Home / Voorbereiding / Tips / Welk speelgoed mee op reis?

Welk speelgoed mee op reis?

Je hebt weinig ruimte. Welk speelgoed neem je dan mee op reis, als vermaak, voor je baby, peuter, kleuter of kind in de basisschool leeftijd. 

Wij reizen meestal met een rugzak wat betekent dat speelgoed niet alleen compact moet zijn maar ook nog eens lichtgewicht. Daarbij is het belangrijk dat het op vakantie goed schoon te houden is. Natuurlijk moet het speelgoed dat mee mag op reis ook leuk en afwisselend genoeg zijn om het een hele vakantie mee uit te houden.

speelgoed

Onze vijf favoriete speeltjes voor op reis met een baby

 • De bal met belletjes was een favoriet speeltje van onze dochter toen ze nog maar enkele weken oud was. Tot 1 jaar speelde ze er vaak mee en het is ideaal voor op reis. Deze stoffen bal met belletjes en lusjes kan je o.a. bij de Prenatal kopen. Je kunt de bal heel compact maken en zo klein meenemen. Je kindje kan lekker zelf met de bal aan de gang maar je kunt er ook samen mee spelen. Nu ze ouder is nemen we in plaats van de bal met belletjes een opblaasbare bal mee.
 • Een toren van blokjes is leuk voor baby's en voor peuters. Samen of alleen lekker bouwen en overal mee sjouwen. Omdat de blokjes in elkaar passen nemen ze weinig ruimte in in elkaar. Je kunt heel veel torens kopen maar wij hebben gekozen voor plastic. Ze kan je er ook buiten goed mee spelen, even afspoelen en klaar.
 • Een badeendje is ook klein en multifunctioneel. Je kunt er mee spelen in bad, in het zwembad maar ook gewoon in de zandbak.
 • Twee of drie knisperboekjes en/of badboekjes om uit voor te lezen en om zelf (in het water) mee te spelen.
 • Tot slot nemen we enkele duploblokjes en poppetjes mee. Geen hele set maar een handjevol. Deze kwamen vooral in het openbaar vervoer van pas als je met een poppetjes van alles kunt uitbeelden om je kindje te vermaken.

speelgoed op reis

Onze vijf favoriete speeltjes voor op reis met een peuter

 • Met kleurtjes kan onze dame uren zoet zijn.
 • Stickers zijn ook een succes en wegen bijna niets maar let wel op waar ze ermee aan het plekken gaat.
 • Een opblaasbare bal met wereldbol erop om mee te voetballen
 • Verrassingseieren zorgen voor veel plezier en zijn bovendien goed schoon te houden.
 • Puzzelen doet mevrouw graag op de telefoon van papa.
Speelgoed op vakantie

Favoriet speelgoed op vakantie voor een kleuter

 • Het spel Uno is niet alle speelgoed voor op vakantie ook thuis is het een geliefd vermaak. Ken je Uno niet? Dit kaartspel is te spelen voor kinderen vanaf 3 jaar en na een paar potjes worden ze serieus goed. Onze dochter heeft ons regelmatig verslagen. Koop hier Uno junior.
 • Ga je naar een zonnige bestemming vergeet dan niet speelgoed mee op vakantie te nemen voor in het zwembad. Afhankelijk van de ruimte in je tas kan dit van een opblaasbare bal zijn of bijvoorbeeld een frisbee. Bekijk hier leuk waterspeelgoed voor op reis
 • Tenslotte zijn bij onze dochter poppetjes favoriet. Lego, playmobil, boerderij speelgoed het maakt eigenlijk niet uit. Koop een goedkope set speelfiguren en ze kon zich op reis uren vermaken door daarmee van alles na te spelen. 
speelgoed op vakantie

Meer speelgoed op reis

Naast het speelgoed dat je mee hebt genomen zijn er ook nog genoeg mogelijkheden om op reis voor meer afwisseling te zorgen.

Je kunt speelgoed op reis bijkopen. Vooral wanneer je wat langer op een bepaalde plek bent is dit handig. Op de meeste strandbestemmingen kan je bijvoorbeeld een emmertje en wat schepjes kopen voor een paar euro. Wanneer je weer weg gaat maak je er een lokaal kindje blij mee.

Ook met lokale spullen kan je speelgoed maken. Denk aan een vliegtuigje van papier of bekers waar je wat mee kunt bouwen.

In kindvriendelijke overnachtingsmogelijkheden en in restaurants kan je ook speelgoed vinden. Zo verbleven wij in een hotel in Vietnam met enorme bakken lego. Helaas is het van te voren lastig te achterhalen of het hotel waar jij verblijft op een verre bestemming over speelgoed beschikt. Spreek op reis met andere reizende ouders voor tips wat betreft leuke overnachtingsmogelijkheden voor kinderen.

Tenslotte is er altijd nog de telefoon of iPad. Zet er van te voren wat leuke filmpjes op voor de momenten dat je peuter echt moe is. Speelgoed helpt dan soms niet meer, maar een filmpje kijken vaak wel. Vergeet niet om ook een kinderkoptelefoon aan te schaffen tegen geluidsoverlast. 

Dit blog verscheen voor het eerst in 2014, maar is daarna ge-update

4 reacties op “Welk speelgoed mee op reis?”

 1. Wij vonden stapelbekers ideaal. Om torens te bouwen tijdens het eten en spelen op het strand en in bad. De opblaasbarebal en badeend zijn ook standaard van de partij.

 2. Ik ben momenteel 7 maanden zwanger, maar wil van de zomer wel lekker met mijn man en kleine op vakantie, deze tips zijn dus zo welkom! Ik had er niet eens over na gedacht, joh, er komt zoveel bij kijken! Ik kijk er heel erg naar uit, maar het is maar goed dat het internet bestaat, want anders denk je niet zo snel als onervaren moeder aan dit soort dingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top