Home / Nederland / Gelderland / Dagje weg naar het Openluchtmuseum in Arnhem

Dagje weg naar het Openluchtmuseum in Arnhem

Het openluchtmuseum in Arnhem, is dat leuk? Als kind vond ik het Openluchtmuseum erg leuk. Dus was het één van de eerste uitstapjes die ik ondernam met mijn dreumes dochter van (toen) anderhalf. Later ging ik nog twee keer terug met haar neefjes en na een paar jaar niet meer geweest te zijn, besloot ik halverwege 2021 weer eens naar het Openluchtmuseum in Arnhem te gaan. Maar goed ook, want wat was er veel veranderd de afgelopen jaren en toch ook weer niet.

Openluchtmuseum Arnhem

Openluchtmuseum in Arnhem

Bij binnenkomst is het gelijk herkenning van vroeger. De gebouwen uit Amsterdam waar je zo lekker kon klauteren en mensen die in verkleedkleding rondlopen. Eerst kijken we binnen bij een aantal van de historische huizen. Ook zijn er workshops. Zo kun je zien hoe de smid werkte of hoe boten werden gemaakt.

Openluchtmuseum Arnhem

Het is lunchtijd. Er zijn meerdere restaurants in het Openluchtmuseum, maar wij kiezen voor de ouderwetse poffertjeskraam aan het Zaanse plein. Hier kun je ook de oudste Italiaanse ijssalon van Nederland vinden. Het hele interieur is naar het museum verplaatst. Best raar om te bedenken dat zoiets, dat voor ons heel gewoon is, helemaal nog niet zo lang geleden echt een noviteit was. Op het Zaanse plein zijn vaak veel spelende kinderen. Vanaf een jaar of drie kun je hier lekker rondrijden met fietsjes.

Openluchtmuseum speeltuin arnhem

Vroeger was er ook een groot doolhof, maar die is verdwenen en in plaats daarvan is de speeltuin enorm uitgebreid. Dit is wel echt een toffe plek geworden. Dus weest gewaarschuwd: je kunt beter eerst de historische huizen bekijken, want je kinderen willen hier vast niet meer weg. De speeltuin is leuk opgezet met veel verschillende dingen om te doen: klauteren, schommelen en spelen met water.

Openluchtmuseum speeltuin arnhem

Binnen in het museum van Openluchtmuseum Arnhem

Sinds 2017 heeft het Arnhemse Openluchtmuseum ook een binnen gedeelte en dat is wel echt een waardevolle toevoeging aan het museum. Het maakt het ook meer een plek waar je het hele jaar door naartoe kunt gaan en niet alleen bij mooi weer. Bij binnenkomst neem je een tag mee en daarmee start je spellen en informatieve displays.

Binnen museum openluchtmuseum Arnhem

In het binnen gedeelte zijn heel veel interactieve games en dat vond mijn acht jarige dochter natuurlijk geweldig. Voor veel spellen moet je ook wel een beetje de leeftijd hebben dat je zelf kunt lezen. Zo moeten we een boot besturen en daarmee spullen kopen en verkopen in diverse Hanzesteden, terwijl we de piraten vermijden. We moeten heel hard rennen achter een hert aan. Bij een andere game moeten we bij voorwerpen juist weer raden of ze in een bepaald tijdperk oud, nieuw of nog niet uitgevonden waren, zoals een jojo in de Romeinse tijd. Waarbij je, zoals in het casino, ook muntjes kunt inzetten op de antwoorden van je tegenstanders.

Binnen museum openluchtmuseum Arnhem

Tussen alle spellen door leer ik ook echt nog interessante informatie. Bijvoorbeeld dat de Bisschop van Utrecht vond dat de net nieuw gebouwde brug over de IJssel afgebroken moest worden en een aantal Overijsselse steden toen een verbond sloten om van de bemoeienis van de Bisschop af te komen. Ook bij de Canontentoonstelling kun je juist weer meer leren over de geschiedenis van Nederland met heel veel filmpjes.

openluchtmuseum arnhem

Voor welke leeftijd is het Openluchtmuseum in Arnhem leuk?

De eerste keer dat ik met onze dochter naar het Openluchtmuseum in Arnhem ging, was ze nog een dreumes en zat ze in de kinderwagen. De meeste gebouwen zijn heel rolstoeltoegankelijk en met de kinderwagen kon ik dan ook makkelijk binnen kijken. Hier staan meubeltjes uit vroegere tijden. Het viel me nu pas op hoe armoedig mensen eigenlijk woonden. Onze dochter reageerde alleen nauwelijks op wat ze te zien kreeg. Pas toen er wat koeien en schapen in de wei stonden, begon ze enthousiast te zwaaien en kletsen.

Openluchtmuseum baby

In de speeltuin kon ze nog weinig doen en ik moest bovendien goed opletten dat oudere kinderen haar niet omver liepen. Sindsdien is de speeltuin echter vernieuwd en nu is er een apart gedeelte voor de jongste kinderen.

openluchtmuseum arnhem

Later ging ik nog eens terug met haar en haar neefjes, toen allemaal in de peuter en kleuter leeftijd. Toen hadden ze al veel meer plezier bij het Openluchtmuseum in Arnhem. De trams waren bij de jongens bijvoorbeeld een grote hit. Het terrein is echt groot, eigenlijk te groot voor een kleine peuter, maar door de tram kan je de loopafstanden beperken.

openluchtmuseum kleuter

Tijdens ons laatste bezoek was onze dochter acht. Nu kon ze ook gewoon zelf actief lezen wat ze moest doen bij de interactieve spellen in het binnen museum. Ook merkte ik dat ze veel meer interesse had in de werkzaamheden die plaatsvonden. Was het eerder zo dat ze bij de smid dacht “Oh gaaf vuur”, nu ging ze ook een gesprekje aan om te ontdekken wat er gemaakt werd.

openluchtmuseum kleuter

Extra activiteiten in het Openluchtmuseum in Arnhem

We waren op een doordeweekse dag in het Openluchtmuseum. In het weekend, de woensdag/vrijdagmiddag en in de vakantie organiseren ze vaak veel extra activiteiten voor kinderen, zoals handboogschieten, broodjes bakken en het helpen verzorgen van de dieren in de stal.

openluchtmuseum arnhem tram

Praktische informatie Openluchtmuseum Arnhem

Zelf ook een dagje weg naar het Openluchtmuseum? De attracties, speeltuinen en dingen om te doen zijn vooral leuk voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Het museum is wel redelijk aan de prijs, maar je kunt je er dan ook een hele dag vermaken. Voor het laagseizoen (vanaf 1 november) is er aparte prijs die een stuk lager ligt. Met een museumjaarkaart is het museum gratis. Je moet er ook rekening mee houden dat er ook nog parkeerkosten bij komen. Bekijk hier de actuele prijs en openingstijden.

Lees ook ons blog over leuke openluchtmusea in Nederland en over Arnhem met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top