Home / Voorbereiding / Tips / Zwanger vliegen, alles wat je moet weten

Zwanger vliegen, alles wat je moet weten

Zwanger vliegen, het hoeft geen bezwaar te zijn, maar het vraagt wel wat extra voorbereiding. In dit blog geef ik je tips om zo comfortabel mogelijk zwanger te vliegen. Ook vertel ik je tot hoeveel weken zwanger je mag vliegen bij een aantal luchtvaartmaatschappijen en of zwanger vliegen gevaarlijk is.

Zwanger vliegen? meest gestelde vragen


Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent

Bij de meeste maatschappijen tot 35 of tot 36 weken. Verderop in dit blog geven we een overzicht van maatschappijen zoals KLM, Transavia en Easyjet.

Hoe lang mag je vliegen als je zwanger bent

Hier zijn geen regels voor. Hoe verder in je zwangerschap hoe zwaarder een lange vlucht is. Verderop in dit blog geven we een aantal tips om vliegen comfortabeler te maken als je zwanger bent.

Is het veilig te vliegen als je zwanger bent?

Af en toe vliegen tijdens een zwangerschap, die normaal en zonder complicaties verloopt heeft volgens onderzoek geen effect op de ontwikkeling van de baby. Lees hier meer

Transavia met kind

Veilig zwanger vliegen

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de veiligheid van zwanger vliegen. Bij stewardessen, maar ook bij reguliere passagiers. Hieruit blijkt dat af en toe vliegen tijdens een zwangerschap, die normaal en zonder complicaties verloopt, geen effect heeft op de ontwikkeling van de baby.

Kans op trombose

Je hebt zelf wel een verhoogde kans op trombose wat te voorkomen is door vliegtuigsokken (een hippe term voor steunkousen) te dragen en regelmatig te bewegen. Vliegen als je zwanger bent, is misschien ook wat minder comfortabel omdat je eerder misselijk bent maar het kan dus geen kwaad.

zwanger vliegen

Stralingsrisico’s

Vlieg je vaak voor je werk of heb je al wel veel klachten, dan is het wel goed om te weten welke risico’s er nog meer zijn. De straling op grote hoogte zou schadelijk kunnen zijn maar pas wanneer je meerdere keren per maand intercontinentale vluchten maakt. 

Bij stewardessen werd in ieder geval in een onderzoek een iets verhoogde kans op een miskraam waargenomen in de eerste weken van de zwangerschap, waarbij de onderzoekers wel aangeven of het onduidelijk is of dit door het vliegen kwam of door stressklachten bij de onderzoeksgroep.

malta comino

Security- of bodyscan

Bij de veiligheidscontroles op het vliegveld wordt gebruikt gemaakt van een metaaldetector, security- of een bodyscan. Ben je zwanger geef dit dan vooral aan. Zeker als je pas zwanger bent is het logisch dat de medewerkers dit niet kunnen zien.

De metaaldetector en de securityscan zijn veilig als je zwanger bent. De bodyscan is een nieuwere technologie. Dit zijn die machines waarin je met je handen omhoog moet gaan staan. Deze maakt gebruik van röntgenstraling inmiddels is er ook hier uit onderzoek gebleken dat de lage hoeveelheid geen effect heeft op je organen of op zwangere vrouwen. Mocht je het toch niet fijn vinden kan je altijd vragen of de metaaldectector of de securityscan gebruikt kan worden.

Tanzania Safari

Tot hoeveel weken mag je vliegen als je zwanger bent?

MaatschappijWekenbijzonderheden
KLMt/m 35 wekendoktersverklaring bij zwangerschap met complicaties
TUIt/m 36 wekenvanaf 29 weken een ‘fit to fly’  brief van huisarts
Transaviat/m 36 weken“fit to fly” en bij complicaties niet na 34 weken
Ryanairt/m 36 wekenvanaf 28 weken een ‘fit to fly’  brief van huisarts
Easyjett/m 35 wekendoktersverklaring bij zwangerschap met complicaties

Bij de luchtvaartmaatschappijen ben je in ieder geval welkom om te vliegen als je zwanger bent. Maar een bevalling in de lucht daar zit niemand op te wachten. Daarom zijn er regels tot hoeveel weken je mag vliegen en dat betekent dat je in de laatste weken van de zwangerschap niet meer mag vliegen.

Zwangerschapsverklaring door verloskundige

Het is altijd goed om een verklaring van je verloskundige mee te nemen waarin staat hoe ver je al bent. Eén van onze bloggers was zoveel aangekomen dat ze haar bijna niet het vliegtuig in lieten omdat ze niet twijfelden aan het aantal maanden.

Vlieg je met een niet Nederlandse maatschappij zorg dan dat de verklaring in het Engels is opgesteld. Hoe recenter de verklaring hoe beter.

multigeneratie vakantie

Fit to Fly verklaring door een arts

Vanaf een bepaald aantal weken moet je daarnaast ook een “fit to fly” verklaring meenemen van je huisarts. Die geeft hierin aan dat je zwangerschap zonder complicaties verloopt en je kunt vliegen. Vanaf welke week dit is, verschilt per maatschappij.

Let op dat de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen de Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen aangeeft dat een verloskundige GEEN fit to fly verklaring mag afgeven. Ze willen niet dat een verloskundige aangeeft dat iemand op een specifiek moment kan vliegen, een zwangerschapsverklaring kan je verloskundige wel afgeven.

Een van onze lezers informeerde ons ook dat Ryanair geen genoegen nam met de verklaring die ze had maar alleen de versie wou accepteren zoals die op hun website staat.

Check dus van te voren of de maatschappij waar jij mee gaat vliegen een standaard formulier heeft of niet. Ook zijn er regels over hoe recent de verklaring moet zijn. Bij de ene maatschappij is dit tien dagen bij een ander slechts drie.

Zwanger van en meerling en vliegen

Deze regels gelden voor een reguliere zwangerschap. Voor meerlingen zijn er vaak aangepast regels en mag je tot 32 of 33 weken vliegen.

zwanger vliegen
riga

Zo maak je zwanger vliegen zo comfortabel mogelijk

  • Vlieg met een reguliere maatschappij of betaal een beetje meer voor extra beenruimte wanneer je met een lowcost airline vliegt.
  • Kies een stoel bij het gangpad (als zwangere moet je vaker naar de wc)
  • Pas de gordel aan zodat je die onder je buik vast zet
  • Draag comfortabele kleding, zoals deze betaalbare zwangerschapsbroeken
  • Neem een kussentje mee voor in je nek
  • Drink voldoende water tijdens de vlucht
  • Zit niet te lang stil, maar ga een stukje lopen
  • Draag bij vluchten langer dan 5 uur vliegtuigsokken om trombose te voorkomen

Waar naar toe op vliegvakantie als je zwanger bent

Afhankelijk van de duur van je zwangerschap zijn bepaalde bestemmingen betere dan andere. Uiteraard kan je bestemmingen waar je malariapillen voor moet slikken of waar zika voorkomt het beste vermijden. Over het algemeen vinden de meeste toekomstige mama’s het tweede trimester van de zwangerschap het fijnst voor een vliegvakantie. Je hebt dan de minste kans op complicaties en de meeste energie.

Je moet er rekening mee houden dat niet alles te plannen is. De een kan prima door blijven reizen tijdens de zwangerschap maar de ander hangt 9 maanden boven de pot. Weer een ander krijgt bekkeninstabiliteit waardoor zelfs een simpele stedentrip al te veel gevraagd is. Daarnaast is er ook nog de druk van buitenaf: dit is misschien jullie laatste vakantie met zijn tweeën. Of wellicht wel je laatste verre reis. Gelukkig weet ik inmiddels beter, ook met een baby kan je op heel veel blijven ontdekken. Laat je niet gek maken.

Het is slim om je vakantie niet te ver van te voren te boeken zodat deze ook echt aansluit bij wat je aan kan op dat moment. Zorg dat je geen te strak schema bedenkt en doe wat concessies aan comfort. Boek je normaal een idyllische B&B, ruil die dan voor een B&B met zwembad en meer comfort.

aquaparkhotel
griekenland

Ver weg of rondreizen

Blogger Cindy ging met 20 weken naar de westkust van Amerika waar ze beschikte over eigen vervoer. Ze koos bewust voor een bestemming met goede levensstandaard, hygiëne en medische voorzieningen. Ook Canada en Zuid-Afrika zijn zikavrije verre bestemming die hier aan voldoen.

Wil je liever rondreizen maar hoef je niet per se ver weg? Ikzelf ging tijdens mijn zwangerschap backpacken in de Balkan wat achteraf gezien best wel pittig was, maar me wel wat leerde over het moederschap. Blogger Mirella vond haar vakantie naar Andalusië een goede keuze. De korte vlucht is prettig en je kunt hier een auto huren en een rondreis maken waarbij je natuur, strand en cultuur combineren. Dit kan bijvoorbeeld ook in Portugal. Of als je toch wat spannender wil, Israël is ook niet al te ver vliegen en ook hier zijn hygiëne en medische voorzieningen goed.

Voor een losse vlucht kijk ik meestal bij Skyscanner en voor autohuur kan ik Sunny Cars aanraden omdat je hier geen kosten achteraf hebt. Via Elizewashere kan je bijzondere vakantiehuizen vinden.

Andalusie
Andalusie

Ontspannen vliegvakantie al je zwanger bent

Wil je liever een wat meer ontspannen vakantie als je zwanger bent? De meeste landen in het Middellandse Zeegebied zijn heel geschikt, mits je natuurlijk niet hartje zomer gaat.

Onze bloggers kozen voor bestemmingen zoals Toscane, Chios en Lagos. Dit soort bestemmingen zijn heel prettig omdat je dan vanuit een locatie dagtripjes kunt maken. Heb je een dagje geen energie, dan blijf je gewoon lekker in je vakantiehuis. Ook de Canarische Eilanden zijn heel geschikt wanneer je zwanger bent. Het is 4,5 uur vliegen en over het algemeen is het behalve hartje zomer het hele jaar door prima weer voor een zwangere dame. Blogger Margje ging bijvoorbeeld naar Tenerife, ook Lanzarote is een aanrader als je een wat minder toeristisch eiland zoekt.

portugal zwanger
portugal zwanger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top