Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Wat te doen in Hanzestad Lübeck met kinderen

Wat te doen in Hanzestad Lübeck met kinderen

Benieuwd wat er te doen is in Lübeck met kinderen? Lübeck is een historische Hanzestad die op de Unesco werelderfgoedlijst staat, met een centrum vol mooie oude huizen. Er zijn diverse musea, waaronder een natuurhistorisch museum, maar het allerleukste tijdens onze citytrip met kind vonden wij de Splashtour met een amfibiebus.

Lübeck met kinderen

Nadat we eerder al steden in Noord-Duitsland bezochten zoals Bremen, Bremerhaven en Hamburg stond Lübeck als volgende op mijn wensenlijst. Ik was nog op zoek naar een stopover op weg naar het Duitse eiland Usedom en Lübeck lag ongeveer halverwege de route. Lübeck is ook een goede stad om te stoppen mocht je onderweg zijn naar Denemarken of Zweden, tenzij je de boot neemt vanaf Rostock. Deze stad heeft namelijk echt een bijzondere en erg leuke dierentuin en is dus ook leuk als alternatieve stopover.

Wij hadden een halve dag en hebben op vrij hoog tempo een aantal van de bezienswaardigheden in Lübeck bekeken. Gelukkig is de historische stad niet al te groot, maar mocht je ook Travemünde, het stadsdeel van Lübeck aan de Oostzee, willen bekijken dan heb je echt meer tijd nodig.

Lübeck met kinderen

Bezienswaardigheden Lübeck

Wandeling door de oude stad van Lübeck

Lübeck is echt een mooie oude stad. Op goed geluk slenterden we door de straatjes en ontdekten we de stad. Er zijn diverse leuke oude hofjes en mijn dochter maakte er al snel een spelletje van om zich in alle poortjes te verstoppen en dan keihard “kiekeboe” te roepen.

Lübeck met kinderen
Lübeck met kinderen

Tijdens de wandeling komen we langs diverse fonteinen en waterspeelplekjes. Bij de Sint-Jacobikerk is ook een klein speeltuintje maar die zag er behoorlijk verwaarloosd uit. Voor een betere speeltuin in Lübeck kun je beter naar die bij de Kaisertor lopen. Verder zit er in de tuin van het restaurant bij het Hanzemuseum ook een speeltoestel.

Speeltuin Lubeck

Er is een grote winkelstraat in Lübeck en langs het water is nog een gedeelte met terrasjes en restaurantjes, maar in de meeste straten zien we gewoon nog woonhuizen. Dat vind ik nou mooi: zo’n oude stad die niet helemaal is ingenomen door horeca, winkels en hotels, maar waar ook nog gewoon echt geleefd wordt.

Lübeck met kinderen
Lübeck met kinderen

Natuurhistorisch museum Lübeck

Het natuurhistorisch museum van Lübeck is niet al te groot, maar het is wel aardig om een kijkje te nemen. Bij binnenkomst zien we eerst een groot skelet en een aantal opgezette dieren. Er zijn ook wat dingen te doen zoals schudden met potjes en dan raden wat er in welk potje zit.

Het leukste vindt mijn dochter het gedeelte met levende dieren. Dit zijn niet zomaar wat insecten maar echte slangen! “Zijn die giftig mama?” Ook is er nog een gedeelte over bijen en honing.

Natuurhistorische museum Lübeck
Natuurhistorische museum Lübeck

Bij het museum zit ook een goed restaurant. Aangezien er in dit deel van het centrum niet veel opties zijn qua eten is dat wel erg handig. Het museum deelt de binnentuin met de Dom van Lübeck. In de binnentuin staat nog een apart glazen gebouwtje met hierin het skelet van een potvis. Deze 14 meter lange potvis is in december 1997 gestrand op het Deense eiland Rømø.

Natuurhistorische museum Lübeck
Natuurhistorische museum Lübeck

Europese Hanzemuseum Lübeck

Van te voren had ik hoge verwachtingen van het Europees Hanzemuseum. Het is namelijk een relatief nieuw museum, geopend in 2015, waar volop gebruik wordt gemaakt van moderne, interactieve technologieën om te vertellen over de Hanze.

Europese Hanzemuseum Lübeck
Europese Hanzemuseum Lübeck

Het begint nog goed. We krijgen twee pasjes en kunnen daarmee zelf een Hanzestad kiezen die we willen zijn en waar we in het museum meer informatie over willen krijgen. Onze eigen woonplaats is helaas niet beschikbaar, maar we konden wel kiezen voor Kampen in Nederland.

Daarna volgt er een lift waarmee we afdalen in het donker. In de eerste ruimte zijn enkele opgravingen te zien en verderop een opstelling met een boot. Daarna wordt het naar mijn mening al snel minder boeiend.

Normaal gesproken vind ik archeologie en geschiedenis musea heel interessant, maar in dit geval was het voor mij weinig nieuws. Bovendien ligt de nadruk wel erg op het lezen van informatie. Er zijn wel veel panelen maar die kun je vooral gebruiken om nog meer achtergrondinformatie te krijgen over bepaalde onderwerpen. In het museum wisselen donkere en lichtere ruimtes elkaar af en ik miste zelf de connectie met buiten.

Voor mijn zesjarige dochter was dit museum nog niet echt leuk. We zagen wel diverse kinderen die bezig waren met een puzzeltocht, maar bij navraag bleek deze alleen in het Duits te zijn en geschikt vanaf een jaar of tien. Ik vind dat wanneer je kinderen vanaf 6 jaar entree laat betalen, je dan ook moet zorgen dat er voor deze leeftijd wat te beleven is. Er is nog wel een gedeelte waar kinderen zich kunnen verkleden en op de foto kunnen gaan, maar met slechts drie (veel te grote) kledingstukken om uit te kiezen doet dat ook vrij armoedig aan. Ik zou dit museum in Lübeck pas bezoeken met kinderen als deze ook zelf kunnen lezen.

Europese Hanzemuseum Lübeck
Europese Hanzemuseum Lübeck

Splashtour Lübeck

We zijn wel een beetje klaar met sightseeing in Lübeck en lopen richting ons hotel om daarna een restaurantje op te zoeken als we langs de Splashtour komen. Die vertrekt over 5 minuten. “Wil je in een bus die ook in het water kan?” “Ja dat is gaaf!” Mijn dochter reageert zo enthousiast dat ik direct besluit kaartjes te kopen.

Splashtour Lübeck
Splashtour Lübeck

We stappen in en rijden eerst een rondje door de stad. Dan is daar het moment suprême en we rijden zomaar PLONS het water in. “We rijden gewoon in het water!” Mijn dochter vindt het maar wat spannend. Dat niet alleen, maar we hebben vanaf de rivier ook een hartstikke mooi uitzicht op de stad. Het is ook leuk om te zien hoe mensen van de terrasjes opstaan en hun telefoon pakken om een foto te maken van de Splashbus. Het moet toch wel een grappig gezicht zijn om een bus te zien varen!

Het enige minpuntje was dat de informatie alleen in het Duits was en deze werd live gegeven door de chauffeur. De Engelse uitleg via koptelefoon werkte niet. Maar verder was het een hartstikke leuke manier om in 45 minuten een mooie indruk van de stad te krijgen.

Splashtour Lübeck

Kerken in Lübeck

Er zijn in Lübeck meerdere interessante kerken. Niet voor niks werd de stad vroeger ook wel de stad van de zeven torens genoemd.

De Mariakerk is de 3e grootste kerk van Duitsland en heeft naast dat het gewoon een mooie, grote kerk is ook nog een interessante astronomische klok die heel veel informatie geeft. De kathedraal is de oudste kerk van Lübeck. Wil je uitzicht over de stad, ga dan naar de Sint-Petruskerk. Deze kerk heeft een lift waardoor je dus lekker makkelijk naar boven gaat.

Lubeck kerken
Lubeck kerken

Nog meer ideeën voor een stedentrip Lübeck

Meer musea in Lübeck bezoeken? Er is nog een marionettenmuseum in het museumkwartier, maar omdat ik had gelezen dat het vrij klein is hebben we deze overgeslagen. Ook zit er een museum in de Holstentor wat interessant moet zijn voor gezinnen maar hier hadden we helaas geen tijd meer voor.

Lübeck is van oudsher bekend vanwege haar marsepein. Lübecker marsepein wordt op verschillende plekken in de stad aangeboden. De Niederegger Marzipan-Salon (de oudste marsepein winkel in Lübeck) is zelf een echte toeristenattractie. Nu zijn zowel ik als mijn dochter niet echt gek op dit goedje, maar mocht je wel enthousiast worden van marsepein dan kan je hier vast iets lekkers vinden, om mee te nemen of om ter plekke te nuttigen.

Lubeck met kinderen

Kindvriendelijk hotel Lübeck

We boekten onze stopover in Lübeck redelijk last-minute en in de zomervakantie. Mede daardoor vond ik het lastig om wat leuks te vinden in de stad. Een goed beoordeeld kindvriendelijk hotel in Lübeck was niet te vinden voor minder dan honderd euro per nacht. Ik koos voor Ringhotel Jensen wat vooral een super goede locatie heeft, namelijk midden in het centrum van de stad. Het personeel is vriendelijk, de bedden zijn goed en het ontbijt erg uitgebreid. Ze hebben zowel drie- als vierpersoonskamers voor gezinnen. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.

Zoek je echt een goedkoop overnachtingshotel nabij Lübeck dan is bijvoorbeeld het Ibis budget een goede optie.

Lubeck bezienswaardigheden

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top