Home / Nederland / Brabant / Speelbos Herperduin, spectaculair klimtoestel en wandelen tussen wilde grazers
speelbos herpenduin

Speelbos Herperduin, spectaculair klimtoestel en wandelen tussen wilde grazers

Er zijn in Nederland steeds meer leuke speelbossen voor kinderen. Er is een regio in Brabant (de Maashorst) die wel heel erg haar best heeft gedaan met meerdere kinderwandelingen en natuurspeeltuinen. De grootste en meest spectaculaire is het speelbos in Herperduin.

Gelegen naast Roompotpark Herperduinen en pannenkoeken restaurant Pan & Zo waar je ook een pannenkoek of andere snack kunt afhalen.

speelbos herpenduin

Speelbos Herperduin

Ik lees: “Het speeltoestel “de Das” is maar liefst 6 meter hoog, 33 meter lang en 23 meter breed. Je kunt aan de zijkanten via klimwanden en touwen naar boven klauteren en dan via de glijbaan weer naar beneden.”

Klinkt goed, ik zocht nog een uitje een beetje tussen onze woonplaats en die van mijn schoonouders, waar we kunnen wandelen in de natuur.

speelbos herpenduin

Even opletten: dit speelbos ligt niet bij het bezoekerscentrum van de Maashorst maar elders in het gebied in Herpen. Er is een grote parkeerplaats en we moeten de weg oversteken. Dan is er direct een grote houten poort die duidelijk maakt dat we bij speelbos Herperduin zijn.

We lopen door de poort en zien door de bomen al snel speeltoestel de Das, met daarvoor een ondiepe plas met water en meerdere pompen. Kinderen in laarsjes staan flink te stampen en met modder te spelen. Er zijn meerdere bankjes en boomstammen om op te zitten. We zoeken een plekje op voldoende afstand. We hebben een picknick meegenomen en gaan eerst maar een hapje eten. Zo merken we ook direct wat ontbreekt bij speelbos Herperduin namenlijk prullenbakken. Geen probleem we leggen de tas met overgebleven eten en afval toch terug in de auto voor we gaan wandelen.

Speelbos Herpenduin

Onze dochter is al lang verdwenen na een boterham. Logisch ook: zo’n tof speeltoestel vraagt erom beklommen te worden. Ze is zeven jaar en kan overal zelfstandig komen. Om op het hoogste gedeelte te komen waar de hoge glijbaan start moet je jezelf een stukje opdrukken.

speelbos herpenduin
Speelbos Herpenduin

Er staat wat jonge kindjes beteuterd te kijken. Ik vind het wel slim bedacht. Als je nog geen kracht hebt om hier op te klimmen ben je duidelijk nog te jong om zo hoog te klimmen. Dit is wel een speeltoestel gebouwd met kinderen vanaf zes jaar in gedachten. Voor de kleintjes is er op het lagere deel ook nog een lage glijbaan. Bovendien is er genoeg water en zand om mee te spelen.

Wanneer we uiteindelijk verder lopen ontdekken we verspreid door het bos nog enkele andere kleinere speeltoestellen en zelfs een kort blotevoetenpad.

speelbos herpenduin

Wandelen met kinderen? Wandelsandalen of wandelschoenen zijn super handig. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, check hier goede maar goedkope kinderwandelschoenen. Wandelen is nog leuker met een kinderverrekijker en/of kindercamera.

Ga in de herfst eens op pad met een paddenstoelengidsje. Van april tot september heb je kans op teken, gebruik tekenspray met deet.

Wandelen Herperduinen

Osje de Os kinderwandeling

Wil je echt een wandeling voor kinderen maken dan is er ook de Osje de Os wandeling. Die start alleen niet bij de speeltuin. Omdat de wandeling maar anderhalve kilometer lang is moet je eerst weer een stukje met de auto.

Osje de os wandelroute

Je loopt dan naar Picknickplaats de Uitkijk met speeltoestel aan het Ganzenven. Download en print van tevoren de vragen en informatie die bij deze route hoort via de website.

Osje de os wandelroute

Route via uitkijkpost en Ganzenven

Wij kiezen er zelf voor om niet weer de auto te nemen maar onze wandeling te starten vanaf het speelbos Herperduin. Er is geen uitgezette wandeling hoewel er wel genummerde paaltjes zijn mocht je een wandelkaart hebben.

Uitkijktoren herperduinen

Vanaf het Speelbos lopen we eerst naar de uitkijktoren. Die is goed aangegeven. De toren was tijdelijk gesloten omdat je geen anderhalve meter afstand kan houden. Via diverse lezers heb ik begrepen dat deze inmiddels weer open is.

de maashorst natuurgebied
Uitkijktoren herperduinen

Vervolgens lopen we langs het Klompenven. Een mooi helder water waar ontzettend veel kikkervisjes en kikkers zitten. Daarna komen we in het gebied waar honden vast moeten.

klompenven
klompenven

Ik hoop dat we de wilde grazers te zien krijgen. Er lopen hier wisenten, taurossen en Exmoorpony’s. Helaas laten de dieren zich niet zien. Het is ook midden op de dag en er zijn best veel wandelaars en fietsers op pad. Check via de website van de Maashorst waar je deze dieren nog meer kunt zien. Tijdens deze wandeling zien we ze helaas dus niet maar later wanneer we met de auto langs een ander gebied rijden laat de tauros zich wel zien.

Tauros

Wat we tijdens de wandeling wel zien zijn veel vogels. Vooral wanneer we bij het Ganzenven zitten, waar een aantal watervogels een nestje hebben.

De route die we op gevoel lopen met af en toe een keer spieken op Google Maps of we nog de goede richting aanhouden is ongeveer 5 kilometer. Onderweg komen we nog op een stukje van de Osje route en ook langs het speeltoestel.

Herperduinen
Herperduinen
Herperduinen

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Er zijn in de omgeving nog veel meer wandelmogelijkheden. Een leuke kinderwandeling is die van Docus de Das.

Meer tips lees ook onze blogs over:

4 gedachten over “Speelbos Herperduin, spectaculair klimtoestel en wandelen tussen wilde grazers”

  1. Hoi, super leuk artikel lijkt me leuk om heen te gaan. Nou heb ik een vraagje hoorde dat je hier kon zwemmen met de hond en kids in een plas klopt dit? Ben op zoek naar een locatie in het hoogseizoen waar ik heen kan met de kinderen om te zwemmen maar de hond ook welkom is. Kan alleen niet echt veel vinden.

    1. Geen idee wij hebben geen hond. Ik kan me het eigenlijk niet voorstellen. Ben nog geen speelbos tegen gekomen waar honden zijn toegestaan. Logisch ook je wil geen hondenpoep waar kinderen spelen. Je weet ook niet of kinderen bang zijn voor honden of allergisch.

  2. Hoi! Wat een mooi artikel! Ik had alleen een vraagje. Is het speelbos in Herperduin begaanbaar met een wandelwagen? Lijkt me zo tof daar!
    Groetjes Sanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top