Vliegen met peuter tips

9

Tips over vliegen met peuter. Wij vertellen je hoe je een korte of lange vliegreis met een peuter leuk maakt voor je kindje maar zeker ook voor jezelf.

Is je kindje nog jonger dan 2 jaar en heeft deze geen eigen stoel, lees dan ons artikel vliegen met baby. Zelfs wanneer je zoals wij al vaak gevlogen hebt met je kindje is er elke keer toch weer een beetje gezonde zenuwachtigheid. Na 13 vluchten als baby, heeft onze dochter op 2-jarige peuterleeftijd inmiddels ook 9 vluchten gemaakt. Vier keer vloog ze met alleen mama binnen Europa en naar Turkije, 2 vluchten waren meer dan 10 uur van Amsterdam naar Ghuangzhou (China) en de rest waren vluchten binnen Azië. Vliegen met peuter is zeker anders dan vliegen met een baby en heeft dan ook een andere voorbereiding nodig. Wij zoeken onze vluchten altijd via skyscanner.

vliegen met peuter

Voorbereiding op vliegen met peuter

Een peuter begrijpt heel goed wat er gaat gebeuren en daarom moet je jouw kindje van te voren vertellen over de vlucht. Wij beginnen zeker een week van te voren te vertellen dat we op vakantie gaan. Je kunt bijvoorbeeld stickers maken om de dagen af te tellen maar onze dochter snapte al snel de dagen van de week dus dan kan je gewoon zeggen donderdag gaan we vliegen. Ook schetsen we een soort beeld van wat ze in het vliegtuig mag gaan doen “eerst mag je Bumba kijken, daarna gaan we eten en daarna ga je slapen in het vliegtuig”.

Als je tijdens het boeken de keuze hebt dan is een nachtvlucht fijner dan een dagvlucht als je lang gaat vliegen. Alle tijd dat je peuter slaapt, hoef je hem/haar namelijk niet te vermaken.

Laar je kindje ook helpen met het inpakken van de handbagage en leg dus uit dat je maar een paar speeltjes mee kunt nemen. Wat je moet inpakken voor een vlucht met peuter zal een beetje afhangen van de duur van de vlucht. Voor een nachtvlucht is een pyjama en slaapzak (als je kindje dat normaal heeft) een must. Sowieso moet je een extra setje kleding meenemen om voorbereid te zijn om ongelukjes. Een paar snacks zoals een ontbijtkoek en een pakje sap (minder dan 200ml) is ook handig. Vlieg je met een lowcostairline dan moet je natuurlijk meer zelfvoorzienend zijn dan met een reguliere maatschappij. Zorg dat alles in een tas past en je het makkelijk bij de hand hebt.

Ik geloof absoluut er niet in dat je cadeautjes moet kopen om je kind te vermaken zoals veel ouders doen. Onze dochter kan uitstekend spelen met wat ze al heeft. Bovendien hebben we ook meerdere keren met alleen handbagage gevlogen en dan hebben we alle ruimte nodig voor nuttige dingen en niet voor meuk waar ze even zoet mee is. Maar als jouw kind gevoelig is voor het krijgen van cadeautjes, doe het dan gerust.

Handige hulpmiddelen voor vliegen met een peuter

Wij hebben veel gebruik gemaakt van een Cares Harnas, dit is een handig hulpmiddel dat vliegen met een peuter echt veel makkelijk maakt. Er zijn nog meer producten op de markt. De Jetkidsbedbox een combi van koffer en bedje. Of het wick airbed een opblaasbaar luchtkussen. 

Ook de tablet nemen we altijd mee, met kinderkoptelefoon. Dit is een live-safer in vliegtuigen zonder entertainment. Uiteraard is die volledig opgeladen en staat die bomvol filmpjes en spelletjes. Verder een favoriete knuffel, een kleurboekje met krijtjes (blijven beter liggen dan potloden, stiften zijn een ramp) en enkele kleine boekjes. Alles heeft onze dochter in haar peuter rugzak zitten.

Vliegen peuter

Vliegen peuter

 

Tijdens de vlucht

Eerst installeren, zorg dat je wat drinken en een klein spelletje bij de hand hebt. Het stuk tussen boarden en vliegen duurt voor peuters erg lang. Zijn ze eindelijk in het vliegtuig en dan mogen ze helemaal nog niks. Mocht je kindje nog last hebben van zijn of haar oren bij het opstijgen kan je wat drinken geven.

Eenmaal in de lucht wacht onze dochter vol spanning tot het lampje “riemen vast” uit is, dan mag ze filmpjes kijken. Die is niet het moment om je druk te maken over vierkante oogjes. Tegen de tijd dat we het echt wel genoeg vinden doen we een rondje vliegtuig. Even naar de wc. Ga bij de stewardessen kijken, vaak kan je een gezellig praatje maken. Onze dochter wordt altijd volgestopt met lekkers of mag zelf een beetje meehelpen met eigen drinken pakken. Misschien zijn er nog andere kindjes te ontdekken om mee te spelen. Is het een lange vlucht dan komen ze vanzelf een keer het eten brengen.

Daarna proberen we onze peuter altijd te laten slapen. Ook bij een vlucht van 4-5 uur is het heel fijn als ze een uurtje of 2 slaapt. Vaak zijn peuters toch moe, de spanning van een vakantie en het vroege opstaan. Bij ons werkt dit omdat we van te voren al aangeven hebben dat ze in het vliegtuig ook gaat slapen en omdat we hele duidelijk afspraken maken. Als ze wakker is, gaan we weer leuke dingen doen maar eerst slapen. Voor het slapen zetten we haar vast in het Cares harnasje: als ze draait kan ze tenminste niet vallen. Tijdens nachtvluchten slaapt ze altijd gewoon goed door en meestal moeten we haar zelf wakker maken als ze beginnen met het ontbijt rondbrengen.

Het laatste stukje van de vlucht is vaak iets lastiger. Wanneer alles weer opgeborgen moet worden maar je nog lang niet aan de grond, en nog helemaal niet aan de gate staat. Na tien keer de vraag “zijn we er al” of “ik wil een filmpje kijken” ben je het als ouder ook wel zat. Daarvoor komen de boekjes dan weer van pas of we verzinnen zelf een mooi verhaal.

Ach en voor je het weet is de vlucht alweer voorbij en kan de vakantie (of rit naar huis) beginnen. Onze dochter vraagt alweer wanneer we weer gaan want voor haar is vliegen hartstikke leuk.

vliegen met peuter
Dit blog verscheen in 2016 is in 2018 geüpdatet

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

9 reacties

 1. Beste tikva, want een fijne blog om te lezen. We hebben plannen om binnenkort voor het eerst te gaan vliegen met onze 3 kinderen met transavia. Het is een vlucht van 3,5u lang. Onze jongste is dan net 1 jaar oud en zal dus op schoot moeten zitten.
  Ik vind het erg spannend, vooral het feit dat je zolang met je kind op schoot zit wat me erg zwaar lijkt.
  We willen zo min mogelijk bagage meenemen: 2 grote koffers en de rest handbagage, waaronder een buggy die als handbagage mee mag het vliegtuig in.
  Ik zat te denken aan de omnio stroller. Dit lijkt mij een fijne buggy en makkelijk te tillen, iets robuuster dan de gb pockit plus.
  Wat zou jij adviseren om als must haves mee te nemen?
  Hoeveel handbagage kun je meenemen? De gedachte is voor ons als volwassenen een grote rugzak, de kinderen hun eigen rugzak en een buggy.

  Alvast hartelijk dank voor je reactie

  • Volgens mij kan je met een stuk minder handbagage af. Een rugzak en de buggy. Of als de kinderen het heel leuk vinden geef je die een eigen tasje en naam je zelf alleen een handtas mee. Wat heb je nodig? Luiers, schone kleding voor de jongste, eventueel een shirtje voor jezelf (als hij/zij nog vaak spuugt). Wat te eten en te drinken en dan voor de andere twee kinderen wat te spelen en als je dat hebt een tablet met een koptelefoon. Je zou kunnen afspreken dat een van jullie bezig is met de jongste en de andere met de twee andere kinderen. Dan hoef je je ook minder druk te maken. 3,5 uur op schoot kan best lang zijn maar loop een rondje door het vliegtuig, kijk een filmpje, doe een dutje, even wat eten en dan gaat het toch best snel.

 2. Ik zit hier met een peuter die niet wil slapen, haha! Hij vindt alles zooooo ontzettend interessant dat er van slapen geen sprake is. Onze ‘verste’ vlucht was naar Marokko, zo’n vier uur. Ik durf eigenlijk niet goed verder nu, want stel dat hij op een nachtvlucht ook niet wil slapen?

  • Hier hetzelfde! Onze dochter van 14 maanden slaapt alleen in een bed en heel soms 20 minuutjes in een auto als ze erg moe is. En ze heeft haar slaap hard nodig. Ze vindt alles veel te interessant. Op onze eerste vlucht (3,5 uur) sliep ze dus ook niet en jeetje, wat vond ik dat zielig. We staan op het punt een vakantie te boeken met 11 uur vliegen, maar ik ben dus huiverig. Ben jij inmiddels verder gegaan? Hoe was dat?

 3. Vorig jaar zijn we met onze zoon van 11maanden naar Ibiza gevlogen, ik was zo ontzettend onzeker! En bang dat ik een huilbaby zou hebben en dat ik allemaal boze blikken kreeg in het vliegtuig.
  Ik heb toen jou pagina gevonden, en was er gelijk minder onzeker er door!
  We hebben de adviezen opgevolgd en het ging zo goed, gewoon bizar. Als ik dit had geweten hadden we misschien een andere bestemming gekozen. We gingen naar Ibiza omdat het kort vliegen was. Maar eenmaal daar ook helemaal verkocht, we hebben alles gedaan wat we normaal ook zouden doen op vakantie, we zijn zelfs naar een hippe strandtent geweest met hem om een cocktail te drinken. Hij sliep gewoon in zijn buggy, en wij hadden echt een leuke avond. ‘echt’ vakantie gevierd dus. Terug weg ook ging perfect, we hadden wel echt alles bij de hand fruithapje, koekjes, drinken, maar uiteindelijk hadden we amper wat nodig. Hij heeft gedurende vlucht heerlijk geslapen. Alleen wakker bij opstijgen en landen. We merkte dat veel Medepassagiers amper tot geen hapjes of koekjes mee hadden tijdens de vlucht. Dat vond ik wel erg bizar. Maar dat is ieder zijn keuze uiteraard!
  Volgende maand gaan we weer naar Ibiza, in de hoop dat alles weer zo vlot gaat als vorig jaar. Nu is het echt een mannetje met een eigenwilletje, maar we gaan er niet meer zo onzeker in als vorig jaar.
  Als ik zelf gewoon relaxt blijf, dan is hij dat ook.
  Wij blijven je pagina volgen en op facebook 🙂 We zijn je dankbaar voor je goede adviezen en tips!

  • Dank je wel voor je reactie! Echt dat doet me super goed. Weinig mensen nemen daar de tijd voor. Geniet van jullie aankomende vakantie..

 4. Christina on

  Hallo, wij gaan deze zomer voor de 2de Keer met onze dochter vliegen maar nu is ze een peuter met eigen stoel. Daarin kan ik nog wat tips gebruiken. Wij hebben een Samsung tablet en wat voor spelletjes kan je daar op zetten voor tijdens de reis? Ik vond de tips leuk om te lezen vooral wat er mee kan in de handbagage qua drinken mag je met een lowcost wel zelf drinken in een beker meenemen?

  • Ja hoor dat mag, wel nadat je door de douane bent geweest uiteraard dus je moet het wel op het vliegveld kopen, of daar de beker vullen.

 5. yvonnevdlaan on

  Wat heerlijk lijkt me dat, van die kindjes die slapen in een vliegtuig! Dat doen die van ons dus bijna nooit, zelfs niet tijdens de 24 uur durende reis van Zuid-Afrika terug naar huis… veel te bang dat ze iets missen. Wij letten dus niet meer op de tijd dat een vlucht gaat, hoewel ik het liefst gewoon een vlucht overdag heb… beetje samen kleuren, lezen, spelletjes doen en zelfs met niet slapende kinderen is het ons tot nu toe eigenlijk altijd wel meegevallen.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.