Home / Reisinformatie / Europa / Servie / Veliko Gradište en Silver Lake: Servisch alternatief voor een strandbestemming

Veliko Gradište en Silver Lake: Servisch alternatief voor een strandbestemming

Servië heeft bergen, meren en bossen maar geen zee. De Serviërs hebben hiervoor echter hun eigen creatieve oplossing voor bedacht. “Silver Lake” is een arm van de rivier de Donau die met behulp van een flinke hoeveelheid zand is omgetoverd tot een strand. Het nabijgelegen dorpje Veliko Gradište is zo de populairste strandbestemming van Servië geworden.

Veliko Gradište en Silver Lake

Vanaf een afstandje schittert het water ons al tegemoet. We parkeren de auto en lopen een stukje langs het water. Silver Lake (Srebrno jezero) is een vertakking van de Donau. Dankzij pompen is het waterpeil lager dan de rivier en wordt het water eerst gefilterd door zanddammen. Daardoor is het water van hoge kwaliteit. Het gedeelte dichtbij het dorpje Veliko Gradište is een toeristische badplaats in ontwikkeling.

Veliko Gradiste en Silver Lake

Hoewel de hotelcapaciteit de afgelopen jaren verdubbeld is, voelt het voor ons nog steeds heel relaxt aan. Er wordt een potje volleybal gespeeld. Stelletjes slenteren hand in hand langs de “boulevard” (beter te vergelijken met een fietspad) waarlangs enkele stalletjes prullaria en snacks verkopen.

Stukken gras en aangelegd strand wisselen elkaar af. Op het strand is het drukker, maar ook hier kun je midden in het hoogseizoen nog een bedje vinden. Op het gras heb je helemaal alle ruimte en lig je zeker niet hutjemutje zoals op veel Nederlandse stranden.

Het water loop langzaam af en er zijn verschillende watersport mogelijkheden zoals een waterfiets huren of peddelsurfen.

Veliko Gradiste en Silver Lake
Veliko Gradiste en Silver Lake

Waterpark Veliko Gradište

Naast het meer is de grootste attractie in Veliko Gradište het waterpark, een van van de populairste en beste waterparken in Servië. Nu zijn wij best wel verwend met verschillende waterparken in Italië en daarmee kun je het beter niet vergelijken anders raak je misschien teleurgesteld. Dit waterpark heeft meer weg van een gemiddeld zwembad in Nederland. Er zijn een viertal niet al grote openluchtzwembaden en een drietal glijbanen. Voor de kleintjes is er een eigen gedeelte waar ze kunnen spelen en één van de baden heeft bubbels en een stroming.

Waterpark Veliko Gradiste

Voor onze dochter van vijf is dit echter meer dan voldoende. Hier durft ze, eerst samen met papa en later ook zelf, van de glijbanen af. Heerlijk spetteren in het water, zwemmen en spelen.

Er zijn simpele kleedruimtes en toiletten aanwezig. Bij meerdere standjes wordt eten zoals pannenkoeken en frietjes verkocht en uiteraard kun je ook wat te drinken krijgen.

Toen wij er waren hing er in ieder geval een fijne, familievriendelijke sfeer in het Veliko Gradište waterpark, met veel gezinnen en spelende kinderen. Er zijn verschillende gebieden met ligbedden, waarvan een aantal met parasols die voor wat schaduw zorgen.

Waterpark Veliko Gradiste
Waterpark Veliko Gradiste

Hotels in Veliko Gradiste

Het meest populaire hotel in Veliko Gradište aan het Silver Lake is het Hotel Danubi Park Garni. Dit hotel heeft ook familiekamers en is dus ook geschikt als je net als wij Servië met kinderen bezoekt. Bovendien is er een kidsclub, spelletjeskamer en diverse sportmogelijkheden. Het waterpark hoort bij het hotel (maar is ook te bezoeken voor niet-gasten). Voor Servische begrippen is dit een modern en schoon hotel. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.

Een ander nieuw en modern hotel is Villa and Restaurant ATOS, met een ruime, groene tuin en een eigen zwembad. Ook dit hotel heeft familiekamers beschikbaar. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Veliko Gradiste en Silver Lake
Veliko Gradiste en Silver Lake

Overnachten in Vinci

Wij kozen er zelf uiteindelijk voor om niet in Veliko Gradište of aan het Siver Lake te overnachten maar te kiezen voor het rustigere plaatsje Vinci, net iets verderop. Vinci bestaat zowaar uit een straat langs de Donau, met drie winkeltjes zoals die ouderwetse kruideniers met een hele verzameling aan opgestapelde spullen en goedgevulde koelkasten vol bier en fris voor de deur.

vinci servie
vinci servie
vinci servie

Hier in Vinci zwemmen kinderen gewoon gelijk in de Donau en spelen ze in de rivier een potje volleybal. In de avond kleurt de lucht rood, wat weerkaatst wordt in het water. De rivier is hier bijzonder breed, maar aan de overkant kunnen we nog net een Roemeens dorpje zien liggen.

We slapen hier in Guesthouse Bajka, betaalbaar en sfeervol gelegen aan een zandweg. De vriendelijke eigenaren spreken niet meer dan een paar woorden Engels, maar nemen gelijk onze dochter op sleeptouw en laten haar het riviertje in de tuin aanzetten. De kamer zelf is net alsof je bij een oude grootmoeder slaap, vol met allemaal verschillende spullen waardoor het voller voelt dan het is. We hebben ook een balkonnetje. De grote keuken, de tuin en de fijne sfeer bevallen ons. Het is er rustig en het ruikt er naar natuur. We zien eekhoorntjes door de tuin scharrelen. Een aanrader voor als je een echte authentieke Servische plek zoekt met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijs. Er zijn maar een paar kamers dus het is snel vol. Voor meer luxe en comfort kun je beter in Veliko Gradište overnachten.

vinci servie

Lees ook onze andere blogs over Servië met kids, zoals over Belgrado, Nis en Smederova en Ram. Maar ook zeker een trip naar het nabijgelegen Djerdjap National Park.

1 gedachte over “Veliko Gradište en Silver Lake: Servisch alternatief voor een strandbestemming”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top