Home / Nederland / Brabant / Muizenspeurtocht door historisch Geertruidenberg

Muizenspeurtocht door historisch Geertruidenberg

Een leuk historisch stadje bezoeken en de kinderen blij maken met een speurtocht? Het kan in Geertruidenberg. De vestingstad aan de Biesbosch heeft namenlijk een hele leuke muizenroute. Onderweg krijg je allerlei weetjes te horen over de stad en moeten je kinderen vragen beantwoorden. Voor elke goede vraag mag je ze een sticker geven en aan het einde kunnen ze zelf een diploma en kleinigheidje ophalen bij o.a. de VVV.

Hoewel ik er best voor had willen betalen, is deze leuke wandeling voor kinderen in Brabant ook nog eens gratis.

muizenspeurtocht geertruidenberg

Praktische informatie

Voor je op pad gaat een paar dingen om te weten. Je kunt deze route altijd lopen met de gratis Izi.Travel app, te downloaden in de App Store en de Google Play Store. De app vertelt een verhaal en laat soms een filmpje zien. Het voegt echter weinig toe aan de informatie die ook op de bordjes op de route staat.

Loop je alleen met de app, dan heb je wel een speurtocht maar mis je de leuke vragen onderweg en ook de oorkonde die je aan het eind kunt krijgen. Daarvoor heb je namelijk een kaart, stickervel en amulet nodig. Deze zijn gratis af te halen op verschillende plekken in Geertruidenberg. Jammer genoeg zijn enkele van deze locaties, zoals de VVV en restaurants, niet altijd open vanwege de verschillende maatregelen. Daarom besloten wij de olifantenroute in het naastgelegen Raamsdonksveer te wandelen waar we wel alle benodigdheden konden ophalen. Check voor je de wandeling plant op de website of de afhaalpunten wel open zijn.

muizenspeurtocht geertruidenberg

De hele route is bijna 7 kilometer. Het is mogelijk om twee muizen over te slaan en dan een rondje te maken van 4,4 km. Ook zonder die twee muizen krijg je aan het einde gewoon een diploma.

Tenslotte is het nog handig om een pen mee te nemen om de antwoorden op de vragen te kunnen opschrijven.

muizenspeurtocht geertruidenberg

Muizenspeurtocht Geertruidenberg

We beginnen onze wandeling op de markt. Maar hoe goed we ook zoeken, we kunnen het muizenbordje hier niet ontdekken. Gelukkig zijn de volgende muizen makkelijk te vinden. We zien dat het hetzelfde werkt als de route in Raamsdonksveer. Kinderen moeten een kleine opdracht doen en daarna kun je ze een sticker geven. Om erachter te komen op welke plek de sticker geplakt moet worden, moet ze het amulet zo draaien dat twee pijltjes precies goed uitkomen.

muizenspeurtocht geertruidenberg

Geertruidenberg is een vestingstad en dat merken we duidelijk tijdens de wandeling die langs de vestinggrachten, bolwerken en ravelijnen gaat. In het centrum zijn veel historische panden bewaard gebleven en hoewel alle horeca dicht is wanneer wij er zijn, kan ik me voorstellen dat het normaal super gezellig is op de terrasjes.

muizenspeurtocht geertruidenberg
muizenspeurtocht geertruidenberg

We komen langs meerdere leuke winkels. Geen grote ketens, maar van die knusse zaakjes waar je echt leuk kunt snuffelen en naar buiten komt met dingen waarvan je niet eens wist dat je ze nodig had.

Een deel van de route gaat langs de rivier de Donge, dus we wisselen stad en natuur af. Ook liggen er op de route meerdere speeltuinen. Echt snel doorlopen is er dus niet bij.

muizenspeurtocht geertruidenberg
muizenspeurtocht geertruidenberg

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

​Ook in Raamsdonk en Raamsdonksveer zijn soortgelijke wandelingen te lopen met muizen en olifanten. De route in Raamsdonk is 3,1 kilometer, die in Raamsdonkveer 5 kilometer.

Een bezoek aan Geertruidenberg laat zich natuurlijk makkelijker combineren met Nationaal Park de Biesbosch. Wil je wandelen met kinderen in de Biesbosch, dan is er wel een speciale kidsroute, namelijk het Beverbos. Die vind je echter weer aan de andere kant van het park bij Biesboschcentrum Dordrecht.

Lees ook onze andere blogs met tips zoals:

3 gedachten over “Muizenspeurtocht door historisch Geertruidenberg”

 1. Wij zijn opzoek naar het speeltoestel met de gele balk en de glijbaan. Weten jullie waar deze foto ongeveer gemaakt is 😀

 2. Ontzettend leuk dat jullie vestingstad Geertruidenberg en Raamsdonksveer hebben ontdekt. Fijn dat jullie de speurtochten hebben gelopen. er si ook een speurtocht voor Raamsdonk.
  Als medewerkster van het VVV-kantoor Geertruidenberg, heb ik een aantal opmerkingen:
  het VVV-kantoor is open op afspraak. Als je belt of een e-mail stuurt, kun je gelijk een afspraak maken. De telefoon wordt namelijk altijd opgenomen. Leuke bijkomstigheid: de kinderen krijgen een diploma en een prijsje van ons;
  de app voegt wel iets toe aan de speurtocht: de grappige geluidjes die je hoort als je in de buurt van een muis/olifaant (echt wel, met dubbel ‘a’), de gedichtjes zijn ingesproken en we hebben de muizen grappige uitspraken laten maken;
  als laatst: het is niet de bedoeling dat de volwassenen de kinderen de stickers geven, maar het is ook een uitdaging voor de kleine speurders om de juiste sticker te vinden op het stickervel.
  Voor iedereen die de speurtochten gaat lopen: veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top