Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Koh Lipe met kinderen, prachtig eiland in Zuid-Thailand

Koh Lipe met kinderen, prachtig eiland in Zuid-Thailand

Koh Lipe met kinderen betekent zwemmen en snorkelen op een paradijselijk eilandje in het zuiden van Thailand. Jarenlang las ik superlatieven over Koh Lipe, het mooiste eiland van Thailand, de plek met de beste zonsondergang in Thailand en de vriendelijke locals.

Het was een plek in Thailand die dan ook hoog op mijn wensenlijst stond. Ruim twaalf jaar sinds onze eerste reis door Thailand was het in 2018 eindelijk zo ver. Ik bezocht Koh Lipe tijdens mijn vakantie met mijn dochter.

Wanneer je jarenlang alleen maar fantastische verhalen leest over een bepaalde plek kunnen je verwachtingen wat te hoog gespannen zijn. Gelukkig las ik recent ook wat blogs die aangaven dat Koh Lipe niet meer het paradijsje is van tien jaar geleden; te druk, te toeristisch en te duur. Beide verhalen zijn waar en juist daarom is het zo belangrijk wanneer je Koh Lipe met kinderen bezoekt om de juiste plek te kiezen voor je verblijf.

koh lipe met kinderen

Koh Lipe met kinderen

Pattaya Beach

Pattaya Beach is het strand waar we aankwamen met de boot vanuit Pak Bara en ook waar we weer vertrokken naar Langkawi. Op dit strand is het enorm druk met grote en kleinere bootjes. Om veilig te kunnen zwemmen zijn er met boeien stukjes zee afgezet.

Ik weet niet hoe het met jou zit maar mijn idee van een fijne strandvakantie in Thailand bestaat niet uit zwemmen tussen de uitlaatgassen en herrie van de boten. Met zoveel mooie eilanden in Thailand zou ik als dit het enige strand van Koh Lipe was geweest toch voor wat anders kiezen. Ga je vooral naar het eiland om te duiken of als basis voor tours naar de omliggende eilanden dan is het wel praktisch om hier te verblijven.

Pattaya beach kog lipe

Walking Street

De twee grootste stranden van Koh Lipe (Pattaya Beach en Sunrise Beach) worden verbonden door Walking Street. Dit is een straat met zijstraatjes waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt. Hier zijn de pinautomaten, betaalbare restaurantjes, kan je een massage krijgen en zelfs meerdere 7-Elevens vinden. Deze zijn wel vrij klein, dus ga je naar Koh Lipe met baby dan adviseer ik je om van het vasteland luiers en andere babybenodigdheden mee te nemen.

Hoewel er op het eiland geen auto’s rijden zijn er wel veel scooters en scooters met een zijspan (voor bagage en om spullen mee te vervoeren), en die rijden best hard door de smalle straat. Dus ga je naar Koh Lipe met jonge kinderen dan moet je in dit straatje ze even goed bij de hand houden.

koh lipe walking street

Sunrise Beach en Karma Beach

Sunrise Beach en Karma Beach doen aan als het Koh Lipe van de foto’s. Een heel wit strand en een immens blauwe zee met hier en daar een palmboom. Wat kleine eilandjes voor de kust en longtail-boten die erom vragen gefotografeerd te worden. Dit is een prachtige plek voor je vakantie op Koh Lipe.

Ik heb zelf erg getwijfeld of we hier moesten verblijven, of op Sunset Beach. Nu ik beide heb gezien denk ik dat je met allebei een goede keuze maakt. Sunrise Beach is absoluut een mooier strand en het is er ook een stuk levendiger. Een ander voordeel is dat je meer keuze hebt qua accommodatie en lopend naar Walking Street kunt voor een boodschapje. Het strand is uitgestrekt en loopt langzaam af in de zee. Op sommige plekken aan het strand is weinig schaduw, dus dit is wel iets om rekening mee te houden. Doordat het strand zeker in het middelste deel en richting Karma Beach vrij groot is kan je als ouder niet lekker bij de palmbomen zitten of bij een restaurantje terwijl je kind in zee speelt.

koh lipe sunset beach
koh lipe sunset beach

Het uiteinde van Sunset Beach heeft de naam Karma Beach gekregen en is extra fotogeniek. Ik moest zelf vooral lachen om de jonge toeristen die hier met een flamingo en allerlei andere gadgets op de foto gingen.

Sunset Beach

Ik koos uiteindelijk met mijn dochter voor het kleine Sunset Beach. Niet het mooiste strand maar wel het rustigste van de grotere stranden op Koh Lipe. Er zijn nog wel een aantal kleine strandjes waarvan enkele ook hotels hebben, maar dan is er verder helemaal niks, wat ik niet handig vond voor onze moeder-dochtertrip.

Sunset Beach is een uitgerekt strand en wij verbleven helemaal aan het westelijke puntje. Hier zit een gezellig restaurant aan het water en verder naar het oosten zijn er wat kraampjes waar lokale dames snacks verkopen. Een tweede restaurant aan het water was gesloten tijdens onze vakantie; wel konden we ook nog eten bij ons hotel The Hut. Voor 40bath kan een scootertje met zijspan je vanaf hier naar de andere stranden of naar Walking Street brengen.

kog lipe met kids
kog lipe met kids

In tegenstelling tot Pattaya Beach kan je hier overal het water in. Af en toe legde er een bootje aan en soms lagen er twee of drie te dobberen, maar over het algemeen was het stil en rustig. De zee op Koh Lipe is hier heel rustig en loopt langzaam af. Ik kon mijn dochter zonder problemen veilig laten spelen en zelf een boekje lezen in mijn strandstoel.

We hadden echt alle ruimte op dit strand. Vaak koos ik voor een strandstoeltje bij ons favoriete restaurantje en ondanks dat het in januari toch echt hoogseizoen is was het er nooit vol. Alleen in de avond komen hier meer toeristen om de beroemde zonsondergang te zien. Dan leggen de Thaise dames matjes en kussentjes neer. Jammer genoeg hadden we alle avonden dat we op Koh Lipe waren bewolking of zelfs een fikse onweersbui. Dus voor de befaamde zonsondergang van Koh Lipe moeten we nog een keer terug.

Een reden waarom ik voor Sunset Beach heb gekozen is omdat dit een van de beste en makkelijkste plekken is om te snorkelen vanaf het strand op Koh Lipe. Het koraal begint inderdaad al enorm snel en mijn dochter vond het fantastisch om te snorkelen. We zagen grote papegaaivissen, baarzen en kogelvisjes. En geel-zwarte vissen die volgens onze dochter leken op die uit Finding Nemo. We gingen helemaal niet ver de zee in. Zelfs op de plekken waar ze gewoon in het zand kon staan kwamen de visjes al rond haar voeten zwemmen. We hebben dan ook enorm veel gesnorkeld samen. Natuurlijk was ik graag gaan duiken op Koh Lipe, maar dat zat er nu niet in. Je kunt ook een boot huren voor een snorkeltour, maar omdat mijn dochter nog bezig is met zwemles heb ik dat niet gedaan.

koh lipe snorkelen
koh lipe snorkelen

Een ding om rekening mee te houden tijdens het plannen van je vakantie in Thailand met kinderen is dat er voor kids niet enorm veel te beleven is op Koh Lipe. Het is echt maar een klein eilandje en je hebt hier dus niet zoals op het nabijgelegen Langkawi kindvriendelijke attracties zoals een aquarium. Schijnt de zon niet dan heb je pech. Zelfs in het goede seizoen hadden we meerdere hoosbuien. Volgens de bewoners is dit niet gebruikelijk in januari maar dus zeker ook niet onmogelijk.

Wil je toch wat anders doen dan kan je nog een kijkje nemen bij de beboste Hantalaytempel, waar meerdere boeddha’s staan. Er wonen hier ook een aantal monniken.

Kindvriendelijke hotels op Koh Lipe

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel op Koh Lipe? Ik zou je niet aanraden om met kinderen op Pattaya Beach te gaan overnachten, tenzij je helemaal aan de uiteinden van het strand gaat zitten waar niet zoveel boten komen en waar je wel lekker de zee in kunt gaan.

Wil je overnachten aan Sunrise Beach, kies dan een smaller stuk strand met meer schaduw. Een van onze lezers tipt het Wapi Resort; ze verbleven hier in een huisje pal aan het strand. Een ‘uitspatting van de vakantie’, want normaal overnachten ze in goedkopere accommodatie. Maar hotels op Koh Lipe zijn zeker in het hoogseizoen prijzig vergeleken bij de rest van Thailand.

Wapi Resort is gelegen aan een mooi stuk strand met schaduw. Er zijn lekkere bedjes, veel restaurantjes in de buurt op het strand en op Walking Street, lekker ontbijt en er is een grote kist vol met speelgoed voor op ’t strand. De huisjes achter op het resort waren wat minder mooi maar wel netjes. De eigenaar is Frans en woont daar ook met zijn Thaise vrouw en zoon van een jaar of negen.

wapi resort koh lipe
wapi resort koh lipe

Zoek je een hotel op Koh Lipe met familiekamer dan moet je echt op tijd boeken. Aan Sunrise Beach heb je het Koh Lipe Beach Resort met mooie houten huisjes die geschikt zijn voor een gezin. Een andere optie de Coco Beach Bungalows. Wil je niet perse aan het strand zitten dan zijn er op loopafstand van Sunrise Beach nog enkele andere opties.

Wij overnachtten zelf nabij Sunset Beach waar relatief weinig hotels zijn. Aan het strand zelf zijn helemaal geen hotels met familiekamer, dus is je kind te oud voor een Deryan-tentje of heb je meerdere kinderen, dan is het op dit moment geen optie hier te verblijven tenzij je meerdere kamers boekt.

Ik koos voor ‘The Hut’ omdat het goede reviews heeft en het een van de weinige goedkope kindvriendelijke hotels is op Koh Lipe. Waarbij goedkoop voor Koh Lipe een heel andere betekenis heeft dan goedkoop in Thailand, want dit huisje koste ons ongeveer 45 euro per nacht. De huisjes zijn vrij basic en toe aan een opknapbeurt. Zo zat het muggennet vol met gaten. Wel is er een airco en warme douche. De Thaise familie is erg vriendelijk en als gast kan je gratis gebruik maken van snorkels en kajaks. Mijn dochter kreeg direct een emmertje met strandspeelgoed waar ze heel blij mee was. Wat ook fijn is, is dat ze een eigen motorkarretje hebben. Wanneer je ergens heen wilt brengen ze je gratis. Dat scheelt elke keer toch weer 40bath. Er is een lange trap naar het strand, maar dit was wel te doen voor mijn dochter van vier. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid van The Hut.

Reizen naar Koh Lipe

Reizen naar Koh Lipe is het makkelijkst tijdens het hoogseizoen (november t/m maart), wanneer er dagelijks meerdere speedboten vertrekken vanaf onder andere Phuket, Phi Phi, Krabi, en Koh Lanta. Daarnaast is er een ferry van Langkawi naar Koh Lipe.

Op de heenweg vlogen we van Bangkok naar Trang. Daar regelden we een minibusje dat ons om 8:30 ophaalde bij het hotel. We reden naar de Pak Bara Pier en namen om 11:30 de boot die dan om 13:00 op Koh Lipe aan zou komen (dit werd uiteindelijk 14:00). Ik betaalde voor het busje en de speedboot naar Koh Lipe 700 bath (voor volwassenen) plus 500 bath (voor kinderen). De meeste hotels in Trang kunnen dit voor je regelen.

De hele overstap van bus naar boot ging super chaotisch, maar eenmaal op de speedboot kon ik weer ontspannen. De zee was super vlak. Onderweg stopten we op meerdere eilandjes voor een korte fotostop. Eigenlijk vond ik het wel leuk om deze mooie plekken te bekijken. Maar ik snap ook de frustratie van sommige andere reizigers die gewoon naar hun hotel willen. Zoals een gezin dat net de baby in slaap had gewiegd en dat er helemaal niet op zat te wachten om van de boot te moeten. Op het eerste eiland zijn ook wc’s, mocht je hier in Bak Bara geen tijd voor hebben gehad. Sommige kinderen op de boot waren wel misselijk en ik had mijn dochter ook haar anti-reisziektebandjes aangedaan.

koh lip boot speedboot
koh lip boot speedboot

Reis je buiten het hoogseizoen (april t/m oktober) dan gaan de boten vanaf Pak Bara nog steeds, maar niet meer vanaf alle eilanden. Wanneer de zee te ruig is varen de boten niet uit.

Een van onze lezers koos ervoor om naar Koh Lipe te gaan met het all-in-one-package van Air Asia. Het vliegtuig gaat dan om 6:30 vanaf Don Muang Airport, vervolgens is er een minibusje naar de haven en daarna dus de speedboot. Ze zouden dan om 13:00 uur op Koh Lipe aankomen. Ondanks dat ze zich hadden ingesteld op een pittige reisdag was het nog lastiger dan verwacht. In het vliegtuig ging het nog goed maar bij de busjes was het vervolgens rennen geblazen. Waardoor het hele gezin niet meer in een busje paste. Uiteindelijk regelden ze dit zelf maar zat hun bagage nog wel in een ander busje dat bij de pier niet meer te vinden was. Gelukkig kwam het allemaal nog goed, maar dit gezin was ondanks de belofte om 13:00 op het eiland te zijn er pas om 15:00 en totaal kapot. Geen aanrader dus met jonge kinderen.

Na een paar dagen Koh Lipe naar Langkawi? Er zijn twee verschillende routes. De ene boot zet je in Langkawi af in Kuah; de andere gaat naar de Telaga Terminal. Afhankelijk van waar je verblijft op Langkawi zal het een of het andere handiger zijn. Wij kochten onze bootticket bij de maatschappij zelf online (Telaga Terminal). Op ons ticket stond dat we 2,5 uur van tevoren aanwezig moesten zijn voor de check-in en de paspoortcontrole. Wij waren zo’n beetje de enige die zich hier aan hadden gehouden. Het was voor ons echter geen probleem, want we hoefden niet in de rij te staan en nadat ons paspoort bestempeld was konden we lekker aan het strand ontbijten. Maar als je een hotel hebt met fijn ontbijt dan zou ik me niet te veel haasten. Een uur van tevoren er zijn is ook prima.

Lees ook onze andere blogs over de leukste Thaise eilanden:

2 gedachten over “Koh Lipe met kinderen, prachtig eiland in Zuid-Thailand”

  1. Poedermelk is het advies om niet van merk te wisselen dus dat zou ik meenemen. Luiers in kleine maten zullen wel te krijgen zijn. Grotere maten is lastig in Thailand en zou ik op een klein eiland niet op gokken. Omdat ik weet dat ik erover ga schrijven kijk ik altijd even als ik toch in de winkel ben. Ook al was mijn dochter toen al ouder. Zoals al aangegeven in het blog moet je echt op zoek gaan naar wat je nodig hebt, is niet standaard overal aanwezig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top