Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Vranov, kasteel en outdooractiviteiten bij het stuwmeer

Vranov, kasteel en outdooractiviteiten bij het stuwmeer

Vranov nad Dyjí is een klein plaatsje met een prachtig op de rotsen gelegen kasteel, genaamd Zámek Vranov nad Dyjí. Vranov ligt tussen het Podyjí nationaal park en aan het Vranov stuwmeer. Dat maakt het een perfecte bestemming voor wie een paar actieve dagen wil doorbrengen Zuid-Moravië.

Vranov kasteel

Zámek Vranov nad Dyjí kasteel

Zámek Vranov nad Dyjí is een kasteel met een geweldige ligging. Op de kliffen, aan een rivier en met uitzicht op het groene nationaal park. Ook de binnenkant van het kasteel is prachtig. Zo mooi zelfs dat de laatste erfgenaam van de Althann familie, die het kasteel bouwde zoals we het nu zien, die inrichting helemaal niet kon betalen. Niet lang nadat hij diverse ruimtes opnieuw had laten decoreren, moest hij het Zámek Vranov nad Dyjí kasteel verkopen. Smaak had hij in ieder geval wel!

Vranov kasteel

Een beperkt aantal ruimtes van het kasteel zijn tegenwoordig te bezoeken met een tour. Dit zijn dan ook direct de mooiste ruimtes. Zoals de verrassende en rijk gedecoreerde balzaal die opgedragen is aan de voorouders van de Althann familie. Ook kun je verschillende ontvangstruimtes en enkele privé vertrekken bezoeken, zoals de slaapkamer, badkamer en kleedkamer van de eigenaresse.

Vranov kasteel

Doordat de tour niet te lang duurt en je echt van de ene naar de andere mooie ruimte loopt, is het ook een prima tour om met kinderen te doen. Onze gids vertelde zijn verhaal in uitstekend Engels en met veel passie, waardoor het geheel nog meer tot leven kwam.

Het is ook gewoon een bijzonder plekje. Voor de actuele openingstijden bekijk je de website.

Vranov kasteel
Vranov kasteel

Actief aan, op en in het Vranov stuwmeer

Ga je in de meivakantie of in de zomervakantie met kinderen naar Tsjechië? Aan het Vranov stuwmeer is vanaf half april tot eind september van alles te beleven. Of je hier nu voor een dagje komt of omdat je op de camping, in een huisje of hotel verblijft.

Vranov stuwmeer

De grootste adrenalinekick die je hier kunt krijgen, is door jezelf van een brug af te gooien. Een 17 meter hoge brug waar je jezelf naar voren moet laten vallen. Ik durfde echt niet, bijna geen van de mensen met wie ik was, maar het mag al vanaf 4 jaar. Als je wel genoeg moed weet te verzamelen, dan schijnt het ontzettend tof te zijn, want je zwiept aan de andere kant van de brug weer naar boven.

Vranov stuwmeer

Na een aantal keer heen en weer schommelen laat je je uiteindelijk een bootje zakken en kom je zo weer terug op het vasteland.

Net wat minder spannend, maar voor veel mensen al adrenaline genoeg, is het klimbos met een parcours om te klimmen. Vanaf 140cm mogen kinderen zelfstandig klimmen. Kinderen die kleiner zijn, moeten onder begeleiding klimmen, omdat ze anders niet goed bij de zekeringen kunnen.

Vranov stuwmeer

Ook op het water is er van alles te beleven. Ik koos er zelf voor om een stukje te kanoën op het meer. Echt een rustgevende omgeving met veel groene bomen rondom het meer. Al zorgt de wind wel voor golfslag op het stuwmeer. Je kunt ook een stukje varen met een waterfiets of kiezen voor de sup. Langs het meer zijn verschillende strandjes en de waterkwaliteit is hier eigenlijk altijd goed.

Vranov stuwmeer

Mochten je kinderen graag een glijbaan willen, bij camping Vranovská pláž (waar je al deze activiteiten kunt vinden) ben je ook als daggast welkom. Er is hier ook een klein buitenbad met een grote glijbaan. Verder zijn er meerdere mogelijkheden om wat te eten, van een volwaardig restaurant tot een kiosk aan het strand.

Vranov stuwmeer

Wat ook leuk is, is dat er verschillende activiteiten worden georganiseerd. Zo is er een speciaal parcours om te paintballen en hebben ze hier van die enorme opblaasballen. Super grappig, want je kunt hier in staan en dan tegen andere mensen aanrennen. Als je het een beetje onder de knie hebt en je benen intrekt, kun je zo een paar keer over de kop rollen.

Vranov stuwmeer

Voor wie hier in een huisje of tent op de camping verblijft, organiseert het animatieteam in de zomervakantie ook optredens en knutselworkshops. Je zult hier zeker nog niet zoveel Nederlandse gezinnen tegenkomen als bij het bekende Lipnomeer, dus de animatie is wel in het Tsjechisch of Duits.

Vranov stuwmeer

Podyjí nationaal park

Podyjí nationaal park is het kleinste nationale park van Tsjechië. Aan de ene kant ligt Vranov, aan de andere kant het leuke stadje Znojmo. Het park bestaat uit een bosgebied rondom de rivier de Thaya, die tevens de grens met Oostenrijk vormt. In het nationale park leven bijzondere hagedissen en veel andere dieren. Het park ontdek je het beste te voet of te fiets.

Podyjí nationaal park

In enkele stukjes van het park is ook menselijke activiteit, zoals de Šobes wijngaard. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat dit een van de oudste wijngaarden van Europa is. In de zomermaanden is er in de wijngaard vaak een stalletje waar je wijn van het Znovín Znojmo wijnhuis kunt proeven. Al zijn de wijnen van deze wijngaard vaak al uitverkocht voordat ze geoogst zijn.

Ik maakte zelf ook een korte wandeling door het park vanuit Znojmo. Lees voor meer informatie hierover mijn blog over Znojmo.

Mijn trip naar Vranov nad Dyjí werd georganiseerd door Tourist Authority – South Moravia.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top