De Vipava vallei is een klein stukje Slovenië vol zon en wijnvelden. De vallei is omgeven door hoge bergen zoals de Nanos mountain range met een relatief plat midden. Het is een gebied waar je vrijwel zeker door heen komt als je een rondreis maakt door Slovenië. Zo loopt de de grote snelweg van Venetië naar Ljubljana door de vallei. Als je er met de auto doorheen raast, zie je alleen niet hoe mooi het eigenlijk is.
Vipava dorpje
De Vipava Vallei is genoemd naar het dorpje Vipava. Er is een toerisme office en het is het grootste plaatsje, maar met maar 2000 inwoners verschilt het niet al te veel van de andere dorpjes in het gebied. Een vleugje van de vroegere belangrijkheid zie je nog in de huizen die hier net wat statiger zijn. Het grote plein is nu de parkeerplaats voor het dorp, en in het parkje zit een leuke schaduwrijke speeltuin.
Rondom het dorpje liggen verschillende kasteelruïnes. Je loopt in 20 minten naar de grootste, direct boven het stadje.
Fietsen in de Vipava vallei
Wij begonnen en eindigden onze fietstocht door de Vipava vallei in het dorpje Vrhpolje. Hier is één echte bezienswaardigheid: de dorpskerk. Alle inwoners hebben geld bij elkaar gelegd om een groep internationale mozaïekkunstenaars, die actief zijn onder de naam Pater Rubnik, in te huren. In 2013 werkten ze een week in Vrhpolje en veranderden het eens zo sobere dorpskerkje in een waar kunstwerk.
We volgden een route van ongeveer 2 uur met stops bij o.a. het dorpje Slap, Loze en Vipava. We fietsten voornamelijk over grintweggetjes en stukjes asfalt, een route die direct door de zonnige wijnvelden gaat en nauwelijks klimt. Dit is fietsen in Slovenië op je gemak en ideaal als je weinig tijd hebt of op pad bent met een kindje. Er zijn ook genoeg langere fietsroutes in de Vipava vallei.
Zo kan je makkelijk het dorpje Goce toevoegen aan onze fietsroute. Je klimt dan wat meer maar kunt daarna uitrusten in dit erg mooie dorpje vol smalle straatjes en oude huizen.
In de Vipava vallei zijn veel kastelen en kasteelruïnes. De bekendste die te bezoeken is het kasteel van Stanjel, dat niet alleen een kasteel is maar ook een middeleeuws dorp. We kregen van verschillende kanten te horen dat het binnenin wat leeg is, hoewel er wel mooie tuinen zijn. Omdat onze dochter toe was aan wat rust lieten we het bij het bekijken van de buitenkant.
Een ander mooi kasteel is Grad Branik, ook bekend onder de naam kasteel Rihemberk. Op deze plek waren in de prehistorie al versterkingen en ook de Romeinen hadden hier een bouwwerk. Helaas is dit kasteel momenteel niet toegankelijk voor toeristen.
Een uitstapje naar Nanos berg
De vallei wordt aan beide kanten omgeven door bergen. Voor wie bij fietsen in Slovenië toch aan wat meer uitdaging denkt dan de glooiende vallei kan je hier de bergen in. Wij kiezen voor de auto. In de Nanos bergen is het gemiddeld een graad of 5 koeler dan in het laagland en er staat meestal een flinke bries. Het is dan ook een geliefde plek voor de Slovenen om in de zomer af te koelen. In de winter kan je hier skiën en sleetje rijden.
We gaan zijn samen met de Sloveense eigenaresse van camping Vrhpolje en haar zoontje een paar uur op pad en ze nemen ons mee naar Abraham boerderij. Een restaurant op een groot stuk vlakke grond waar kinderen lekker kunnen rennen. Er is een klein speeltuintje en er zijn diverse dieren. De beer die hier al als jong dier is komen te wonen is wel een beetje zielig in zijn kleine kooi. Deze beren komen hier ook in het wild voor.
We rijden door en de berg wordt steeds ruiger. We parkeren de auto bij de start van de wandeling die naar een klein kerkje op de berg gaat en doorloopt naar het hoogste punt: een televisietoren. Wij zijn in Slovenië met onze dochter en deze wandeltocht is wat te ver.
In plaats daarvan lopen we naar een stukje wat vanaf een afstandje op een stenen veld lijkt. Eenmaal dichterbij zien we pas dat het de rand van de berg is. Op deze heldere dag hebben we uitzicht tot aan de Middellandse Zee. In de diepte herkennen we de kleine dorpjes van eerder op de dag.
De Vipava Vallei is dus een gebied waar je kunt zelfs met kinderen kunt fietsen over de glooiende routes van dorpje naar dorpje, waar lokaal toerisme en kleinschalige campings en guesthouses de boventoon voeren. Dit is wijnland, volle wijnstokken, en kleine dorpjes met witgekalkte huizen en rode dakpannen, een vleugje Toscane in Slovenië. Fijne maaltijden, wijnen in kleine oplages om te ontdekken, de natuur en het platteland. Toch zit je in de Vipava Vallei maar een uur van de stad Ljubljana, en een half uur van de grotten van Postonje. Het is dus ook een goede basis voor uitstapjes in de omgeving.
Kende jij de Vipava Vallei al? Of heb je nog aanvullingen?
We bezochten Slovenië in samenwerking met Mijn Slovenië, dat je advies kan geven over wat te doen in dit mooie land.