Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Neurenberg met kinderen, onze tips!

Neurenberg met kinderen, onze tips!

Overweeg je een bezoek aan Neurenberg met kinderen? Wij hadden tweeënhalve dag in Neurenberg, waarvan we één dag doorbrachten bij het Playmobil Funpark.

Neurenberg is een prima bestemming in Duitsland. Door de ligging ook heel geschikt als stop-over op weg naar de Alpen of het zuiden. Of gewoon als leuke stedentrip. Je kunt namelijk ook prima met het openbaar vervoer naar Neurenberg. Check hier de treintickets via NS Internationaal.

Neurenberg card

Het is handig om voor je bezoek aan Neurenberg alvast een idee te hebben van wat je allemaal wil zien en doen. Het kan voordeliger zijn om de Neurenberg Card aan te schaffen in plaats van losse tickets te kopen. Wij wisten bijvoorbeeld dat we het DB museum, de dierentuin en het kasteel van Neurenberg wilden bezoeken. Die drie attracties samen waren al duurder dan de Neurenberg Card.

De kaart koop je voor een vast bedrag. Er is ook een kinderkaart voor kinderen van van 6 t/m 11 jaar. Vervolgens heb je gratis toegang tot een heleboel attracties en kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer binnen de stad. De kaart is alleen verkrijgbaar in een variant voor twee opeenvolgende dagen. Dus niet 48 uur, zoals je vaak ziet bij city cards.

neurenberg stad

Bezienswaardigheden in Neurenberg met kinderen

Wij bezochten Neurenberg op het moment dat er in veel musea restricties golden en niet altijd alle afdelingen open waren. In dit blog geef ik je een zo goed mogelijk beeld van hoe het normaal gesproken is in Neurenberg met kinderen.

We vonden Neurenberg een hele prettig stad om doorheen te wandelingen. Het is een mix van oud en nieuw waar je opeens op hele mooie plek kunt stuiten. Een heel groot deel van de oude stadsmuur is nog intact en hier is nu een verlaagd park met soms een restaurantje of een skate park. Ook ideaal om een rondje hard te lopen. Een groot deel van het centrum van Neurenberg is autovrij.

Vanaf het station aan de ene kant van het centrum naar de Kaiserberg aan de andere kant is het toch wel ruim twintig minuten lopen. Er is wel een metro, maar eigenlijk was lopen elke keer net zo snel als het openbaar vervoer binnen het centrum. Ga je met jonge kinderen naar Neurenberg, dan is dit wel iets om rekening mee te houden.

Neurenberg stad

DB Museum

Het DB museum is het Deutsche Bahn museum, oftewel het spoorwegmuseum. Een enorm museum over treinen met een groot buitenterrein. Heb je maar beperkt de tijd, dan adviseer ik je om direct naar KIBALA (afkorting voor Kinder-Bahnland) te gaan. Dit is een hele tentoonstelling voor en door kinderen, want een groep kinderen dacht mee bij de uitvoering.

DB museum neurenberg kinderen

Een ding wisten ze zeker, in een treinmuseum moet natuurlijk ook een treintje zijn om zelf op te rijden. Die is er en kinderen kunnen hier een hele ronde volgen en zelf de signalen en wissels bedienen. Ook gaven de kinderen aan dat juist de moderne hoge snelheidstreinen cooler zijn dan een ouderwetse stoomlocomotief. In de simulator kun je daarom zelf ervaren hoe het is om machinist te zijn. Daarnaast is er hier genoeg treinspeelgoed om mee te spelen.

DB museum neurenberg kinderen

Daarna gaan we naar het buitengedeelte waar diverse treinen staan. Ook is er een kleine speeltuin in het treinthema en kun je een rondje rijden met een smalspoor treintje. In het weekend worden hier vaak extra activiteiten georganiseerd.

DB museum neurenberg

Eenmaal binnen bekijken we eerst een aantal bijzondere treinen. De trein van de keizer is wel heel mooi. “Hadden ze die dan helemaal voor zich alleen? Dat wil ik ook wel”, zucht onze dochter. Ook de diverse hogesnelheidslijnen vind ze cool.

DB museum

Er is een aparte tentoonstellingen met modeltreinen. Op gezette tijden rijden die ook rondjes. Een kleinere opstelling kun je zelf met een knop aan en uit zetten.

DB museum

“Wat een gaaf museum is dit”, zegt Marcel wanneer we weer een nieuwe ruimte binnen lopen. Deze keer gaat het over treinmysteries. Van de moord op de Oriënt Express tot Hitlers goudtrein. Wat is feit, wat is fictie en welke mysteries kunnen in de toekomst nog ontrafeld worden?

DB museum

Wat we ook goed vonden aan het museum is dat ook de zwarte bladzijde uit de 2e wereldoorlog niet onbesproken blijft. Toen goederentreinen werden ingezet voor het vervoer naar de vernietigingskampen. Het is een boeiend en interessant educatief museum, ook voor mensen die geen buitengewone passie hebben voor treinen. We zijn ruim drie uur binnen geweest en hebben bepaalde tentoonstellingen echt alleen maar snel bekeken.

Communicatiemuseum

In hetzelfde gebouw als het DB museum zit ook het communicatiemuseum. Het is een stuk kleiner en beslaat een halve verdieping. “Zo’n telefoon hadden wij vroeger”. Ze kijkt vol verbazing naar de draaitelefoon.

communicatiemuseum

Vroeger was dit het postmuseum, maar nu komen ook moderne communicatiemiddelen aan bod. Maar ook een stukje historie over het ontstaan van het schrift bijvoorbeeld. Hoe communiceren dieren eigenlijk? In het Communicatiemuseum in Neurenberg zijn een aantal leuke dingen te doen voor kinderen. Vragen beantwoorden, zelf een tv-programma presenteren of schrijven met inkt. Onze dochter vind vooral de buizenpost erg grappig om mee te spelen.

communicatiemuseum

Speelgoedmuseum

Het speelgoedmuseum in Neurenberg is een kijkmuseum en geen speelmuseum. Er is wel een speelkamer, maar het museum zelf gaat echt over historisch speelgoed. Af en toe staat er in een ruimte een speelopstelling, zoals een klein treintje, maar daar moet je echt niet te veel van verwachten.

speelgoedmuseum neurenberg

We hadden onze dochter van tevoren gewaarschuwd zodat ze niet teleurgesteld gaat zijn. Geen enkel probleem, ze is echt verrassend geïnteresseerd in al het speelgoed in het speelgoedmuseum in Neurenberg. Wellicht omdat ze nu wat ouder is, maar vooral de ouderwetse poppenhuizen worden zeer uitgebreid bestudeerd. Er zitten ook echt wel hele bijzondere historische exemplaren tussen.

speelgoedmuseum neurenberg

Kasteel in Neurenberg

De Kaiserburg is een opvallend gebouw in de stad Neurenberg. Rondom het kasteel is een mooie kasteeltuin. We bezoeken ook het museum in de burcht. Best wel een aantal mooie ruimtes en interessante schatten, maar ga je naar Neurenberg met kinderen en heb je weinig tijd, dan is ook dit geen must-do.

kaiserburg Neurenberg

Natuurhistorisch museum Neurenberg

Natuurhistorische musea kunnen heel gaaf zijn om te bezoeken met kinderen, maar ook enorm tegenvallen. Vooral als het alleen maar opgezette dieren zijn. Het natuurhistorisch museum in Neurenberg valt ons echter tegen om een heel andere reden. Het heeft weinig te maken met natuurhistorie. Er is ook maar één dino skelet terwijl we veel meer van dat soort dingen hadden verwacht. Het zou in mijn optiek beter beter als cultuurhistorisch of geschiedenis museum bestempeld kunnen worden.

natuurhistorisch museum

Binnen is het echt een ratjetoe aan displays. Van nagebouwd Afrikaans huisje, bedoeïenentent tot Egyptische tempel. Een mammoet bot weggestopt in een vitrine, een opgezette beer en dan daarnaast weer verschillende blokken steen uit de regio. Vind je het leuk om wat van verschillende culturen te zien en heb je tijd over, dan is het best aardig hier een bezoekje aan te brengen. Hoewel ik voor echte lokale geschiedenis het Germanisches Nationalmuseum aanraad.

Natuurhistorisch museum

Germanisches Nationalmuseum en Neues Museum Nürnberg

In Neurenberg zitten twee uitstekende eerste klas musea. Het Germanisches Nationalmuseum is een van de grootste cultuurhistorisch musea van Duitsland. Bij binnenkomst kregen we een kaart in onze hand gedrukt en het was direct duidelijk dat er gewoon veel te veel te zien was. Zelfs terwijl sommige gesloten waren,zoals voor kinderen denk ik wel boeiende tentoonstellingen met poppenhuizen en degene met historische muziekinstrumenten.

Germaans museum gouden hoed neurenberg

Vanwege mijn interesse voor geschiedenis en archeologie namen we een kijkje op deze afdeling. Ze hebben hier echt hele mooie voorwerpen en zeldzame objecten. Zoals één van de slechts vier bekende “gouden hoeden”. Hoofdtooien uit de bronstijd die gemaakt zijn van dun bladgoud en wellicht gedragen werden door priesters. Weinig is bekend over deze hoeden, de symbolen op de buitenkant zijn mogelijk een kalender. Er is in het museum goede uitleg in het Engels en de ruimtes zijn aantrekkelijk ingericht.

Jammer genoeg is er niets gedaan om het ook voor kinderen boeiend te maken. Het hangt dus echt van de interesse van je kind af of ze zich hier vermaken.

Germaans museum Neurenberg

Ook het Neues Museum Nürnberg is een enorm museum. Hier draait het om moderne kunst. Check van tevoren ook of er speciale tentoonstellingen zijn die in het bijzonder interessant zijn voor gezinnen.

Tower of the Senses en speeltuin of the Senses in Wöhrder Wiese park

Een plek in Neurenberg die heel geschikt is voor gezinnen en die we nog graag hadden willen bezoeken is de Tower of the Senses. Deze was dicht omdat er hier geen afstand gehouden kon worden. Het is dan ook een klein museum in een toren, maar wel met grappige en interactieve tentoonstellingen.

Er is ook een speeltuin met dit thema. Het “Erfahrungsfeld zur Entfaltung der Sinne” kun je echter niet bij de toren vinden, maar in het Wöhrder Wiese park. Ook deze was gesloten. Gelukkig waren de andere speeltuinen in de enorme park wel gewoon open.

Wohrder Wiese park

Dierentuin van Neurenberg

De dierentuin van Neurenberg ligt net wat buiten de stad en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

De populairste dieren van de dierentuin in Neurenberg zijn waarschijnlijk dolfijnen. Dat wist ik niet van tevoren. Onze dochter en alle andere kinderen zijn super enthousiast. Het zijn prachtige beesten. Ze duiken vrolijk op boven het water. Hun verblijf is ook echt ruim.

dierentuin Neurenberg

Ik geloof echter niet dat dolfijnen in een dierentuin horen. Ze kunnen prima in het wild leven, in gevangenschap gaan de dieren eerder dood en in gevangenschap is er een hoog percentage babysterfte. Er is geen sprake van fokprogramma’s waarbij dieren weer in het wild worden uitgezet, zoals wel bij andere soorten. Bovendien zijn de dolfijnen in deze dierentuin duidelijk vooral een attractie en ze moeten dagelijks kunstjes doen. Meerdere dolfijnen in de dierentuin van Neurenberg zijn in het wild gevangen. Toen de dolfijnenattractie openging, kwamen zelfs alle dieren uit het wild (lees hier meer informatie).

dierentuin Neurenberg
dierentuin Neurenberg

Los van de dolfijnen is het wel een hele mooie en ruim opgezette dierentuin. Er zijn veel verschillende soorten en de meeste dieren zien er goed verzorgd en rustig uit. De heuvelachtige bosomgeving maakt dat je wel flink wat moet lopen. Met jonge kinderen zou ik zeker een buggy meenemen. Verspreid over de dierentuin zijn er meerdere leuke speeltuinen en eetgelegenheden te vinden. Daardoor voelt het hier niet snel te druk aan.

Er is ook een binnengedeelte, “Bionicum Ideenreich Natur”, vergelijkbaar met een Science museum waar je leuke en leerzame testjes kunt doen.

dierentuin Neurenberg
dierentuin Neurenberg

Playmobil Fun Park

Veel Nederlanders combineren een bezoek aan Neurenberg met het vlakbij gelegen Playmobil Funpark. Een leuk pretpark gericht op jonge kinderen. Geen adrenaline attracties, maar vooral heel veel spelen in de thema werelden van Playmobil. Je leest er alles over in ons uitgebreide blog over het Playmobil Fun Park.

Playmobil fun park

Kindvriendelijk hotel in Neurenberg

Overnachten in Neurenberg met kinderen? De keuze is reuze. Wij kozen zelf voor het NH Collection hotel, een vier sterren hotel op loopafstand van het treinstation van Neurenberg. Handig omdat een Marcel na Neurenberg met de trein weer naar huis ging, terwijl mijn dochter en ik met de auto nog doorreisden. Ook de ondergrondse parkeergarage was dus heel fijn in een stad waar parkeren best lastig kan zijn. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Er zijn meer soortgelijke hotels in dezelfde straat bij het treinstation. Zoals het Le Méridien Grand Hotel Nuremberg. Liever wat minder betalen? Ook A&O hostel heeft een vestiging in Neurenberg, ook weer in deze straat. Dit zijn prima betaalbare en schone hostels die bekend staan om hun kindvriendelijkheid. Bovendien hebben ze er kamers voor grote gezinnen met plek voor zes personen.

hotel neurenberg

Meer tips nodig of een langere rondreis maken? Lees ook onze andere tips over Duitsland met kinderen:

Wij bezochten Neurenberg op eigen initiatief, Neurenberg toerisme was zo vriendelijk ons een Neurenberg Card te verstrekken.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top