Home / Voorbereiding / Vliegen / Vliegen met peuter, de beste tips uit eigen ervaring!

Vliegen met peuter, de beste tips uit eigen ervaring!

Tips over vliegen met peuter. Wij vertellen je hoe je een korte of lange vliegreis met een peuter leuk maakt voor je kindje, maar zeker ook voor jezelf.

Is je kindje nog jonger dan 2 jaar en heeft deze geen eigen stoel, lees dan ons artikel vliegen met baby. Zelfs wanneer je zoals wij al vaak gevlogen hebt met je kindje is er elke keer toch weer een beetje gezonde zenuwachtigheid.

Na 13 vluchten als baby, heeft onze dochter op 2-jarige peuterleeftijd ook 9 vluchten gemaakt. Vier keer vloog ze met alleen mama binnen Europa en naar Turkije. Twee vluchten waren meer dan 10 uur van Amsterdam naar Ghuangzhou (China) en de rest waren vluchten binnen Azië.

peuter vliegen

Vliegen met peuter is zeker anders dan vliegen met een baby en heeft dan ook een andere voorbereiding nodig. Hoewel niet elk kind van 2 jaar hetzelfde is denk ik dat onze tips voor veel ouders handig zijn. Wij zoeken onze vluchten altijd via skyscanner.

In dit blog vertel ik je

 • Welke vlucht (maatschappij, tijdstip) moet je kiezen met een peuter?
 • Je peuter op de vliegreis voorbereiden
 • Inpakken voor de vakantie met je peuter
 • Handige hulpmiddelen die vliegen met en peuter makkelijker maken
 • Tip voor tijdens de vlucht

Welke luchtvaartmaatschappij, tijdstip en tijden?

Soms ga je naar een bestemming waarvoor weinig keuze is, bijvoorbeeld als er maar een maatschappij vliegt. Andere keren heb je wel meerdere opties. Je vraagt je misschien af welke maatschappijen je dan het beste kunt kiezen? Ga je voor een dag- of nachtvlucht? En welke stoelen zijn het beste?

Heeft je kind nog geen paspoort? Vergeet dat niet tijdig een ID kaart of paspoort voor je kind aan te vragen.

Verre vlucht? Kies voor een nachtvlucht

Wanneer je op een korte vakantie gaat naar een bestemming die niet al te ver weg is, dan is een vlucht overdag wel zo makkelijk. Je kunt ook beter kiezen voor een vlucht die laat aankomt (na de bedtijd van je kind) dan voor een vroege vlucht. In dat tweede geval moet je je kind thuis wakker maken en is hij of zij wellicht al chagrijnig voor de dag begonnen is.

Als je tijdens het boeken de keuze hebt, dan is een nachtvlucht fijner dan een dagvlucht als je lang gaat vliegen. Alle tijd dat je peuter slaapt, hoef je hem/haar namelijk niet te vermaken. Zelfs een verre reis met een overstap in de nacht heeft onze voorkeur boven een rechtstreekse vlucht die de hele dag duurt.

Overstap geen probleem

Veel ouders maken zich zorgen over een overstap. Niet nodig! Een overstap is juist vaak wel een lekker onderbreking van een lange reis. Even lopen, een hapje eten, in de speeltuin spelen en naar de toiletten. Je overstap moet dan alleen niet te kort of te lang zijn. Stress en rennen is niet fijn, maar lang wachten en niets doen ook niet. Een overstap van anderhalf tot vier is prima. Als we daarmee veel geld kunnen besparen op het ticket, dan laten we ons daar niet door afschrikken.

Metropolitan Park bezienswaardigheden panama stad

Peutervriendelijke luchtvaartmaatschappijen

Er zijn geen luchtvaartmaatschappijen die specifiek iets doen voor gezinnen met een baby. Wel zijn er maatschappijen die voor alle kinderen leuker en vriendelijker zijn dan andere. Voorbeelden hiervan zijn Etihad Airways en Emirates. Ook KLM is best peutervriendelijk met kindereten en een speelboekje aan boord. Over het algemeen zijn chartermaatschappijen en lowcost airlines minder kindvriendelijk dan reguliere airlines. Best raar eigenlijk, want op sommige charter vluchten zitten meer gezinnen dat stelletjes.

vliegen-met-kinderen

Check de website van de luchtvaartmaatschappij

Sommige websites adviseren je contact op te nemen met de maatschappij. Volgens mij is dat niet snel nodig. Over het algemene staat er meer dan voldoende informatie op de websites. Bijvoorbeeld over de regels met betrekking tot het meenemen van een buggy.

Check ook ons blog voor regels voor het meenemen van een buggy in het vliegtuig bij de populairste maatschappijen.

buggy inleg

Je peuter voorbereiden op de vliegreis

Maak een aftelkalender

Een peuter begrijpt heel goed wat er gaat gebeuren en daarom moet je jouw kindje van te voren vertellen over de vlucht. Wij beginnen zeker een week van te voren te vertellen dat we op vakantie gaan. Je kunt bijvoorbeeld stickers maken om de dagen af te tellen, maar onze dochter snapte al snel de dagen van de week dus dan kan je gewoon zeggen donderdag gaan we vliegen.

speelgoed voor in het vliegtuig

Maak een planning voor in het vliegtuig

Ook schetsen we een soort beeld van wat ze in het vliegtuig mag gaan doen. “Eerst mag je Bumba kijken, daarna gaan we eten en daarna ga je slapen in het vliegtuig”. Op die manier is het, wanneer je eenmaal onderweg bent, voor je peuter ook niet meer zo spannend.

Inpakken voor een vakantie met peuter

Samen inpakken

Laat je kindje ook helpen met het inpakken van de handbagage en leg dus uit dat je maar een paar speeltjes mee kunt nemen. Wat je moet inpakken voor een vlucht met peuter zal een beetje afhangen van de duur van de vlucht.

checklist vakantie peuter

Voor een nachtvlucht is een pyjama en slaapzak (als je kindje dat normaal heeft) een must. Sowieso moet je een extra setje kleding meenemen om voorbereid te zijn op ongelukjes. Een paar snacks, zoals een ontbijtkoek en een pakje sap (minder dan 200 ml), is ook handig. Vlieg je met een lowcost airline dan moet je natuurlijk meer zelfvoorzienend zijn dan met een reguliere maatschappij. Zorg dat alles in een tas past en je het makkelijk bij de hand hebt.

vliegen handbagage kind

Geen overvloedige hoeveelheid cadeaus

Ik geloof absoluut er niet in dat je cadeautjes moet kopen om je kind te vermaken, zoals veel ouders doen. Onze dochter kan uitstekend spelen met wat ze al heeft. Bovendien hebben we ook meerdere keren met alleen handbagage gevlogen en dan hebben we alle ruimte nodig voor nuttige dingen en niet voor meuk waar ze toch maar even zoet mee is. Maar als jouw kind gevoelig is voor het krijgen van cadeautjes, doe het dan gerust.

Tablet en speelgoed

Ook de tablet nemen we altijd mee, met kinderkoptelefoon. Dit is een lifesaver in vliegtuigen zonder entertainment. Uiteraard is de tablet volledig opgeladen en staat die bomvol filmpjes en spelletjes.

Verder een favoriete knuffel, een kleurboekje met krijtjes (blijven beter liggen dan potloden, stiften zijn een ramp) en enkele kleine boekjes. Alles heeft onze dochter in haar peuter rugzak zitten.

Check hier ons blog met leuk speelgoed voor in het vliegtuig.

Vliegen peuter

Gebruik van een rustgevend middel?

Er zijn ouders die zweren bij het gebruik van rustgevende middelen wanneer ze gaan vliegen met hun kind. Medicijnen die eigenlijk gemaakt zijn tegen misselijkheid of hooikoorts, maar als bijwerking slaapverwekkend maken. Ik vind dat doodeng. Je kind zou maar niet goed reageren op zo’n medicijn en dan zit je vast in een vliegtuig.

Als je echt wat wil proberen kan je bij de natuurwinkel altijd nog kijken naar druppels met bijvoorbeeld kamille. Volgens mij is het zelf uitstralen van rust en je peuter op zijn of haar gemak stellen minstens zo belangrijk.

Inpakken voor jezelf

Inpakken voor jezelf? Jazeker, ook peuters hebben wel eens een ongelukje. Dus een schoon shirtje voor jezelf is wel zo fijn. Net als een plastic zakje om eventuele vieze kleding in te stoppen.

vliegen myanmar

Handige hulpmiddelen voor vliegen met een peuter

Bedjes voor in het vliegtuig

Er is tegenwoordig een aantal handige hulpmiddelen die vliegen met een peuter nog makkelijker maken. Wij hebben veel gebruik gemaakt van een Cares Harnas, dit is een handig hulpmiddel dat vliegen met een peuter echt veel makkelijk maakt doordat je kind in een harnasje zit. Er zijn nog meer producten op de markt. De Jetkidsbedbox een combi van koffer en bedje. Of het wick airbed een opblaasbaar luchtkussen. Die laatste moet je wel op tijd bestellen als je de goedkope versie wil aanschaffen.

Tijdens de vlucht

Je hebt de bagage ingecheckt en bent door alle controles heen. Je hebt het vliegveld bekeken en nu mogen jullie instappen.

Even acclimatiseren

Eerst installeren, zorg dat je wat drinken en een klein spelletje bij de hand hebt. Het stuk tussen boarden en vliegen duurt voor peuters erg lang. Zijn ze eindelijk in het vliegtuig en dan mogen ze nog niks. Mocht je kindje nog last hebben van zijn of haar oren bij het opstijgen kan je wat drinken geven.

Vliegen peuter

Tijd om te chillen

Eenmaal in de lucht wacht onze dochter vol spanning tot het lampje “riemen vast” uit is, want dan mag ze filmpjes kijken. Dit is niet het moment om je druk te maken over vierkante oogjes of schermtijd. Tegen de tijd dat we het echt wel genoeg vinden doen we een rondje vliegtuig. Even naar de wc. Ga bij de stewardessen kijken, vaak kan je een gezellig praatje maken. Onze dochter wordt altijd volgestopt met lekkers of mag zelf een beetje meehelpen met eigen drinken pakken. Misschien zijn er nog andere kindjes te ontdekken om mee te spelen. Is het een lange vlucht dan komen ze vanzelf een keer het eten brengen. Lees hier de blog met meer tips voor het veilig vervoeren van je jonge kindje tijdens het reizen.

spelen vliegtuig

Lekker slapen in het vliegtuig

Daarna proberen we onze peuter altijd te laten slapen. Ook bij een vlucht van 4-5 uur is het heel fijn als ze een uurtje of 2 slaapt. Vaak zijn peuters toch moe door de spanning van een vakantie en het vroege opstaan. Bij ons werkt dit, omdat we van te voren al aangeven hebben dat ze in het vliegtuig ook gaat slapen en omdat we hele duidelijk afspraken maken.

Als ze wakker is, gaan we weer leuke dingen doen, maar eerst slapen. Voor het slapen zetten we haar vast in het Cares harnasje: als ze draait kan ze tenminste niet vallen. Tijdens nachtvluchten slaapt ze altijd gewoon goed door en meestal moeten we haar zelfs wakker maken als ze beginnen met het ontbijt rondbrengen.

peuter vliegen

Zijn we er al bijna?

Het laatste stukje van de vlucht is vaak iets lastiger. De tijd wanneer alles weer opgeborgen moet worden, maar je nog lang niet aan de grond en nog helemaal niet aan de gate staat. Na tien keer de vraag “zijn we er al” of “ik wil een filmpje kijken” ben je het als ouder ook wel zat. Daarvoor komen de boekjes dan weer van pas of we verzinnen zelf een mooi verhaal.

Voor je het weet is de vlucht alweer voorbij en kan de vakantie (of rit naar huis) beginnen. Onze dochter vraagt alweer wanneer we weer gaan, want voor haar is vliegen hartstikke leuk. Vertraagde vlucht, zelf claimen is makkelijk of bel je rechtsbijstand verzekering. Lees hier alles wat je moet weten over het claimen van de vergoeding voor een vertraging.

Melbourne met kinderen strand

13 gedachten over “Vliegen met peuter, de beste tips uit eigen ervaring!”

 1. Hoi! Allereerst bedankt voor alle fijne tips. wij vliegen straks met onze zoon van 1.5 naar Nepal. we hebben geen extra stoel (maar hopen natuurlijk dat er 1 vrij is voor ons). Ik lees goede verhalen over de deryan airtraveler, maar ik zie dat hij veelste kort is voor onze zoon. wat zou je aanraden? kun je hem ook gemakkelijk gebruiken als hij iets te klein is? of heb je nog andere tips voor slaap gemak?

 2. Beste Tikva,

  Komende herfstvakantie gaan we voor het eerst vliegen met onze dochter. Zij is dan 16 maanden oud.
  Wat ben ik blij jou pagina gevonden te hebben! Heel veel goede tips.
  Nu vroeg ik mij af welke kinderkoptelefoon je aanraad voor een eenjarige? Bij bol.com zijn ze vooral geschikt vanaf 4/5 jaar. Dat lijkt mij te groot. Wat denk jij?

  Met vriendelijke groet,
  Kim

 3. Wat een fijne website, wij gaan binnenkort onze eerste grote reis maken naar Australië met onze dan 2 jarige peuter. Ik vindt het zo spannend hoe hij gaat reageren op deze lange vlucht. Hij is wel gek op vliegtuigen en heeft een korte vlucht heel goed gedaan, maar dit is en blijft toch anders hahaha. Ik ga deze tips zeker meenemen.

 4. Beste tikva, want een fijne blog om te lezen. We hebben plannen om binnenkort voor het eerst te gaan vliegen met onze 3 kinderen met transavia. Het is een vlucht van 3,5u lang. Onze jongste is dan net 1 jaar oud en zal dus op schoot moeten zitten.
  Ik vind het erg spannend, vooral het feit dat je zolang met je kind op schoot zit wat me erg zwaar lijkt.
  We willen zo min mogelijk bagage meenemen: 2 grote koffers en de rest handbagage, waaronder een buggy die als handbagage mee mag het vliegtuig in.
  Ik zat te denken aan de omnio stroller. Dit lijkt mij een fijne buggy en makkelijk te tillen, iets robuuster dan de gb pockit plus.
  Wat zou jij adviseren om als must haves mee te nemen?
  Hoeveel handbagage kun je meenemen? De gedachte is voor ons als volwassenen een grote rugzak, de kinderen hun eigen rugzak en een buggy.

  Alvast hartelijk dank voor je reactie

  1. Volgens mij kan je met een stuk minder handbagage af. Een rugzak en de buggy. Of als de kinderen het heel leuk vinden geef je die een eigen tasje en naam je zelf alleen een handtas mee. Wat heb je nodig? Luiers, schone kleding voor de jongste, eventueel een shirtje voor jezelf (als hij/zij nog vaak spuugt). Wat te eten en te drinken en dan voor de andere twee kinderen wat te spelen en als je dat hebt een tablet met een koptelefoon. Je zou kunnen afspreken dat een van jullie bezig is met de jongste en de andere met de twee andere kinderen. Dan hoef je je ook minder druk te maken. 3,5 uur op schoot kan best lang zijn maar loop een rondje door het vliegtuig, kijk een filmpje, doe een dutje, even wat eten en dan gaat het toch best snel.

 5. Ik zit hier met een peuter die niet wil slapen, haha! Hij vindt alles zooooo ontzettend interessant dat er van slapen geen sprake is. Onze ‘verste’ vlucht was naar Marokko, zo’n vier uur. Ik durf eigenlijk niet goed verder nu, want stel dat hij op een nachtvlucht ook niet wil slapen?

  1. Hier hetzelfde! Onze dochter van 14 maanden slaapt alleen in een bed en heel soms 20 minuutjes in een auto als ze erg moe is. En ze heeft haar slaap hard nodig. Ze vindt alles veel te interessant. Op onze eerste vlucht (3,5 uur) sliep ze dus ook niet en jeetje, wat vond ik dat zielig. We staan op het punt een vakantie te boeken met 11 uur vliegen, maar ik ben dus huiverig. Ben jij inmiddels verder gegaan? Hoe was dat?

 6. Vorig jaar zijn we met onze zoon van 11maanden naar Ibiza gevlogen, ik was zo ontzettend onzeker! En bang dat ik een huilbaby zou hebben en dat ik allemaal boze blikken kreeg in het vliegtuig.
  Ik heb toen jou pagina gevonden, en was er gelijk minder onzeker er door!
  We hebben de adviezen opgevolgd en het ging zo goed, gewoon bizar. Als ik dit had geweten hadden we misschien een andere bestemming gekozen. We gingen naar Ibiza omdat het kort vliegen was. Maar eenmaal daar ook helemaal verkocht, we hebben alles gedaan wat we normaal ook zouden doen op vakantie, we zijn zelfs naar een hippe strandtent geweest met hem om een cocktail te drinken. Hij sliep gewoon in zijn buggy, en wij hadden echt een leuke avond. ‘echt’ vakantie gevierd dus. Terug weg ook ging perfect, we hadden wel echt alles bij de hand fruithapje, koekjes, drinken, maar uiteindelijk hadden we amper wat nodig. Hij heeft gedurende vlucht heerlijk geslapen. Alleen wakker bij opstijgen en landen. We merkte dat veel Medepassagiers amper tot geen hapjes of koekjes mee hadden tijdens de vlucht. Dat vond ik wel erg bizar. Maar dat is ieder zijn keuze uiteraard!
  Volgende maand gaan we weer naar Ibiza, in de hoop dat alles weer zo vlot gaat als vorig jaar. Nu is het echt een mannetje met een eigenwilletje, maar we gaan er niet meer zo onzeker in als vorig jaar.
  Als ik zelf gewoon relaxt blijf, dan is hij dat ook.
  Wij blijven je pagina volgen en op facebook 🙂 We zijn je dankbaar voor je goede adviezen en tips!

 7. Hallo, wij gaan deze zomer voor de 2de Keer met onze dochter vliegen maar nu is ze een peuter met eigen stoel. Daarin kan ik nog wat tips gebruiken. Wij hebben een Samsung tablet en wat voor spelletjes kan je daar op zetten voor tijdens de reis? Ik vond de tips leuk om te lezen vooral wat er mee kan in de handbagage qua drinken mag je met een lowcost wel zelf drinken in een beker meenemen?

 8. yvonnevdlaan

  Wat heerlijk lijkt me dat, van die kindjes die slapen in een vliegtuig! Dat doen die van ons dus bijna nooit, zelfs niet tijdens de 24 uur durende reis van Zuid-Afrika terug naar huis… veel te bang dat ze iets missen. Wij letten dus niet meer op de tijd dat een vlucht gaat, hoewel ik het liefst gewoon een vlucht overdag heb… beetje samen kleuren, lezen, spelletjes doen en zelfs met niet slapende kinderen is het ons tot nu toe eigenlijk altijd wel meegevallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top