Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Is Koh Lanta echt hét eiland voor gezinnen?

Is Koh Lanta echt hét eiland voor gezinnen?

Koh Lanta met kinderen? Al meerdere malen lazen wij online over de ‘meest kindvriendelijke bountybestemming van Thailand’: het eiland Koh Lanta in het zuidwesten van Thailand. Reden genoeg voor blogger Mirella om het eiland te bezoeken tijdens haar reis met zoon Jonah van op dat moment één jaar oud.

Thailand is (uiteraard) warm en biedt een scala aan kleuren, geuren en indrukken, waardoor Jonah zowel ’s ochtends als ’s middags een uitgebreide siësta hield. Vanuit onze uitvalsbasis in het zuiden van het eiland gingen we tussen de slaapjes door direct op pad. Onze ervaringen en tips delen we hieronder graag met je.

Koh Lanta met kinderen

Genoeg te doen op Koh Lanta met kinderen, maar wat is leuk?

Mu Koh Lanta National Park

Helemaal in het zuiden ligt een beschermd National Park. Je kunt een uitgestippelde rondwandeling maken door de jungle, waarbij je grote varanen en apen tegen het lijf kunt lopen, maar je kunt ook rechtstreeks doorlopen naar het strand. Gezien de hoge temperaturen kozen wij voor het laatste.

Op de uiterste zuidpunt van het eiland kun je omhoog klimmen naar een verlaten vuurtoren, waarna je wordt beloond met een prachtig panoramazicht over twee baaien. Terug op het strand kun je uiteraard zwemmen of over de rotsen klauteren om felgroene krabben en andere zeedieren te zoeken. Al met al een mooie locatie waar je je een halve dag kunt vermaken, zeker indien je ook de junglewandeling meepakt.

Old town Koh Lanta

Een authentiek vissersdorp aan de oostkant van het eiland. Wij belandden hier toen onze eerste bestemming van de dag, de grot ‘Khao Mai Kaew Cave’, toch geen geschikte excursie bleek te zijn voor ons gezin. De inspannende tocht door de spelonken waarbij je af en toe op je buik door het water moet tijgeren, bleek toch te avontuurlijk voor Jonah van 1 jaar. Overigens zagen de plaatjes van de grot er fantastisch uit. Je krijgt een zaklamp mee en gaat altijd met een gids naar binnen, dus bezoek je Thailand met oudere kinderen zou het een geweldige belevenis kunnen opleveren.

Zodoende kwamen wij dus in Old Town terecht, wat ook een aanrader is als je niet weet wat te doen op Koh Lanta. Koh Lanta Old Town is in feite één straat omlijnd door authentieke maar goed onderhouden houten huisjes aan het water. Qua sfeer en setting is het leuk om mee te pikken, maar je bent er snel doorheen. Gelukkig vind je hier ook volop souvenirwinkeltjes en gezellige restaurantjes, wat Old Town een prima plek maakt om bij te tanken als je toch in de buurt bent.

Koh Lanta met kinderen

De stranden van Koh Lanta

Wat een keuze! Ben je op zoek naar zon, zee en goudgeel zand, dan is Koh Lanta een aanrader voor je. Veel van de stranden op Koh Lanta zijn kindvriendelijk en lopen langzaam af. Je kan de wat drukkere stranden opzoeken zoals Klong Khong Beach, Long Beach of Klongnin Beach en daar je voordeel doen met de bijbehorende toeristische voorzieningen. Wij kozen bewust voor de rustigere Waterfall Bay aan Klongjark Beach, omdat we Koh Lanta tijdens de kerstdagen bezochten en onszelf daarom iets meer luxe durfden te permitteren dan normaal.

Klongjark Beach is gelegen in een rustige, idyllische baai. De hotels en restaurants zijn hier op één hand te tellen, maar zijn zowel goed als gastvrij. Het strand heb je geregeld helemaal voor jezelf (ook in de drukste periode van het jaar). Fantastisch om met kinderen te kunnen ravotten dus. Houd er wel rekening mee dat er op dit strand hoge golven zijn en een sterke stroming. Wij zijn met Jonah daarom niet de zee in gegaan, maar genoten gezamenlijk van het hotelzwembad. Zelf van de zee genieten met een babyfoon in je hand wanneer je kind slaapt, kan natuurlijk ook.

Koh Lanta met kinderen

Kindvriendelijk hotel Koh Lanta

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel op Koh Lanta. Op het kleine strandje Klongjark Beach waar Mirella sliep zijn maar enkele accommodaties. De beste hiervan is het Anda Lanta Resort.

Kindvriendelijk hotel koh lanta

Een van onze lezers tipt het Coco Lanta Resort. Perfect! Leuk zwembad, mooi strandrestaurant, niet te groot, leuk personeel en we waren er met een paar andere gezinnen dus ook gezellig speelmaatjes. Er is een cocktailbar op het strand en je kunt prachtig wandelen langs het strand en het is niet grootschalig. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.

Kindvriendelijk hotel koh lanta
Kindvriendelijk hotel koh lanta

Vervoer naar en op Koh Lanta

Op het eiland

Het is heel gebruikelijk om een scooter te huren op Koh Lanta. Wij durfden dat echter niet aan met Jonah, vanwege de scherpe en vooral onoverzichtelijke bochten op de route van/naar ons hotel. Voor ons vervoer waren we dus aangewezen op pick-up trucks die als taxi fungeren. Deze zijn overal te vinden of te regelen, maar qua kosten loopt deze vorm van vervoer snel op.

Gezien de grootte van het eiland ben je namelijk al snel een half uur à een uur per excursie onderweg. Wij betaalden ongeveer 400 à 500 baht voor een half uur. Maar wij hebben ook uitstapjes gemaakt waar geen taxi’s staan. We waren dus verplicht om een taxi voor een langere periode te huren (rijden + wachttijd). Dat kostte zo’n 1.000 baht voor een ritje naar Old Town via de grotten. In vergelijking met andere Thaise steden en eilanden hebben wij hier het meest uit moeten geven aan ons vervoer.

Koh Lanta met kinderen

Naar het eiland

Je kunt over land of per ferry naar Koh Lanta reizen. Wij hebben beide gedaan:

Vanuit Krabi hebben wij een ferry genomen. Onze boot had een grote binnenruimte met zo’n 100 stoelen. Op het dek was het druk met zonaanbidders waardoor Jonah binnen genoeg ruimte had om te spelen, maar ook de rust kon vinden om te slapen onderweg. De overtocht duurt ongeveer 2 uur, aankomst is in het noorden van Koh Lanta. Wil je online een ferry ticket boeken of gewoon zien welke maatschappijen er varen en wat de boot kost. Check dan direct ferries.

Terug kozen wij voor het alternatief: met een taxibusje terug naar het vliegveld van Krabi. Hiervoor dien je twee keer een korte oversteek te maken (met de bus op de boot dus). Het is een populaire route, waardoor wij in een behoorlijke file terecht kwamen voor beide oversteken. Dit is normaal al een drukke route, maar de decemberdrukte deed hier nog een schepje bovenop. Hoewel wij pas een kwartier voor vliegvertrek arriveerden, hebben we de vlucht gelukkig gehaald. Houd rekening met deze lange wachttijden indien je voor deze route kiest.

Gelukkig is er sinds 2016 is een brug die ervoor zorgt dat je makkelijker tussen de eilanden kunt reizen.

Koh Lanta met kinderen

Waarom naar Koh Lanta met kinderen?

Koh Lanta is een groot en daarom veelzijdig eiland. Je kunt kiezen uit vele stranden (druk of rustig) en er is genoeg keuze qua activiteiten. De reis ernaar toe is simpel en kan per boot of per auto. Het is minder toeristisch dan Koh Samui (dat nóg makkelijker te bereizen is) en het ligt dichtbij Krabi (met vliegveld) waardoor je het kunt combineren met andere eilanden/stranden

Houd wel rekening met de grootte van het eiland (van noord naar zuid is het zeker een uur rijden). Wij vonden deze grote afstanden het enige nadeel, uitstapjes met een baby zijn daarom wat lastiger te realiseren (lees: te plannen). Maar toch: Koh Lanta is een fantastische keuze als je op zoek bent naar een ongecompliceerde, maar exotische bestemming voor een gezin met kinderen. Wil je toch meer eilanden vergelijken lees ook ons artikel “beste eilanden in Thailand met kinderen

Of onze blog:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top