3 routes voor een zomervakantie Thailand

2

Drie mooie route tips voor een zomervakantie in Thailand. Veel ouders die naar Thailand met kinderen gaan, vragen zich af welke bestemmingen ze moeten bezoeken. Er is zoveel keuze: ga je voor de eilanden in het zuiden, de natuurparken of de bergstammen in het Noorden. Eén ding is zeker: tijdens een reguliere vakantie is het niet mogelijk het hele land te zien. De meest gestelde vraag op diverse reisfora is dan ook welke route wordt aangeraden.

Thailand mag dan een ideale familievakantiebestemming zijn, de Nederlandse zomer is niet de meest geschikte vakantieperiode. Het is namelijk regenseizoen in juli en augustus. Hoeveel “last” je hier van hebt, verschilt van jaar tot jaar. Wij gingen zelf verscheidene keren naar Thailand en zijn tijdens een reis in juli een keer enorm weggeregeld op Koh Chang eiland, maar een paar honderd kilometer verderop was het wel droog.

We geven je drie suggesties voor routes die prima te doen zijn wanneer je Thailand zelfstandig bezoekt en gebruikt maakt van het openbaar vervoer en/of binnenlandse vluchten.

 • Route 1 : De eerste keer zomervakantie Thailand met het gezin in drie weken
 • Route 2: ontspannen Thailand met kinderen in twee weken
 • Route 3: Familie reis onontdekt Thailand in 4 weken

Route 1: De eerste keer zomervakantie Thailand met het gezin in drie weken

Dag 1: aankomst in Bangkokzomervakantie thailand rondreis
Dag 2-4: Acclimatiseren in Kanchanaburi

De drukte, het lawaai, de warmte en het tijdsverschil kan Bangkok best pittig maken voor een eerste keer. Beter om even te acclimatiseren en te ontjetlaggen in Kanchanaburi. Je gaat er heen met de trein, hebt er de koelte van de rivier en kunt zwemmen in de Erawan waterval.

Thailand

Dag 5 -6: De tempels van Ayutthaya

De eerste kennismaking met de Thaise tempels heb je in Ayutthaya. De oude hoofdstad van Thailand is een fijne plek om een dagje rustig te fietsen langs oude tempelcomplexen.Thailand route

Dag 7-11: Nachtrein en Chiang Mai

Chiang Mai is de logische keuze voor een eerste kennismaking met het noorden van Thailand. Dankzij de nachttrein kom je uitgeslapen aan. Er is genoeg te doen van een kookcursus tot een korte trekking in de natuur en waarbij je bijvoorbeeld blijft slapen in een Karen dorp. Veel gezinnen gaan ook naar het Elephant Nature kamp om olifanten te zien.

Dag 12 -16: Strand in Ko Phangan

Vliegen binnen Thailand is gelukkig goedkoop zeker wanneer je op tijd boekt. Vanaf het noorden vlieg je naar het de zuidelijke stad Surat Thani vanwaar de boten naar de eilanden gaan. Wil je zonzeker zitten kies dan voor de oostkust. In onze optiek is Koh Phagnan een goed familie-eiland. Alhoewel het bekend staat vanwege de full moon parties heeft het ook een hele rustige kant. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor Koh Samui of Koh Tao.  Lees ons artikel beste eilanden Thailand met kinderen.header_bangkok

Dag 17-20: Bangkok

Nu je gewend bent aan Thailand breng je nog een paar dagen door in Bangkok. De beroemde, enorme boedhabeelden, blinkende tempels en het koninklijk paleis mag je natuurlijk niet missen. Maar er is ook genoeg te doen in Bangkok met kinderen, van een bezoek aan de dierentuin of het aquarium tot een fietstocht door de stad.

Route 2: ontspannen Thailand met kinderen in twee weken

route thailand

Dag 1-4: Bangkok

In Bangkok verblijf je in een ontspannen hotel met zwembad. Het Royal Palace mag je zeker niet missen, maar in Bangkok kan je ook enorm goed winkelen, van nieuwe kinderkleding tot elektronica.Thailand trein

Dag 5-7:  Khao Sok National Park

De nachttrein brengt je naar Surat Thani waar je een taxi neemt naar het Khao Sok National Park. In dit prachtige park slaap in huisjes aan het meer. Je kunt hier fijn wandelen maar ook gewoon ontspannen en ronddobberen in het meer.route thailand

Dag 8-11: Ko Phangan

Vanaf het nationale park kan je weer terug naar Surat Thani en de boot nemen naar Ko Phangan. Op dit eiland kan je vanaf de kust mooi snorkelen en gekleurde vissen tegenkomen. De kinderen kunnen lekker spelen terwijl jij een boekje leest in de hangmat.

Dag 12-13: Koh Samui

De laatste twee dagen van je vakantie kies je nog voor een ander eiland. Het grotere Koh Samui heeft wat meer activiteiten naast zwemmen en ontspannen. Er is onder andere een vlindertuin maar ook nightmarkets om nog wat laatste souvenirs op te pikken.

Dag 14: Vlucht Koh Samui naar Bangkok

Vanaf Koh Samui vlieg je terug naar Bangkok en direct weer door naar huis. Let er wel op dat je op de lokale luchthaven aankomt en vervolgens naar de internationale luchthaven moet verplaatsen. Er is een gratis shuttle bus tussen de twee vliegvelden.

Route 3: Familiereis door onontdekt Thailand

Wij zijn gek op Thailand en de kans is dan ook groot dat we de komende jaren nog een keer teruggaan.  Deze route is speciaal voor gezinnen die al veel van het land hebben gezien en nu tijdens de zomervakantie Thailand de onbekendere kant willen combineren met toeristische bestemmingen.

Bangkok aquarium

Dag 1 – 2: Bangkok

We gaan er in deze route vanuit dat je Bangkok al kent. Je komt dus vooral even bij van je vlucht en geniet van je eigen favoriete plekken in Bangkok. header_nakompathom

Dag 3: dagtrip naar Nakhom Pathom

Met de trein is het heel eenvoudig om vanuit Bangkok naar Nakhom Pathom te gaan. Hier vind je Thailand’s hoogste stupa en een mooie park vol paleizen (lees dagtrip Nakhom Pathom).

Dag 4: trein naar Khao Yai National Park

Dag 5-6: Khao Yai National Park

Thailands oudste en meest bezochte National Park is de plek om olifanten in het wild te zien. De bonus is dat veel dieren hier juist makkelijk te ontdekken zijn tussen juni en oktober.

Dag 7 -10: Buriam/Khorat

Met de trein ga je naar Buriam (en eventueel nog met de bus naar  Khorat), de basis van waaruit je diverse dagtrips kunt maken in dit onbekende deel van Thailand. De mooiste Khmer ruines van Thailand Prasat Phimai staan al lang op onze wishlist. Neem een hotel met zwembad en een rustdag na wat drukke dagen of kies voor een nachtje in Ban Prasat waar al jaren een van de beste homestay programma’s van Thailand is om als gezin te overnachten.route thailand

Dag 11- 12: Chiang Mai

Een lange busdag (10 uur) brengt je naar Chiang Mai. Hier neem je even een dagje rust om de was te doen of kies uit diverse van de leuke familie-activiteiten in de stad zoals samen een kookcursus doen of ga naar de dierentuin.

Bron: Karlijn Meulman

Bron: Karlijn Meulman

Dag  13-19: Pai/Mae Hong Son/Mae Sariang

Tijd voor het onbekendere noorden van het land. Achtereen volgens kan je diverse dorpjes bezoeken. Dit is het gedeelte van het land waar nog de meeste etnische groepen wonen. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kan je een zwaardere of minder zware trekking maken. Ga kijken bij olifantenkampen en zwem onder de waterval.

Dag 20: Chiang Mai- Krabi

Weer terug in Chiang Mai neem je een directe vlucht naar het zuiden van Thailand (Krabi).zomervakantie thailand

Dag 21-26: Krabi

Zelfs in het regenseizoen kan het in Krabi dagen droog zijn of alleen een buitje in de middag. In het Nederlandse zomerseizoen liggen de prijzen lager en geniet je van enkele van de mooiste stranden van Thailand zonder de drukte. Of nog unieker kies voor een eiland zoals Koh Kood of Koh Mak.

Is het weer echt te slecht dan kan je besluiten eerder terug te gaan naar Bangkok, maar voordat je daar bent kan je stoppen in bijvoorbeeld Hua Hin. Deze Thaise bestemming is misschien niet zo mooi maar wel populair bij gezinnen en heeft goede kans op mooi weer.

Koh Mak met kinderen

Dag 27: terug naar huis

De nachtbus/-trein brengt je weer terug naar Bangkok waar het vliegtuig naar huis op je wacht.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan dertig met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië.

2 reacties

 1. Lonneke Kloet on

  Wat een fijne blog en ook wij willen veel van de route 1 gaan doen(2 kids van 7 en 11). We twijfelen alleen of we in wel of niet Kanchanaburi zou doen. (We hebben 3 weken) Is Khao Yai National Park niet net zo tof of kun je die 2 niet vergelijken? Graag willen we ook naar Krabi maar is dit te doen in augustus met regenseizoen of kun je beter naar oostkust? Alvast bedankt groetjes lonneke

 2. Hai! wat een fijne blog, hier heb ik wat aan 🙂
  Ik vertrek 20 juli voor het eerst met mijn zoontje van 6 naar Thailand van 20 juli t/m 6 augustus.
  Iets langer dan 2 weken. Ik zat heel erg te denken aan de route die jullie hebben uitgestippeld. Alleen vroeg me af zou het te veel worden om Kanchanaburi er aan bij te plakken?

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.