Home / Voorbereiding / Producten / Je jonge kind veilig vervoeren in de taxi of bus op reis

Je jonge kind veilig vervoeren in de taxi of bus op reis

“We gaan naar Thailand, hoe namen jullie je dreumes veilig mee op reis? Had je een maxi-cosi bij je voor in taxi’s? Dat lijkt mij zo veel sjouwen, maar ik kan eigenlijk niet goed vinden wat we dan wel kunnen doen?”

Deze vraag of een variatie op deze vraag krijg ik zeer regelmatig binnen van lezers. Wat doe je als je met een baby, peuter, dreumes of kleuter op reis gaat naar een verre bestemming? Wanneer je ter plekke een auto huurt, kun je natuurlijk een autostoeltje meenemen, kopen of huren. Maar wat doe je als je gaat reizen met het openbaar vervoer, maar ook verwacht regelmatig een taxi te nemen? Of misschien een toertje wil doen met een minibusje of auto met chauffeur?

Vervoer kind reis

Opblaasbare zitverhoger pas vanaf 4 jaar

Zodra je kind groot genoeg is om op een zitverhoger te mogen (vaak vanaf 4 jaar), heb je opties. Wij gebruikten zelf bijvoorbeeld graag de bubblebum, een opblaasbare zitverhoger die niet te veel ruimte en gewicht inneemt. Daarmee zit onze dochter net wat hoger, waardoor de gordel (indien die er tenminste is) beter zit. De Bubblebum kan je hier kopen of lees eerst onze ervaringen met de Bubblebum.

Hoort een jong kind op schoot niet gewoon bij een verre reis?

Voor jongere kinderen is er niet iets soortgelijks als een opblaasbare zitverhoger. Net als in Nederland, zijn er in het buitenland meestal geen faciliteiten in het openbaar vervoer of in taxi’s te vinden zoals een kinderstoel voor jonge kinderen. Vind je dit belangrijk dan moet je hier dus zelf voor zorgen.

Als je geen autostoeltje mee wil slepen, is er geen veilige optie voor jongere kinderen. Hoewel er wel een paar hulpmiddelen zijn waardoor je kind beter blijft zitten. Deze zijn veiliger dan helemaal niks, maar voldoen niet aan de strenge Europese richtlijnen.

Op een verre reis gaan dingen nou eenmaal niet zoals we thuis gewend zijn. Voor mij hoort een beetje risico dan ook gewoon bij een verre reis. Zo hebben we het altijd net zo gedaan als de lokale bewoners. We namen onze dochter mee op de scooter en ze zat bij ons op schoot in de taxi. Soms helemaal los, andere keren in de babydrager. Dat we dat niet fijn vonden, had meer te maken met dat ze niet stil wilde zitten, dan dat we ons onveilig voelden.

Toen ik zelf kind was, vonden we het nog normaal om met een hele groep kinderen los in de achterbak te gaan. Wist je trouwens dat ook in Nederland een autostoeltje niet verplicht is in een taxi of bij ander incidenteel vervoer?

Tijden zijn echter veranderd en dat verklaart vast waarom ik deze vraag nu zo vaak krijg. Uiteindelijk is het een keuze die je zelf als ouder moet maken. Ga je toch een stoeltje meenemen, doe je helemaal niks of kies je voor een hulpmiddel dat dan niet aan de Europese richtlijnen voldoet, maar toch net wat zekerder voelt?

Hulpmiddelen om je kind op schoot te houden in een taxi of bus

Waar wij dus niks meenamen en onze dochter los of in de babydrager vervoerden, schafte onze blogger Elke een basic stoffen autostoelzitter aan voor hun reis naar Thailand met een dreumes. Zo’n ding is natuurlijk niet te vergelijken met een autostoeltje, maar het geeft je misschien net een wat veiliger gevoel. Je kind zit dan wel in een vijfpuntsgordel en vast aan de heupgordel.

stoffen autostoel

Dit soort hulpmiddelen kun je niet kunnen kopen bij Nederlandse webwinkels. Nogmaals, ze voldoen niet aan de Europese veiligheidsnormen, maar hebben vaak wel Chinese certificeringen. Je kunt bij AliExpress dan ook diverse aanbieders vinden, waarvan het aanbod en de prijs elke keer weer anders is. Sommige exemplaren maak je vast door een riempje tussen de rugleuning en zitplek door te halen, andere klik je alleen vast. Het eerste is natuurlijk veiliger, maar in bussen niet altijd mogelijk. Bekijk hier verschillende opvouwbare stoffen autostoeltjes.

stoffen autostoel

Eigen autostoeltje mee, maar heeft een taxi wel gordels achterin?

Wil je echt voor de veilige optie gaan, dan moet je zelf een autostoeltje meenemen of ter plekke huren. Bij veel vliegmaatschappijen mag je een autostoel voor een jong kind gratis inchecken. Onze blogger Elke gebruikte voor haar kinderen bijvoorbeeld het stoeltje van Safety First. Dit is een compacte en opvouwbare autostoel, dus gewoon net wat makkelijker mee te nemen op vakantie. Desondanks weegt deze nog steeds bijna zes kilo. Check hier de prijs en beschikbaarheid. Een andere optie is de Urban Kanga Uptwon, welke wel duurder is, maar wel speciaal gemaakt is voor op reis en daarom maar 3 kilo weegt. Voor echt jonge baby’s kun je natuurlijk het beste de Maxi-Cosi meenemen.

Als je met een grote koffer op reis bent, is dit een prima optie. Ga je backpacken met je baby, dan is het toch best lastig. Je neemt dan vaak ook al een reisbuggy, een draagzak, een Deryan tentje en misschien wel een opvouwbare kinderstoel mee. Op een gegeven moment kun je gewoon niet meer dragen. Als je echt al de spullen nodig hebt, is het wellicht toch beter om nu te kiezen voor een autovakantie en pas als je kindje groter is voor een backpackreis te gaan. Onze backpackreis door Azië met een kindje van net één jaar die al wel kon lopen, vonden we behoorlijk pittig. Vooral omdat ze niet stil kon zitten, daarom kozen we het jaar daarop bewust voor Panama. Een verre bestemming waar je wel goed met een huurauto kunt rondreizen. Pas toen ze bijna drie was, kozen we weer voor Azië met het openbaar vervoer.

Mocht je besluiten dat het autostoeltje voor jullie echt onmisbaar is, check dan wel of je deze ook daadwerkelijk kunt gebruiken. Toen we de eerste verre reizen naar Azië maakten met onze dochter was een gordel achterin echt geen zekerheid. Veel oudere auto’s hebben dat gewoon niet of de gordel is al jaren kapot en daardoor niet bruikbaar. De laatste jaren is er echter het een en ander veranderd.

In Thailand zijn gordels achterin sinds 2017 verplicht. In Maleisië zijn deze er sinds 2009, maar pas in 2019 gaf de overheid aan hier vanaf 2020 op te gaan controleren en boetes te gaan geven. In Vietnam is het sinds 2018 verplicht om een gordel achterin te hebben. Over Cambodja kan ik geen informatie vinden, maar ik kan me voorstellen dat het hier en in Laos nog minder gebruikelijk zal zijn.

Annemarieke was in 2022 op reis met haar kinderen in Latijns-Amerika. In Mexico en in Costa Rica mag je rekenen op een taxi met gordels achterin. Veel taxi’s en Ubers hebben zelfs een booster seat in de achterbak. In Colombia hadden de meeste auto’s gordels achterin, maar niet allemaal. Terwijl ikzelf weer de ervaring heb dat het Peru en Bolivia vooral afhing van hoe nieuw de auto was.

In Zuid-Afrika is een gordel achterin ook wel gebruikelijk, maar in Egypte en Marokko hebben veel oudere taxi’s het dan weer niet. In die landen maken we zelf ook graag gebruik van Uber en we hadden dan juist vaak nieuwere auto’s die wel een gordel hadden.

Bus baby azie

Ga je vooral met de bus reizen, besef je dan wel dat het in landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika van je verwacht wordt dat je kind bij je op schoot gaat. Soms heb je eerst nog wel een eigen plek, maar zodra de (mini) bus volloopt, moet je kind op schoot. Daar staat dan weer tegenover dat baby’s vaak gratis zijn en je voor kinderen geen volledig tarief betaalt.
Wil je zeker zijn van een eigen stoel zodat je kind in een autostoeltje kan, geef dit dan expliciet aan. Of nog beter: koop voor je kind ook een volwassene ticket om onduidelijkheid te voorkomen.

Verre bestemmingen die juist goed te doen zijn met de trein of een huurauto

Tenslotte is er natuurlijk ook nog een hele andere optie. Wil je geen autostoeltje meeslepen, maar voelt het zonder toch ook echt niet fijn? Kies dan een verre bestemming waar je juist goed met een huurauto of de trein kunt reizen. Zuid-Afrika of Panama zijn bijvoorbeeld prima huurauto bestemmingen. Terwijl je in Vietnam een heel eind komt met de trein. Meer tips voor dit soort landen kun je vinden in mijn boek: Handboek Verre Reizen met Kinderen.

1 gedachte over “Je jonge kind veilig vervoeren in de taxi of bus op reis”

  1. Fijne tips! Wij gaan binnenkort naar Thailand met ons zoontje van 1,5. Die is flink groot en zit al op de 15 kilo inmiddels, dus denk dat wij ook de bubblebum bestellen. Dat voelt toch veiliger bij lange ritten dan helemaal geen stoeltje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top