Home / Nederland / Gelderland / Natuurpark De Leemputten en de flamingo’s van het Zwillbrocker Venn

Natuurpark De Leemputten en de flamingo’s van het Zwillbrocker Venn

Een heerlijk dagje uit met kinderen brengt ons al snel naar Natuurpark de Leemputten in de Achterhoek. Lekker spelen met water en modder, welk kind wil dat nu niet! Natuurpark de Leemputten in Groenlo is een heerlijke plek waar gespeeld en ontdekt kan worden door jong en oud. Door de prachtige ligging, dichtbij de Duitse grens is dit Natuurpark goed te combineren met Meeuwenkolonie Het Zwillbrocker Venn.

Leemputten

Natuurpark De Leemputten in de Achterhoek

Het ontstaan van de Leemputten

De geschiedenis van de Leemputten begint in 1895, toen opende Groenlo de Steenfabriek. In het buurtschap Zwolle werd leem afgegraven ten behoeve van de steenfabriek. Rond 1898 werd er een spoorlijntje aangelegd dat het leem vanuit de Leemputten, naar de steenfabriek in Groenlo bracht.

Leemputten

In 1912 werd het treintje vervangen voor een elektrische tram, maar toen de Eerste Wereldoorlog en de schaarste uit brak, werd het leem weer vervoerd met paard en wagen.  Later in 1919 werd weer een tram aangeschaft. In lorries werd het leem naar Groenlo gebracht.

Toen in 1975 de steenfabriek in Groenlo sloot, werd de Leemputten weer teruggegeven aan de natuur. Het spoor werd opgebroken en de rails werd gebruikt als omheining van het natuurgebied. In 1978 werd de Leemputten onder de naam ‘Natuurpark de Leemputten’ opengesteld voor publiek. Vanaf dat moment kon men er waterfietsen en genieten van de mooie natuur.

Leemputten

Waterfietsen Leemputten

Waar ooit het leem gegraven werd voor de steenfabriek is nu een prachtig natuurgebied ontstaan. Ongeveer 8 hectare is toegankelijk per waterfiets. Dit is een unieke en milieuvriendelijke manier om de watergangen tussen de vele begroeide eilandjes te verkennen en heerlijk te genieten van de natuur.

Wanneer je een waterfiets huurt, kun je dat per uur doen. Er is plek voor 5 personen op een waterfiets. De route ligt niet vast en je kan alle watergangen ontdekken. Onderweg zie je grote vissen of ontdek je verschillende vogelsoorten en schildpadden. Tijdens het waterfietsen kun je met de kinderen een rebuspuzzel oplossen en als je de oplossing vindt ontvang je een leuk prijsje! Aan de waterkant is een mooi terras gemaakt. Hier kan je lekker genieten van het uitzicht en gebruik maken van de horeca.

Leemputten

Speelweide De Leemputten

Sinds 2017 heeft Natuurpark de Leemputten een speelweide. Hier kunnen kinderen heerlijk spelen met dat wat de natuur te bieden heeft. Er is een (beach)voetbal- en volleybalweide, een pipowagen, een klimstuk tussen de bomen en een pipotent waar de allerkleinsten kunnen spelen met de treintjes, die gelinkt zijn aan de geschiedenis!

De grote trots van de speelweide is de zandbult. Hier stroomt een klein watervalletje van de Leemputten doorheen waardoor de kinderen lekker kunnen bouwen en spelen met modder. De speelweide is overzichtelijk en als ouders kun je rustig neerploffen in de stoelen en banken die in de weide staan.

Vissen bij de Leemputten

Wanneer je kinderen houden van vissen, kun je als je onder de 16 jaar bent een hengel uitgooien. Het vissen kan alleen onder begeleiding van een ouder, maar je hoeft nog geen zwemdiploma te hebben en er zijn zwemvesten aanwezig die je gratis kan lenen.

Leemputten

Als je een echte visfanaat bent kun je het Natuurpark ook exclusief afhuren voor het vissen op grote karpers, zeelt, brasem of snoek. Dit kan alleen op reservering vooraf en hiervoor zijn speciale visstekken aangelegd. Het water heeft verschillende dieptes van 30 cm tot 3 m en heeft harde en zachte bodemdelen.

Er zijn twee mooie visstekken aangelegd op het breedste deel van het water, welke te bereiken zijn met de auto. Op deze plek kun je ook overnachten indien je dat wenst, er staat een pipowagen met water, elektra, een zitje, elektrische verwarming, een douche en wc. Tevens is er de mogelijkheid om een vissersbootje te huren met elektromotortje. 

Leemputten

Wandelen in Natuurpark De Leemputten

Natuurpark de Leemputten is groter dan de 8 hectare die net beschreven is. In de resterende 22 hectare is er een natuurpad van ongeveer 3 kilometer aangelegd. Onderweg kun je de overige plassen met hun prachtige ligging bewonderen. Dit wandelpad is in beheer van Staatsbosbeheer en is gratis toegankelijk.

Helaas is het geen geschikt pad om te wandelen als je slecht ter been bent en het is niet buggyproof. Maar met kleine en grote kinderen is het goed te doen, zorg alleen wel dat je dichte en oude schoenen draagt, want het kan een beetje modderig zijn! Voor 2, – euro kun je ook een fotoroute kopen in de Kiosk van het Natuurpark. Via deze educatieve manier kom je nog meer te weten over het Natuurgebied.

Leemputten

Zwillbrocker Venn

Wat veel mensen niet weten is dat je vanuit Natuurpark de Leemputten ook de grens met Duitsland oversteekt en de wandeling dan verdergaat in het Zwilbrocker Venn. Een mooi stukje Duitse natuur met een verscheidenheid aan vogels.

Het veengebied Zwillbrocker Venn is een natuurgebied van meer dan 20 hectare aan de Duits-Nederlandse grens ten westen van Vreden en is sinds 1985 beschermd natuurgebied. Dit gebied is ook een deel van het Europese vogelreservaat “Moore und Heiden des westlichen Münsterlandes” en onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden Natura2000.

Bij het Zwillbrocker Venn kun je een route van 6 kilometer wandelen, waarbij je onderweg twee uitzichttorens tegenkomt. Je kunt dit prachtige gebied geheel op eigen houtje en in alle rust ontdekken. Het gebied wordt ook wel Meeuwenkolonie genoemd. In het gebied leven ruim 16.000 kokmeeuwen en meer dan 100  broedende vogelsoorten. Maar het allerbekendst is het gebied om de jaarlijks terugkerende groepen felroze flamingo’s die op het flamingo eiland verblijven.

Leemputten

Flamingo’s Zwillbrocker Venn

Jaarlijks strijken de flamingo’s hier neer en zijn ze tussen maart en juni te bewonderen. Het Zwillbrocker Venn is het meest noordelijkste broedgebied voor flamingo’s in Europa.  Het natuurgebied is goed te bewandelen, maar is niet geheel buggyproof. Wanneer je start bij het barokke kerkje en naar de eerste uitzichttoren loopt is dat wel mogelijk met een buggy, maar aangezien het om veengebied gaat kan het op diverse plekken drassig zijn.

Leemputten

Deze wandeling kun je goed combineren met de route van Natuurpark de Leemputten. In het Zwillbrocker Venn kun je tevens het fraaie barokke kerkje ook bewonderen en zijn er bij aanvang van de wandelroute voldoende horecafaciliteiten.

Het Biologisch Station Zwillbrocker Venn is verantwoordelijk voor het onderhoud van dit prachtige natuurgebied, hier kun je ook van alles leren over de flora en fauna in het Zwillbrocker Venn. Bezoek de interactieve tentoonstelling, die ook in het Nederlands beschikbaar is. Een mooie dag uit in de Achterhoek, voor jong en oud, van actief naar relaxen! Allemaal te vinden in dit mooie grensgebied van Nederland.

Leemputten

Meer tips nodig? Lees ook ons uitgebreide blog over de Achterhoek met kinderen, bijvoorbeeld over blotevoetenpad Erve Brooks.

Bron: foto’s met toestemming van Natuurpark De Leemputten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top