Home / Voorbereiding / Vliegen / Hoe help je een peuter slapen in het vliegtuig

Hoe help je een peuter slapen in het vliegtuig

De grote droom van veel ouders is een peuter die gewoon lekker gaat slapen in het vliegtuig. Laat ik nou de gelukkige ouder zijn van een dochter die eigenlijk altijd zonder al te veel problemen gaat slapen in het vliegtuig. Toch blijft het spannend, zeker als je nog niet eerder bent wezen vliegen met een peuter.

slapen in vliegtuig
Het zoontje van blogger Esmeralda slaapt, one happy daddy.

Tips om je peuter te helpen met slapen in het vliegtuig

Neem een nachtvlucht

Als we de keuze hebben, nemen we altijd een nachtvlucht. Dan is je kind toch al moe en er gebeurt ook minder om je heen om je kind wakker te houden. Het is rustig in het vliegtuig en ze zien hoe andere kindjes ook gaan slapen.

vliegen slapen peuter

 Maak duidelijke afspraken met je kind

Ook heel belangrijk: duidelijke afspraken maken met je kind. Vaak is het niet mogelijk dat ze exact op hetzelfde tijdstip gaan slapen als normaal. Leg dan uit dat ze nog even op de tablet mogen en op mogen blijven maar dat na het eten het echt bedtijd is. Daarna ook geen gezeur, al het speelgoed weghalen en duidelijk blijven dat er nu geslapen moet worden.

Zelfs als onze dochter moe is, rekt ze graag nog wat tijd of gaat rond lopen kijken. We blijven streng “oogjes dicht”. Het werkt het beste bij ons als slechts één ouder dit doet en dat de andere zich gewoon lekker nergens mee bemoeit. Zet je kind bijvoorbeeld bij het raam.

peuter vliegen

Volg de normale bedtijd routine

Het helpt om de normale bedtijd routine te volgen zelfs al klopt het tijdstip dus niet. Even naar de wc daar de tandjes poetsen. Pyjama aan doen, verhaaltje voorlezen en de favoriete knuffel erbij pakken als je wil dat je kind lang gaat slapen. Voor het middagdutje doen we dit juist bewust allemaal niet en doen juist hetzelfde als slapen in de auto. Kleertjes aanhouden maar wel een liedje zingen.

peuter vliegen

Niet doen: pilletjes voor kinderen om te slapen in het vliegtuig

Af en toe kom ik het tegen op diverse fora. Ouders die pilletjes zoals lorazepam aanbevelen omdat hun kind daarmee zo lekker op sliep. Ik vind het doodeng, deze middelen zijn niet bedoeld voor kinderen. Een verkeerde dosis en in plaats van een rustige vlucht vindt je kind de eeuwige rust. Geen arts in Nederland zal dan ook zomaar een slaapmiddel voorschrijven voor je kind alleen maar omdat je gaat vliegen. Ga alsjeblieft dan ook niet experimenteren met middelen tegen reisziekte zoals Primatour die ook een rustgevende bijwerking hebben.

spelen vliegtuig

Als je toch echt het gevoel hebt nog wat nodig te hebben dan kan je bij de natuurwinkel altijd nog een geurtje voor onder de neus halen dat een rustgevende werking geeft. Ze verkopen hier ook drankjes met kamille en linde extract, natuurlijke slaapmakers voor kids vanaf 1 jaar. Een ander middel melatonine is ook vrij verkrijgbaar. Dit lichaamseigen stofje helpt met het slapen. Veel volwassenen slikken het preventief vanwege een jetlag maar dit middel is volgens de bijsluiters niet geschikt voor kinderen tot 2 jaar. Melatonine hebben we wel eens in lage dosering gebruikt maar zowel bij onszelf als onze dochter merkten we geen effect.

Lees ook onze tips tegen een jetlag bij een baby.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top