Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Tips voor een kerstvakantie in Thailand

Tips voor een kerstvakantie in Thailand

Kerstvakantie in Thailand. Witte stranden, veel zon, gouden tempels en samen met je gezin het nieuwe jaar inluiden. Wie wil dat nou niet? Deze periode van het jaar is bovendien klimaattechnisch eigenlijk beter voor je vakantie in Thailand dan onze zomervakantie. Helaas is het ook de duurste en drukste periode van het jaar en zal je dan ook meer van te voren moeten vastleggen dan normaal gesproken nodig is.

kerst in thailand

Hoewel Thailand een boeddistisch land is en 25 december ook een gewone werkdag is, doet de commercie wel graag mee aan het kerstthema. Dus ben je bang het kerstgevoel te missen? Nergens voor nodig, je hoeft alleen maar een shopping mall op te zoeken voor je portie kerstbomen, kunstsneeuw en kerstliedjes. Ook op plekken waar veel toeristen komen wordt er aandacht besteed aan kerst.

Kerstvakantie in Thailand

De kerstvakantie in Thailand doe je niet op de bonnefooi

We bezochten Thailand tijdens verschillende vakanties en langere reizen zowel met als zonder dochter. Hoewel wij persoonlijk het liefst op de bonnefooi reizen, hebben we gemerkt dat eind december en begin januari hier in Thailand niet zo geschikt voor zijn. Zeker niet wanneer je met kinderen reist en dus meerdere kamers of een familieroom nodig hebt die comfortabel en betaalbaar is.

Skywalk Bangkok

In Bangkok is accommodatie genoeg, dus is er altijd nog wel wat te vinden, zeker rondom Khao San Road. Slaap je liever wat luxer dan is van te voren boeken goedkoper. Op de eilanden in het het zuiden is het in alle prijsklassen lastig om accommodatie te vinden. Veel Australiërs vieren hun kerstvakantie in Thailand en de midrange en luxe accommodaties zitten snel vol. Een prachtige strandbungalow voor een prikkie, vergeet het maar.

Koh Kood thailand met baby

Veel backpackers willen ook graag met kerst en oud en nieuw op de eilanden zijn. Wanneer er dan ook nog eens de Full Moon Party in deze periode valt kan je er zeker van zijn dat op Koh Phagnan, Ko Tao en Ko Samui de prijzen sterk stijgen en  je echt niet op goed geluk aan hoeft te komen.

Ook low-cost vluchten en bepaalde populaire treinroutes zoals de nachttrein Bangkok-Chiang Mai moet je net als de hotels in het zuiden vastleggen.

Chiang Mia vliegen

Welke route voor een kerstvakantie in Thailand

Nu je weet dat je niet zomaar op de bonnefooi kunt gaan, is het dus tijd om je vakantie te plannen. Wil je liever met een georganiseerde reis?

Khao Yai National Park met kinderen - NP 4

Regel je het zelf? Goed nieuws, want december en januari zijn klimaattechnisch de beste maanden om te reizen. Het is minder heet dan de rest van het jaar, de natuur is groen en het regent weinig. Je kunt overal heen, maar uit eigen ervaring weten wij dat je jarenlang naar Thailand kunt gaan en toch elke keer weer wat nieuws ontdekken. Hoe verleidelijk ook: prop niet te veel in je kerstvakantie.

Voor de meeste mensen zal Bangkok het beginpunt van een vakantie zijn alhoewel je ook op Phuket kunt vliegen. Bezoek je Bangkok met kinderen dan is er genoeg te doen om je de hele kerstvakantie te vermaken maar ik snap dat je ook wat van het land wil zien. Ik zou aanraden om dan of voor het noorden of voor het zuiden te kiezen.

Ga je voor het zuiden dan wil je natuurlijk wat strand tijd. Er zijn te veel mooie eilanden in Thailand en het is lastig kiezen, lees daarom ons artikel “beste eilanden in Thailand met kinderen“. Het eiland van je keuze kan je dan combineren met bijvoorbeeld Khao Sok National Park voor wat natuur. Met deze drie bestemmingen heb je al een mooie vakantie. Wil je toch nog meer zien dan zijn Nakhom Phaton, Kanchanaburi of tempelstad Ayutthaya, die relatief dichtbij Bangkok liggen, goede opties om mee te combineren.

Chiang Mai mountainbiken

In het noorden is Chiang Mai een populaire bestemming. Je kunt hier meerdaagse trekkingen maken door de beregen maar ook de panda’s in de dierentuin bekijken. Je kunt in Chiang Mai komen door de nachttrein te nemen of te vliegen met een van de vele lowcostairlines. Chiang Mai en Bangkok kan je combineren met een van de tempelsteden Ayutthaya en Sukathoi of met kleine bergdorpen zoals Pai.

Wil je echt per se strand en bergen dan is er altijd nog de opties van een low-cost vlucht vanuit Chiang Mai naar het eiland Koh Samui. Voor meer ideeën lees ons artikel routes Thailand.

Erawan watervallen

Oud en nieuw in Bangkok?

We hebben oud en nieuw gevierd in Bangkok en als backpacker is dat best leuk. Het is op Khao San Road nog net wat meer feest dan op elke andere avond. Toch waren we wat teleurgesteld: buiten een beetje vuurwerk zijn er eigenlijk betrekkelijk weinig festiviteiten. Deze jaarwisseling is voor de Thai zeker niet zo belangrijk als bijvoorbeeld het Chinese nieuwjaar.

Nu we een dochter hebben zeker geen moeite doen om speciaal in Bangkok te zijn om het nieuwe jaar in te luiden. Met mijn voetjes in het nog warme zand, een Singha biertje erbij, en mijn liefje een kus geven terwijl ons kleine monstertje ligt te slapen lijkt me een veel mooiere manier om het nieuwe jaar in te luiden.

Kerstvakantie in Thailand
Khao San Road op oudjaarsavond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top