Home / Voorbereiding / Verre reizen met een baby is makkelijk, maar reizen als nieuwe ouder is moeilijk

Verre reizen met een baby is makkelijk, maar reizen als nieuwe ouder is moeilijk

Ik ben het soort moeder dat zich in de zwangerschap al heel druk maakte over of ik straks nog wel kon reizen. Maar zodra mijn dochter er was besloot ik me niet tegen te laten houden door het moederschap. Met tien weken vlogen we naar Curaçao en met zes maanden naar IJsland, Canada en New York

baby reizen

Die reizen waren geweldig. Natuurlijk waren er rottige momentjes zoals het vroege wakker zijn en de spuitpoepluier die we naast de auto met temperaturen rond het vriespunt moesten verschonen. Maar over het geheel genomen was het geweldig.

Zoveel liefde voor elkaar, mooie natuur en brabbelende bagage die in de draagzak of kinderwagen makkelijk overal mee naar toe kon. Dat beetje minder slaap en de hoeveelheid zooi die we mee moesten slepen was daarbij maar een klein ongemak. Deze reizen gaven mij zelfs het idee om een reisblog te beginnen over reizen met kinderen en zo mijn tips en ervaringen te delen.

reizen met baby

Hoe jonger de baby hoe makkelijker de reis

Het is maar goed dat die eerste twee verre reizen (en diverse weekendjes weg) zo goed gingen want de volgende vakantie was een stuk lastiger. Babyjetlag, zandvlooien, tegenstribbelen en vooral niet stil willen zitten. Het klinkt misschien wel tof ‘mijn dochter kon al lopen voor ze een was’ maar wat betreft schoenen kopen (onmogelijk) en reizen met het openbaar vervoer (je denkt toch mooi niet dat ik stil ga zitten) is een wat latere ontwikkeling veel fijner.

Dus als ik zeg dat reizen met een baby makkelijk is dan heb ik het echt over baby’s die nog niet kunnen lopen. Terwijl dat juist de leeftijd is waar zoveel ouders angst voor hebben. Lees hier al de blog je jonge kind veilig vervoeren in de taxi of bus op reis.

Laat je niet gek maken

Als ik nu in mijn mailbox kijk, dan krijg ik zoveel berichtjes van nieuwe ouders die eigenlijk alleen bevestiging willen. Die zich helemaal gek laten maken door alles wat er zou kunnen gebeuren. Wat als mijn kindje huilt in het vliegtuig? Heb ik wel goed ingepakt? Ben ik geen onverantwoordelijke ouder door naar een land te gaan met slechtere hygiëne en medische faciliteiten?

Wat het moeilijk maakt is niet je kindje maar ben je zelf. Als nieuwe ouders bestaat je leven thuis al uit zoveel nieuwe dingen en dan maak je het jezelf nog moeilijker door een verre reis te willen maken. Met nog meer onbekende facetten. Er waren een aantal dingen die mij toen hielpen en die ik ook graag met jullie wil delen.

Mantra’s die je helpen!

Als jij gelukkig bent, is je baby ook gelukkig

Een baby heeft echt niet veel nodig. Eten, drinken, warmte, slaap en liefde. Vooral dat laatste doe je toch veel beter als je zelf gelukkig bent. Als ik echt op reis ben, in de zon, op een nieuwe bestemming, op het strand dan ben ik automatisch gelukkig.

reizen met baby

Als andere ouders het kunnen, waarom jij dan niet

Deze was voor mij heel belangrijk. Ik zocht reisverhalen en inspiratie (wat er toen heel veel minder was dan nu) en vertelde mijzelf dat er geen enkele reden was waarom iemand anders iets wel zou kunnen en wij niet. Juist die ouders die je voor zijn gegaan geven inspiratie, zo kreeg ik als een reislustige baby cadeau namelijk een Deryan tentje. Laten we het even niet hebben over bijzondere medische omstandigheden of huilbaby’s, maar feit is dat de meeste baby’s niet huilen in het vliegtuig. Zeker niet meer dan een paar minuten. Dus waarom zou die van mij dat dan wel uren doen.

baby reizen

Mensen hebben daar ook baby’s en supermarkten

Natuurlijk maakte ik ook complete lijsten en hoopte dat ik niks vergat. Maar uiteindelijk hebben mensen overal baby’s en zijn er daar ook supermarkten.

babyvoeding thailand

Het ergste wat er kan gebeuren is; je zit een vakantie aan het zwembad

Wat is er nou het ergste wat er kan gebeuren (en nee we gaan het niet hebben over horrorscenario’s zoals Madeleine McCann). Dat het tegen valt. Dat backpacken met een baby toch te moeilijk is. Dat we geen zin en energie meer hebben om IJsland te zien. Dat we niet zouden slapen door een jetlag. Dan gooien we de hele reis om. Checken onszelf in bij een mooi resort en doen de rest van de tijd niks anders meer dan lekker eten en houden gewoon ons eigen slaapritme aan.

vietnam met baby

Vond je het ook zo spannend je eerste verre reis met een baby? Wat hielp je om toch te gaan?

5 gedachten over “Verre reizen met een baby is makkelijk, maar reizen als nieuwe ouder is moeilijk”

  1. Mijn dochter is inmiddels 1 jaar en we zijn nog nooit op vakantie geweest met haar. Terwijl we daarvoor altijd veel hebben gereisd. Mijn man kijkt er tegenop omdat ons dochter niet kan stilzitten, druk is en dan nog al de spullen die je moet meenemen en stel er gebeurd iets met haar daar etc. Maar het id nu toch bijna 2 jaar geleden dat we op reis zijn geweest. Ik wil nu heel graag gaan omdat ik het echt nodig heb maar weet niet hoe te beginnen. Waar kun je naar toe gaan met een baby van 1 jaar? Wat moet je allemaal meenemen en regelen? Vind het zo moeilijk allemaal….

    1. Wat ontzettend vervelend dat jij en je man niet op een lijn zitten hierin. Er zijn echt meer dan genoeg plekken waar je heen kan met een jon kindje. Misschien om het voor hem behapbaar te houden eerst een veilige bestemming. De Canarische eilanden of Curaçao bijvoorbeeld. Dan hoef je ook minder mee te nemen. Al die spullen valt echt wel mee hoor, wij gingen nog steeds met onze dochter en 2 grote rugzakken drie weken op reis. Een deryan tentje, luiers voor een paar dagen en poedermelk de rest ter plekke.

  2. Ik heb 9 maanden geroepen: ik ga dit najaar met dochterlief naar Bali.

    Nu is ze twee weken of oud en vind ik jet idee toch een beetje spannend. Juist ja: bang dat ze huilt in het vliegtuig en ik haar niet stil krijg. Want ja, dit hummeltje kan uren huilen. Nu al.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top