Home / Reisinformatie / Europa / Spanje / Op wereldreis in Port Aventura World, het vetste pretpark van Spanje

Op wereldreis in Port Aventura World, het vetste pretpark van Spanje

Van Sesamstraat via het Wilde Westen langs Tahiti naar China? Dat klinkt alsof je een tijdreismachine nodig hebt, maar in Port Aventura World aan de Spaanse Costa Daurada kan het!  Esmeralda en haar gezin bezochten dit toffe attractiepark toen ze in Salou waren en beleefden een dag vol spanning en verrassingen! 

Port aventura world

Port Aventura World

Port Aventura World, op steenworp afstand van de bekende badplaats Salou, is het grootste attractiepark van Spanje. Grappig weetje is dat het eigenlijk de bedoeling was dat hier het eerste Europese Disneypark gebouwd zou worden. Op het laatste moment werd toch voor Parijs gekozen, maar door een groep investeerders werd er uiteindelijk toch een pretpark geopend in 1995. Met succes, want inmiddels in Port Aventura World een van de bekendste en populairste attractieparken van Europa. 

Port aventura world

We bezochten Port Aventura World tijdens onze vakantie aan de Costa Daurada en kwamen er al snel achter dat we aan één dag eigenlijk niet genoeg hadden. Hoewel we geluk hadden en nergens lang in de rij hoefden, konden we toch lang niet alle attracties uitproberen. Het zijn er namelijk meer dan veertig en Port Aventura World is een ruim opgezet park met een oppervlakte van ruim 119 hectare. Ter vergelijking: de Efteling is 72 hectare groot. 
 
In dit blog vertellen we je waarom Port Aventura op je bucketlist voor pretparken moet en wat je zeker niet mag missen als je hier bent! We nemen je mee door het park en langs de tofste attracties en geven je praktische tips. 

Port aventura world

Aankomst en parkeren in Port Aventura World 

Bij aankomst parkeerden we op één van de (betaalde) parkeerplaatsen van het park zelf. Rondom het park zijn ook parkeerplekken waar je niet hoeft te betalen, maar dat was langs de kant van de weg en je moet dan nog een behoorlijke afstand lopen naar de ingang.  

De ingang van het park is aan de zuidoost kant, waar je binnenkomt via een plein met een fontein en een laag gebouw met kassa’s en winkeltjes. In vergelijking met de indrukwekkende entree van bijvoorbeeld de Efteling of Disneyland Parijs valt het misschien een beetje tegen, maar achter de eenvoudige poort vind je zes indrukwekkende themagebieden. 

Port aventura world

Mediterrania

Mediterrania is et themagebied waar je binnenkomt in het park, helemaal in de stijl van een vissersdorpje aan de Spaanse costa en gebouwd rond een groot meer. Er klinkt vrolijke Spaanse muziek en we ruiken de geur van verse churro’s. Aan de kade stappen gezinnen in een grote platte boot voor een rustige rondvaart door het park en op het station stopt de stoomtrein. Handig voor de mensen die niet willen lopen! 

Het lijkt een rustig plekje, zo idyllisch aan het water, maar schijn bedriegt, want hier is één van de meest spectaculaire achtbanen ter wereld te vinden: de Furius Baco. In deze achtbaan word je in drie seconden gelanceerd naar 135 kilometer per uur. Leuk voor de oudere kinderen en de stoere papa’s en mama’s, wij hebben hem nog even overgeslagen. 

Port aventura world

Polynesië

Via een grote, met groen bedekte poort stappen we de tropen binnen. Dit deel van Port Aventura World staat helemaal in het teken van de cultuur van Fiji, Samoa, Tonga en Tahiti. Overal zie je beelden en maskers in die stijl en het hele gebied is één grote jungle. 

De eerste attractie die we tegenkomen is de Kontiki Splash. Er is maar een kwartiertje wachttijd, dus we besluiten aan te schuiven in de rij. Omdat er zoveel groen om de attracties heen staat zien we alleen niet zo goed waarvoor we aan het wachten zijn.  

Port aventura world

Als we halverwege de wachtrij zijn begin het ons een beetje te dagen. We horen geluiden van een waterval en om ons heen beginnen de Spaanse bezoekers hun tassen in te pakken in vuilniszakken en poncho’s aan te trekken. Sommigen trekken zelfs hun zwemkleding aan. In het laatste deel van de rij zien we ook de mensen die uit de attractie komen en die zijn zo nat dat Cas en Sjoerd besluiten hun t-shirt ook alvast maar uit te trekken.  

Een verstandige keuze, de Kontiki Splash blijkt een geweldige wildwaterbaan te zijn, maar wel eentje waar je onmogelijk droog kan blijven. Bij de uitgang staat overigens wel een “dry cabin”: een soort hutje waar je jezelf voor een euro door een grote fohn weer droog kan laten blazen. Gelukkig is dat niet nodig, want het is 30 graden en we zijn in no-time weer droog. 

Naast deze toffe wildwaterbaan is er in Polynesië nog een schommelboot, vergelijkbaar met die in de Efteling en een rustige attractie met kleine kano’s voor jonge kinderen. 

Port aventura world

China

Dit deel van Port Aventura World wordt op de website aangekondigd als het “adrenaline” deel van het park. Houd je van hoge en snelle attracties, dan vind je hier twee achtbanen die je zeker zullen bevallen. Sjoerd probeert de Dragon Khan uit en gaat maar liefst acht keer over de kop. Zijn conclusie: heftig!  

Port aventura world

Cas en ik eten ondertussen een ijsje in de schaduw van een enorme Chinese tempel, met uitzicht op een fontein vol draken. We ontdekken ook nog een speeltuin en een attractie met draaiende Chinese theekopjes. Wel zo fijn als je oudste kinderen met papa in de achtbaan gaan en jij wacht met de kleinste. 
 
De hoogste achtbaan van het park, de Shambala, slaan we over want dit is de enige waar echt een lange wachtrij is. Jammer, want ook deze ziet er spectaculair uit met een stuk door het water. Gelukkig is er nog een attractie met water hier en dat blijkt ook meteen onze favoriet te zijn!  

De bootjes van Angkor varen door een jungle waar ontdekkingsreizigers gestrand zijn. Dat lijkt misschien heel relaxed, maar dat is het niet. De bootjes, waar je met acht personen op zit, hebben namelijk aan beide kanten draaibare waterpistolen. Daarmee kan je op de passagiers van passerende bootjes én op de mensen langs de kant schieten. Cas en Sjoerd gaan helemaal los en we komen drijfnat maar wel met een grote grijns uit de attractie. Deze mag je echt niet missen in Port Aventura World! 

Port aventura world

Sesame Aventura

Jarenlang was Port Aventura World echt een park om met oudere kinderen heen te gaan, omdat er voornamelijk snelle attracties waren en je onder de 1.40 meter weinig leuks kon doen. Met de opening van Sesame Aventura is dat veranderd. In dit deel van Port Aventura World, zijn eigenlijk alleen maar attracties waar ook de kleinsten in mogen. 

Denk aan een speciale kinderachtbaan die niet over de kop gaat en diverse attracties die wel ronddraaien en omhoog gaan, maar een stuk minder eng zijn dan die in de rest van het park.  Alles is gebouwd rondom een gigantische magische boom, El Arbol Magico, waar je ook in kunt klimmen en er is ook een toffe speeltuin met glijbanen en springkussens.  

Stiekem vond onze stoere zevenjarige dit toch het leukste deel van het park. Waar hij vooraf nog zei dat Sesamstraat toch echt voor kleuters was, vond hij het toch maar wat leuk om in een oldtimer door de boerderij van Elmo te rijden en iedereen nat te spetteren in een watercarroussel met ronddraaiende vissen. 
 
Is Sesame Aventura dan echt alleen voor de kleinsten een aanrader? Helemaal niet, want er is één attractie die echt voor de hele familie superleuk is en dat is de enige overdekte attractie die Port Aventura World heeft: Street Mission. Zodra je in de wachtrij binnen bent wordt het al snel duidelijk wat hier aan de hand is. We zullen niet teveel verklappen, maar het komt erop neer dat je Detective Grover moet helpen een voorraad gestolen koekjes terug te vinden. 
 
Met een 3D-bril op je neus en een laserpistool in je hand neem je plaats in een karretje en daarmee rijd je door een stad. Onderweg zie overal figuren uit Sesamstraat én koekjes waarop je moet schieten. Natuurlijk gaat de rit niet vlekkeloos en kom je maar op het nippertje veilig aan het eind, waar je je “koekjes score” te zien krijgt én erachter komt wie de koekjes gestolen heeft. Wij waren echt onder de indruk, Street Mission is één van de coolste attracties die we ooit gezien hebben. 

Port aventura world

Mexico

Ook in dit gebied konden we helaas niet alles doen, maar we zagen wel dat ook hier voor kleine kinderen leuke, eenvoudige attracties zijn waar ze alleen in kunnen. Bijvoorbeeld paardjes die een parcours afleggen en een carrousel met gordeldieren als karretjes.  
 
Eén van de engste attracties van het park (althans dat vind ik) staat hier ook. In de Hurakan Condor maak je een 100 meter diepe vrije val. Onze favoriet hier was El Diablo, een supersnel treintje waarmee je door een verlaten goudmijn dendert.  

Port aventura world

Far West

Aan het eind van de dag hadden we nog één themagebied in Port Aventura World niet gezien: Far West. Omdat we geen idee hadden dat dit deel zo groot was, hadden we eigenlijk te weinig tijd over om hier alles te doen en zien. Dit is namelijk het deel met de meeste attracties. Twee achtbanen, waarvan er één ook geschikt is voor kinderen vanaf 1.05 meter en twee wildwaterbanen. Plus nog een aantal kleinere attracties en een echt cowboystadje.  

Dit deel van Port Aventura World is misschien wel het leukste, alleen al omdat er zoveel te zien is. In het stadje zijn winkeltjes, een saloon en veel eetkraampjes. Maar ook een doolhof en een ouderwetse schiettent. Door de aankleding lijkt het alsof je in een heuse western beland bent.  

Bewaar dit deel van het park dus niet tot het laatste, maar neem er ruim de tijd voor of nog beter: neem bij binnenkomst in Mediterrania meteen de stoomtrein naar het Wilde Westen en start je bezoek hier! 

Port aventura world

Shows in Port Aventura World

Toen wij er waren was het aantal shows beperkt door de maatregelen die golden, maar normaal gesproken kan je meerdere voorstellingen per dag bezoeken. In Sesame Aventura kunnen je kinderen de figuren uit Sesamstraat zien en met ze op de foto.  

De show in het Mexico-gebied schijnt ook erg leuk te zijn en hier kan je ook Shrek en Fiona tegen het lijf lopen. In het hoogseizoen is in Far West meerdere malen per dag een show met cowboys, the Bang Bang West show. Normaal gesproken is er ook een dagelijkse parade die één keer per dag door het park trekt. Wij hebben die, vanwege de geldende maatregelen, niet gezien.
 
Ben je in de herfstvakantie in Port Aventura World met oudere kinderen? Het park staat bekend om de geweldige shows en aankleding rondom Halloween, met meer dan honderd acteurs en zelfs een doolhof vol special effects. 

Port aventura world

Eten in Port Aventura World

Ieder gebied heeft minimaal één groot restaurant passend bij het thema. Zo is er een Steakhouse in Far West, een Aziatisch restaurant in China en een restaurant met Mediterraanse specialiteiten in Mediterrania. Toen wij in Port Aventura World waren, was helaas niet alles open en het is ook aan te raden van tevoren goed te kijken en eventueel te reserveren.  
 
Wil je niet uitgebreid uit eten dan is er ook volop keuze, want in echt alle gebieden zijn eetkraampjes, snackbars (ook met gezonde opties) en kiosks met drankjes, snacks en ijs. Of je nu taco’s, tapas, een hotdog of een pannenkoek wil, het kan allemaal. De prijzen vonden wij, voor een attractiepark, niet hoog.  

Het was er goedkoper dan in de meeste Nederlandse attractieparken en je kan er ook een grote, afsluitbare beker drinken kopen die je ergens anders weer kan laten bijvullen voor een klein bedrag. Let er wel op dat het niet toegestaan is je eigen eten mee te nemen. Er wordt niet moeilijk gedaan over een flesje water of een pakje koekjes bij de ingang, maar wij zagen wel dat mensen hun lunchpakket moesten inleveren. 

Port aventura world

Ferrari Land en Port Aventura Caribe Aquatic Park 

Naast Port Aventura World kan je ook de twee naastgelegen parken bezoeken. Echt racefans zullen heel blij worden van Ferrari Land, waar je de Red Force kan trotseren met een maximum snelheid van 180 kilometer per uur en in een simulator kan racen alsof je een echte coureur bent. Er zijn snelle attracties voor volwassenen en oudere kinderen, maar er is ook een leuke speeltuin en een kartbaan voor de kleinsten.  

Houd je meer van zwemmen en waterparken? Dan ga je een dagje naar Aventura Caribe Aquatic Park, met meer dan tien supersnelle glijbanen en een speelkasteel voor peuters en kleuters. Er is ook een groot binnenbad met waterspeeltuin, dus ook met slecht weer kan je hier terecht.  

Port aventura world

Overnachten in Port Aventura World

Als je meerdere dagen door wil brengen in Port Aventura World of ook de andere parken wil bezoeken kan je ervoor kiezen in één van de hotels bij het park te overnachten.

Je kan kiezen uit zeven verschillende hotels, passend bij de themagebieden in het attractiepark. Zo kan je overnachten in twee western hotels en is er een resort in Mexiaanse stijl. Alle hotels hebben minimaal vier sterren en er is er zelfs één, Lucy’s Mansion, met vijf sterren. Er is ook een camping bij het park, maar wat ons betreft kan je dan net zo goed in Salou of Cambrils verblijven. 

Port aventura world

Er zitten wel voordelen aan het overnachten in een hotel, zoals het parkeren bij het hotel en de entreetickets die inclusief zijn, maar de prijzen zijn best fors en rondom het park zijn veel accommodaties te vinden die ook goed zijn maar een stuk goedkoper. Wij zouden zelf dus niet zo snel kiezen voor een verblijf hier. 

Port aventura world

Praktische tips voor een bezoek aan Port Aventura World 

  • Koop je tickets online, dat scheelt iets in de prijs maar bespaart je vooral een lange wachttijd aan de kassa. Er zijn regelmatig acties met korting. Voor de actuele prijzen en om tickets te kopen check je de website van Port Aventura World.
  • Wil je naast Port Aventura World ook Ferrari Land en Port Aventura Caribe Aquatic Park bezoeken, dan is een combiticket het voordeligst. 
  • Bepaal je route en bedenk wat je wil zien en doen. Het park is groot en het is onmogelijk alles in één dag te proppen. Om tijd te besparen kan je wel de trein of boot nemen in plaats van te lopen tussen verschillende themagebieden 
  • Ga niet eten tussen 13 en 15 uur, want dan gaan de Spanjaarden uitgebreid lunchen en is het erg druk bij de eetgelenheden. Bij de populaire attracties is het juist erg rustig dan! 
  • Wil je echt niet in de rij? Je kan een Express pass kopen, vooraf online of in één van de automaten in het park. Wij hebben dit niet gedaan, we vonden het erg duur en bovendien kan je met de pas maar een beperkt aantal attracties bezoeken. 
  • Port Aventura World heeft veel waterattracties waar je echt doornat kan worden. Een droog shirt in je tas is geen overbodige luxe. Of neem, net als de Spanjaarden, een poncho mee. En een plastic zak om je tas in te stoppen. 
  • Er is weinig schaduw in de wachtrijen. Smeer jezelf dus goed in en neem een pet of zonnehoedje mee voor jezelf en je kinderen. 

Wij hebben een fantastische dag gehad in Port Aventura World en gaan zeker nog een keer terug als we in de regio op vakantie zijn. Het park is geschikt voor alle leeftijden en heeft een aantal echt bijzondere attracties die wij nog nooit eerder ergens hadden gezien. De themagebieden zijn mooi aangekleed, het personeel is erg vriendelijk en je kan er betaalbaar en goed eten. Wat ons betreft dus echt een must-do met kinderen aan de Costa Daurada! 

Meer tips nodig? Bezoek de website van Costa Daurada, lees onze ervaring in de Costa Dorada of onze andere blogs over Spanje met kinderen. In deze uitgebreide blog vind je meer informatie over de leukste pretparken in Spanje.

Esmeralda en haar gezin bezochten Port Aventura World in samenwerking met Verkeersbureau Costa Dorada. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top