Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Israel / Route rondreis Israël in twaalf dagen

Route rondreis Israël in twaalf dagen

Misschien is Israël met kinderen niet het eerste land waar je aan denkt voor een rondreis. Maar een rondreis door Israël is zeker wel een aanrader! Wij gingen in de kerstvakantie met onze kinderen van 13, 11 en 4 jaar en hebben genoten van de prachtige en diverse natuur, de geschiedenis en het actief bezig zijn met elkaar.

Israël in de kerstvakantie

De kerstvakantie was ook een prettige periode hiervoor, omdat de temperatuur niet te warm en niet te koud is (tussen de 20 en 25 graden) en er in Israël geen feestdagen zijn waarmee je rekening hoeft te houden (wel even gek om helemaal geen kerst-gevoel te hebben trouwens).

Israël is geen groot land, ideaal dus voor een rondreis. Zo hoef je geen hele grote afstanden naar je volgende bestemming af te leggen en dat maakt het reizen met kinderen door Israël ook zo fijn. Wij gingen twaalf dagen, dan kun je best veel zien, maar niet alles helaas. Daarom maakten wij de keuze om het midden en het zuiden van Israël te bezoeken.

Route rondreis Israël

Je kunt je rondreis in Israël zelf samenstellen zoals wij hebben gedaan. Geen zin om zelf te puzzelen of wil je liever een rondreis met een groep maken? Er zijn verschillende aanbieders die een rondreis Israël of een rondreis Israël en Jordanië aanbieden.

Zo heeft Sawadee groepsrondreizen in Israël, eventueel in combinatie met Jordanië. Bekijk hier het aanbod. Voor een speciale familiereis samen met andere kinderen bekijk je deze rondreis Israël & Jordanië van Djoser. Ook TUI heeft een aantal aantrekkelijke geprijsde reizen van 8 tot 12 dagen in Israël, bekijk hier de routes.

Onze route in israel van dag tot dag

Dag 1 – Vlucht naar Tel Aviv

Vanaf Amsterdam is het iets meer dan vier uur vliegen naar Tel Aviv, Israël. Dat zijn toch wel de fijnere vliegtijden met kinderen. Bij aankomst op het vliegveld in Israël krijg je je visum, dit is een los blaadje dat je goed moet bewaren (lang leve paperclips in je paspoort). Hiervoor wordt je wel even bevraagd wat je in Israël komt doen en wat de relatie van ons reisgezelschap is. Wat dat betreft merk je dat je aangekomen bent in een land waar men waakzaam is. 

Verder verloopt alles vlot en kunnen we al snel onze huurauto ophalen zodat we fijn kunnen genieten van vrijheid tijdens onze reis (prima geregeld via Sunny Cars). De enige kanttekening bij het huren van een auto in Israël is dat je hier niet mee de Palestijnse gebieden in mag. Gewoon even rekening mee houden, dan is het gewoon ontzettend genieten van onze rondreis door Israël!

tel aviv

Dag 2 t/m 5 – Jeruzalem

Jeruzalem is een bijzondere stad en wanneer je naar Israël gaat, mag deze zeker niet in je roadtrip ontbreken. Een stad vol van cultuur en geschiedenis. Zeker met kinderen is er zoveel te zien, te doen, te proeven en te ruiken, waardoor we hier meerdere dagen rondgelopen hebben. Wat een belevenis! Ik geloof dat een bezoek aan Jeruzalem met kinderen echt een enorme verrijking is.

Rondreis israel jeruzalem

Uiteraard zijn er veel verschillende hotels in Jeruzalem om te overnachten, maar wij kozen ervoor om buiten Jeruzalem te verblijven. We hadden een heerlijk huisje in een vakantiepark op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Jeruzalem. Bekijk hier meer informatie en reviews. Het rijden in Israël is heel goed te doen, de snelwegen zijn goed onderhouden, de bewegwijzering duidelijk en zowel in het Hebreeuws, Arabisch als Engels. Echter is het in de stad wel pittig! Er wordt hier behoorlijk pittig gereden mét de hand op de claxon. In dit blog lees je wat je kunt doen in Jeruzalem met kinderen.

Rondreis israel jeruzalem
Rondreis israel jeruzalem

Dag 6/7 – Bij de Dode Zee

Vanuit Jeruzalem rijden we zo’n 2 uur naar beneden, de groene heuvels laten we achter ons en het landschap verandert in de woestijn. De ene kant van de weg is woestijnlandschap, aan de andere kant verschijnt de blauw-groene Dode Zee. De komende dagen gaan we hier vertoeven en brengen we een bezoek aan Ein-Gedi, Masada en gaan we uiteraard ook drijven in de Dode Zee.

masada israel

Wat een mooie mix van de bijzondere natuur van woestijn, een prachtige oase met watervallen, het bijzondere gevoel van drijven in de Dode Zee en een intensieve wandeling om de 2000 jaar oude vesting Masada te bezoeken bovenop een berg. Wil je meer lezen over Ein Gedi en drijven in de Dode Zee, lees dan hier het uitgebreide blog. Of lees hier meer over Masada met kinderen.

masada israel

Dag 8 – Negev woestijn (oost)

Een groot deel van Israël is woestijnlandschap. Dat maakt een rondreis door Israël met kinderen zo boeiend: wat een diversiteit aan natuur! Terwijl we op de Israëlische snelwegen rijden, komen we regelmatig het ‘pas op’ bord tegen met een kameel. Dus gaan we op zoek naar kamelen! We trekken iets verder de Negev-woestijn in en verblijven deze dag op een heuse Camel Ranch. Kamelen knuffelen en kameel rijden, super leuk om te doen met kinderen natuurlijk!

Op deze Camel Ranch kun je lange en korte kamelentochten maken én ook proeven van bijvoorbeeld ijs gemaakt van kamelenmelk. We overnachtten hier in een eenvoudige hut, zeker niet luxe, maar voor een nacht erg leuk om te hebben gedaan. Benieuwd waar deze Camel Ranch was? Lees hier meer informatie en reviews.

Camel ranch israel

Dag 9/10 – Eilat

Zoals gezegd is er veel woestijn in Israël, maar rijd je dwars door de woestijn op de snelweg helemaal naar het meest zuidelijkste puntje (van de Camel Ranch naar Eilat was meer dan 2 uur rijden), dan ligt daar Eilat. En je ziet al van ver dat dit een echte badplaats is, helemaal vol hotels.

Wij voelden ons er niet helemaal op onze plek, maar goed, ook weer iets om mee te hebben gemaakt. En ook wel even een fijn moment om echt even te relaxen op deze tot nu toe actieve vakantie. Dus hier zoeken we het strand op! Een aanrader is om naar dit strand te gaan: ‘Coral beach nature reserve’. Deze plek is een stukje natuurreservaat waarbij je echt geweldig kunt snorkelen in de Rode Zee en waar speciaal afgezette plekken zijn waar jonge kinderen plezier in het water kunnen hebben.

Eilat

Dag 11 – Mitzpe Ramon

Van het meest zuidelijkste puntje van Israël weer terug omhoog (opnieuw een rit van ongeveer 2 uur). Deze nacht slapen we weer in de woestijn, maar dan aan de westelijke kant in het plaatsje Mitzpe Ramon. Op zich is dit plaatsje niet heel bijzonder, maar wel dat het aan de rand ligt van de grootste erosie-krater ter wereld: Makhtesh Ramon. Een bijzondere plek om te zien dus! Er zijn diverse wandelroutes en er is ook een klein visitor’s centre waar je allerlei dieren van de woestijn kan zien (leuk voor kinderen dus!).

Mitzpe Ramon

Dag 11 – Tel Aviv

Van Mitzpe Ramon rijden we terug naar Tel Aviv, ook deze keer rijden we zo’n 2 uur. We verblijven op een plek waar we nog deze moderne stad kunnen zien, maar waar we ook dicht genoeg bij de luchthaven zitten. Onze rondreis zit er helaas alweer op!

Dag 12 – Terugreis naar Nederland

De koffers zijn weer gepakt en we zijn voorbereid op onze vlucht terug. We hebben gelezen dat we voor het vertrek uit Israël zo’n 3 uur de tijd moeten nemen om door de douane te gaan en in het vliegtuig te komen. Dat is een wijs advies! Uiteindelijk verliep het prima, maar als je pech hebt, sta je wel even. Je wordt vaak gecontroleerd en koffers worden regelmatig opengehaald. Onze documenten moesten we herhaaldelijk laten zien en weer opnieuw dezelfde vragen beantwoorden. Gewoon zorgen dat je op tijd bent en rustig meewerken is het beste.

Eenmaal in het vliegtuig passeert de hele reis weer de revue: onze kinderen vonden het echt een belevenis! Zoveel gezien, zoveel gedaan, zoveel nieuwe ervaringen opgedaan, zo’n verrijking van je kijk op andere culturen en religies. Zo veel moois gezien van de diversiteit van de natuur.

De vraag die wel veelal kregen is of het wel veilig is om zelf rond te reizen door Israël. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld! Het is niet dat we niks hebben gemerkt van de onrust; je ziet meer militaire activiteit op straat, op het vliegveld is meer controle. En uiteraard moet je bepaalde gebieden niet in. Maar verder hebben we alleen maar vriendelijke mensen gesproken, wordt er veel gedaan om toeristen al het moois van het land te laten zien, kortom: een rondreis door Israël met kinderen? Ik zou het zeker doen!

Je rondreis door Israël uitbreiden?

Meer tijd dan twee weken? Je kunt je rondreis door Israël makkelijk uitbreiden. Het noordelijke deel van Israël is ook erg mooi en wat betreft natuur weer heel anders. Ga bijvoorbeeld wandelen op de Golanhoogvlakte.

Veel mensen combineren Israël en Jordanië. Lees ook onze blogs over Jordanië met kinderen.

Banias nature reserve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top