar geleden bezochten we de kerstmarkt in Hildesheim met onze dochter. Hier is een traditioneel deel maar ook een plein vol kermisattracties en met een reuzenrad. De kerstmarkt van Münster heeft voor jonge kinderen diverse draaimolens die hartstikke leuk zijn maar voor oudere kinderen heb je niks op dit vlak.

Nou heeft Münster gelukkig het hele jaar door enorm veel te doen voor gezinnen. Drie grote attracties liggen aan de rand van de stad. De bekende Allwetter Zoo en het Openluchtmuseum Mühlenhof. Of kies voor een binnenactiviteit en ga dan naar het moderne en interactieve Natural History museum met planetarium.

Denk je dat een hele dag kerstmarkt te veel is voor je zoon of dochter dan kan je een dag of weekend in Münster dus prima combineren met een bezoekje aan één van deze attracties.

Wij bezochten de kerstmarkt in Münster op zondag en we waren erg verrast dat de winkels in Münster niet open waren. We hadden onze dochter een bezoekje aan MUKK beloofd, een kinderwarenhuis met een grote glijbaan maar dat ging dus niet door.

Er zijn geen koopzondagen tijdens de kerstmarkten in Münster. Dit zou een reden kunnen zijn om op zaterdag te gaan. Ga je toch op zondag, in de stad zit het Stadtmuseum Münster en hier vinden op verschillende zondagen in december kindvoorstellingen (in het Duits) plaats in het Kaspertheater.

Wil je een behalve Münster ook een heel ander soort kerstmarkt bezoeken? Wij bezochten ook de Bos Kerstmarkt in Marbeck.

Wij bezochten de kerstmarkt in Munster in samenwerking met Geheim over de grens, op hun website kan je nog meer leuke dingen vinden om te doen in Duitsland. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top