Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Montreuil-sur-Mer, aan de prachtige Opaalkust

Montreuil-sur-Mer, aan de prachtige Opaalkust

Zoek je een bestemming op niet al te grote afstand van Nederland en wil je toch ‘La douce France’ ervaren met kinderen? Denk dan eens aan Montreuil-sur-Mer, aan de prachtige Opaalkust. Dit gebied in Noord-Frankrijk staat bekend om z’n hoge witte krijtrotsen en ligt op slechts 4,5 uur rijden van Utrecht. De bestemming biedt voldoende diversiteit met natuur, cultuur, geschiedenis en natuurlijk de stranden! In dit blog vertelt blogger Mirella je wat Montreuil-sur-Mer met kinderen in de zomer zo’n leuke bestemming maakt. 

Montreuil-sur-Mer

Bezienswaardigheden Montreuil-sur-Mer 

Montreuil-sur-Mer is zonder twijfel één van de mooiste plaatsen aan de Franse Opaalkust. Het prachtige stadje is een wirwar van kleine straatjes met oude huizen, opgefleurd met gekleurde luiken en bloemen. Het is geconcentreerd rondom een oude citadel en de historische stadsmuren zijn in het hele dorp nog zichtbaar. Het kleine stadje beschikt over een VVV-kantoor, tal van goede restaurants en hippe designwinkels. Leuk om doorheen te struinen en ideaal als uitvalsbasis om de Opaalkust te verkennen!  

Citadel van Montreuil-sur-Mer

De citadel is de belangrijkste trekpleister van de stad. Al in de 9e eeuw werd deze plek voor het eerst gebruikt om de Noormannen buiten de deur te houden. Vervolgens is er in de 13e eeuw een koninklijk kasteel gebouwd, waarvan tegenwoordig nog steeds een groot deel overeind staat.  

Citadel van Montreuil-sur-Mer

Het kasteel werd gebouwd om de toenmalige zeehaven van Montreuil-sur-Mer te beschermen. Daarna heeft het lange tijd gediend als citadel en tot de 19e eeuw is het regelmatig versterkt. Interessant is dat de citadel in beide wereldoorlogen een belangrijke rol heeft gespeeld: in de Eerste Wereldoorlog werd het door de Britten gebruikt als hoofdkwartier en in de Tweede Wereldoorlog werd het door de Duitsers ingenomen.  

Citadel van Montreuil-sur-Mer

Inmiddels is de citadel een museum. Je kunt er ronddwalen zonder een vaste route te lopen, maar je kunt ook kiezen voor de audiotour of een gratis Nederlandstalig gidsje meenemen. Onze zoon vond het fantastisch om hier op avontuur te gaan: bijna alle torens, kelders en kazematten zijn namelijk toegankelijk. In sommige ruimtes zijn kleine exposities, waarbij vooral de informatieve en mooie expositie in de kazematten over de Eerste Wereldoorlog ons aangenaam verraste. 

Natuurlijk kun je ook over de oude, drie kilometer lange stadsmuren lopen. Hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving met typische vergezichten op het Franse platteland. 

Citadel van Montreuil-sur-Mer

Wandeling rondom de citadel van Montreuil-sur-Mer

Heb je nog niet genoeg gekregen van de citadel en de mooie uitzichten? Het is dan een aanrader om een van de vele wandelingen te maken die hier starten, de ‘Randonnées du Montreuillois’.  Je loopt over het platteland, langs de akkers, geiten en koeien over kleine landweggetjes. De avontuurlijke wandeling ‘Extra-Muros’ start bij het fort en is slechts 4 kilometer en goed te doen wanneer je Montreuil-sur-Mer met kinderen bezoekt!  

Abdij van Neuville 

Deze bijzondere abdij met een woelige geschiedenis bevindt zich een paar kilometer buiten het stadscentrum van Montreuil-sur-Mer. Het werd al in 1328 gebouwd, maar is in de eeuwen daarop meerdere keren verwoest. In 1870 is het opnieuw gebouwd en tot 1901 leefden er monniken (die uiteindelijk wegens de splitsing tussen kerk en staat werden verdreven). 

Daarna is de abdij nog gebruikt als militair ziekenhuis, opvanghuis voor Belgische vluchtelingen (Eerste Wereldoorlog) en als opvanghuis voor psychiatrisch patiënten. Inmiddels wordt het opgeknapt en kun je er bijvoorbeeld theatervoorstellingen bijwonen. Binnenkort kan je zelfs overnachten in een van de oude monnikenverblijven. 

Abdij van Neuville

De monniken die in deze abdij leefden waren kluizenaars die kozen voor een leven in stilte, maar wel deel uit wilden maken van een gemeenschap door hier samen te wonen. Er waren paters en broeders, waarbij deze laatsten zorgden voor het levensonderhoud van de paters. Er werd gesproken, slechts één keer per week mochten ze in de kapittelzaal wat woorden wisselen. Je wordt er vanzelf ook een beetje stil van.

Abdij van Neuville

De voormalige woningen van de paters (24 in totaal) zijn te bezoeken. Deze sombere huizen hadden elk vier kamers en een eigen tuin. De bovenverdieping van elk huis werd gewijd aan het spirituele gebed. Bijzonder is ook de bibliotheek die zo’n 12.000 boeken bevatte. De paters mochten niet naar binnen, maar moesten een briefje in een brievenbus te stoppen om aan te geven welk boek zij wilden lezen. Verboden boeken werden bewaard in een aparte kamer.  

Sla tijdens je bezoek ook de prachtige tuinen  vol geurende kruidenplanten en weelderige bloempartijen, niet over. De abdij is nog steeds een oase van rust en zeker een bezoek waard. Omdat sommige stukken op instorten staat, is de abdij is alleen te bezoeken met een gids. Vier keer per dag kun je aansluiten bij de leuke rondleidingen. 

Abdij van Neuville

Wat te doen rondom Montreuil-sur-Mer 

Le Touquet: breed strand en gezellig dorpje 

De Franse badplaats Le Touquet, 20 kilometer ten westen van Montreuil-sur-Mer, is één van de bekendste van de regio. Het dorpje is een wirwar van gezellig en drukke straatjes. Op donderdag en zaterdagochtend (en in de zomer ook op maandag) vindt er grote overdekte markt plaats. 

Het strand van Le Touquet is ontzettend breed en lang. Ondanks de grote toestroom van voornamelijk Franse toeristen, vind je daarom toch snel een rustig plekje. Wil je meer vertier, dan word je ook op je wenken bediend: op het strand en bij de verschillende afgangen vind je allerlei soorten entertainment voor kinderen.  De kleinsten kunnen een rondje in de draaimolen maken, terwijl oudere kinderen zich vermaken bij de minigolfbaan of het skatepark. En de foodtruck met churros valt vast bij jullie hele gezin in de smaak!  

Parkeren is trouwens eenvoudig: in het stadje is er een groot parkeerterrein bij de overdekte markt en aan het strand zijn honderden parkeerplaatsen bij de vele verschillende strandopgangen. 

 Le Touquet

Stranden verkennen per fiets 

Je kunt de kust natuurlijk ook verkennen per fiets. Wij huurden fietsen in het centrum van Le Touquet, bij La Baleine Royale. In deze hippe en goed georganiseerde winkel kun je beachcruisers huren en hebben ze degelijke kinderzitjes. Ze verhuren hier zelfs bakfietsen (ook elektrisch) en fietskarretjes. De fietsen worden ter plekke op maat afgesteld en zijn goed onderhouden.  
 
Wij vertrokken met een fietskarretje achter onze fiets naar de baai van Canche. De route ernaar toe leidde ons langs verschillende strandopgangen en langs de duinen van het natuurgebied. Jonah keek z’n ogen uit in de fietskar en vond het ontzettend gezellig om op deze manier te verplaatsen. De baai van Canche is trouwens ook een aanrader om te bezoeken. Als je geluk hebt, zie je hier zonnebadende zeehonden. Wij bezochten de baai toen het eb werd en het wad zich blootlegde, indrukwekkend! 

 Le Touquet

Een dagje pret in attractiepark Bagatelle 

Een dagje Bagatelle mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie in Montreuil-sur-Mer met kinderen. Dit attractiepark ligt in Merlimont, op slechts twintig minuutjes rijden van Montreuil-sur-Mer. Het is groot genoeg om je er een hele dag te vermaken. Wij hebben sommige attracties meerdere keren kunnen doen en hebben ook nog tijd gehad om te lunchen en een ijsje te eten. 

Bagatelle

Onze vijfjarige kleuter rende allereerst naar de achtbanen! De rups was een goede opwarmer voor de rest van de dag. De waterbanen ‘Raft’ (waarmee je in een ronde boot zit) en ‘Splatch‘ (waar je in een boomstam zit) waren favoriet. Waarschijnlijk vanwege het spannende waterelement: worden we nat of blijven we droog? Maar ook ‘Famous Jack’ (een achtbaan waar je rondgedraaid wordt) en de ‘GazExpress’ (met steampunk-thema) waren volgens onze kleuter supercool. 

Bagatelle

Ook leuk zijn de familie-attracties zoals de ‘Rapido’, waar je in een opblaasbootje van een enorm hoge glijbaan raast, de zweefmolen die niet alleen ronddraait, maar ook daadwerkelijk de hoogte in gaat, de draaiende bootjes en de monorail waarmee je het park doorkruist. Voor oudere en grotere kinderen zijn er ook achtbanen die over de kop gaan. 

Bagatelle

Bij elke attractie staat aangegeven hoe groot je moet zijn om erin te mogen. Bij de meeste achtbanen en wildwaterbanen mogen kinderen vanaf 100 centimeter al naar binnen onder begeleiding van een volwassene. Afhankelijk van de attractie mogen kinderen gemiddeld vanaf 120 centimeter zelfstandig in attracties.  

Bagatelle

Het park kent een speciaal gedeelte voor de kleinste kinderen ,rondom de grote draaimolen. Met onder andere een dierentrein, een paardenrails, bestuurbare auto’s (op een rails), vliegtuigjes, een mini-reuzenrad, een mini-schip en nog veel meer. Vooral de draaimolen is de moeite waard: stap in een luchtballon, een raket of in een tram! Er is ook een kinderboerderij met onder meer ezels, schapen, geiten, konijnen en kippen. 

Bagatelle vonden wij verrassend leuk, voor kinderen (én pubers) van alle leeftijden is hier heel veel aanbod! 

Bagatelle

Attractiepark Dennlys Parc

Rijdt je dertig minuten de andere kant uit vanaf Montreuil-sur-mer dan kan je zelf nog een tweede pretpark bezoeken. Attractiepark Dennlys Parc in het stadje Dennebrœucq. Ook attractiepark is groot genoeg om er een volledige dag door te brengen. Ook hier is genoeg te doen voor kinderen en daarnaast zijn er enkele adrenaline attracties maar geen enorme achtbanen met looping. We hebben ons hier dan ook uitstekend vermaakt.

Heb je maar tijd voor een attractiepark aan de Opaalkust? Beide parken zijn goed voor elke leeftijd. Beide hebben veel attracties voor de kleintjes. Bagatelle heeft nog iets mee familie attracties zoals een zo’n boomstammen waterbaan dan Dennlys Parc waardoor wij dat park net wat leuker vonden.

Opaalkust met kinderen

De Zeven Valleien van Ternois, de groene kant van de Opaalkust 

Het natuurgebied ‘De Zeven Valleien van Ternois’ ligt op slechts een half uurtje rijden van de kust en Montreuil-sur-Mer. Dompel je onder in rust, natuur en bijzondere vormen van (eco)toerisme! Wij zijn slechts één dagje in dit natuurgebied geweest, maar we konden ons hier makkelijk langer vermaken! 

Ervaar het boerenleven bij een geitenboerderij 

Kom kijken bij de lokale geitenboerderij La Halte d’Autrefois in Hesmond. Op deze boerderij kun je dagelijks proeven van het boerenleven. De  vriendelijke eigenaresse vertelt je graag meer over de verzorging van haar geiten. Geef hooi aan de geitjes, kom baby-geitjes aaien en je mag zelfs de geiten proberen te melken! Tijdens de rondleiding ga je mee de stal in en zie je het proces van dichtbij. 

geitenboerderij La Halte d'Autrefois in Hesmond

Van de geitenmelk produceren ze overigens zelf geitenkaas. Tijdens ons bezoek werd de winkel meerdere malen bezocht door enthousiaste klanten, dat geeft toch wel de hoge kwaliteit van deze kaas aan! Ook maken ze ambachtelijke zuurdesembroden. 

Natuurlijk mag je rondstruinen op de boerderij, misschien kom je nog wel kuikens of katten tegen! Kun je geen genoeg krijgen van de geitenboerderij? De eigenaren bezitten een gîte zo’n 300 meter verderop en wanneer je hier verblijft mag je elke dag meedraaien op de boerderij!  

geitenboerderij La Halte d'Autrefois in Hesmond

Kanoën bij Montreuil-sur-Mer

In Beaurainville, een kwartiertje rijden vanaf Montreuil-sur-Mer, bevindt zich een kanoclub vanwaar je diverse kanotochten kunt starten. Na het passen van zwemvesten en een uitgebreide uitleg over de route, bracht de instructeur ons naar het dorpje verderop zodat we met de stroom mee konden peddelen. Alhoewel de route 9 kilometer lang is, hoef je weinig inspanning te verrichten om vooruit te komen. De stroom helpt je daarbij.  

Kanoën bij Montreuil-sur-Mer

Extra leuk zijn de drie stroomversnellingen die je onderweg tegenkomt. Het is allemaal prima te doen voor onervaren kanoërs. De kano’s zijn breed en daardoor zeer stabiel. De route brengt je langs twee kleine dorpjes en onderweg kwamen we niemand tegen. Wat is het mooi hier! 

Je hoeft niet bang te zijn de eindstop te missen, die is namelijk direct na de meest spectaculaire afdaling. Deze afdaling maakt de kanotocht voor jonge kinderen wel wat spannend, het gaat namelijk best hard en er plonst veel water over je kano heen. Denk dus aan droge kleren achteraf, de kanoclub beschikt over ruime kleedkamers mét douche.  

De club raadt aan om de tocht met kinderen vanaf 8 jaar te ondernemen, maar ook onze zoon van 5 jaar (waar we al vaker een kanotocht mee deden) vond het fantastisch. 

Kanoën bij Montreuil-sur-Mer

Slow down: wandelen met een ezel 

Bij eco-boerderij A Petit Pas in het dorpje Ruisseauville (zon’n 35 kilometer van Montreuil-sur-Mer) kun je een wandeling met een ezel maken! Natuurlijk krijg je eerst een uitgebreide uitleg en help je met het borstelen en opzadelen van de ezel. Daarna gingen we op pad met Prunelle, onze ezel van 23 jaar oud. Je kunt kiezen voor een route van 4 of 6 kilometer, beide staan aangegeven op een kaart die je meekrijgt én via bordjes op de route.  

wandelen met een ezel
wandelen met een ezel

Het leuke van dit concept is dat je je moet overgeven aan het ritme van de ezel. Soms wil je vooruit, maar komt het koppige karakter van de ezel naar boven. Misschien dat juist daarom onze eigengereide kleuter en Prunelle direct een prima stel waren.  

Vergeet de tijd en geef je over aan een wandeling met dit bijzondere dier. Onze kleuter vond het in het begin een beetje eng, maar wilde daarna met de ezel niet meer terugkeren naar de boerderij! Kinderen mogen overigens ook op de ezel gaan zitten, mochten ze moe worden. 

wandelen met een ezel

Kindvriendelijk hotel Montreuil-sur-Mer 

Gîte l’Ecrin 

Wij verbleven in gîte l’Ecrin in Montreuil-sur-Mer. Deze prachtig gerenoveerde gîte is direct naast de citadel gelegen en is daarom een goede uitvalbasis om de stad verder te verkennen. Aan de inrichting van het huis is veel tijd besteed: het heeft een hippe tegelvloer in de keuken, er staan spelletjes klaar en overal staan boeken, vazen en andere decoraties. De eigenaresse heeft zeker gevoel voor stijl! 

De gîte heeft twee slaapkamers, waarvan in de ouderslaapkamer ook de typisch Franse badkamer is gesitueerd. Een luxe, enorm en vrijstaand bad (dus zittend douchen). Elke dag onthaasten en elke dag in bad, wat onze kleuter fantastisch vond.  

Gîte l’Ecrin

De keuken is groot en beschikt over alles wat je nodig hebt: een tweepits-kooktoestel, een afwasmachine, een magnetron en faciliteiten voor koffie en thee. Uiteraard zijn er ook borden, bestek, pannen en ander keukengerei aanwezig. Ook hebben we tijdens ons verblijf dankbaar gebruik gemaakt van de wasmachine. 

Het huis heeft een prachtige binnenplaats waar je ’s ochtends in de zon heerlijk kunt ontbijten. Er is ook een aantal standaard kinderfaciliteiten aanwezig, zoals een kinderstoel en kinderbestek. 

Gîte l’Ecrin

Dormio Resort Berck-sur-Mer

Liever overnachten aan de kust? Op slecht 20 minuten rijden het leuke stadje Montreuil-sur-Mer vindt je Dormio Resort Berck-sur-Mer. Een mooi vakantiepark met verschillende sfeervol en luxe ingerichte woningen. In de zomermaanden is er entertainment voor kinderen, maar ook als dat er niet is valt er genoeg te doen in en rondom het vakantiepark. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen op de officiële website of via booking.com.

Dormio_Resort_Berck-Sur-Mer_Beach_House_Loire_Garden_001

Kindvriendelijke restaurants in Montreuil-sur-Mer

Gezellig en overheerlijk eten bij Pot du Clape 

Het restaurant Le Pot du Clape bevindt zich in een van de mooiste straatjes van het historische stadje Montreuil-sur-Mer. Er is een binnen gedeelte, maar ook een terras op straat én op het dak. Er heerst een relaxte sfeer en de jonge bediening is heel vriendelijk en snel. 

 Aan te raden is het ‘standaard’ menu; soep met quiche of salade voor slechts iets meer dan een tientje per persoon. De dagelijks wisselende keuzes voor dit menu staan aangeduid op het krijtbord. Ik had moeite met kiezen omdat alle gerechten mij even lekker leken.  Uiteindelijk heb ik genoten van een wortel-currysoep (geserveerd met supervers brood!) en een pokébowl met allerlei soorten groenten zoals verse boontjes, avocado, mais en natuurlijk rijst en huisgemaakte dressing. Ook de quiche met courgette en geitenkaasquiche was bijzonder smaakvol.   

De porties zijn overigens erg groot, dus zorg dat je voldoende ruimte overhoudt voor een toetje. Ze hebben hier namelijk verschillende soorten huisgemaakte taart, wafels en ijs! Voor kinderen is er een speciaal kindermenu (keuze uit soep met tosti of quiche en een ijsje). Tijdens ons verblijf in Montreuil-sur-Mer zijn we nogmaals teruggegaan naar dit restaurant, ook toen was het heerlijk. Aanrader! 

Pot du Clape

Picknicken bij L’eclappe et l’echappe 

De grootste verrassing in het natuurgebied ‘De Zeven Valleien van Ternois’ vonden wij dit kleine restaurantje, gerund door een Brits echtpaar. Vanuit het terras kijk je uit over het platteland, maar je kunt er ook voor kiezen om je gerecht in de weelderige tuin op te eten. Bijvoorbeeld onder de appelboom, in de groentetuin of bij de schommel.  

Picknicken bij L’eclappe et l’echappe

Je bestelling wordt dan meegegeven in een picknickmand, die je indien gewenst ook zelf mee op pad kunt nemen. En verwacht geen simpele mand, want aan alle details is gedacht. Alle gerechtjes zijn ingepakt en middels een handgeschreven kaartje zie je welke ingrediënten zijn gebruikt. Zelfs aan de manier van het snijden van de groenten is aandacht besteed!  

De gerechtjes zijn veelal bereid met seizoensgebonden groenten en lokale streekproducten, en dat proef je! Kinderen krijgen een eigen picknickdoosje mee met een mini-variant van hetzelfde menu, maar afgestemd op wat kinderen veelal lusten (rauwkost, quiche, crackers). Natuurlijk zit er ook een toetje in de picknickmand! 

Picknicken bij L’eclappe et l’echappe

Wij hebben een onwijs leuke tijd gehad in Montreuil-sur-Mer in Noord-Frankrijk. De diversiteit van de activiteiten die de regio biedt verraste ons enorm, net zoals de kleine dorpjes en natuurlijk de mooie kustlijn. En dat op dezelfde geografische hoogte als Spa in de Ardennen! Ik wens je heel veel plezier in deze regio, wat ons betreft is Montreuil-sur-Mer met kinderen een absolute aanrader.  Meer weten over de Franse Opaalkust? Lees dan ook onze blog Opaalkust met kinderen.

Gezin op Reis bezocht de Opaalkust in samenwerking met Pas de Calais. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op de website van Tourisme Pas de Calais. . 

1 gedachte over “Montreuil-sur-Mer, aan de prachtige Opaalkust”

  1. Hoi, ik vind niet direct een exacte locatie of een link terug van de plaats waar je een picnick kan bestellen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top