Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Quedlinburg de mooiste stad van de Harz

Quedlinburg de mooiste stad van de Harz

Een bezoek aan de stad Quedlinburg, net ten noorden van het Harz-gebergte in de Duitse regio Saksen-Anhalt, is als een stap terug in de tijd. Smalle straatjes geplaveid met kinderkopjes en meer dan 1300 vakwerkhuizen.

Quedlinburg

Bijna allemaal origineel, een unicum in Duitsland waar tijdens de eerste en na de tweede Wereldoorlog veel van origin Middeleeuwse huizen onherkenbaar veranderden.

Quedlinburg

De stad staat mede hierdoor op de Unesco werelderfgoed lijst. Quedlingburg geeft een uniek kijkje in de ontwikkeling van een Middeleeuws stadje. Met een kasteel en meerdere afzonderlijke dorpen die uiteindelijk aan elkaar gegroeid zijn. Hoewel die geplaveide wegen een recentere toevoeging zijn. In de middeleeuwen waren de wegen gewoon van zand en liep er waarschijnlijk een open riool door de straat.

Quedlinburg

Het grotendeels autovrije centrum zorgt ervoor dat Quedlinburg ook met kinderen fijn is om rond te lopen. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, vonden wij het stadje niet heel toeristisch. We kwamen meerdere restaurantjes tegen en ook diverse grappige winkels met een hoog kitsch gehalte. Het merendeel van de huizen zijn echt nog steeds gewone woningen.

Quedlinburg
Quedlinburg
Quedlinburg

Kasteel Quedlinburg

Een van de meest opvallende gebouwen in de stad is het hoger gelegen kasteel en de domkerk. We maken een rondleiding met een gids (te regelen via het officiële toerisme office in Quedlinburg). Zo leren we nog wat meer over de historie van de stad.

Quedlinburg

Zo waren 800 jaar lang de vrouwelijke bewoners van het klooster regerend. Dit klooster werd dan ook gesticht door de weduwe van de Duitse Koning Hendrik.

Quedlinburg

De rijke en vaak aristocratische bewoners van de vrouwenabdij stonden lang niet altijd op goede voet met stadsbewoners. Terwijl de stad zich aansloot bij het Hanzeverband bleven de kloosterbewoners erg op zichzelf. Beviel iets hun echt niet, dan werd indien nodig de hulp van het koningshuis en leger ingeroepen.

Quedlinburg

Het kasteel en de bijbehorende St. Servaas kerk zijn van buiten het mooist vonden wij. De binnenkant is erg sober. Je kunt een combiticket kopen voor het slotmuseum en de kerk met schatkamer en crypte.

qeudlinburg

Speelgoed en treinmuseum

Er is in Quedlinburg niet veel te doen speciaal voor gezinnen. Hoewel er wel een speelgoed- en treinmuseum is. Dit museumpje is een samenraapsel van spullen in een oud huis. Er zijn wat displays met treinbaantjes en je kunt zelf ook een spelletje spelen zoals op een ouderwetse voetbaltafel. Met onze kleuterdochter waren we in een half uur uitgekeken.

quedlinburg speelgoedmuseum
quedlinburg speelgoedmuseum

Ondanks dat Quedlinburg dus niet bijzonder kindvriendelijk is, mag je dit stadje eigenlijk niet missen tijdens een vakantie in het Harzgebergte. In een kwartiertje ben je bij fort Regenstein. Het is ook maar twintig minuten rijden naar Thale belevingswereld waar wel van alles te doen is voor gezinnen.

burcht harz

De Titan, de langste hangbrug van Duitsland, is maar dertig minuten rijden met de auto. Vanaf Quedlingburg kun je met een ouderwetse stoomtrein de Selketalbahn o.a. naar Eisfelder Mühle. Natuurlijk kan je ook heel fijn wandelen in de Harz en in de winter kan je ook skiën in de Harz.

Praktische informatie Quedlinburg

Rondom het oude centrum zijn diverse parkeerplaatsen. Dus eigenlijk is het altijd wel mogelijk een plekje te vinden. De stad zelf verken je het beste ter voet.

Quedlinburg

Als je blijft overnachten in Quedlinburg heeft dat als voordeel dat je de stad ook in de avond kunt zien. De lichtjes maken het extra romantisch. Je kunt ook in de avond een speciale stadswandeling maken.

Quedlinburg

De meest populaire maand voor een bezoek aan Quedlinburg is in december tijdens de kerstmarkt.

Quedlinburg
Quedlinburg

Hotel in Quedlinburg

Wij sliepen in Quedlinburg in hotel Theophano, een heel fijn hotel aan het stadhuisplein. Een verzameling van historische huizen zijn veranderd in moderne en comfortabele kamers. We hadden vanuit onze ruime en lichte driepersoonskamer zelf zicht op het plein.

quedlinburg hotel
Quedlinburg hotel
Quedlinburg

Wij bezochten Quedlinburg in samenwerking met Harzer Tourismusverband die de rondleiding met gids voor ons regelde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top