Home / Nederland / Overijssel / Natura Docet Wonderryck Twente, op ontdekking met kinderen

Natura Docet Wonderryck Twente, op ontdekking met kinderen

Het is een hele mond vol, “Natura Docet Wonderryck Twente”, maar dit natuurhistorisch museum in Denekamp is echt leuk met kinderen. Ik zou willen dat andere oude natuurhistorische musea hier een voorbeeld aan namen. Want hoewel het museum al meer dan honderd jaar bestaat, zijn ze absoluut met de tijd meegegaan. Met interactieve elementen, knutselworkshops en shows.

Voor welke leeftijd is Natura Docet Wonderryck Twente geschikt? Wij bezochten het museum met onze, op dat moment, zeven jaar oude dochter. Dat is een prima leeftijd voor dit museum dat echt veel te doen heeft voor kinderen in de basisschoolleeftijd, hoewel jonge kinderen het ook wel interessant zullen vinden om de opgezette dieren te bekijken.

Natura Docet Wonderryck Twente

Wat is er te doen bij Natura Docet Wonderryck Twente

De vaste tentoonstelling

Loop je Natura Docet Wonderryck Twente met kinderen binnen, dan zal je waarschijnlijk bij de kassa direct een speurtocht of zoekplaatjes tocht worden aangeboden. Er zijn meerdere varianten, afhankelijk van de leeftijd van je kind en eventuele tijdelijke onderwerpen. Wij nemen de zoektocht, maar gelukkig is het hier een extraatje en is ook zonder zoektocht het museum hartstikke leuk.

Natura Docet Wonderryck Twente

De eerste ruimtes die we binnen lopen horen bij “Twente van Dichtbij”. Hier zie je Twente zoals dieren het zien. “Hey je kunt een spelletje spelen”. Nog veel leuker volgens onze dochter zijn de vele spelletjes die hier aan de muur hangen. Makkelijke digitale spelen voor de kleintjes, zoals verstopte muizen vinden en moeilijkere spelen die wij zelf ook leuk vinden, zoals kikkers vangen. Ook leuk is je eigen vlinder inkleuren en dan kijken hoe die over een scherm vliegt. “Nog een keer, nog een keer”, we moeten mevrouwtje echt meeslepen naar de volgende tentoonstelling.

Natura Docet Wonderryck Twente
Natura Docet Wonderryck Twente

Door een dassenburcht lopen we naar de werkkamer van meester Bernnink. Dit was de oprichter van het museum en de zalen zijn helemaal ingericht zoals je vaak nog ziet bij traditionele natuurhistorische musea. Veel opgezette dieren, dieren op sterk water en natuurlijk skeletten. We zien geen dinosaurus, maar wel een Ichtyosaurus. De enorme mammoet is ook wel echt een pronkstuk van de collectie.

Natura Docet Wonderryck Twente

Van deze historisch ingerichte ruimtes komen we zo weer in het interactieve deel van het museum. Met het funky forest, een ruimte waar kinderen zelf door bewegen en met de hulp van wat lussen digitaal water kunnen omleiden en planten laten bloeien.

Echte dieren zien we in de ruimte met insecten. Van mieren tot kakkerlakken. “Die vind jij eng hè mama”.

Natura Docet Wonderryck Twente
Natura Docet Wonderryck Twente

Ook op de tweede verdieping zijn nog een aantal ruimtes. De de Oertijdzaal en de De Wonderkamers zijn ook weer historische ruimtes, maar nu met bijzondere dieren en fossielen vanuit over de hele wereld. Kijk vooral ook omhoog. Zo hangt er een krokodil waar je makkelijk met je hele gezin in had gepast.

Natura Docet Wonderryck Twente

In de andere ruimte vinden we de tentoonstelling buitengewone beesten. En ja, hier staan echt buitengewone beesten. Van kalfjes met twee hoofden tot lammetjes met acht poten. Soms gaat het in de natuur wel eens mis. Het resultaat is bijzonder om te zien. Ook hybride diersoorten zoals de lijger (kruising van een leeuw en een tijger) komen aan bod.

Een echte slang vasthouden

Een echte slang vasthouden, wie wil dat nou niet? Onze dochter stond in ieder geval te springen dus we bleven wat langer in het museum zoals we er nog zouden wanneer Loesje de levende koningspython haar opwachting maakt. Vaak is dat een of twee keer per dag in de schoolvakanties en op bijzondere dagen/weekenden. De exacte tijden verschillen, dus je moet een beetje geluk hebben. We krijgen eerst een uitgebreid verhaal over Loesje en daarna mogen de kinderen die dat willen op de foto.

Natura Docet Wonderryck Twente

Knutselen en andere workshops

In Natura Docet Wonderryck zijn regelmatig workshops, vooral tijdens de vakanties en in de weekenden. Wij deden mee aan een klei workshop. We konden plaats nemen aan een tafel met ons gezin waar de klei en gereedschappen al klaar lagen. Daarna kregen we een korte uitleg en wat tips zoals “Let op de voeten van de dieren”.

Vervolgens konden we zelf aan de slag om een dier te kleien, waarbij we ook nog gebruik konden maken van allerlei versieringen. De dieren werden daarna netjes voor ons bewaard en konden we bij het verlaten van het museum weer ophalen.

Natura Docet Wonderryck Twente

De parktuin van Natura Docet Wonderryck Twente

Natura Docet Wonderryck Twente heeft ook een tuin. Deze wordt ook ingezet als onderdeel van bijvoorbeeld speurtochten door het museum. Zo moesten we tijdens ons bezoek gekleurde olifanten zoeken. Ook als er geen bijzondere activiteiten zijn, kun je een rondje door de tuin wandelen.

Natura Docet Wonderryck Twente
Natura Docet Wonderryck Twente

Er is een klein speeltoestel voor kinderen. Op verschillende plekken staan borden met informatie over de bomen en de planten. Bij de sloot kun je waterdiertjes zoeken en ze vervolgens vergelijken met de dierenplaatjes op het bord om te zien wat je gevangen hebt.

Natura Docet Wonderryck Twente
Natura Docet Wonderryck Twente

Praktische informatie Natura Docet Wonderryck Twente

Check van tevoren de website voor de actuele openingstijden en huidige regelementen. Zo moesten wij ons bezoek vooraf reserveren en een tijdslot kiezen. Heb je een museumjaarkaart, dan is een bezoek aan Natura Docet Wonderryck gratis.

In Natura Docet Wonderryck zit ook een klein restaurant met een beperkte kaart met gerechten, zoals tosti’s. Je kunt hier dus ook lunchen en daarna je bezoek voortzetten.

In de vakanties en weekenden zijn er vaak speciale activiteiten. Wij werden bij binnenkomst geïnformeerd over de knutselworkshop en konden ons op dat moment nog kosteloos opgeven. Ook hier geldt wel: vol=vol.

Meer tips nodig? Lees ook ons blog met leuke uitjes met kinderen in Overijssel of toffe interactieve musea in Nederland met kinderen.

Natura Docet Wonderryck Twente

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top