Home / Voorbereiding / Tips / Zwanger op vakantie, 5 tips voor het eerste trimester

Zwanger op vakantie, 5 tips voor het eerste trimester

Verrassing! Je bent zwanger, maar je hebt al een vakantie geboekt staan. Opeens schiet er van alles door je hoofd. Die positieve zwangerschapstest is natuurlijk geweldig maar misschien komt die wel eerder dan verwacht. Zeker bij een eerste zwangerschap weet je niet waar je allemaal rekening moet moet houden. 

In dit artikel geef ik tips speciaal voor wie nog maar 13 weken of korter zwanger is.  De periode wanneer het nog echt leuk jullie kleine geheimpje is. Waarschijnlijk ziet nog niemand het maar ben je wel veel sneller moe, heb je honger of las van misselijkheid. Ik geef je tips om je vakantie zou comfortabel te laten verlopen.

Mag je vliegen in het 1e trimester

Vliegen in de eerste twee trimsters van je zwangerschap is normaal gesproken geen enkel probleem Er zijn vrouwen die het eerste trimester liever overslaan maar dit is dan vaak omdat ze moe en/of misselijk zijn.

Lees ook onze blogs over zwanger vliegen, zwanger op vakantie de beste bestemmingen en inpaklijst voor het tweede of derde trimester. Hier kan je meer tips vinden voor geschikte bestemmingen als je zwanger bent, handig om te lezen als je nog geen vakantie geboekt hebt.

5 tips net zwanger en op vakantie

Gezondheid, hoe zit het nou met Zika?

Elke maand krijg ik verscheidene e-mails die een variatie zijn op “we hebben een vakantie naar Thailand (of een ander land in Zuid-Oost Azië) geboekt maar nu ben ik erachter gekomen dat ik zwanger ben, denk je dat het kwaad kan om toch te gaan?”. Ik snap die e-mails want je bent net zwanger en kunt er waarschijnlijk met niemand anders over praten. Deze e-mails vind ik lastig, ik wil die verantwoordelijkheid niet en ik ben geen arts.

Stel nou dat ik aangeef dat ik het wel zou doen. Omdat je buiten het regenseizoen naar Thailand gaat en er toe nu toe geen toeristen getroffen zijn en je ook nog eens jezelf goed in kunt smeren. Wat als je dan een rotvakantie hebt omdat je bij elke mug in paniek raakt. Of nog erger opeens is er een uitbraak van het virus en dan ben jij net de eerste zwangere toerist die wel ziek wordt.

zwarte huis chiang rai Thailand
Kerstvakantie in Thailand

Ik ga er dan ook geen uitspraken over doen. Volgens mij is het ieders eigen verantwoordelijkheid om goed onderzoek te doen en te bepalen wat je een acceptabel risico vindt. Zuid-Oost Azië is nou eenmaal een grijs gebied. Ja, er komt Zika voor maar het is geen epidemie zoals in Latijns-Amerika.

Zika valt niet standaard onder je annuleringsverzekering. Maar ik heb van meerdere toekomstige mama’s begrepen dat het annuleren of omboeken van een reis geen probleem is aangezien verzekeraars je afweging snappen. Ik probeer zo goed mogelijk het nieuws over Zika te volgen en je kunt er in het blog “Zika virus” meer over lezen.

China
Mar Saba Klooster

Als je echt geen risico wil lopen, dan blijf je in Europa. Of ga je voor je verre reis naar Zuid-Afrika, Canada, of USA (niet de grensregio met Mexico). Of je kunt kiezen voor het Midden-Oosten zoals Oman of Israël. In Azië ga je naar China of Japan of vlieg zelfs helemaal naar Australië.

Naast zika moet je ook rekening mee houden met malaria. Sommige malariapillen mag je wel slikken als je zwanger bent, maar het is de vraag of je dat risico wilt nemen. Ook kan je beter een natuurproduct gebruiken dan DEET.  Ik zou zelf bijvoorbeeld niet naar Egypte of India gaan vanwege de slechte hygiëne en kans op voedselvergiftiging. Heb je nog niet alle inentingen gehaald voor je vakantie dan is het verstandig om met je arts te overleggen of dit nog wel mag.

Welke activiteiten kan je nog ondernemen

Behalve duiken zijn er weinig activiteiten die je niet mag doen in de eerste periode van je zwangerschap. Je baby zit nog goed beschermd en je kunt dus gewoon lange wandelingen maken, fietsen of zelfs adventure activiteiten zoals canyoning of ziplijnen ondernemen.

Het hangt er allemaal vanaf hoe jij jezelf voelt. Veel vrouwen hebben juist aan het begin van de zwangerschap veel vermoeidheidsklachten, misselijkheid en andere zwangerschapskwaaltjes. Daarom kan het wel slim zijn om wanneer mogelijk wat aanpassingen te doen in je reeds geboekte vakantie. Blijf meer dagen op een locatie, kies een wat luxer verblijf of pas het aantal activiteiten dat je onderneemt aan. Andere dames hebben nergens last van en lopen zelfs zwanger nog meerdaagse trektochten.

Zo ging ik zelf in deze periode nog backpacken door de Balkan waarbij ik ook diverse lange wandelingen maakte. Aan het eind van de dag was ik helemaal kapot, door de zwangerschap en de hitte van 40+ graden. Uiteindelijk moest ik er echt voor kiezen om rustiger aan te doen.

zwanger op vakantie
zwanger op vakantie

Laat mensen weten dat je zwanger bent

In deze periode van de zwangerschap is het meestal nog niet aan te zien. Mogelijk weten alleen jij en je partner nog van de zwangerschap. Bij mij duurde het echt lang voor de zwangerschap zichtbaar was en dat kwam me eigenlijk wel goed uit. Maar je kunt dus ook niet verwachten dat vreemden er rekening mee houden. Dat ze snappen dat wanneer je vlees bestelt die ook echt goed doorbakken en verhit moet zijn. Dat je echt even moet gaan zitten omdat je opeens kotsmisselijk bent. Die vreemden op vakantie zie je toch niet meer. Je kunt best vertellen dat je zwanger bent. Je zult merken dat de meeste mensen dan de neiging hebben wat voorzichtiger met je om te gaan en wat meer geduld te hebben.

Kies voor comfort boven stijl

Dit is de periode dat je eigen kleding nog past. Ik adviseer je dan ook zeker niet om vanaf het moment dat je zwanger bent aan de zwangerschaps-BH’s te gaan en nieuwe zwangerschapsbroeken te kopen. Maar die skinny jeans en tiny bikini is weer het andere uiterste. Sowieso moet je op een zonbestemming goed smeren en liever wat meer beschermende kleding dragen. Door de zon kan je anders pigmentvlekken, een zogenaamd zwangerschapsmasker, krijgen. Over het algemeen vond ik in deze periode rokjes met elastiek, loszittende spijkerbroeken, jurkjes of wat langere  topjes heerlijk zitten. Daar hoefde ik niks nieuws voor te kopen.

eten kind gent
Lenort natuurmuseum

Leuke boeken om te lezen

De vakantie is ook het moment voor wat quality tijd samen en om je voor te bereiden op het moederschap. Er zijn natuurlijk genoeg boeken die heel erg in de advieshoek zitten maar hier nog wat tips voor boeken die ook gewoon leuk zijn om te lezen.

2 gedachten over “Zwanger op vakantie, 5 tips voor het eerste trimester”

  1. Hi Tivka,

    Heb je ondertussen misschien meer info over reizen naar Japan als je zwanger bent?
    Op sommige websites lees je namelijk wel iets over een mogelijkheid van Zika in Japan, maar over het algemeen zou Japan Zika-vrij zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top