Home / Voorbereiding / Tips / Welk speelgoed mee op reis?

Welk speelgoed mee op reis?

Je hebt weinig ruimte. Welk speelgoed neem je dan mee op reis, als vermaak, voor je baby, peuter, kleuter of kind in de basisschool leeftijd?

Wij reizen meestal met een rugzak, wat betekent dat speelgoed niet alleen compact moet zijn, maar ook nog eens lichtgewicht. Daarbij is het belangrijk dat het op vakantie goed schoon te houden is. Natuurlijk moet het speelgoed dat mee mag op reis ook leuk en afwisselend genoeg zijn om het een hele vakantie mee uit te houden. We geven je tips voor speelgoed dat we leuk vinden om mee te nemen op vakantie op basis van de leeftijd van je kind.

Speelgoed op vakantie baby

Onze vijf favoriete speeltjes voor op reis met een baby

De bal met belletjes was een favoriet speeltje van onze dochter toen ze nog maar enkele weken oud was. Tot 1 jaar speelde ze er vaak mee en het is ideaal voor op reis. Deze stoffen bal met belletjes en lusjes kun je o.a. bij de Prénatal kopen. Je kunt de bal heel compact maken en zo klein meenemen. Je kindje kan lekker zelf met de bal aan de gang, maar je kunt er ook samen mee spelen. Nu ze ouder is, nemen we in plaats van de bal met belletjes een opblaasbare bal mee.

Een toren van blokjes is leuk voor baby’s en voor peuters. Samen of alleen lekker bouwen en overal mee sjouwen. Omdat de blokjes in elkaar passen, nemen ze weinig ruimte in in elkaar. Je kunt heel veel torens kopen, maar wij hebben gekozen voor plastic. Ze kun je er ook buiten goed mee spelen, even afspoelen en klaar.

Een badeendje is ook klein en multifunctioneel. Je kunt er mee spelen in bad, in het zwembad, maar ook gewoon in de zandbak.

Twee of drie knisperboekjes en/of badboekjes om uit voor te lezen en om zelf (in het water) mee te spelen.

Tot slot nemen we enkele duploblokjes en poppetjes mee. Geen hele set, maar een handjevol. Deze kwamen vooral in het openbaar vervoer van pas als je met een poppetje van alles kunt uitbeelden om je kindje te vermaken.

Speelgoed vakantie baby

Onze vijf favoriete speeltjes voor op reis met een peuter

Met kleurtjes kan onze dame uren zoet zijn. Neem dan ook een boekje mee met kleurplaten. Stiften zijn geen goed idee voor op reis, want die kunnen gaan lekken. Het is beter om potloden of wasco krijtjes mee te nemen. Bekijk hier leuke kleurboeken.

Stickers zijn ook een succes en wegen bijna niets, maar let wel op waar ze ermee aan het plakken gaat.

Speelgoed op reis

Een opblaasbare bal met wereldbol erop om mee te voetballen. Als alternatief voor de opblaasbare bal kun je ook een keer een frisbee mee nemen. Het hangt er net vanaf wat jouw kind leuk vindt om te doen. Heb je genoeg ruimte, dan kan beide natuurlijk ook. Check hier frisbees.

Verrassingseieren zorgen voor veel plezier en zijn bovendien goed schoon te houden. Hier kon onze dochter op reis eindeloos mee spelen. Wel goed om thuis te checken of je kind hier ook plezier aan heeft.

Puzzelen doet mevrouw graag op de telefoon van papa, maar voor de momenten dat die het niet doet, hebben we ook een Memory set meegenomen. Niet in de doos, maar verpakt in een ziplock tasje. Extra leuk, omdat je dit waar ook ter wereld met lokale kindjes kunt spelen. Iedereen snapt het concept van Memory.

Speelgoed op reis

Favoriet speelgoed op vakantie voor een kleuter

Het spel Uno is niet alleen speelgoed voor op vakantie, ook thuis is het een geliefd vermaak. Ken je Uno niet? Dit kaartspel is te spelen voor kinderen vanaf 3 jaar en na een paar potjes worden ze serieus goed. Onze dochter heeft ons regelmatig verslagen. Koop hier Uno Junior.

Ga je naar een zonnige bestemming, vergeet dan niet om speelgoed mee op vakantie te nemen voor in het zwembad. Afhankelijk van de ruimte in je tas kan dit een opblaasbare bal zijn of bijvoorbeeld een frisbee. Bekijk hier leuk waterspeelgoed voor op reis

Tenslotte zijn bij onze dochter poppetjes favoriet. Lego, Playmobil, boerderijspeelgoed, het maakt eigenlijk niet uit. Koop een goedkope set speelfiguren en ze kon zich op reis uren vermaken door daarmee van alles na te spelen. 

Op deze leeftijd hebben de meeste kinderen ook al een eigen tablet. Zorg dat je daarnaast ook een goede kinderkoptelefoon hebt met geluidsbegrenzing. Zet niet alleen leuke filmpjes, maar ook (educatieve) spelletjes op de tablet.

Speelgoed op reis

Speelgoed voor vakantie met kinderen in de basisschoolleeftijd

De tablet en de mobiele telefoon zijn toch wel het favoriete speelgoed van onze dochter. We willen natuurlijk niet dat ze de hele dag achter een schermpje zit, maar tijdens lange vluchten of busritten is het ook wel weer praktisch. Ben je nog op zoek naar een goede kindertablet? Check hier mijn review van een aantal tablets voor kinderen.

“Heb je mijn brilletje wel ingepakt?” Een duikbrilletje voor in het zwembad is een must voor onze dochter. Ook leuk om mee te nemen, als je nog plek hebt, zijn duikringen. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en de zwemvaardigheden van je kind, kun je ook een snorkelmasker meenemen of een reguliere snorkel voor kinderen.

Verder is het leuk om wat reisspelletjes mee te nemen. Dit kan een kaartspel zijn, maar ook handig zijn de Tiny Tins. Spelletjes zoals Regenwormen in een klein bakje. Bekijk hier de opties.

Verder hebben kinderen op deze leeftijd eigenlijk weinig echt speelgoed meer nodig. Je zou nog een kleurboek kunnen meenemen met een goed stel potloden. Of wat ook leuk kan zijn, is een vakantieboek met opdrachten als “Zoek de verschillen” en “Verbind de puntjes” naast een aantal kleurplaten.

Meer speelgoed op reis

Naast het speelgoed dat je mee hebt genomen, zijn er ook nog genoeg mogelijkheden om op reis voor meer afwisseling te zorgen.

Je kunt speelgoed op reis bijkopen. Vooral wanneer je wat langer op een bepaalde plek bent, is dit handig. Op de meeste strandbestemmingen kun je bijvoorbeeld een emmertje en wat schepjes kopen voor een paar euro. Wanneer je weer weg gaat, maak je er een lokaal kindje blij mee.

Speelgoed op reis

Ook met lokale spullen kun je speelgoed maken. Denk aan een vliegtuigje van papier of bekers waar je wat mee kunt bouwen. Voor sommige spelletjes als tikkertje heb je natuurlijk helemaal niks nodig.

In kindvriendelijke overnachtingsmogelijkheden en in restaurants kun je ook speelgoed vinden. Zo verbleven wij in een hotel in Vietnam met enorme bakken Lego. Helaas is het van tevoren lastig te achterhalen of het hotel waar jij verblijft op een verre bestemming over speelgoed beschikt. Tenzij je kiest voor een resort waar dan vaak ook wel een kidsclub of speelkamer is. Ook kun je online natuurlijk zien of er een speeltuin en zwembad aanwezig zijn.

Heb je nog een goede tip? Welk speelgoed neem jij graag mee op reis?

5 gedachten over “Welk speelgoed mee op reis?”

  1. Wij nemen altijd wat duplo mee, en dan niet zomaar wat, maar een blok met rijen op kleur gesorteerd zodat je ook precies weet wanneer je alle blokjes weer compleet hebt. Hier wordt veel meegespeeld vanaf 1 tot nu bijna 6 nog steeds.

  2. Wij vonden stapelbekers ideaal. Om torens te bouwen tijdens het eten en spelen op het strand en in bad. De opblaasbarebal en badeend zijn ook standaard van de partij.

  3. Ik ben momenteel 7 maanden zwanger, maar wil van de zomer wel lekker met mijn man en kleine op vakantie, deze tips zijn dus zo welkom! Ik had er niet eens over na gedacht, joh, er komt zoveel bij kijken! Ik kijk er heel erg naar uit, maar het is maar goed dat het internet bestaat, want anders denk je niet zo snel als onervaren moeder aan dit soort dingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top