Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Le Puy-en-Velay, historische en spirituele stad in de regio Auvergne-Rhône-Alpes

Le Puy-en-Velay, historische en spirituele stad in de regio Auvergne-Rhône-Alpes

Als je op vakantie bent in de regio Auvergne-Rhône-Alpes breng dan zeker een bezoekje aan de historische en spirituele stad Le Puy-en-Velay, in het hart van het departement Haute-Loire. Le Puy-en-Velay ademt historie en is een belangrijke bedevaartsplaats door de Maria verschijningen die hier zouden hebben plaatsgevonden.

De stad wordt ook wel het “Lourdes van de Middeleeuwen” genoemd. Le Puy-en-Velay is tevens een bekende verzamel- en startplaats voor pelgrims. De stad is namelijk het vertrekpunt van de “Via Podiensis”, de ruim 1.500 kilometer lange en oudste pelgrimsroute van Frankrijk naar Santiago de Compostela in Spanje. Maar misschien ken je Le Puy-en-Velay ook wel van de wielerwedstrijd, de Tour de France. De stad was namelijk drie keer etappeplaats in de Tour de France.

Bezienswaardigheden Le Puy-en-Velay

Bezienswaardigheden Le Puy-en-Velay

Wandelen door Le Puy-en-Velay

Je kunt het historische gedeelte van Le Puy-en Velay het beste al wandelend gaan ontdekken. Bij het toeristen informatiebureau (VVV), gevestigd aan de Place du Clauzel, is een Nederlandstalig boekje met toeristische stadswandelingen te verkrijgen waarin drie wandelingen beschreven staan die je langs de bezienswaardigheden van Le Puy-en-Velay brengen.

Neem ook zeker even een kijkje in een van de kantklos winkeltjes of werkplaatsen. Al sinds de 17e eeuw worden in Le Puy-en Velay de meest prachtige kantklos kunstwerkjes gemaakt. Ga je met kleine kinderen wandelen door het historische gedeelte dan is het verstandig een rugdrager mee te nemen in plaats van een kinderwagen. De straten zijn namelijk niet allemaal even vlak.

Bezienswaardigheden Le Puy-en-Velay

Kathedraal Notre-Dame du Puy

Tijdens mijn bezoek aan Le Puy-en-Velay maakte ik een korte stadswandeling met een lokale gids. We dwaalden door de smalle straatjes met historische, kleurrijke huizen en prachtige panden. We bezochten tijdens onze wandeling de kathedraal Notre-Dame du Puy.

Via een stenen trap van 134 treden betreedt je deze indrukwekkende kathedraal, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De historie van de kathedraal gaat ver terug, het oudste gedeelte van de kathedraal dateert uit de 11e eeuw. Bijzonder om te bekijken in de kathedraal zijn de “koortssteen”, ook wel de “verschijningssteen”, het zwarte Maria standbeeld uit de 17e eeuw, fresco’s uit de 12e en 13e eeuw en een hoofd van Christus uit de 15e eeuw.

Kathedraal Notre-Dame du Puy

In de kathedraal wordt dagelijks een speciale mis gehouden voor pelgrims die aan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gaan beginnen. Je kunt deze mis ook als niet-pelgrim bijwonen. Rondom de kathedraal vind je nog meer bijzondere en historische gebouwen die zeker een bezoekje waard zijn, zoals het Hôtel Dieu, het vroegere gasthuis voor zieken en armen uit de 12e eeuw, een klooster uit de 11e en 12e eeuw en het St-Jan doophuis.

Klimmen in het standbeeld Notre-Dame de France

Hoe gaaf is het om met je kinderen in een heel hoog standbeeld te klimmen. In het 23 meter hoge standbeeld, de Notre-Dame de France, is dit mogelijk. Het op een 132 hoge vulkaanrots gebouwde gietijzeren standbeeld van Maria met haar kind is van binnenuit via een wenteltrap te beklimmen. Je hebt zowel vanaf de voet van het beeld als van bovenaf een fraai uitzicht over Le Puy-en-Velay en omgeving. Helaas had ik tijdens mijn bezoek aan Le Puy-en-Velay geen tijd meer om dit standbeeld zelf te gaan beklimmen.

De entreekosten bedragen (in 2018) € 4,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bezienswaardigheden Le Puy-en-Velay

Rocher et Chapelle St-Michel d’Aiguilhe, historische kapel op een vulkaanrots

Vanuit het oude centrum van Le Puy-en-Velay heb je een prachtig uitzicht op de Rocher et Chapelle St-Michel d’Aiguilhe. Bovenop een 2 miljoen jaar oude vulkaanrots is in de 10e eeuw de kapel St-Michel gebouwd. Dit gebeurde na terugkeer van de eerste Franse bedevaart naar Santiago de Compostela, geleid door de bisschop van Le Puy. Deze historische kapel, gebouwd op een wel heel bijzondere plek, kun je bezoeken. Entreeprijzen (2018) bedragen € 3,50 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen (vanaf 6 jaar).

Bezienswaardigheden Le Puy-en-Velay
Bezienswaardigheden Le Puy-en-Velay

Puy de Lumières

Voor het tweede jaar vindt er tussen april en september elke avond een heel bijzonder lichtspektakel plaats in Le Puy-en-Velay. Vanaf de schemering kun je een hele gave lichtshow met bijpassende muziek geprojecteerd zien op acht verschillende monumenten door de hele stad.

De lichtshow duurt ongeveer 10-15 minuten per monument en wordt daarna herhaald. Je hoeft dus niet op een bepaalde tijd bij een monument te zijn. Ik was erg onder de indruk van dit schouwspel en ik denk dat dit ook heel leuk is voor kinderen. Zeker dus de moeite waard om je kinderen een avondje later naar bed te laten gaan en te gaan kijken. Het lichtspektakel vindt in 2018 tussen 27 april en 30 september elke avond (vanaf schemering) plaats. De entree is gratis. Op de website van Puy de Lumières kun je meer informatie over dit bijzondere project terugvinden.

Puy de Lumières
Puy de Lumières

Overnachten in Le-Puy-en-Velay

Wil je, net als ik, ook in een fijn hotel overnachten in het centrum van Le Puy-en-Velay? Dan kan ik je het Ibis Styles Le Puy en Velay aanraden. Het hotel ligt op korte loopafstand van het oude centrum. De kamers zijn modern ingericht en beschikken over een douche en apart toilet. Het hotel heeft, naast standaardkamers, ook 11 familiekamers.

Het is eventueel mogelijk een extra bed te laten plaatsen in de standaardkamers. Het ontbijt in het hotel uitgebreid met heerlijke verse broodjes, beleg, yoghurt en je kunt zelf verse jus d’orange persen. Bij de receptie van het hotel kun je gratis koffie en thee pakken. Voor kinderen is er in het hotel een kleine speelhoek aanwezig.

Overnachten in Le-Puy-en-Velay
Overnachten in Le-Puy-en-Velay

Gezin op Reis bezocht de regio Auvergne-Rhône-Alpes in samenwerking met Atout France. Op de website van Auvergne-Rhône-Alpes en Auvergne-toerisme kun je meer tips en informatie terugvinden over deze regio. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Lees ook onze andere blogs over Frankrijk. Bijvoorbeeld over de Ardeche met kinderen of over de Loire met kids.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top